V německých Brémách uvažují o zavedení daně na zbraně


Němečtí politici přišli s dalším neuvěřitelným nápadem. V Brémách (respektive příslušné spolkové zemi Svobodné hanzovní město Brémy) by rádi zavedli daň pro držitele zbraní. Podle německého deníku Bild za tím stojí zejména snaha o zalepení děr zemského rozpočtu, ale také pokus o snížení počtu legálně držených zbraní mezi lidmi.

Brémská Sociálnědemokratická strana (SPD) by ve své spolkové zemi ráda zavedla daň na zbraně. Podle té by měli v budoucnu všichni držitelé zbraní platit ročně 300 Euro (zhruba 7 500 Kč, pozn. překl.). Z placení daně budou vyjmuti pouze ti, kteří zbraně používají k výkonu svého zaměstnání či povolání, jako např. policisté či myslivci.
"Díky zdanění bychom mohli dosáhnout navýšení příjmů rozpočtu až o pět milionů eur," řekl šéf frakce SPD Björn Tschöpe.

V dnešním obsáhlejším článku se můžeme dočíst celou pravdu, která zní ještě hůř. Nemá jít pouze o daň pro každého držitele zbraně či zbraní, ale daň se má platit za každou legálně drženou zbraň! Pro mnohé střelce to tedy může znamenat praktický zákaz držení zbraní, protože si svůj sport nebo osobní ochranu kvůli nesmyslné dani nebudou moci dovolit. Je také možné, že takové rozhodnutí způsobí nárůst počtu nelegálně držených zbaní.
Ve spolkové zemi Brémy je kolem 18 300 legálně držených zbraní, jejichž zdanění by tak vyneslo již zmiňovaných více než pět milionů eur ročně (zhruba 140 milionů korun).

V návrhu SPD se dále píše:

Každé takové snížení (počtu legálně držených zbraní) je žádoucí, neboť v předchozích dvaceti letech bylo v Německu legálně drženými zbraněmi zabito přes 100 lidí.

Ponechme stranou, zda je toto číslo pravdivé (všichni určitě dobře víme, že politici si umí podobná čísla tahat z rukávu během okamžiku), ale zastavme se u něj. Pokud si to rozpočteme, dojdeme k hodnotě zhruba 0,006 případů za rok na 100 000 obyvatel (standardní míra). Aniž bychom chtěli snižovat závažnost této statistiky, je na místě otázka, zda nemá Německo žádné závažnější problémy, které je třeba řešit? Pro srovnání, například úmrtnost při dopravních nehodách se v Německu v posledních deseti letech pohybovala mezi 5 až 9 úmrtími na 100 000 obyvatel (v ČR to bylo 9 až 14).
Zadruhé, toto číslo neříká nic o tom, kolik úmrtí z toho počtu způsobili například myslivci a lovci, kteří mají být z této nové daně vyjmuti. Nabízí se tak otázka, zda nemá tato výjimka za cíl pouze to, aby část střelců mlčela, když se útočí na jinou skupinu. Nepřipomíná vám to něco?

Daň má začít platit už od 1. ledna 2012.

Zdroj:
Bild: Bremer SPD will Waffensteuer
Bild: Bremer SPD plant Waffensteuer


Komentáře

Avatar
MarK
Z některých zdrojů jsem se dočetl, že se daň má vztahovat dokonce i na vzduchovky a větrovky!

Dle vyjádření z Rakouska se všeobecně očekává, že se podobná daň objeví i tam, jen co se podaří zaregistrovat co nejvíce dříve neregistrovaných zbraní. :roll:


Co se statistiky úmrtnosti v Německu týče, velmi dobře se tomu věnuje Michael Kuhn na svém blogu:
Tot. Töter. Am totesten. (automatický překlad)

Mimo jiné vypočítává, že v roce 2009 bylo v Německu z celkového počtu 854 544 zemřelých úmyslně zabito jinou osobou 1 130 lidí a z tohoto počtu jen 88 případů bylo střelnou zbraní. To činí 0,00999 %, tedy zhruba jedno úmrtí z 10 000.
Proč rok 2009? Protože to je rok, kdy proběhl incident ve Winnendenu, tudíž statistika úmrtí střelnou zbraní narostla o dalších 15 osob - v jiné roky je tedy ještě nižší.

Avatar
Vojta
Toto je opět velmi znepokojující důkaz internacionální averze lidské populace vůči palným zbraním, i když se v tomto případě jedná nejspíše o snahu vlády zabít více much jednou ranou: Odzbrojit civilní obyvatelstvo a získat více peněz ze zdanění oblasti, proti kterému se bude stavět jen zanedbatelné procento populace. Toto je jistě promyšlený tah. Chtěl bych vyjádřit soustrast se svými německými sousedy postiženými případným zdaněním.

Avatar
izak
Na to se hodi nasledujici vyroky:

... a kdož meče nemá, prodej sukni svou, a kup sobě.
Ježíš Nazaretský (Lukáš 22.36)

Žádný arsenál a žádná zbraň v arsenálech světa nejsou tak impozantní jako vůle a mravní odvaha svobodných mužů a žen.
Ronald Reagan

Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš; budou si myslet, že jsi zbabělý nebo že jim nevěříš; a v každém případě tě za to budou nenávidět.
Niccoló di Bernardo dei Machiavelli

Svobodný člověk nesmí být nikdy odzbrojen. Nejsilnějším důvodem pro zachování práva lidí vlastnit a nosit zbraň je, jako poslední možnost, obrana proti tyranii vlády.
Thomas Jefferson

Tento rok se zapíše do historie. Vůbec poprvé zavedl civilizovaný národ úplnou registraci zbraní. Naše ulice budou bezpečnější, naše policie efektivnější a celý svět nás bude následovat vstříc budoucnosti!
Adolf Hitler, 1935

... proc svet nasleduje Adu, kdyz tvrdi, ze jej odsuzuji ? Proc chteji, aby narod nebyl ozbrojen ? Chystaji se snad nejake tabory pro neposlusne lidi ? No ja jen ze mi treba uz nackove vyhrozovali ze me daji do lagru ... a ja bych se velmi rad mel moznost branit presile se zbrani v ruce.

Magtech
Mám vážné obavy ... jak se o tomto tématu a možnosti, jak opět odrbat další skupinu lidiček v této zemi a určitým způsobem lehce získat peníze na další "přerozdělování" dozví Kalous, je to v ...