Děti našly venku prázdné nábojnice. Policie vyšetřuje, kdo střílel.

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

iloveguns

Příspěvek#1 » stř 14. srp 2024, 12:13

JirkaCV

Příspěvek#2 » stř 14. srp 2024, 12:17

To si nikdo nevšiml těch ran z brokovnice? Já to pochopil tak, že našli jenom nábojnice a děravý strom.

Sobiho

Příspěvek#3 » stř 14. srp 2024, 13:33

Podle článku má větší průšvih protože PČR u něj našla munici, nikoliv střelivo!

juraj1

Příspěvek#4 » stř 14. srp 2024, 13:37

Vzhledem k jazykove urovni clanku bych se nedivil, kdyby autor zamenil pojem “munici” za “strelivo”.

Střelec

Příspěvek#5 » stř 14. srp 2024, 13:38

Tak hlavně je podle článku jen podezřelý, tzn. zatím asi neproběhla balistická expertíza atd. Na jednu stranu se GDPR vztahuje na kdejaký osobní údaj a na druhou se relativně osobní věc, jakožto, kolik má kdo doma zbraní a jakých, jen na základě podezření, zveřejní na netu.

CzechJoker

Příspěvek#6 » stř 14. srp 2024, 13:55

Loni jsem jel na kole kolem trati mezi stanicemi Vranovice a Žabčice, vedle cesty bylo několik desítek nábojnic, protože to myslivci nechali válet na místě. Jak vidím, měl jsem asi volat na policii, aby provedla analýzu...

jirkaCV: přesně tohle mě napadlo taky, taková hromada nábojnic, to už je hodně střílení a brokovnice není zrovna ticháček.

Sobiho

Příspěvek#7 » stř 14. srp 2024, 17:08

juraj1 píše:Vzhledem k jazykove urovni clanku bych se nedivil, kdyby autor zamenil pojem “munici” za “strelivo”.

JJ oni mluvkové jsou takové suché šajby... A to se nebavíme o mluvkách od hasičů, to je teprve mazec... Tohle ještě jde :-D

iloveguns

Příspěvek#8 » stř 14. srp 2024, 17:18

V článku se píše, že je vlastníkem 19 registrovaných zbraní. A na fotce je jich cca 35. Čísla by mohla sedět pouze v případě, že ty ostatní nad počtem 19 jsou "déčka". Anebo je to ilustrační fotka.

JirkaCV

Příspěvek#9 » stř 14. srp 2024, 17:51

Pojem munice občas použije i PČR. Prostě to tak neřeší, laik to nerozezná a je to v podstatě jedno. Emotivně to působí stejně.
Nějaký flobertky tam určitě budou. Ale ono je to jedno, i 19 je "arzenál".

ante

Příspěvek#10 » stř 14. srp 2024, 18:01

"nemám náboje", "došla munice" jsou v běžné mluvě synonyma pro nulový stav střeliva, nadto synonyma s neutrální konotací, právní konsekvence civil znát nemusí a myslim že je to úplně v oukeji. Tohle je to poslední co bych asi pisálkům vyčítal.

Já vim že my jsme "ti co vědí", ale přijde mi dětinské poučovat laika, s věděním by měla přijít i moudrost a s ní velkorysost.

MojeTikka

Příspěvek#11 » stř 14. srp 2024, 18:30

Tak nejak. Fura lidi taky nevi rozdil mezi trhavinou, strelivinou a vybusninou. Pro laika, na ktereho clanek miri, ktery zna bubinkovou pistoli, to uplne staci.

Piggy

Příspěvek#12 » stř 14. srp 2024, 19:26

Bubínková pistole není úplná blbost, když pojem "revolver" je v angličtině zkráceninou názvu "revolving pistol" čili "otáčivá pistole" - odtud též známý pojem "pistolník".
Každý obor má svou specifickou terminologii, kterou většina lidí nezná, nebo častěji zná jen přibližně. Navíc se občas mění, někdy zrovna když už si na ni veřejnost zvykla.
Málokomu pak přijde podivné a/nebo nevhodné, když čte v článku něco jako "pistolová munice", "bezmotorový letoun", "černomořská flotila", "princ z Walesu" a mnoho dalších.

erteple

Příspěvek#13 » stř 14. srp 2024, 21:56

Pořád lepší, než když létají kulky... :mrgreen:

Petr z Braníka

Příspěvek#14 » čtv 15. srp 2024, 05:51

Střelec píše:Tak hlavně je podle článku jen podezřelý, tzn. zatím asi neproběhla balistická expertíza atd. Na jednu stranu se GDPR vztahuje na kdejaký osobní údaj a na druhou se relativně osobní věc, jakožto, kolik má kdo doma zbraní a jakých, jen na základě podezření, zveřejní na netu.

Co jsou osobní údaje, které podléhají GDPR, je v zákoně taxativně uvedeno. Co není uvedeno, není chráněno.

Petr z Braníka

Příspěvek#15 » čtv 15. srp 2024, 06:08

20240812_163514.jpg

Tohle jsem zase já objevil v pondělí u nás na sídlišti. Možná to souvisí s ranami, které byly slyšet před pár týdny v noci, o kterých jsem věřil, že si nějaká mládež hraje s dělobuchy. Na volání policie je už teď pozdě, ale chodím teď noční procházku se psem už ozbrojen. Praha 4 - Braník.

Ta dírka dole mi připadá ale nějaká moc pravidelná, jako předvrtaná, ta asi nebude od střelby. Ale co ty ostatní? Omlouvám se, jestli jsem OT, ale myslíte, že ty díry mohou být od něčeho jiného? Nějak se mi moc nechce věřit, že by ve směru proti vysokým panelákům opravdu někdo byl schopen v noci vystřelit.
20240812_163523.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na