Osmnáctiletý student hrozil vystřílením třídy v Praze 8, našly se u něj zbraně

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

DVII

Příspěvek#46 » pát 11. říj 2024, 07:12

dan píše:Ti co veri, ze staci, kdyz za ne bude sikanu resit skola ci nejaka jina "uredni" instituce a je zbytecne aby pro sve dite udelali neco primo oni sami maji na sve rozhodnuti pravo.

s druhou částí věty souhlasím, avšak školy a instituce musí řešit šikanu a to nikoli tím, že šikanovaného pošlou ke cvokařovi a potom se ho zbaví tím, že mu doporučí přestup na jinou školu a nelitují energie na to, aby toho dosáhly, místo toho, aby řešily pachatele. U dospělých to funguje stejně. Postižený je označen za problémového a pokud neodejde sám je odejít, aby nepoškozoval dobré jméno...

expres

Příspěvek#47 » pát 11. říj 2024, 08:41

Jak to pročítám, doba se mění.
Např. mlátit holku za nás znamenalo, že dotyčný dostal výprask a bylo to ještě mnohem opovrhlivejsi jednání než bonzovani učitelům...
Ciste u kluků.
Šikanu jsem zažil, díky přestupu mezi školama ZS.
Sice mi zabralo skoro rok než jsem se z ní dostal, ale celé to bylo o tom nedat se zadarmo. Dostal jsem v přesile.Bylo to 5 lidi co drželi spolu. Postupně jsem si je odebiral a vracel. Někdo mě praštil v hodině se zadu. Sekl jsem ho pravítkem po prstech do krve, kdy to nečekal. Ukradli mi třeba pantofle. Tak jsem jim je ukradl všem a vyházel do popelnic. Fígl byl v tom že mě rodiče koupili nové a chápali. Oni doma dostávali nářez, kde máj pantofle....

Nedávno kolovalo video jak si nějakej kluk venku kleka u lavecky a pak dostane pár ran. V novinách se s toho dělal bůh ví jakej linc. Ze své zkušenosti bych si neklekl, je to dno skemrat. Raději bych skočil z té lavecky na menšího a dal mu. Stejně dostanu, tak preci ne zadarmo.

Tím nechci tvrdit že je to správné, jen jsem při škole pochopil, kdo a proč je šikanován. Plus mluvím o staré době, kdy se vše neřešilo bengama a holku mlátil leda ubozak.

MojeTikka

Příspěvek#48 » pát 11. říj 2024, 09:01

Ona psychlogie bohuzel pro vetsinu lidi funguje jinak. Podivej se treba na klasicke situace z historie, kuprikladu Babi Jar, kde 30000 lidi se nechalo svlect mnohdy donaha a postrilet, aniz by nekdo aspon skocil zakroutit krkem treba jen jednomu nackovi. Clovek proste i kdyz uz polonahej stoji na vrstve mrtvol, tak porad neveri, ze je to mozny a doufa ze to pro nej nakonec nejak dobre dopadne. Bis zum bitteren Ende.

Murphy

Příspěvek#49 » pát 11. říj 2024, 09:10

MojeTikka píše:Ona psychlogie bohuzel pro vetsinu lidi funguje jinak. Podivej se treba na klasicke situace z historie, kuprikladu Babi Jar, kde 30000 lidi se nechalo svlect mnohdy donaha a postrilet, aniz by nekdo aspon skocil zakroutit krkem treba jen jednomu nackovi. Clovek proste i kdyz uz polonahej stoji na vrstve mrtvol, tak porad neveri, ze je to mozny a doufa ze to pro nej nakonec nejak dobre dopadne. Bis zum bitteren Ende.

Nebo doufa, ze se na odpor postavi (a jako prvni to odnese) nekdo jiny a pak treba bude lepsi prilezitost...

dan

Příspěvek#50 » pát 11. říj 2024, 13:37

No, to jsme se dostali hodne hluboko.
Ano, ucitel uz neni tou autoritou, kterou kdysi byval. Nejen pro deti. Ani starosta, zastupce zrizovatele skoly. A ani ten policajt. Vsicni maji prava, zadna aurorita si jen tak nemuze na nekoho doslapnout.Neni to to, co chceme ? Aby po nas jen tak nekdo, jen proto, ze ma funkci, nemohl slapat ?
Obedy zdarma jsou jen iluze. Vsechno neco stoji. A tohle je cena. Mozna to za ni stoji. Mozna zjistime, ze jsme to s tou svobodou a rovnymi pravy pro vsechny trochu prehnali. S nelibosti zjistujeme, ze prava nesvedci jen nam, ale taky ten, kteri se nam nelibi. Mozna to s tou neomezenou osobni volnosti a svobodou nebyl az tak skvelej napad a v dobrem umyslu jsme svym detem pripravili svet, ve kterem jsme ve snaze odstranit nektere jeho chyby nasekali furu jinych. Nemuzou za to zadni "oni" a reseni neni tak jednoduche jako "vyresime je a bude dobre". Soucasti problemu jsme vsichni.
Ale ono se to nakonec vyresi. Bud' se parametry systemu postupne upravi pozvolnou "evolucni" cestou, nebo napeti preroste "mez pevnosti" a prijde nejaka forma skokove korekce. Civilizace tu neni prvni patek, ma s temito vecmi bohate zkusenosti.

Zpět na