Oprávněné použití zbraně
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- fejfarz
- sfinx
Příspěvek#18 » čtv 6. lis 2014, 23:27
A proč by nemělo jít o nutnou obranu? To, že na sebe křičeli ještě nedává právo těm "lidem" shodit holku na zem, kopat ji do hlavy a šlapat na ni.
Člověk si může říkat vcelku co chce, na vině je stejně ten, kdo dá první ránu a to je tady vcelku jasné. Když pak navíc zaútočí v tlupě a zákeřně kopou do někoho, kdo je nijak neohrožoval, tak nejen že by si tu kouli zasloužili, ale byla by to i adekvátní reakce.
Je mi líto, ale rady typu "jeho postoj byl moc agresivní", "díky němu se to vyhrotilo", "neměli chodit v noci venku" neberu. I když osobně mám rád lidi, kteří jsou pokorní a chovají se slušně, tak tady je mi úplně jedno jestli se útoku mohl vyhnout nebo ne. Není ničí povinností raději nechodit do problémových čtvrtí, stejně tak zdrhat při náznaku nebezpečí nebo prosit o milost, aby se člověk vyhnul útoku.
Když se chovají jako zvířata, mělo by s nimi být tak i nakládáno. Také jsem nad podobným scénářem mnohokrát (už před zveřejněním tohoto případu) uvažoval a pokud by byla příležitost a strach by to dovolil (rovnou to přiznám, nerad bych byl za rádoby hrdinu od klávesnice), tak bych tam klidně vysypal zásobník. I s tím rizikem, že bych si pak šel sednout. S tím už se totiž nedá nic dělat a nějak to zkrátka dopadne, ale v tu chvíli je pro mne jasná priorita zdraví mých blízkých a moje.
Člověk si může říkat vcelku co chce, na vině je stejně ten, kdo dá první ránu a to je tady vcelku jasné. Když pak navíc zaútočí v tlupě a zákeřně kopou do někoho, kdo je nijak neohrožoval, tak nejen že by si tu kouli zasloužili, ale byla by to i adekvátní reakce.
Je mi líto, ale rady typu "jeho postoj byl moc agresivní", "díky němu se to vyhrotilo", "neměli chodit v noci venku" neberu. I když osobně mám rád lidi, kteří jsou pokorní a chovají se slušně, tak tady je mi úplně jedno jestli se útoku mohl vyhnout nebo ne. Není ničí povinností raději nechodit do problémových čtvrtí, stejně tak zdrhat při náznaku nebezpečí nebo prosit o milost, aby se člověk vyhnul útoku.
Když se chovají jako zvířata, mělo by s nimi být tak i nakládáno. Také jsem nad podobným scénářem mnohokrát (už před zveřejněním tohoto případu) uvažoval a pokud by byla příležitost a strach by to dovolil (rovnou to přiznám, nerad bych byl za rádoby hrdinu od klávesnice), tak bych tam klidně vysypal zásobník. I s tím rizikem, že bych si pak šel sednout. S tím už se totiž nedá nic dělat a nějak to zkrátka dopadne, ale v tu chvíli je pro mne jasná priorita zdraví mých blízkých a moje.
- Poradce02
Příspěvek#19 » pát 7. lis 2014, 09:35
Zbraň mám dle zákona na ochranu života ale i na ochranu zdraví a majetku. To zdraví bych v tom případě taky neopomíjel. Pokud mě někdo kope na zemi do hlavy můžu se přeci obávat o své zdraví a pak i jednat? Nebo se pletu? Následek může být modřina ale i krvácení do mozku, nebo vyražené oko s trvalými následky, to se nedá samosebou v té chvíli odhadnout. Je spousta lidí, kteří i holou rukou způsobí jinému smrt, nebo těžké zranění.
- Carloss
Příspěvek#20 » pát 7. lis 2014, 09:40
Jde o to, že pokud přežiješ, pak šlo nejspíš o ochranu zdraví. To proto, že nenastalý, byť možný důsledek útoku nelze objektivně hodnotit. Dále pak zbraní není nutno jen střílet, ale třeba i pohrozit. To může, ale nemusí, napomoci od utrpění úrazu. Ale i to je holt použití zbraně.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí