V tramvaji

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
marinakus

Příspěvek#16 » úte 17. úno 2015, 10:31

hrdinů jsou plné hřbitovy, já bych nebyl tak statečnej z domova od počítače a každá situace je jiná.... některá bb se dá vyhodnotit stejně jako některá plynovka ale jít proti namířené zbrani, kde nevím... asi začnu první větou

Starosta

Příspěvek#17 » úte 17. úno 2015, 10:54

Byť by na to člověk asi měl morální nárok, byť by na to asi měl člověk i obhájení před soudem, byť by to třeba dopadlo dobře a šlo by "jen" o odzbrojení a zadržení...

Těch kdyby je tam na můj vkus moc...

Snažím se nemít tendence kretény vychovávat a hájit si hlavně to, co je pro mě nejdůležitější (zdraví, život, civilní zaměstnání bez ježdění po soudech, atd.) - takže telefon bych tahal taky až potom, co bych vypadl.

Přijde mi to nejbezpečnější pro mě i okolí.

RomanB74

Příspěvek#18 » úte 17. úno 2015, 13:25

Opravdu nelehko řešitelná situace. Když si uvědomíte že v ten daný moment můžete být od smrti či újmě na zdraví kolik? 1, 2 nebo 5 vteřin? Nebo také zcela mimo ohrožení života z důvodu, že ,,útočník" má v ruce hračku.
Co je tedy reálné nejbezpečnější řešení situace? Dělat mrtvého brouka? Nevšímat si a starat se jen o sebe?
Sama policie v takto vyhrocených situacích (třeba přepadení se zbraní) nabádá k nekladení odporu a de-facto aktivnímu nezasahování. Fajn, tím se třeba vyhneme přímé konfrontaci, přičem možná způsobíme nárůst sebedůvěry ,,útočníka" a jeho dalšímu konání s fatálními následky o ulici dále kde ironií osudu zavraždí osobu vám blízkou.
Dnes a denně (to myslím doslova), jsme svědky honiček, nehod či loupeží zejména ze strany osob drogově závislých, nepřizpůsobivých či alkáčů apod. A právě u nich se obávám je ta hranice mezi myšlenkou a skutkem velmi tenká.

http://youtu.be/IbmN3vFKRZs

http://www.novinky.cz/krimi/361907-policie-patra-po-maskovanem-lupici-z-harrachova-muze-byt-nebezpecny.html

E-Ryc

Příspěvek#19 » úte 17. úno 2015, 14:30

RomanB74> A co kdyz tu "osobu blizkou" zavrazdi prave proto, ze po tve vrazde uz nema co ztratit? Nebo protoze bude nasrany, zes ho ponizil tim, ze ses branil? Takovych co by kdyby muzes navymyslet milion

Matt_CZE

Příspěvek#20 » úte 17. úno 2015, 14:47

Myslím, ze Roman to myslel spíše tak, že mu zvýšíš tu šebedůvěru nekladením odporu (tzn. třeba tě nezabije, jen okrade atp.) a v návaznosti na to si uvědomí svou moc a zabije ti osobu blízkou za rohem, která třeba ten odpor klást bude

Starosta

Příspěvek#21 » úte 17. úno 2015, 15:02

Tak nebo onak - těch možná a kdyby je opravdu milion.

Ale já nejsem na světě proto, abych ho zbavil (ať už si pod tím představím cokoli) takového případa.
Ale pokud možno proto, aby se takový případ nezbavil náhodou mě. Třeba tím, že ho debilně vyprovokuju telefonem, volajíc na PČR.

Možná je to sobectví, že nechci (možná) zachránit někoho (možná) za rohem, koho by (možná) tenhle typ mohl odbouchnout - (možná) místo mě.
Ale tohle "zasloužené vyřešení" takového týpka může být jen pozvánka na zpackaný život plný posudků od "znalců", vícenákladů za protiposudky a právní služby, možnou ztrátu zaměstnání, problémy s hypotékou, atd. atd.

Každý ať se rozmyslí sám za sebe.
Zajímalo by mě, kolikrát by si člověk potom zpětně řekl "že jsem se na toho kokota nevykašlal", protože dobrý pocit ze "spásy společnosti" už by byl dávno někde na houbách - třeba i několik let.

RomanB74

Příspěvek#22 » úte 17. úno 2015, 15:26

> Matt_CZE - přesně tak jsem to myslel.

> E-Ryc - Bez debat, těch možných scénářů a situací lze vymyslet nepřeberné množství.

Kdysi zde na fóru zaznělo rčení, že je lepší být ,,dobře zavřenej", než metr pod zemí. Neřku-li, že Vás nějaká smažka v euforii střelí tak blbě, že skončíte slintající na vozíku s nevratným poškozením mozku a igelitovým pytlíkem u boku (umělý vývod).

Rozhovor/přednáška člověka (čecha) s praktickou zkušeností KN/NO:
http://youtu.be/TIkZ2nKrceo

Po žádném takovém ,,zážitku" netoužím, vůbec ne. Ale pokud se tak stane, tak nechci být ten, jehož jméno bude na náhrobku.

E-Ryc

Příspěvek#23 » úte 17. úno 2015, 16:09

Jenze v okamziku, kdy koukas do hlavne uz je podle me na jakoukoliv iniciativu pozde (pokud nejsi trenovany v boji rukama proti zbrano) a at se ti to libi nebo ne, jsi proste v jeho rukou. Kolikrat stihnes vystrelit za dobu nez vytasis z libovolneho (klidne otevrene noseni) pouzdra?

Blacky

Příspěvek#24 » úte 17. úno 2015, 16:32

Mno a tím mobilem bylo samozrejme mysleno, to delat tak ,abys "neprovokoval" :) Tj. nenapadne, nebo vubec, kdyz to nejde. Pockat, az se otoci, nebo jde pryc. Urcite ho nenechat mit pocit, ze mu to proslo, ale neriskovat. V tomhle případe asi nebylo nebezpeci, ze zacne lidi okradat. Tj. bych pockal a sejmul ho ze zadu, sebral mu zbran a pak mu do drzky stricil svou, aby se aspon strachy posral.

Pokud by chtel uz v te tramvaji delat neco vic, tak nezbyva, nez odvest pozornost, tasit vlastni zbran a sejmout ho.
TEORETICKY .)

sfinx

Příspěvek#25 » stř 18. úno 2015, 22:28

Dotaz přímo nezodpovím (a zřejmě to nedokáže nikdo kromě soudce v následném řízení), ale já osobně bych po zbrani moc nesahal. Sahat v hromadném dopravním prostředku po zbrani je "o hubu" i bez toho, aby na mne někdo mířil.

Zajímaly by mne okolnosti - jak po něm vystartoval a co s ním chtěl ten kamarád udělat? Kde měl ten kluk v tu chvíli zbraň?
Pokud je to pravda (nechci nikoho urazit), tak kluk neměl ostrou pistoli nebo ji nechtěl použít. Nechápu proč by jinak ozbrojený člověk utíkal od neozbrojeného. Zvláštní je, že ani v momentu překvapení nabušenec chcípáka nezpacifikoval a ten mu ještě potom utekl.

Nic takového bych neriskoval - buďto ho musím za každou cenu jednoznačně přemoct, nebo se do toho nepouštím, mohlo by to dopadnout tragicky.

Má pouhá myšlenka k dotazu - zbraň by mu v tomto případě moc nepomohla. Alespoň pokud jde o sebeobranu - vzhledem k tomu, že nestihl nijak zareagovat a už měl pistoli před nosem, tak nějaká následná manipulace s vlastní zbraní nepřichází v úvahu.
Pokud by chtěl počkat a pak se na něj vrhnout - pak je zbraň "k ničemu" - kdyby ji musel použít, nejspíš by dojel na to, že útok už neprobíhal a on sám ho vyprovokoval, když si chtěl hrát na policajta.

mir-e-czech

Příspěvek#26 » stř 18. úno 2015, 22:57

Překvapuje mě, kolik je tady lidí mimo mísu. Doufám že jsou to jen zabloudili fandové bez ZP.

Když na vás bude někdo mířit, a nejste zrovna bývalí legionáři, tak ani zlomek sekundy nepomyslite na to, co by udělal Steven Segal nebo Jason Statham a rychle z toho vycouváte. Pokud jste však profíci a ovládáte nespočet bojových technik a máte psychologickou i fyzickou prupravu, beru zpět, co jsem napsal.

Erunamo

Příspěvek#27 » čtv 19. úno 2015, 11:31

To sfinx: popis situace:

Tramvaj (stará dobrá T3), kamarád seděl čelem po směru jízdy. Frajer seděl dvě sedačky za kamarádem nohama do uličky, přímo naproti dveřím. Mezi nimi nikdo nebyl, Ve chvíli kdy kamarád ucítil kouř se otočil co to šlo, aby viděl na příčinu. Jak jsem psal je mohutné postavy, takže byl mezi sedačkama dost napasovanej. Proběhla konverzace a frajer vytáhl pravou rukou kvér. Údajně si ho položil ,,frajersky“ to znamená na ležato na stehno, zřejmě odhadem zamířil a konverzace pokračovala. Tramvaj dojela na zastávku. Dveřma proti kterým seděl frajer vystoupila osoba, takže byly otevřený. V tu chvíli se začal soukat kamarád ze svého místa. Když už skoro vstával, vyrazil frajer dveřma ven. Kamarád ho nepronásledoval.

Zpět na