Řidič náklaďáku se pohádal kvůli práci s bagristou. Ten na něj vytáhl pistoli.

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
radimsuchanek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » pát 24. črc 2015, 13:38

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pát 24. črc 2015, 13:44

No, nechtěl bych to vysvětlovat.

Každopádně by mě zajímal průběh, kdyby na dotyčného vytasil na základě té vyhrůžky zbraň někdo třetí nebo sám "poškozený" a vystřelil.

Grasel

Příspěvek#3 » sob 25. črc 2015, 08:17

Je to debil, co víc k tomu dodat... Až bude odevzdávat hračky, tak mu třeba dojde že se měl otočit a odejít...

Vojta

Příspěvek#4 » stř 5. srp 2015, 07:54

Neznáme okolnosti ani přesná slova, co v té hádce padla. Pokud by na mně řval, že mi teď rozmlátí ciferník, tak bych tu bouchačku co nejrychleji vytáhnul taky.

Carloss

Příspěvek#5 » stř 5. srp 2015, 10:17

No nevim, jestli na slovní útok bys uspěl s NO...

cipis

Příspěvek#6 » stř 5. srp 2015, 10:27

Proč ne? Bezprostředně hrozící znamená i to, že na mě někdo řve, že mne zabije a žene se ke mně ...

Serz

Příspěvek#7 » stř 5. srp 2015, 11:24

Pak jsi mohl vedet, ze krikem se zabit neda a poskozeny pouze vyjadroval svoji nespokojenost a vlastne ani nemel v umyslu te fyzicky napadnout. Klasicky incident proti obcanskemu souziti. Na vytazeni pistole by stacilo, na varovny vystrel jeste mozna, na pouziti zbrane imho tezko

Carloss

Příspěvek#8 » stř 5. srp 2015, 11:42

Myslím, že křikem by se teoreticky zabít i dalo... Jen bych chtěl vidět ty hlasivky... Hehehehehe... Ale k věci... Pokud na mě někdo bude pořvávat COKOLI, a já vytáhnu zbraň, pak by se klidně mohlo jednat o NO z jeho strany... Ale tam už si tak jistej nejsem, neb on by byl ten, kdo situaci vyvolal... tam jsou nějaký odborný termiti, jak se tomu říká... možná by z jeho strany pak šlo o vybočení z NO, neboco... No... někde to tu je popsaný...

Už znám obsah termitu "smažka"... Ten, co smázne oponenta ihned, bez varování, za cokoli, kdykoli, jakkoli... :-DDD

Serz

Příspěvek#9 » stř 5. srp 2015, 12:22

Ze strany drzitele by se mohlo jednat o prestupek neskryteho noseni, ale melo by to byt smazane hrozici eskalaci konfliktu, tedy vlastne NO v pasivni forme. Ze zakona, proti NO nemuze byt vedena jina NO. K cemu se situace nesmi dostat, ze se drzitel dopusti vyhrozovani zbrani, odborne povedane nebezpecneho vyhrozovani. V tu chvili se sam stava agresorem a urvana smazka, pokud bude dost rychla, ho v ramci nove vznikle NO muze treba pokousat

PS. Pokud si dobre pamatuju, i kdyz ja sam konflikt vyprovokuju, neomezuje to moje (stejne tak bagristy) pravo jednat v NO

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » stř 5. srp 2015, 12:34

No a kdy se stanu agresorem, resp. kdy už vyhrožuju a zaniká tím moje půvoní NO? Ve chvíli, kdy se odhodlám k vyhrožování typu (nadneseně): "Už se ke mě nepřibližuj nebo ti ustřelim hlavu" (s namířenou i nenamířenou pistolí) na základě jeho slovního attacku nebo se to považuje stále za odvracení hrozby?

Carloss

Příspěvek#11 » stř 5. srp 2015, 13:17

Nemůže zaniknout něco, co nevzniklo. Možnost užít statut NO vzniká až při BEZPROSTŘEDNĚ hrozícím nebezpečí útoku...

Serz

Příspěvek#12 » stř 5. srp 2015, 13:40

Ty ale nebudes vyhrozovat, ale vyzyvat k zanechani jednani. Ze tomu das vetsi barvitost poznamkou o ustrelene prdeli by nemelo vadit, ale tipni si naslednou vypoved utocnika :)
Cekani na jednoznacnost/bezprostrednost utoku je samostatna kapitola, muze skoncit i probodnutymi strevy

Carloss

Příspěvek#13 » stř 5. srp 2015, 14:03

No.. jasně, že je lepší být souzen třema, než nesen šesti... Leč jak známo, soudy na tohle maj tu hranici poměrně striktně danou... Bohužel...

A taky jsem psal, že výpověď pak musí být jen jedna... ;-) Čili si nějakou "útočnníkou výpověď" tak nějak nepřipouštím, to se musí vyřešit v průběhu NO. ;-) Ale pořád můžu po útočníkovi zloději chtít a dokonce ho fyzicky utit k tomu, aby zanechal konání a setrval na mistě... Tasit zbraň až ve chvíli však až v případě bezprostředně hrozícího útoku na moje zdraví. To je, myslím, zcela jasné a nějaké pokřikování na "chladné hlavě" by nemělo nic z tohohle změnit.

Jasně, nikdy jsem v takové situaci nebyl a doufám ani nebudu...

Serz

Příspěvek#14 » stř 5. srp 2015, 15:25

S tasenim bych na bezprostrednost utoku necekal. Kdo je pripraven - neni prekvapen. A treba si to bagrista rozmysli, nez prijde na kontakt

Vojta

Příspěvek#15 » čtv 6. srp 2015, 09:36

Zbraň bych tasil právě v tom případě, že bych se cítil ohrožen na životě a to ať v tom případě, že mně přímo fyzicky napadne, nebo se k útoku chystá. Pokud by na mně pouze zařval, že mně zmlátí, já bych vytasil zbraň a zařval: "s.r na to!" Pokud by se na mně rozeběhnul, skočil, pro něco hmátnul, provedl čímkoliv výpad proti mně (prostě mé obavy by jakkoliv vzrostly) = okamžitě bych začal pálit jeho směrem. Pokud by začal reagovat už v průběhu (nebo před) mého tasení, tak bych nic nekřičel a snažil bych se rovnou pálit, připadně bych skočil nejdříve na záda a kryl se nohama, podle okolností. Rozhodně bych nechtěl nic riskovat. Ale to jsme asi dost odbočili od té události. Samozřejmě to s tím ale souvisí.
Každý má holt jiný postup. Já jsem naštěstí tenhle drill také zatím neuplatnil, ale v krizové situaci doufám, že budu schopen takhle jednat.
Zatím jsem se dostal jen do situací, že jsem kolem nějakého násilí procházel. Měl jsem dost času se s v povzdálí a v soukromí připravit (v jednom případě jsem měl tolik soukromí, že jsem stihl zkontrolovat i komoru, zda tam skutečně mám náboj): pistole z pouzdra do kapsy u kabátu, bundy, mikiny, kalhot, kraťasů a ruka na rukojeti, ukazovák klasicky natažený nad lučíkem. Naštěstí nikdy nešlo o nic dramatického a mně nic nehrozilo, takže jsem vyvázl bez poskvrnky.

Zpět na