Zákrok nebo zabití policistou?

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

Erix

Příspěvek#1 » sob 23. srp 2025, 09:10

Tak už nám tu asi začíná "Amerika", viz https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ila-284512.
Vzhledem k "brutalitě", kdy do letícího může patrně beze zbraně bylo dvakrát " omylem vystřeleno, bylo video smazáno -> dostupné jako Reels na FB Liga Libe. Docela brutální, ale mohlo dojít jen k selhání jednotlivce, prostě to zmáčkl. Co vy na to?

JZFireworks

Příspěvek#2 » sob 23. srp 2025, 09:24

Neuposlechnutí výzvy, vyhrožování.. měli ho nechat utéct a ohrozit další lidi? Nemůže nikdo vědět zda za opaskem nemá zbraň(jen teorie).
Já ti nevím, vždy když řeším s PČR cokoliv tak jsem slušný, spolupracuji a nikdy s nimi nebyl problém.
Konečný verdikt zda to bylo OK nebo ne necháme na vyšetřování.

LordSalix

Příspěvek#3 » sob 23. srp 2025, 09:33

Já jsem teda obvykle pro střílení nebezpečných lidí, ale přesto se podivuju, že jeho nebezpečnost překročila hranici až když ho pyrotechnikou vyhnali ven a on se dezorientovaný sotva vyplazil z okna a rozplácl o zem? Kdyby ho střelil rovnou v tom okně, tak beru, že měl obavu (ale patrně neměl), ale za letu a po dopadu to vypadá jako trest za to, že vyskočil.

Ještě teda pro jistotu - já bych ho netrestal, všechno co se stane má jít za zm*dem. Ale asi se to stalo špatně ke zm*dově smůle.
Naposledy upravil(a) LordSalix dne sob 23. srp 2025, 09:35, celkem upraveno 1 x.

JirkaCV

Příspěvek#4 » sob 23. srp 2025, 09:34

Héfaistos

Příspěvek#5 » sob 23. srp 2025, 11:26

JZFireworks píše:...měli ho nechat utéct a ohrozit další lidi?...

Podívej se na to video. Střelil ho 2x prakticky v tom okamžiku, když padal z toho okna. Kdyby ho střelil až když by se poté zvedl a rozeběhl pryč (nebo na policisty), tak dejme tomu, ale toto? IMHO přes čáru.

ante

Příspěvek#6 » sob 23. srp 2025, 11:33

No nevypadá to vůbec pěkně. Vypadá to jako střelba na asfaltovýho holuba.

Erix

Příspěvek#7 » sob 23. srp 2025, 12:16

No obrázek ať si každý udělá, ale minimálně okamžik střelby se "nepovedl". :? Udělat toto běžný držitel, už není cesty zpět. ;)

4mike

Příspěvek#8 » sob 23. srp 2025, 12:20

pomohli mu a ochránili ji

JZFireworks

Příspěvek#9 » sob 23. srp 2025, 15:28

Héfaistos píše:
JZFireworks píše:...měli ho nechat utéct a ohrozit další lidi?...

Podívej se na to video. Střelil ho 2x prakticky v tom okamžiku, když padal z toho okna. Kdyby ho střelil až když by se poté zvedl a rozeběhl pryč (nebo na policisty), tak dejme tomu, ale toto? IMHO přes čáru.

Video jsem viděl, ale pořád si budu stát na názorem že když budeš spolupracovat, nic se ti nestane.
Kdyby čekal, než se rozběhne proti dalším, riskoval by zranění svých kolegů - např od odražené střely při střelbě do zad. Ale to je jen teorie, počkáme na verdikt GIBS pokud bude veřejný. ;)

Erix

Příspěvek#10 » sob 23. srp 2025, 16:04

Tak mně se to nelíbí, začíná se až podezřele často střílet. :!:
Naproti tomu, ten borec s CO2 pistolí moc nespolupracoval, pistolí máchal a "žádnou neschytal", až se v komentech divili -> být v Americe cituji: " už je plný Hornady Critical".

Jen spolupracovat ještě nezaručuje, že se případně při zákroku dožijete zítřka, stačí chyba, stres a je to. Dan to tady mockrát psal, že skoro nahý beze zbraně a stejně nejmíň jednu dostal,... ;)

P. S. : Pak tu máme to "nepovedené" zatčení, kdy děcka málem letěla ze střechy, ale to je jiná písnička, nicméně hodnocení zásahu mě též zajímá -> takto bych to nedělal, ale patrně šlo u to dostat zapnutý PC, kvůli datům k co dostal a komu co bylo nabídnuto,...

marinakus

Příspěvek#11 » sob 23. srp 2025, 17:44

Podíval bych se na oprávnění policisty použít zbraň podle zákona o policii. Mimo jiné, pokud se nebezpečný pachatel nevzdá a snaží se o útěk. Tím nikoho neobhajuji, na místě jsem nebyl a okolnosti neznám a podle tisku ani dalších médií je zjišťovat nehodlám. Jako vždy je to soud bez znalostí důkazů a okolností.

JYbour

Příspěvek#12 » sob 23. srp 2025, 18:03

Zbytečná střelba. Vždy si říkám, proč nestřílí nebo proč nestrileli dřív, ale tentokrát jsem v šoku z toho, co ten pilicajt předvedl. Vycházím přirozeně z jednoho videa, kde je zastřelen padající neozbrojený člověk.

dan

Příspěvek#13 » sob 23. srp 2025, 18:34

Erix píše:Udělat toto běžný držitel, už není cesty zpět. ;)
Samozrejme. Par. 56 zakona o Policii dava urcita konkretni prava k pouziti zbrane pouze policistovi. Na nazor, zda byla nektera z podminek splnena mi video neposkytuje dost informaci.

Erix

Příspěvek#14 » sob 23. srp 2025, 18:39

I kdyby ho netrefil, tak borec by byl schopen se jen max plazit, spadl dost blbě a minimálně kotník... by to odnesl. :roll: Takto ho lícní v letu a ikdyž třeba nebude odsouzen je to minimálně na odchod ze služby. ;)
Zbraně prý vyhazoval z okna, řezal se na krku, ale doma byl sám a vyhrožoval, že se zabije. Možná chtěl "asistovanou sebevraždu", jako kdysi jeden v Ostravě (taky šermoval schválně nožem), aby byl zabit. :roll:

CzechJoker

Příspěvek#15 » sob 23. srp 2025, 19:09

Zpět na