Auto nejdriv vybrzdil a pak po nem strilel
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- Rogerson
Příspěvek#1 » pát 26. zář 2014, 04:13
http://www.novinky.cz/krimi/348743-auto ... rilel.html
No ja nevim, ale v takovem pripade kdyby ho clovek zastrelil by ti snad ani neprimerenou obranu nemohli prisit ne?
Mohl jsem ujet, ujel jsem, ale dostihl me opakovane, utok pokracoval, strilim? No asi bych mohl zase ujet...
No ja nevim, ale v takovem pripade kdyby ho clovek zastrelil by ti snad ani neprimerenou obranu nemohli prisit ne?
Mohl jsem ujet, ujel jsem, ale dostihl me opakovane, utok pokracoval, strilim? No asi bych mohl zase ujet...
- mikymoto
Příspěvek#4 » pát 26. zář 2014, 08:13
No to že jsou mezi lidmi jedinci, které by bylo lepší držet v polstrované cele je smutný fakt. Co mě ale napadlo je jedna věc - jak jako potencionální oběť poznám, že tím co po mě střílí je "jen" plynovka?
Předpokládám, že než vystřelí, tak asi není jak rozpoznat ostrou od plynové. Ale lze to poznat už podle prvního výstřelu? Pač pokud tam bude mít nabitý pouze akustický, tak si do poslední chvíle můžu myslet, že se zatím pouze netrefil. Pokud tam bude mít nějaký dráždidlo, tak to asi poznám záhy.
Jde mi o to, aby pak argumentace u soudu v případě potencionální "úspěšné" obrany s použitím střelné zbraně proti takovýmu mamlasovi nebyla - "Ale to jste měl jako držitel ZP přeci poznat, že na Vás střílí pouze plynovou zbraní!"
Předpokládám, že než vystřelí, tak asi není jak rozpoznat ostrou od plynové. Ale lze to poznat už podle prvního výstřelu? Pač pokud tam bude mít nabitý pouze akustický, tak si do poslední chvíle můžu myslet, že se zatím pouze netrefil. Pokud tam bude mít nějaký dráždidlo, tak to asi poznám záhy.
Jde mi o to, aby pak argumentace u soudu v případě potencionální "úspěšné" obrany s použitím střelné zbraně proti takovýmu mamlasovi nebyla - "Ale to jste měl jako držitel ZP přeci poznat, že na Vás střílí pouze plynovou zbraní!"
- Serz
Příspěvek#5 » pát 26. zář 2014, 08:21
nepoznas, jedine ze by sis precetl napisy na zbrani a kazdy soudni znalec ti tohle potvrdi, kdyby uz doslo na obvinovani "mel vedet..."
http://www.novinky.cz/krimi/347240-nutna-obrana-musi-byt-tvrdsi-nez-utok-tvrdi-soudci-a-zalobci.html
http://www.novinky.cz/krimi/347240-nutna-obrana-musi-byt-tvrdsi-nez-utok-tvrdi-soudci-a-zalobci.html
- Steiner
Příspěvek#6 » pát 26. zář 2014, 09:20
mikymoto: Neřeš a střílej. (ake bacha ať netrefíš nikoho jinýho!) Pokud je ostrá, je to NO. Pokud není ostrá, je to jednání ve skutkovém omylu podle §18, kriminál ti hrozí za nedbalostní TČ, ale jen v případě, že jsi věděl, měl vědět, nebo mohl vědět, že není ostrá a to by ti nade vší pochybnost museli u soudu dokázat - nemají šanci, protože u těchto zbraní v takových situacích to nejde bezpečně poznat. Taky to koneckonců může být plynovka nelegálně předělaná na ostrou, což taky není žádná vzácnost. Z pohledu obč.zák. a možné náhrady újmy je to tak, že si tu újmu dotyčný způsobil sám a žádná náhrada mu nemůže být přiznána = použil zbraň úmyslně tak, aby v napadeném vyvolal obavu o svoje zdraví nebo život a tím ho uvedl v omyl. Napadený jednal v domění, že jedná za podmínek nutné obrany (zákonem dovolené jednání).
Shrnuto a podtrženo: ichtyl s plynovkou by předvedl skvělý a přesvědčivý herecký výkon a zaslouží by si, abys mu pak položil na hrobeček aspoň malou kytičku ... a navrhl ho jako kandidáta na letošní Darwinovu cenu.
Shrnuto a podtrženo: ichtyl s plynovkou by předvedl skvělý a přesvědčivý herecký výkon a zaslouží by si, abys mu pak položil na hrobeček aspoň malou kytičku ... a navrhl ho jako kandidáta na letošní Darwinovu cenu.
- Tyrfing
Příspěvek#7 » pát 26. zář 2014, 09:22
mikymoto píše:No to že jsou mezi lidmi jedinci, které by bylo lepší držet v polstrované cele je smutný fakt. Co mě ale napadlo je jedna věc - jak jako potencionální oběť poznám, že tím co po mě střílí je "jen" plynovka?
Pri zavrenem okynku to nejspis ani tak nepoznas, nicmene zase kdyz se temer divas do hlavne a po prasknuti jsi zivy a zdravy a okno je take v poradku, tak by se dalo usoudit, ze to nejspis bude plynovka. V tom pripade by mozna proslo vytasit svou plnotucnou a schvalne ridice netrefit, na rozdil od auta. Pak by asi zdrhajicim byl on...
mikymoto píše:Jde mi o to, aby pak argumentace u soudu v případě potencionální "úspěšné" obrany s použitím střelné zbraně proti takovýmu mamlasovi nebyla - "Ale to jste měl jako držitel ZP přeci poznat, že na Vás střílí pouze plynovou zbraní!"
Tohle mi prijde jako bohumzel opravnena obava. Kdyz je soudce ochoten pricist obzalovanemu strelci k tizi, ze zbran nosil skryte a tedy "zakerne", ac mu tohle presne uklada zakon, tak bych se podobnym donebevolajicim lnenickovinam u soudu fakt nedivil...
- jack-3d
Příspěvek#8 » pát 26. zář 2014, 09:49
Riskneš soudce nebo že má ostrou? Argumentace neargumentace, nějakej šílenec mě vybržďuje a míří na mě zbraní! Plynovku a ostrou nerozeznáš, jakmile se týpek rozhodl mířit, už bys byl v právu, notabene pokud by vystřelil (a "jakoby minul"). Když nosím, snažím se mít zbraň po ruce připravenou na obranu stejně při jízdě autem, jako při chůzi.
- Serz
- Grasel
Příspěvek#11 » sob 27. zář 2014, 13:48
No zřejmě to nemá v hlavě v pořádku, mávat pistolí (byť ,,plynovkou"). To je při dnešním počtu jen legálních držitelů Zp pokus o sebevraždu.. Nepočítám do toho různé ,,existence" z býv SSSR, kteří ,,nosí" aniž by měli papír a konflikty řeší dle prohlášení soudruha Stalina - Jesť čelověk, jesť problemy, nět čelověk, nět problemy... 
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí