CZ 50/70

Jarda89

Příspěvek#181 » sob 8. bře 2025, 07:04

Nene, žádný nedostatek. Jenom jsem se rozhodl, že si nechám jenom jednu pistoli, že zbytek tak nějak ani nepotřebuji ;)

Gimpel

Příspěvek#182 » sob 8. bře 2025, 18:38

Ovšem technický stav bouchaček a včetně CZ-50, přesně dle tvých představ také vyžaduješ, že ;)
Někteří ne. Zrovna u padesátky jsem viděl - přišel, vyslovil požadavek, položil do dlaně, rychle jí obrátil a již jen: ,,Tak mi to napiss-te", zaplatil a odešel.

Ozzy1

Příspěvek#183 » pon 24. bře 2025, 11:52

Mám dotaz. Jak jste řešili závadící zásobníky? Moje pistole nedá zásobník bez zádržky, kdy nepodá náboj, ale skřípne ho střelou do výhozího okénka. Mám jenom dva staré zásobníky a dělají to oba. Dají se opravit? Pokud ano, na kterou část se zaměřit? Pružiny zásobníku jsou nedostupné (dělá jenom wolff, ale nikdo je do Česka nedováží), podavače se dají koupit nebo vytisknout a nebo to jsou roztažené vývodky?

vgj

Příspěvek#184 » pon 24. bře 2025, 12:40

Rozebrat a vyčistit. Starý konkor a prach může brzdit podavač nábojů (pružina to nepřetlačí a poskakuje to rázově. Zkusit pak tři náboje a lékařskou špachtlí (seříznutým klackem od nanuku) tlakem na střed vrchnho náboje zkusit zda se to pohybuje plynule při různých rychlostech pohybu.
Druhý krok je zkontrolovat vodítka zásobníku, zda drží náboj osu s vrchem zásobníku a nezvedá se moc u střely.

Na pistoli potom může být obroušená páka záchytu závěru (vyhazovač působí zároveń jako záchyt a jeho packa leze do zásobníku, kde ji má zvedat podavač pri prázdném zásobníku, ale už jsem zažil že vybočovala náboj.

Gimpel

Příspěvek#185 » pon 24. bře 2025, 13:36

,,Mám dotaz." ..................

Opatrně k ničemu nenabádám.
Zkusil bych do obou zásobníků napáskovati po pěti, čtyřech patronech. Pokud by i takto zádržky přetrvávaly, domnívám se, že vývodky.

Ještě se zkouší ale bez!!! střelby. Odstraniti předsuvku a ruční manipulace se závěrem, že pomalé podávání a vyhazování nábojů.

Ladičem zbraní a strojařem nejsem.

Ozzy1

Příspěvek#186 » pon 24. bře 2025, 20:34

Gimpel: Víc než 5 ran jsem do zásobníku nedával. Se starou pistolí střílím po staru, takže 5 ran do zásobníku a pomalou terčovou střelbu.

KapitánPacička

Příspěvek#187 » sob 29. bře 2025, 11:43

Ozzy1: Kluci jsou vedle jak ta jedle, co se tyka jejich rad.

Pro vyreseni problemu je potreba lehce vybrousit obloucek do predni casti zasobniku, tam kde se ti strela naboje opre o hranu zasobniku. Tuhle upravu jsem provadel vicekrat i kamaradum a vzdy s uspechem. Je dobre zasobnik rozebrat a potom vybrousit toto misto do obloucku, nejdriv zkusit tak 2mm ubrat, jak je na fotce oznacene misto zlutou barvou. Potom slozit, nabit plny zasobnik a zkusit rucne prebijet. Jestli to nebude fungovat, tak jeste malinko upilovat. Radeji ubirat material postupne, at to neprezenes. On by mel jit takhle i lepe vyprazdnit plny zasobnik, jen tak prstama v ruce. ( Jestli se da sehnat i nova pruzina, tak bych si ji taky poridil a vymenil)
Nic mene, s timhle vybrousenim to bude fungovat, pokud to udelas dobre. Je to proste spatne konstrukcne navrzeny zasobnik :?
Zasobnik CZ70.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Gimpel

Příspěvek#188 » sob 29. bře 2025, 12:43

KapitánPacička : dobrá rada! :idea:

Toto jsem již dávno téměř zapomněl, dík za připomenutí.
Jde o jakýsi dipól (protipól) k přihýbání vývodek.

Ozzy1

Příspěvek#189 » sob 29. bře 2025, 21:43

KapitánPacička: Děkuji za tip. Zatím jsem trochu přihnul vývodky zpět, pokud to nepomůže, vyzkouším i to. Některé čz 50 přeci musely fungovat spolehlivě. :-) Zatím vyzkouším nasucho, jinak uvidím, kdy se dostanu na střelnici.

KapitánPacička

Příspěvek#190 » ned 30. bře 2025, 18:47

Gimpel: ;) :P

Ozzy1: Tak kontrola vyvodek je taky na miste. Ovsem, tady je velky problem v tom, ze tvar naboje 7,65Br neni zrovna udealni, bo je konicky a jeste polookrajovy, kde "dno" nabojnice, ma podstatne vetsi prumer. Takze se tak ci tak, naboje skladaji ve spatnem uhlu, ze cim vice naboju v zasobniku, tim strela bude cim dal nize vuci stredove ose celeho naboje. Cele tohle z casti eliminuje uhel zasobniku i tvar podavace a pruzina zasobniku, ktera by mela mit silnejsi tlak diky "delsi casti" tvaru pruziny, prave na predni casti podavace, aby nadzvedavala podavac v predni casti, kde je strela naboje. Realita je takove, ze to u nekterych zasobniku zlobi i se silnou pruzinou :!:

Takze kdyz nabijes plny zasobnik a bude chtit nadrcnout, tak se to zasekne ve stavu takovem, ze zaver sice nabere naboj ze zadu na dno, ale predni cast naboje, tedy strela se ti "ponori dolu" a naboj se zasekne prave o tu predni cast zasobniku :!:

Proste vybrouseni predni casti zasobniku, se jak jsem radil, tak ci tak nevyhnes ;)

Staci vzit dremelku, rozebrat zasobnik, oznacit si fixem treba celkovou hranu 2mm, at vis kolim brousit. A pote misto obrousit, az zmizi oznaceni fixou a mas jistotu ze to bude stejne. Potom ocistit, poskladat, nabit plne suple a na sucho ( Zatahnout zaver az dozadu a PUSTIT, at to dynamicky nabere naboj v plne rychlosti ) Az takhle opakovene prebijes cely plny zasobnik bez zavady, tak je overene ze zbran bude prebijet i pri strelbe.

Gimpel

Příspěvek#191 » ned 30. bře 2025, 20:22

........ ,,Některé čz 50 přeci musely fungovat spolehlivě." .......

Tolik jsem jich zas nestřílel. I takto věřím, že všechny. Jde o služební zbraň.
Dnes však stáří, opotřebení( ;) ), někdy i neodborně proveden technický zásah.

BTW u jisté Služby, se o služební zbraň možná jedná dodnes.

(smajlík je jen pro kpt. :) )

Střelec

Příspěvek#192 » ned 30. bře 2025, 21:08

U jaké služby? Protože co mám info, tak už snad nikde.

Gimpel

Příspěvek#193 » pon 31. bře 2025, 15:10

Zhruba roku 2005 kontrarozvědka.
Tehdy jim je nedobrovolně posbírali a do bazaru hodili. Oni si za své peníze, vykupovali padesátky zpět a každý se svého v.č. dožadoval. Aktuální osudy obojího však nezjištěny.

Jarda89

Příspěvek#194 » pát 11. dub 2025, 05:37

Jo to si pamatuji... Byl jsem ve druháku na střední a najednou se jich všude vyrojily mraky po pár stovkách. Spolužákovi ji takto koupil táta (samozřejmě ji měl napsanou na sebe) myslím že za 800,-

Zpět na