CZ Shadow 2
- JirkaCV
Příspěvek#1411 » pon 26. kvě 2025, 21:25
Snad jsem to správně pochopil.
Na nástřelný je jedno, jestli mám miřidla vyšší nebo nižší. Furt to lítá do stejný díry, kam mám nastřeleno.
Rozdíl je v tom, že (třeba) v polovině nástřelný udělají vyšší miřidla větší chybu (bude to lítat níž) než nízký miřidla.
Na nástřelný je jedno, jestli mám miřidla vyšší nebo nižší. Furt to lítá do stejný díry, kam mám nastřeleno.
Rozdíl je v tom, že (třeba) v polovině nástřelný udělají vyšší miřidla větší chybu (bude to lítat níž) než nízký miřidla.
- risa2000
Příspěvek#1412 » pon 26. kvě 2025, 23:08
Z téhle diskuse jsem teda zmaten. Jednak není jasné, co jde kde na doraz a druhak, když se podívám na balistickou křivku na 124gr náboj S&B třeba tady (https://www.sellier-bellot.cz/produkty/ ... etail/289/), tak to vypadá, že pokud by s tímhle nábojem byla pistole nastřelená na 25 m, tak pro korekci na jakoukoliv jinou jinou vzdálenost bude potřeba zvedat *hledí*, protože má v 25 m maximum. Ta korekce pro vzdálenosti <25 m je čistě teoretická, protože tam letí v podstatě po přímce a tudíž to bude max pár milimetrů (ale teoreticky i to je možné kompenzovat) a pro >25m už to dává větší smysl.
- audis
- Milkyway
Příspěvek#1414 » úte 27. kvě 2025, 08:11
Když to tu čtu, tak vidím, jak si kdo vytrhává věci z kontextu. Myslím, že dotyčného znám a tak pro ty, co se, stejně jako já, podivují a ztrácejí v tématu.
Dotyčný si koupil Targeta a zjistil, že pokud si ho nastřeluje na 25m, tak je moucha - na doraz. On je zvyklý mít fóra takového, že na 77 i na 135 si přecvakává* a na kulatýho papouška taky. Takže zavolal do Brodu, aby mu poslali vyšší mušku. To je celý. I když i další kámoš měl stejný problém, tedy kratší mouchu - výměna a je to v klidu.
Brod si věci zjednodušuje, proto třeba na základu SH2 nebylo stranově seřiditelné hledí s tím, že je to tak z důvodu, aby si s tím nějaký šikula náhodou nehrát, nepohnul stranou a nezačal to s nimi řešit. Nedivím se jim, že chtějí pistoli prodat a dál "s hobíčkem" neřešit jeho vrtochy a "nápady". Prostě jsou od toho, že dělají business.
*když píšu "přecvakává", myslím tím, že to není na flek +/-, ale třeba na spodní okraj terče, proto potřebuje dostatečnou rezervu
Dotyčný si koupil Targeta a zjistil, že pokud si ho nastřeluje na 25m, tak je moucha - na doraz. On je zvyklý mít fóra takového, že na 77 i na 135 si přecvakává* a na kulatýho papouška taky. Takže zavolal do Brodu, aby mu poslali vyšší mušku. To je celý. I když i další kámoš měl stejný problém, tedy kratší mouchu - výměna a je to v klidu.
Brod si věci zjednodušuje, proto třeba na základu SH2 nebylo stranově seřiditelné hledí s tím, že je to tak z důvodu, aby si s tím nějaký šikula náhodou nehrát, nepohnul stranou a nezačal to s nimi řešit. Nedivím se jim, že chtějí pistoli prodat a dál "s hobíčkem" neřešit jeho vrtochy a "nápady". Prostě jsou od toho, že dělají business.
*když píšu "přecvakává", myslím tím, že to není na flek +/-, ale třeba na spodní okraj terče, proto potřebuje dostatečnou rezervu
- Héfaistos
- JirkaCV
Příspěvek#1419 » úte 27. kvě 2025, 11:34
To je mi celkem jasný, čáru nakreslit umím.
Já myslel "když míří na střed terče, trefil jeho spodek". Když jsem jako kluk střílel libovolnou malorážku, tak jsem mířil na spodek černého kruhu, abych trefil střed. Teda do doby, než jsem začal používat kruhovou mušku.
Já myslel "když míří na střed terče, trefil jeho spodek". Když jsem jako kluk střílel libovolnou malorážku, tak jsem mířil na spodek černého kruhu, abych trefil střed. Teda do doby, než jsem začal používat kruhovou mušku.
- Karlos81
Příspěvek#1420 » úte 27. kvě 2025, 11:53
Héfaistos píše:JirkaCV píše:Nemá to být obráceně?
Nemá. Čím vyšší muška, tím víc jdou zásahy dolů. Si představ mušku vysokou třeba dva centimetry a pak si uvědom, kam bude mířit hlaveň, když srovnáš hledí a mušku do roviny...
Akorát že to pak může doladit zvednutím hledí, což už má teď nadoraz dole a střílí mu to na flek. Takže nemůže mířit na spodek černého a strefovat střed. Jiný problém není
- Héfaistos
- Héfaistos
Příspěvek#1422 » úte 27. kvě 2025, 13:20
Ještě názorně pro ty, co mají špatnou představivost:
Prostě pokud budu zvyšovat mušku, zásahy se budou posouvají dolů a vice versa.
Pokud budu zvyšovat hledí, zásahy se budou posouvat nahoru a vice versa.
Na obrázku je zanedbána balistická křivka a dráha letu střely je předpokládána jako přímka v ose hlavně. Také je pochopitelně pro názornost zkrácena délka střelby (tj. vzdálenost ústí zbraně a cíle).
zamerna.jpg
Prostě pokud budu zvyšovat mušku, zásahy se budou posouvají dolů a vice versa.
Pokud budu zvyšovat hledí, zásahy se budou posouvat nahoru a vice versa.
Na obrázku je zanedbána balistická křivka a dráha letu střely je předpokládána jako přímka v ose hlavně. Také je pochopitelně pro názornost zkrácena délka střelby (tj. vzdálenost ústí zbraně a cíle).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Karlos81
- risa2000
Příspěvek#1425 » úte 27. kvě 2025, 17:55
Jediná možnost, jak by se to mohlo stát, že má fakt blbá mířidla a ani s hledím úplně dole, není schopen vystřelit náboj rovně. Nebo u něj "nastřelit zbraň" znamená něco jiného, než co tím myslím já. Každopádně, nezpochybňuji, že nějaký borec si koupil pistoli a pak potřeboval vyšší mušku. Zpochybňuji ale, s ohledem na podané informace, že to je vada zbraně.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí