CZ P-10C

kofri

Příspěvek#1786 » čtv 15. lis 2018, 13:05

hauser: Mám tam 1,8kg z TopStrely, a jo, drží...

Petzold

Příspěvek#1787 » čtv 15. lis 2018, 14:42

Knop: Pádová zkouška jako taková je test celé zbraně v normálním stavu. To znamená, že při pádové zkoušce pravděpodobně vůbec nedojde k sesmeknutí úderníku ze spoušťové páky nebo jiné závadě, která by umožnila otestovat funkčnost pojistky.

ano samozřejmě se testuje pádová jistota CELÉ zbraně, včetně blokace zápalníku jako pojistky, která je, budeš se možná divit, jen následnou pojistkou v řadě bezpečnostních prvků. Netestuje se horní polovina zbraně zvlášť a spodní polovina zvlášť, ona v praxi když někomu vypadne zbraň, tak je složená, víš. 8-) Dokonce se počítá a zkouší vztah tolerančního pole zbytkové energie úderníku, které ještě může odpálit běžnou pistolovou zápalku, k tolerančnímu poli citlivosti zápalky.
Díval ses na spodní polovinu zbraně a pochopil vůbec jak to funguje, proboha ? :)

Já jsem ten poslední, který by se produkce CZUB zastával, ale tu pistoli nenavrhovali žádní pitomci. Zvlášť v souvislosti s tím, co napsal kolega Machead, kdy hlavním trhem CZUB je USA, si ten mechanismus sakra museli ověřit, aby je nějaká hromadná soudní žaloba nesvlíkla z kůže.

Nechci být osobní, ale to co tady vypisuješ,(ŠPATNÉ, COŽ JASNĚ VIDÍ KAŽDÝ, KDO MÁ ASPOŇ NĚJAKÝ SMYSL PRO TECHNIKU) svědčí že naopak ty nemáš o konstrukci současných zbraní ani ponětí, sorry jako.

Asghaad

Příspěvek#1788 » čtv 15. lis 2018, 15:31

hauser píše:Se to tu pěkně rozjelo. Ale asi by to chtělo uvést pár věcí na pravou míru.

...

Kofri,Asghaad, Radim78 - to znamená že vám pádovka zachytí i když v rámci testu jen se závěrem natahnete úderník až dozadu?

...

ano i pri plnem napnuti a pusteni z uplne zadni polohy funguje bez problemu

ona jaksi z konstrukcniho provedeni ani jinak nemuze, jelikoz jde o jednoduche zapadnuti do vyrezu na ktere naprosto neni potreba aby byla pojistka ani masivni ani nepotrebuje silnou pruzinu

pokud nema pojistka samotna vule - coz nema pokud neni neco poskozenyho - tak zapadne kam ma pokazde, no a pokud dojde k chodu uderniku tak se potkavaji dve na sebe kolme steny takze tam ani nema kam co uhnout

jinak ta padovka neni to co by chytalo udernik pri KAZDEM padu, je to POSLEDNI a NOUZOVA pojistka pro pripad ze je spoustak uz tak ochozeny ze se udernik pri padu sesmekne a jde samovolne dopredu z CASTECNE predepnute pruziny ktera by sama o sobe nemela mit dost energie na odpaleni zapalky (aneb druha "padova pojistka") kde se pote potkava s onou padovou pojistkou ktera ho v pohode zastavi. I pokud by NEJAK - napriklad poskozenim ulozeni pojistky - doslo k jejimu "odklopeni" to samotne sebere uderniku dalsi energii bez ktere jaksi tu zapalku neodpali ...

celkove je to resene typicky cechackovsky vycurane kdy to vypada divne ale funguje to a je to ocividne resene tak aby neco co je posledni ze CTYR padovych pojistek (jazycek spouste, zavhyt uderniku, castecne predepnuti a az pote jako posledni zachrana ona padova pojistka ...) co nejmene zasahovalo do normalni funkce zbrane.

Honzajan

Příspěvek#1789 » čtv 15. lis 2018, 15:50

Pojistka uderniku nemusi byt jen padova. Je to pojistka, ktera ma zarucit, ze dokud nebude zmacknuta spoust, nedosahne udernik na zapalku. A ano, jakakoliv spoust, ktera zkrati chod namacknuti predepina udernik vic.
A tento problem neni jen na zaklade nejakeho videa,dyt i tady se nekdo prokecl, ze mu pojistka neudrzi.
Libi se mi, jak jsou cztari, teda nekteri, zakomplexovani, jak se automaticky ohaneji glockem, pritom ho tu nikdo jiny nevzpominal. Ja s touhle zbrani strilel a byl jsem nadmiru spokojen. To ale nemeni nic na faktu, ze tenhle kver ma problemy s zivotnosti. Vice ve vlakne cz pro pcr nebo jak se to tu jmenuje.

Knop

Příspěvek#1790 » čtv 15. lis 2018, 15:53

Petzold píše: nemáš o konstrukci současných zbraní ani ponětí
Zbraně mě zajímají a snažím se sledovat co se v oblasti konstrukce zbraní děje.

Pojistka coby ocelový prvek (závora) uložený v závěru je standardní řešení používané desítky let. Je to jednoduché, robustní, odolné a spolehlivé řešení. V poslední době se od toho odchýlil myslím Heckler s pistolí VP9, kdy mají pojistku řešenou jako otočnou páku přímo připevněnou na závěru. Další novinka je teď výtvor zbrojovky v CZ p10, kdy úplně opustili přímé uložení nebo spojení pojistky se závěrem, ale uložili jí do plastového kontejneru úderníku.

Řešit pojistku jako prvek otáčený na čepu znamená, že pojistka musí snášet nárazy z boku, kdy se energie nárazu přenáší na pružný plast kontejneru a na velice malou plochu v oblasti dotyku pojistky s čepem, což může vést jednak kvůli vymačkávání materiálu k opotřebovávání a zvětšování vůle nebo ke zvýšené pravděpodobností destrukce pojistky při nárazu. Vůle mezi pojistkou a čepem je důležitá, protože když je příliš velká, bude docházet nejenom k otáčení, ale také vyklápění pojistky do strany a zvyšování pravděpodobnosti, že úderník z pojistky sklouzne a přeskočí jí.

Uložit čep do pružného plastového kontejneru znamená další vůle a další možnost pohybu čepu také díky pružnosti plastu.

Uložit plastový kontejner do závěru takovým způsobem, že má kolem sebe vůle a zbytečná prázdná místa znamená další zvýšení možnosti nechtěného pohybu a deformace.

Použití jemné pružiny znamená nejenom příjemnou spoušť, ale zvýšení pravděpodobnosti vychýlení pojistky díky setrvačnosti při nárazu.

Celé tohle řešení má zkrátka mnohem více možností, jak selhat a jak ho implementovat a vyrobit špatně, než standardní jednoduché řešení téměř univerzálně používané všemi výrobci desítky let. Myslím si, že konstrukci a testování sestavy úderníku ve zbrojovce podcenili. Když už se pustili do takovéhoto revolučního a diskutabilního řešení, tak si na něm měli dát mnohem více záležet.

Jenom ve zbrojovce vědí, kolik revizí a kolik dodavatelů plastového kontejneru a dalších částí sestavy úderníku už vystřídali, každopádně se obávám, že asi existují pistole podobné té z videa, kdy se výrobní vůle sešly takovým způsobem, že v nich pojistka zkrátka nefunguje.

OtravnyPomeranc

Příspěvek#1791 » čtv 15. lis 2018, 16:31

Knop: Nenech se odradit nejakyma utokama, to je celkem bezna vec zde na fotu, ze kdyz nekdo najde problem na neci zbrani, tak dotycni zacnou kopat kolem sebe a delat tady cirkus. Co jsi napsal, tak s tebou taky souhlasim :-D

To me pripomelo takovy ty kecy, jako tehda kdyz se na Duty kroutil ram, bo v CZUB chtel nekdo usetrit a ram nebyl posileny skelnym vlaknem. Nu a tehda to bylo taky takove vesele, nekteri majitele tvrdily, ze jim krouceni ramu nevadi a ze to na funkci nema vliv :D A hle, jak prisla nova P-07 tak uz Duty byla plna burza :D A posledni dobu je tomu i s timhle tim zazrakem.

Lidi, chytte se za nos, a proste si to verejne priznejte. CZ P-10C, neni zcela doresena pistole, ktera mela hodne zavaznych vad a jak je videt, neni stale jeste vychytana a nektere reseni nejsou zrovna povedene. Asi si pockam az prijde novejsi model, ktery je dotazeny do konce :D:D:D Dockam se...?

pista1

Příspěvek#1792 » čtv 15. lis 2018, 17:08

2 Knop:
Pojistka musí snášet nárazy uderníku z boku, jen ve chvíli kdy se někdo chopí samotnýho závěru ručně natahuje úderník, pouští ho opakovaně na pojistku a případně natáčí na tytrubku. Pokud to bude dělat dostatečně dlouho, tak věřím tomu že může nastat tebou uvedený problém. Při normální funkci pistole, je pojistka vždy vykloněná a nemá se tedy jak opotřebovat a vymačkat.

Knop

Příspěvek#1793 » čtv 15. lis 2018, 17:48

Už jsem psal, že by bylo dobré vědět, jestli s tím autor videa nedělal neobvyklé věci - například stokrát do toho praštil naplno nataženým úderníkem, což je něco, co vůbec neodpovídá normální funkci pistole, protože při normální funkci se to nemusí stát ani jednou za celou dobu životnosti zbraně.

Ještě je tady jedna věc: jak se bude chovat plast za několik let v prostředí bůhvíjakých chemikálií, kterými lidi budou čistit nebo mazat zbraň? Co to udělá s mechanickými vlastnostmi plastového kontejneru? Co když se změní natolik, že v okamžiku nárazu nebude pojistku podporovat tak, jak měl?

Myslím, že tímhle jsem docela stručně shrnul to, co jsem se tady pokoušel vysvětlit:

Celé tohle řešení má zkrátka mnohem více možností, jak selhat a jak ho implementovat a vyrobit špatně, než standardní jednoduché řešení.

PODLE MÉHO OSOBNÉHO NÁZORU implementace v této chvíli není dobrá. A není to jenom můj osobní názor. Obávám se, že se jinam než k osobním názorům nemůžeme dostat, protože zbrojovka nám konkrétní data nikdy neposkytne.

radim78

Příspěvek#1794 » čtv 15. lis 2018, 19:20

Zdravím,
technické debatě nemám co přispět, tak alespoň na něčí vyžádání vnitřnosti me P10 FDE
Přesný nástřel už dávno nesleduji.
Posledních 1000 nečištěno. ;)
Je to služební klumpr s docela hezky chodící spouští a výbornou ergonomií CZ.
Až se rozpadne - koupím znovu (jestli se tou dobou bude ještě vyrábět :)

To foto není moc ostré, ale snad napoví.

IMG_20181115_1901563-1-1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Asghaad

Příspěvek#1795 » čtv 15. lis 2018, 19:38

OtravnyPomeranc píše:Knop: Nenech se odradit nejakyma utokama, to je celkem bezna vec zde na fotu, ze kdyz nekdo najde problem na neci zbrani, tak dotycni zacnou kopat kolem sebe a delat tady cirkus. Co jsi napsal, tak s tebou taky souhlasim :-D

To me pripomelo takovy ty kecy, jako tehda kdyz se na Duty kroutil ram, bo v CZUB chtel nekdo usetrit a ram nebyl posileny skelnym vlaknem. Nu a tehda to bylo taky takove vesele, nekteri majitele tvrdily, ze jim krouceni ramu nevadi a ze to na funkci nema vliv :D A hle, jak prisla nova P-07 tak uz Duty byla plna burza :D A posledni dobu je tomu i s timhle tim zazrakem.

Lidi, chytte se za nos, a proste si to verejne priznejte. CZ P-10C, neni zcela doresena pistole, ktera mela hodne zavaznych vad a jak je videt, neni stale jeste vychytana a nektere reseni nejsou zrovna povedene. Asi si pockam az prijde novejsi model, ktery je dotazeny do konce :D:D:D Dockam se...?

celkem bezna vec taky je ze na vlakno o konkretni zbrani prijdou trollove jako ty kteri tu krochnu vzivote nemeli v ruce a na zaklade jednoho videa z YT zacnou kydat na ni hnuj jak se jen da ...

plus samozrejme zname firmy ktere blijou sracky na cokoliv co se vyrabi u nas ...

jinak jak se chytam za nos tak mi porad prijde moje P-10ka jako naprosto idealni pistole ... xD
zadne zavady
zadne poruchy
vsechno na ni funguje jak ma ... vcetne padove pojistky ...

no a krome toho ma:

- nejlepsi uchop z plastaku co sem kdy mel v ruce (mozna s vyjimkou VP9 ale ta ma jine vady ktere ergonomie uchopu nezachrani)
- vybornou spoust ktera se prachobycejnou vymenou bici pruziny a spouste dostava na uroven temer jako muj Shadow 2 v SA ...
- perfektni konstrukcni reseni na montaz kolimatoru
- vsechny "bezne" upravy ktere lidi dodelavaj na jinych zbranich jako jsou napr predni natahovaci drazky v zakladu

PS: P-07 mam taky a je to hroznej kram - mizernej uchop, a otresna spoust - jen aby si tu nekdo nemyslel ze nevidim chyby u vyrobku zbrojovky, ale na p-10ce proste ja nedokazu najit ZADNOU vadu, vsechno co tady na ni lidi vytahujou jsou pofiderni videa z YT ... pritom videa se zavadama se daji najit na jakoukoliv zbran, Glockem pocinaje a H&K konce ...

OtravnyPomeranc

Příspěvek#1796 » čtv 15. lis 2018, 20:01

radim78: Dekuji za foto, bohuzel kdyz nemas tuseni ani kolik ma nastrileno, tak se to muze pohybovat od tech 1000vystrelu az po desetitisice... Takze mi to nijak nepomohlo :D Ale snaha se ceni.

Asghad: Asi te zklamu, ale ja tuhle pistoli ne jen mel v ruce a strilel, ale mel ji i rozebranou a celkove ji koumal vicekrat. Kupodivu mam nekolik zbrani od CZUB, ktere jsou povedene a neni problem. Takze nejsem antiCZtar, jak si myslis.
Kdyz ctu samou tvoji chvalu, tak jsi me malem presvedcil, ze bych si ji koupil. Nastesti tve predesle prispevky napovidaji hodne o tom, ze jsi strelecke "ucho" takze mas jeste hodne omezeny rozhled :-) Neber to jako urazku, jen konstatuji.

Celkem jsi to tady prekroutil v osobni utoky, coz neni dobre. Tady se jednalo ciste o to, ze to neni vymyslene vubec dobre a ma to velike slabiny, ktere v budoucnu muzou znamenat veliky problem.

Letec 12

Příspěvek#1797 » čtv 15. lis 2018, 20:15

Asghad: Souhlas. Mám dvě Géčka a přesto hodnotím P-10 jako povedenou a na střelbu daleko příjemnější. Díky spoušti překonává i ono zmiňované HK VP9/SFP9 (nemluvím o kvalitě,ale o uživatelské přívětivosti). Nestřílel jsem ještě z Berety, tak nevím jak ta, ale to už jsou jen subjektivní dojmy.

Jediná nevýhoda podle mě je kolísající kvalita výroby CZ a větší výrobní tolerance než u G. U Glocku ať jsem vzal na prodejně do ruky jakýkoli byly vůle vždy stejné a bylo jedno kterou koupím. Když jsem srovnával 4ks CZ-P10 vedle sebe, byla každá trochu jiná. :)

Otravný: Velký problém má každá pistole od každého výrobce, než to první uživatelé vychytají. Glock, HK, CZ, SIG i Bereta. Není výjimka. Oproti P-07 je těch chyb na P-10 podstatně méně a je vidět, že se už, zdá se, trochu poučili.

Asghaad

Příspěvek#1798 » čtv 15. lis 2018, 20:19

OtravnyPomeranc píše:radim78: Dekuji za foto, bohuzel kdyz nemas tuseni ani kolik ma nastrileno, tak se to muze pohybovat od tech 1000vystrelu az po desetitisice... Takze mi to nijak nepomohlo :D Ale snaha se ceni.

Asghad: Asi te zklamu, ale ja tuhle pistoli ne jen mel v ruce a strilel, ale mel ji i rozebranou a celkove ji koumal vicekrat. Kupodivu mam nekolik zbrani od CZUB, ktere jsou povedene a neni problem. Takze nejsem antiCZtar, jak si myslis.
Kdyz ctu samou tvoji chvalu, tak jsi me malem presvedcil, ze bych si ji koupil. Nastesti tve predesle prispevky napovidaji hodne o tom, ze jsi strelecke "ucho" takze mas jeste hodne omezeny rozhled :-) Neber to jako urazku, jen konstatuji.

Celkem jsi to tady prekroutil v osobni utoky, coz neni dobre. Tady se jednalo ciste o to, ze to neni vymyslene vubec dobre a ma to velike slabiny, ktere v budoucnu muzou znamenat veliky problem.

jasne "neber to jako urazku ale jsi debil" me fakt presvedci xD

ne tady se jedna o to ze vy panove soudite podle letmeho osahani (v tom lepsi pripade) nebo dokonce jen z videa na YT ze "to stoji za hovno" ...

pro lidi kteri jsou zvykli na zbytezne predimenzovane plungery ve vetsine jinych zbrani se opravdu muze zdat padovka na P-10ce "problematicka" ... problem je v tom ze funguje a prave diky tehle konstrukci nema takovy dopad na spoust jako klasicka padovka kde se musi pojistka nadzvednout proti vyrazne silnejsi pruzine v kanalu ktery ma sve treni a odpor

ano klasika je "vic blbuvzdorna" jelikoz je ze sve konstrukce mnohem odolnejsi proti neodbornym vrtalum.

a ver mi ze kdyby ten kver mel slabiny a vady tak na ne rozhodne chvalu nepeju - jen tak se da dobrat k vylepseni, ale nehodlam odkyvavat naproste nesmysly ktere tu placate ohledne toho jak je tohle reseni padovky naprosto k nicemu na zaklade POCITU a jednoho stupidniho videa na YT.

Pánové a dost OT a osobních narážek!

radim78

Příspěvek#1799 » čtv 15. lis 2018, 20:52

@Pomeranc - nejak mi pri editu vypadlo voditko k poctu vystrelu - sorry.
Za prvni mesic provozu jsem z P10C vypraskal pres 3000 ran. Pak jsem to prestal pocitat.
Zbran je spolehliva a pri pouziti tovarnich SB 115,124, 140? Sub nema jediny problem necistena 1000 ran.
Tak asi tak :)
Lazeni spouste mne ani nenapadlo - neni to limit pro tuto zbran. Navzdory memu nastrelu a flakane udrzbe chodi doslova skvele.
Neni to SA vyberove 1911, ale jinak nemohu rict kriveho slova.
Problemy s pocatecni kvalitou ma lecktery vyrobce. Memu kusu se ale vyhnuly a tak cekam na P10F OR - to bude muj dalsi plastak ;)

civicivi

Příspěvek#1800 » čtv 15. lis 2018, 23:23

Zdravím
od jara jsem majitelem CZ P-10C (nástřelný list únor 2018) , mám nastříleno 1200 ran (tovární střelivo)
padová pojistka se chová břibližně stejně jako na videu (odesláno jako reklamace před 8 dny)
při kontrole úplně nové zbraně , pádová pojistka byla v pořádku (fungovala jak měla)
sám jsem zvědav v jakém stavu se vrátí a z jakým vyjádřením od CZUB !
jsem ze svoji P-10 velice spokojený , vše nastříleno bez jediné závady !!
jsem běžný uživatel , s pistolí se zacházelo scela běžně (žádné blbiny atd.)

osobně jsem držel v ruce P-10 s nástřelem 3.5k a pádová pojistka naprosto v pořádku , ale také jsem měl v ruce P-10 s nástřelem 3k a pádová pojistka naprosto nefunkční (jako by tam vůbec nebyla) , měl jsem v ruce ještě jednu P-10 nevím kolik měla nastříleno ,ale pojistka se chovala někde mezi těmito případy (někdy držela někdy ne)
osobně si myslím ,že pádová pojistka( jako na videu ) by se takto chovat neměla !

Zpět na