HK Mark 23

Glock a spol.

mission

Příspěvek#1 » úte 3. čer 2025, 08:52

vzhledem k tomu, jak dlouho je tato pistole s minimálními změnami stále vyráběna (pro civilní trh od r. 1996), myslím že si zaslouží mít tady své vlastní vlákno.

Na YT kanále "Forgotten Weapons" je pěkné video o vývoji této pistole z prototypů ke konečné produkční verzi. Zajímavé je, že prototypy měly některé ovládací prvky svařované a ne odlévané MIM technologií. Hlavně se mi líbí celokový kohout a pákové vypouštění zásobníku, které byly pro sériovou výrobu následně změněny na plastové / zalité do plastu. Fičura v podobě blokace závěru pro single shot bez přebití také zmizela ještě v prototypové fázi, což mne docela mrzí, jelikož to měli pěkně vyřešené.

https://www.youtube.com/watch?v=1lJeTkgMKqo

Erix

Příspěvek#2 » úte 3. čer 2025, 09:55

Jj, je to ikona, já tomu říkám DE z DE, tj. Desert Eagle z Deutschlandu. :) Jinak je to macek, tady nějaké srovnání s HK MP5 + video s kompíkem.
https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... hk-mark23/

https://youtu.be/lwrmcmn9q4w?si=PcfrfO95O_vGj6rV

Gimpel

Příspěvek#3 » úte 3. čer 2025, 11:36

Předmětný klenot se hodí jen do velkých to rukou.
U běžných postav není vhodný ke skrytému nošení. Ukrytelnost srovnatelná se Škorpem s vyndaným zásobníkem.
Zároveň dlouhodobě obdivuji.

Nejsem si tak jistý, že žádné kusy nemají blokaci závěru. Tuto jsem však neviděl fysicky.

mission

Příspěvek#4 » úte 3. čer 2025, 14:27

co se týče provedených změn v průběhu let civilní produkce, vím z hlavy o těchto:

- značení závěru se změnilo z "Hk Mark 23" na "Hk MARK 23"
- číslování s prefixem "23" se ze 4 místného posunulo na šestimístné formátu 007xxx (neznám S/N ve verzi 006xxx)
- date code se přesunulo ze závěru na spodek lučíku; na závěru přibylo označení "DE" za S/N
- původní frézované logo "Hk" bylo nahrazeno za laserem vypálené (závěr i hlaveň - komora)
- pár let se pravá strana závěru u mušky značila frézovaným nápisem "Heckler & Koch"
- pár let se levá strana závěru u mušky značila laserem vypáleným "Hk JS" (oválné logo "Jagd und Sportwaffen Gmbh")
- původní Maritime finish nahrazen někdy po roce 2000 novým HE (Hostile Environment) finishem
- objevilo se pár kusů, tuším s FDE rámem, které neměly chromovaný vývrt a komoru
- středící vitonové o-kroužky změnily barvu ze zelené na černou
- u zásobníků došlo ke změně značení - ražby na plechu, zmizelo označení "Hk" a přibylo "Made in Germany"
- postupem času se objevily speciální série s jinou barvou rámu (FDE, Khaki,...)
- pistole dodávána v hliníkovém kufříku (Evropa) nebo nylonovém textilním pouzdru (US)
- 12rd zásobníky standardně; 10rd pro civilní trh např. v USA

o možnosti blokace závěru u pár ks civilních pistolí jsem slyšel, nicméně mi nikdo nikdy neposlal ani fotku, vždy to bylo jen mlžení kolem...

Erix

Příspěvek#5 » úte 3. čer 2025, 16:34

Pěkná fotečka, dvou "ikon":
Obrázek
Obrázek

audis

Příspěvek#6 » úte 3. čer 2025, 16:48

Hodily by se v prvním postu základní technická data výrobce vykopirovane a obrázek nejsnáze nacteny z webu výrobce. aby vlákno mělo stabni kulturu a začínalo hezky. A odkaz na produkt výrobce na jeho webu.

mission

Příspěvek#7 » úte 3. čer 2025, 18:19

njn..ale to každý dohledá během vteřin sám, navíc výrobce ti změní umístění u konkrétní věci (změní se url adresa) a odkaz bude za pár měsíců / let nefunkční. Vlákno jsem založil s tím, že se tu sejdou lidé, kteří vědí "vo co go" a spíš se pídí po zajímavostech, podrobnějších detailech, uživatelských referencích, potřebují poradit apod. Rád bych, aby to tak zůstalo a neplevelilo se to tady nesouvisejícími věcmi.

audis

Příspěvek#8 » úte 3. čer 2025, 18:31

Nepochopil. (Smajlík narazejici do zdi.)

Gimpel

Příspěvek#9 » stř 4. čer 2025, 07:31

Blokaci závěru jsem viděl jen na fotce, pákový typ.
Kus s nímž jsem měl tu čest jí neměl - hliníkový kufřík, evropské provedení.

Za jednu z řady zajímavostí považuji, uváděné dvě orientace závitů na hlavních - civilní × vojenský podtyp.
Údajně z důvodu, aby vojáci tlumiče nekradli.

Sluší se připomenouti, že klenot tento položil základy pro celou to typovou řadu HK USP.

mission

Příspěvek#10 » stř 4. čer 2025, 08:49

ještě jsem si vzpomněl:

- výrobce montuje od r. 1999 do pistolí pro určitý trh tzv. Lockout device, což je zámek pro jednoduchý klíček, umístěný zevnitř na konci zásobníkové šachty, sloužící současně jako poutko pro pojistnou šňůru. Je to vyměnitelný blok.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Gimpel

Příspěvek#11 » stř 4. čer 2025, 09:20

K tématu mám v širších souvislostech velikou to zajímavost.

Stran přijetí HK Mk. 23 do výzbroje byl tendr.
Druhého zájemce o zisky representoval Colt. K sériové výrobě nedošlo, jen prototypy a nejméně tři.
Jejich kandidát se jmenoval Colt OHWS, celkem cca 30 prototypů.
Do druhého kola tendru již tento nepronikl.

Zdroj -- Střelecká revue - 12/2021 str. 72 + 73

Gimpel

Příspěvek#12 » čtv 5. čer 2025, 07:12

V zadání bylo, že pistole musí vydržeti dvakrát dvacet tisíc ran, jenže patrony +P typu. Minimálně Němci splnili, Colt nevím.

mission

Příspěvek#13 » ned 8. čer 2025, 15:16

v časopise Střelecká Revue č.7/2022 je několikastránkový test této pistole. Byl by někdo ochotný mi jej naskenovat?

Úderník

Příspěvek#14 » ned 8. čer 2025, 18:46

Mohu ofotit. Nebo si přijeď do Berouna nebo Motola pro celý ročník.

Gimpel

Příspěvek#15 » pon 16. čer 2025, 18:15

Něco k tomu původnímu tlumiči.

V zadání bylo utlumení na hluk, co nepřekračuje ten vytvořený dopadem střely na cíl.
V článku ovšem nebylo upřesněno, o jaký charakter cíle jde, což je ve věci velmi důležité.
I bod tento Němci splnili.
Ještě bylo požadováno, že mu nesmí vaditi voda a problém rozhodně nevznikl, ba naopak (ablativa).

Také tam byl přiblížen multifunkční, optoelektronický podvěsný zaměřovač. Ten i tlumič budou dávno inovovány a kdyby jednou.

Zpět na