Canik TP9 (SF, SFx, SF Elite, V2, ...)

Glock a spol.

hunter240

Příspěvek#226 » pon 29. led 2024, 06:22

Jarda.Jezek

Příspěvek#227 » pon 29. led 2024, 06:58

Tedy... Na první pohled super pokrok. Na druhý ovšem z počítačem generovaných obrázků není zřejmé, jak hluboký je výřez pro kolimátor, jak vysoké jsou destičky, jestli mají závit pro natahovací páku..

Určitě tomu chybí stavitelné tlačítko záchytu zásobníku.

A teď to nejlepší. Portovaná hlaveň s nasazenou objimkou imitující kompenzátor? Proč tak složitě, když stačí jen prodloužit závěr a vejde se i port?

Ale všeobecně se mi to líbí, je to velký posun vpřed pro každého, kdo by si na všechny předchozí modely šrouboval kompenzátor na rám. Takhle to aspoň půjde do standardních pouzder a nebude to zbytečné těžké.

Určitě si to chci prohlédnout.

Cena a dostupnost v Čechách? V nedohlednu...

Jarda.Jezek

Příspěvek#228 » pon 29. led 2024, 07:44

Editovat už nejde, tak druhý příspěvek za sebou...

Výřez je malý, destičky se závitem na páku asi nebudou, spíš to vypadá na přímou montáž kolimátoru na závěr. Podle videí port mnoho práce neodvádí, ale pocitově rozdíl být může znatelný.

Podle americké ceny hádám, že česká cena bude podobná jako u Combat Executive. Možná trochu vyšší, protože novinka.

Místo dalších možných vychytávek na zbrani dostane kupec tlustý kufr a medaili. Holt každý střelec potřebuje něco jiného...

Béďa

Příspěvek#229 » pon 29. led 2024, 07:48

Vypadá pěkně, ale z podstaty nekoupím...

Jarda.Jezek

Příspěvek#230 » úte 27. úno 2024, 16:39

Tak mi zásobník u Suba přestal vystavovat záchyt závěru. Z čela podavače byla vidět prasklina, jak se spodní část, která zvedá záchyt závěru, odtrhla od horní tlačné části. Příčinu jinou než materiálovou si neumím vysvětlit.

Došel jsem do No Compromise v Holešovicích, tam to prodavač taky ještě neviděl, ale v průběhu přátelského povídání mi podavač vyměnil za nový. Taková podpora se mi líbí a proto jí vyjadřuji pochvalu.

Gimpel

Příspěvek#231 » ned 20. říj 2024, 03:40

Setkání s Canik, možná Chcanik, jsem neznalý laik.

Včera při střelbách tři mladé, neznámé to kolegy potkal jsem. Jeden z nich mi vyjevil, že má uvedenou značku. Neměl jinou možnost, než zbraň ke kontrole předložiti.:) Skutečně mne tento diskutabilní fenomén zajímal. Typ si nepamatuji.

Připouštím, že ten produkt tureckého hospodářství, na mne působil značně pozitivně. Spoušť přímoběžného úderníku a asi napodobeniny Safe Action absolut super vědeckofantastická. Ano striktně subjektivní faktor. Vnější mechanické vyhotovení celkově nádhera. Boční vůle závěru u spodní hranice této podmnožiny bouchaček. Rozborka neprovedena.

Ukázal a pak i půjčil jsem klukům zkusit pořádnou bojovou Italku v expertní ráži. Dobře zaujala. Souběžně si vyžádal to Turecko. Nevím kolik mi napáskoval. Čtyři desítky a mojí chybou devítka stačily. Rukojeť zbraně byla tak mohutná, že do mých malých rukou beznaděj. Pořádný úchop nebyl proveditelný. Zpětný ráz možná i podprůměrný. Stejně jsem ji beznadějně nezvládal. Na moje ruce není, že ochotně vrátil.

P.S. : čistil jsem Pistoli a měl měl:) jisté velmi neveselé starosti, že ještě nespím a tak alespoň publikuji. Korekturu vynechám, hrubky a překlepy se zde přeci nosí a obhajují, že.

Jarda.Jezek

Příspěvek#232 » ned 20. říj 2024, 07:20

Safe action to nenapodobuje, spoušť Canikova jen vypouští, nedonatahuje jako Glockova. Pokud má někdo tak tlusté dlaně a tak krátké prsty, že mu přijde pažba velká, může si dát menší hřbet. Pro moje ruce je naopak skoro každá pažba malá a musí se vycpávat nad míru běžného přizpůsobení.

Trpaslo

Příspěvek#233 » ned 20. říj 2024, 11:02

Mám menší ruce a ani s nejmenším hrbetem fullsize Canika nechytnu pořádně. Musel jsem prostě upravit úchop, protože jinak je ta zbraň (sfx rival) opravdu dobrá v provedení out of box.

Zvažuji, že G 43x vyměním za MC9 ten sedne i do menších rukou, akorát dumám jak moc velkej problém si vyrobím tím že budu mít 2 turky..

Jarda.Jezek

Příspěvek#234 » ned 20. říj 2024, 12:18

2 turci problém neudělají žádný, sám uvažuji o pořízení druhého Canika. Rival je fajn, občas střílím z kolegovo kousku, vždy pro porovnání proti mému Subu, ale nemám ho v ruce, viditelně lepší mířené zásahy s ním nemám. Nicméně uvažuji o pistoli s tlumičem a tam začíná být zajímavý sfx pro. Líbí se mi jeho téměř 6" hlaveň. Na druhou stranu, pro mě vždycky byl ergonomicky nejlepší Combat, možná výběr k tlumiči vyhraje on. Ještě nevím.

Mc9 bude vzhledem k významně menší šířce pro některé ruce, zvlášť menší a baculaté dobrou volbou. Je ovšem třeba dobře zvážit očekávané chování malinké pistole zejména vzhledem ke střelivu a pružině. Já bych od Subu k ještě menší pistoli už nešel.

Mimochodem, původní mc9 zrovna dostává mladší sestřičky...

Gimpel

Příspěvek#235 » ned 20. říj 2024, 17:03

Jarda.Ježek : dvojité poděkování pane kolego. :)

Canik jestli to dobře chápu, je tedy SA typ, že.
(Chorvati nebo Springfield, prý také něco mají)

Špendlík a lupa asi budou dobré na lak na nehty. Patlal jsem to i špičkou párátka.

Jarda.Jezek

Příspěvek#236 » ned 20. říj 2024, 17:47

Tak ono dneska jsou vesměs všechny strikery SA, výjimečně se najdou DA (i u Caniku - mají tlačítko vypouštění úderníku v místě, kde SA mívá lůžko kolimátoru) a snad jen glock je SFA, tj něco mezi SA a DAO. Ani ryba ani rak, proti SA dlouhá spoušť velkým odporem a proti DA nemožnost znovu natáhnout úderník spouští. Ale lidi to kupují, takže to zase tak hrozné není.

Párátko jsem kdysi zkoušel taky, funguje dobře, ale není tak jemné jako špendlík. Snadno se přežene velikost kapky.

Gimpel

Příspěvek#237 » ned 20. říj 2024, 18:10

........ ,,jsou vesměs všechny strikery SA" ..........

Vůbec nevím, místo napodobenin a kopií sleduji prakticky jen Glock.
Navíc moc nejsem na výkonné ráže. Dle mého názoru jsou primárně do války. Ani v tomto s proudem nějak nepluji.

,,Neviditelná" kapička na špendlíku asi bude problém. U mne tak na mikroskop. :lol:

Jarda.Jezek

Příspěvek#238 » ned 20. říj 2024, 18:54

Já bych spíš řekl, že pokud jde o napodobeniny a kopie, je třeba si napřed určit kritéria. Například dnes snad všichni výrobci mají modely s plastovým rámem. Napodobují nebo kopírují Glocka? Mnozí naopak zjistili, že lidi za oblíbenou plastovou zbraň dají rádi dvojnásobek, když rám bude ze železa. Kdy je glock napodobí taky? Podle mě jsou všechny zbraně jen přehlídkou vzájemných napodobenin a kopií. Prostě proces pomalé evoluce s návraty všeho, co tu již dávno bylo. Sem tam lepší materiál, sem tam kombinace prvků, jak dřív u sebe nebyly, ale reálně žádný velký posun, všechno jen s cílem buď ušetřit, nebo vyrobit pseudozdůvodnění nehorázné ceny.

Kde je malá a lehká pistole, která v ne moc trénované ruce nebude skákat a dá spolehlivě šest ran za vteřinu do jednoho místa?

Asi jsem mimo téma a patří to jinam, omlouvám se, nechal jsem se unést.

Gimpel

Příspěvek#239 » pon 21. říj 2024, 21:30

Přemýšlel jsem kam by vhodné bylo, nakopírovat předešlý příspěvek. Nějaká bezpečná zóna :) . Kde bychom mohli pokračovat v tomto zde OT. Nevím a pročítat celé fórum nehodlám. Občas mi bohatě stačí i jen jedno téma :lol: .

Zpět na