GP K100

Glock a spol.
maravysta

Příspěvek#91 » pon 21. črc 2014, 12:01

Tak to rád slyším :) A je nějaký podstatný rozdíl mezi mk7 a mk12 kromě toho, že u mk7 se při rozborce vyklopí lučík a u mk12 se stáhnou hmatníky?

klabator

Příspěvek#92 » čtv 24. črc 2014, 18:06

chci se zeptat.. nevíte zda jde na obyčejnou K100 dát systém DAO? vím že je verze P1 DAO ale zamíjalo by mě zda jde sehnat i K100. Díky za odpověď

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#93 » čtv 24. črc 2014, 20:03

Dnes jsem díky ochotě jednoho majitele K100 vyzkoušel. Byl to model MK7 vyrobený v roce 2012.

Hned mě příjemně překvapila úroveň zpracování a hladký chod závěru. Už fotky sice naznačují slušnou kvalitu výroby, ale dojem na živo byl ještě lepší. Uzamčená hlaveň drží v závěru jako přivařená a dokonce i vůle záver X rám je velmi malá.

Chod spouště v SA pěkně plynulý s přiměřeným odporem a relativně krátkým krokem. Jak už tady kdosi psal, jazýček spouště je v režimu SA hodně blízko rukojeti a musel jsem se hodně soustředit na správnou pozici ukazováčku. Určitě se neřadím mezi majitele medvědích tlap, nejlíp mi sedí pistole s jednořadým zásobníkem, ale tohle byl pro mě nezvyk. DA režim spouště má sice daleko k poladěnému revolveru, ale s trochou tréningu bude zvládnutelný. V tomto režimu jsem taky často nejdřív nahmátl úplný konec spouště a následná oprava otravovala.

Celkově se mi moc líbilo ergonomické řešení pistole. Tvary rukojeti (byl nasazen hřbet č.3) jsou opravdu velmi přirozené a dovolují dobrý úchop a snadné napíchnutí na cíl. Možná by prospělo některé plochy víc zdrsnit, ale to je snadno řešitelný problém.

Rozmístění ovládacích prvků hodnotím taky vcelku kladně. Konečně zase někdo přemýšlel při umisťování hmatníku střelecké pohotovosti. Nejsem sám, kdo si u pistolí jako Glock nebo SIG při snaze o co nejvyšší úchop hmatník často přidrží a potom jen kroutí hlavou nad prázdným zásobníkem. Tady je hezky na dosah palce slabé ruky. V případě, že chcete zachytit závěr v zadní poloze, stačí trochu pootočit silnou ruku a na hmatník dosáhnete snadno.
Pojistka na DA/SA pistoli je trochu nadbytečná, tady mi ale nepřekáží a asi bych ji ani nenahrazoval záslepkou. Nečekejte chod s jasným cvaknutím ale drží v pozici, jak jste ji nechali, takže OK. Nicméně kdyby na jejím místě bylo vypouštění napnutého kohoutu, byla by páčka užitečnější.
Trochu utopené mi přijde tlačítko vypouštění zásobníku. To by samo o sobě nebylo špatné a mohlo by příznivě fungovat proti neúmyslnému stisknutí. V základním provedení má ale navíc celkem malou plochu a tak by rychlé vypuštění zásobníku vyžadovalo trochu víc cviku.

Jak to tedy střílí? Byl jsem zvědavý, jestli jsou všechny ty řeči o příznivém vlivu použitého uzamčení pravdivé. Musím říct, že onen trochu zvláštní pocit ze zpětného rázu se mi zamlouval. Ne že by se ústí zvedalo znatelně méně, než u jiných pistolí, ale ochotně se vracelo na místo před výstřelem. To je dobrý předpoklad snazšího zvládnutí rychlé střelby.
I přes relativně pěkný chod a krátký krok spouště jsem měl problém s občasným strháváním. Přisuzuju to právě poloze spouště, respektive tomu, jak prst na spoušť pokládám. Když jsem se na tento problém maximálně soustředil (nebo střílel s podepřeným zápěstím), byl jsem se soustřelem spokojený. Stačilo však málo a zásah skončil i 20cm mimo skupinu (na 15m).
Přímo na místě jsem K100 porovnával se svým Waltherem PPS. Ačkoliv PPS patří mezi subkompakty, musel jsem s ním vyvinout menší úsilí aby se mi povedlo dobré uskupení zásahů. Z Waltheru mám za cca půl roku odstříleno necelých 1000 ran a sušení doma trochu flákám, takže až tak moc s ním sžitý taky nejsem.

K100 bych opravdu chtěl mít rád. Líbí se mi technické řešení, provedení i jednotlivé detaily. Bohužel moje výsledky s ní jsou minimálně rozporuplné. Spravilo by to půl roku poctivého tréningu? Asi ano, ale vždycky bych měl jistou nevýhodu oproti pistoli se spoušťovým ústrojím, které mi víc vyhovuje.
PS: před několika lety pro mě podobný problém představoval systém Sfa, se kterým už jsem docela kamarád.

maravysta

Příspěvek#94 » čtv 24. črc 2014, 20:11

Vzhledem k tomu, že uvažuji o koupi této zbraně moc děkuji za hezkou recenzi :)

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#95 » čtv 24. črc 2014, 20:53

Není zač, právě taky vybírám full size 9mm pistoli "na všechno" (závody, občasné nošení) a K100 je docela žhavý kandidát.
Nicméně mám trochu problém protože nejvíc střílím 1911kou a z ostatních pistolí se mi netrefuje tak snadno, jak jsem zvyklý :) .

Ještě ke K100: exemplář, který jsem měl možnost otestovat 100 ranami měl prý tou dobou za sebou cca 2000 výstřelů a jediná známka opotřebení bylo částečně setřené černění na kolejničkách v rámu.
Jak jsem psal K100 se mi moc líbí, ale musím se rozhodnout, jestli mi to stojí za to, učit se fungovat s její spouští.

klabator

Příspěvek#96 » čtv 24. črc 2014, 21:50

taky uvažuji nad K100, díky moc za recenzi... rozhoduji se mezi ní a Glockem...stále váhám co si vybrat :? :roll:

Návštěvník

Příspěvek#97 » čtv 24. črc 2014, 23:32

johnnyjak: pokud ti nevyhovuje nejdůležitější ergonomií a musíš se extra soustředit, abys střílel konzistentně, škoda času a frustrace, handicap ti zůstane. Nefasuješ to a můžeš si vybírat, tak toho využij. Btw. nedělají k tomu nějaké dlouhé hřbety, které by to trochu natáhly? K100 se mi kdysi taky hrozně líbila, ale konstruktér má asi krátké prstíky, SA spoušť není terno a za ty roky přibylo plastových pistolí neurekum - G g4, PPQ, PPX, L9/M9, FNX/FNS, P30, VP9, P250, P320, SP2022, MP9, XD...

maravysta

Příspěvek#98 » pát 25. črc 2014, 06:18

Taky se právě rozhoduju mezi GP a Glockem, ale jelikož jsem levák tak má GP hodně + bodů navíc :)

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#99 » pát 25. črc 2014, 18:04

Napadlo mě, že Grand Power umožňuje montáž spoušťáku z X-caliburu i do standartních K100 - to by v kombinaci s jazýčkem spouště "sport" mohlo vyřešit můj problém se strháváním. Těžko říct, chce to vyzkoušet.
Grand Power momentalne prezentuju radikalne odlisny novy spustovy system ktory sa bude prednostne montovat na novy patpalcovy sportovy model X-calibur a inak bude do radovych modelov osadzany len ako volitelna vybava za priplatok.
Novy spustak ma odlisnu konstrukciu, dlhsi reset a v SA neuveritelne plynuly chod s plynulym narastom odporu. presny opak bodovej spuste. mal by plne uspokojit strelcov ktorym nevyhovuje bodovka. skusal som ho a je naozaj maslovy. tazko sa mi to k niecomu prirovnava (mozno k spusti na sig X-5 ale je to uz rok a pol co som ho mal v ruke tak mozno kecam)

Uznávám, že je skutečně snazší vybrat si jinou pistoli, ale... :)

Návštěvník

Příspěvek#100 » pát 25. črc 2014, 18:42

Btw. na jiném fóru si lidi pochvalovali, že problém s bodem spuštění moc vzadu trochu zlepší sportovní jazýček spouště a zcela vyřeší SA konverze, kterou už fabrika dělá. Hergot, kdyby ten odfrézovaný závěr u XC nebyl tak hnusný, uvažoval bych o tom.

Btw. X5 SA/DA má tak bodovou spoušť, jak to jen jde ;)

maravysta

Příspěvek#101 » sob 26. črc 2014, 11:18

Jakým způsobem čistíte a konzervujete k100? Se zbraněmi s polymerovým rámem jaksi nemám zkušenosti :D

Návštěvník

Příspěvek#102 » sob 26. črc 2014, 11:25

Z povahy věci plast konzervovat nemusíš a na železo stačí cokoli, co ten plast nerozleptá :) - takže libovolný prostředek na zbraně, lehký olej apod.

maravysta

Příspěvek#103 » sob 26. črc 2014, 13:03

Takže když to vyčistím WDčkem nebo Balistolem a pak do kolejnic dám kapku převoďáku tak je to OK?

seton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#104 » sob 26. črc 2014, 13:47

Ahoj,
dnes se píše rok 2014 a chci si pořídit GP P1 MK12/1 nebo K100 MK12/1 nebo P11 MK12/1 (/1 vím že nemá více výměnných rukojetí ale jen jednu)
Nemá někdo z Prahy na odzkoušení, abych si osahal, vystřelil, než si ji objednám.
Napsal jsem do Grand Power a ti mi odporučili střelnici někde u Plzně, tam kvůli tomu nepojedu a nechci kupovat "zajíce v pytli", je tu možné se domluvit s někým z Prahy kdo má P1 / P11 / K100 v MK12 na odzkoušení.
Možná bych požádal někoho o založení vlákna pro možnost odzkoušení zbraně před nákupem v závyslosti na poloze, konkrétně tedy u mne pražáka je to zájem o Grand Power - tedy patent s rotačním uzamčením hlavně pana Kuraciny.

Tonda

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#105 » sob 26. črc 2014, 16:35

K100 zachycená ve chvíli největšího zdvihu hlavně - závěr se již pohybuje dopředu.
Docela mě překvapilo, jak moc se v mých rukách pistole zvedá. Bohužel ale nemám k porovnání použitelná videa, kde střílím z něčeho jiného...

PS: Někdo jiný by zpětný ráz třeba zvládl lépe, nepovažujte tenhle obrázek za příliš směrodatný :) .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na