Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
allegro

Příspěvek#16 » pát 10. pro 2010, 19:28

Zbrojní průkaz nevlastním nijak převratně dlouho, jsem prakticky začátečník. Ale rád bych se přidal k diskuzi. O koupi mé první zbraně kategorie B rozhodovaly celkem pochopitelně i názory na internetových fórech o zbraních, mj. jsem samozřejmě zabrousil i sem. Jako první pistoli jsem nakonec koupil Makarova PM (i díky této diskuzi) a okamžitě jsem poznal i jako začátečník, že jsem udělal správné rozhodnutí. Vše je zde již napsáno, jen snad přispěji ke chvále zde zmiňované a skvělé zbraně, že je to cenově dostupná, spolehlivá a velmi přesná pistole a nebude litovat žádný střelec, který do ní investuje. Přesnost je opravdu téměř dokonalá, střílím na 15 m jen do černého a dokonce i na 25 m, tam jsou výsledky hořší, ale postavu prostě zasáhnete (mezinárodní terč). Myslím že na pistoli těchto rozměrů a hmotnosti opravdu super výsledky. Jsem s ní velmi spokojen a to jsem už koupil další dvě zbraně a mám tak možnost porovnávat. Kolega střelec zvyklý na ráže 45 ACP mi ji nejprve po internetu hanil a to hlavně z důvodů údajné nedostatečné ráže, když jsem se s ním radil, co koupit, ale! jamile jsem mu ji půjčil na střelnici, tak si ji v praxi nemohl vynachválit a zastavovací účinek přitom šel najednou tak nějak stranou :-). Můj názor na zastavovací účinek této ráže je takový, že ráže 9 mm Makarov je rozhodně lepší než 22 l.r a než šest pětatřicítka a sedm pětašedesátka a přitom spousta lidí, se kterými jsem se setkal lehké malorážky a zmiňované menší ráže k sebeobraně běžně nosí! Rozhodně bych to ze svého miláčka nechtěl koupit do nohy ani přes oteplovačky, štulpny a punčocháče:-). Z tohoto pohledu (bráno s rezervou) je to srovnatelná pecka jako Luger. Co se týká nábojů, střelivo v BVS mají cca za 5,50 za kus (ocelová nábojnice s ruskou výmetnou náplní), dost kouří a smrdí :-(, ale lítá to přesně a to je rozhodující. Kdo by chtěl originály od SB, musí si připlatit. Dá se ale ještě pořád sehnat starší střelivo podstatně levněji, koho to baví, bude přirozeně pátrat na internetu a ptát se na střelnicích a mezi střelci. V případě, že se taková možnost naskytne, osobně kupuju rovnou po 500 kusech, protože trénuji docela často. Takže závěrem, díky za toto fórum a téma a MAKAROV PM vřele doporučuji všem a to nejen začátečníkům! Ať vám to střílí!

allegro

Příspěvek#17 » ned 9. led 2011, 13:46

Hezký den! Ještě hodně zajímavé pojednání o skvělé pistoli jsem našel zde:

http://www.strelci.com/modules.php?name ... le&sid=360

Bruno

Příspěvek#18 » stř 22. čer 2011, 08:48

Tak se také připojím s mým názorem.Makarova mám jeden rok.Vystřelil jsem z něj zatím kolem třech tisíc nábojů.Ani jedna zádržka!!! Absolutní spolehlivost,a to byly některé náboje 30 let staré.
Důvod je vidět při sundaném závěru,a zasunutém zásobníku s nábojem.Velice krátká vzdálenost mezi nábojem a nábojovou komorou.Náboj a nábojová komora je skoro v rovině.Proto Makarov také nabíjí bez problému prázdné nábojnice.Která pistole to dokáže?
K tomu Stop Efektu chci dodat,9mm Makarov položí na 50 metrů Popra.Tak co by kdo ještě chtěl,v civilním sektoru,a na denní nošení.
Nebo snad někdo věří filmům,kde pětačtyřicítkou trefí malíček u ruky, a zlosyn letí 5 metrů vzduchem
a je vyřízený? Mám více zbraní.a podstatně vyšších ráží.Makarov je můj miláček.Perfektní spolehlivost.Zelený terč,25 metrů. 95-96 bodů ze sta,zcela běžně.Rozptyl kolem tří cm,někdy i pět.
To je ale rukama,a záleží jak se člověk cítí. Musí být pohoda.Makarov není speciál na terč,ale má na to!Je zkrátka vynikající!

Bruno

Příspěvek#19 » stř 22. čer 2011, 09:35

Ještě chci dodat.Jestli to někomu s Makarovem nejde,tak si sedni a střílej s oporou na 15 mtrů na zelený terč.Zelený terč není podmínkou.Tak to dělám já,abych viděl kam to jde,a jestli není nutná stranová korekce.Výškově to nejde,ale zjistím jakou to chce mušku.Jestli plnou ,vyšší nebo utopenou.Když to bude v desítkách tak si stoupni,a střílej bez opory.Až Ti to půjde,tak můžeš terč dávat dál.Třeba po metru nebo dvou.Nakonec skončíš na 25ti metrech,a uvidíš jak je Makarov přesný.Případný úlet nebude chyba ve zbrani,ale ve střelci.Tím si ale nelam hlavu.Jsme lidi,ne stroje.
Chce to jenom trénovat,a uvidíš,že se úspěch dostaví,a budeš zcela běžně střílet 95 bodů ze sta,a výš.K tomu Stop Efektu chci ještě jednu poznámku.Zkus ruské náboje,výrobce Wolf nebo Barnaul.
Jsou ostřejší než české SB.Já mám raději Barnauly.Nábojnice jsou sice ocelové,ale Makarov je na to stavěný.Tak přeji mnoho úspěchů ve zvládnutí této bezvadné pistole.

Calvera

Příspěvek#20 » čtv 29. zář 2011, 16:32

Jovah píše:Zajímavé stránky pro všechny Makarovníky, pokud je už neznají ...
http://www.makarov.com

Prosím o radu. Dnes jsem udělal zkoušku na zbroják a poohlížím se po nějaké pistoli. Váhám mezi Makarovem a CZ 75. Múže mi někdo poradit která z nich je za a) přesnější za b) spolehlivější za c) cenově dostupnější. Popřípadě doporučit nějakou jinou zbraň, která jako tyto dvě je pořádným kusem železa a nevyhlíží jako nějaká plastová hračka? Děkuji,

allegro

Příspěvek#21 » čtv 29. zář 2011, 16:43

Makarov je kompakt (suprový) a ČZ 75 je poměrně velká pistole (skvělá), já mám obě. Doporučuju koupit nejdříve Makarov (dostupná cena a vhodný na skryté nošení) a dobré pro začátečníka, pak si stejně koupíš ještě další a další pistole :-).

Bruno

Příspěvek#22 » pát 30. zář 2011, 09:47

Ano souhlasím z Allegrem.Mám také obě zbraně.Makarov je jedna z nejlepších pistolí která byla kdy vyrobena.Akorát neměla takovou reklamu jako jiné zbraně.Absolutní spolehlivost.Nikdy se mi nezasekla,a to jsem z ní vystřílel dost.Námitky,že kapacita zásobníku je malá (osm nábojů),je bezpředmětná.V civilním sektoru to bohatě stačí.Nedovedu si představit,že bych měl potřebu nosit u sebe spoustu zásobníků s náboji.Nejsem v Hollyvodu kde ve filmech neustále bojuji s bandou gangsterů.Bazvadně se nosí.Když se z ní naučíš střílet,tak na zeleném terči bude na 25 metrů vše v devítkovém kruhu.A to je bezvadné,na to že to není žádný terčový special.Pětasedma je také dobrá,ale a to je právě nevýhoda,je velká a tím pádem těžší.Vím o čem mluvím,nosil jsem jí denně.
Zkrátka,Makarov je výborná volba.I cenově.

allegro

Příspěvek#23 » pát 30. zář 2011, 10:01

Bruno, dobře píšeš, podepisuji.

Bruno

Příspěvek#24 » pát 30. zář 2011, 21:35

Allegro víme své.Makarov je bomba,ale málokdo o tom ví.Pouze znalci.

Mirec76

Příspěvek#25 » pon 10. říj 2011, 20:02

Zdravim vsetkych priaznivcov, MAKa :) Pre inspiraciu pripajam nejake obrazky ;)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Bruno

Příspěvek#26 » pon 10. říj 2011, 21:29

Ten návlek na prostředním obrázku by se mi líbil.Dá se koupit ?

jindrich

Příspěvek#27 » úte 11. říj 2011, 14:57

Calvera píše: "Prosím o radu. Dnes jsem udělal zkoušku na zbroják a poohlížím se po nějaké pistoli. Váhám mezi Makarovem a CZ 75..."

Přemýšlel jsi o ČZ 82/83? Koupíš jí za podobné (nebo nižší?) peníze než Makarova a (alespoň papírově, z obou sem nastřílel pouze několik desítek ran) mi přijde lepší - jemnější chod spouště, navíc větší kapacita a osobně se mi i víc líbí, navíc je tuzemské provenience (i to vnímám jako plus). Nevýhodou může být v případě ráže 9 Browning Court vyšší cena nábojů - takže by to chtělo spíš 82ku nebo 83ku v 7.65ce. Abys pak nemusel jen sušit ;)

Mirec76

Příspěvek#28 » úte 11. říj 2011, 18:27

Bruno píše:Ten návlek na prostředním obrázku by se mi líbil.Dá se koupit ?

Ja som ho kupoval v zbranovom obchode (http://www.zbrane-ke.sk) ale ako tak pozeram uz ho nemaju v ponuke :( vyrobcom je ked si dobre pamatam nejaky Vuko-press... Spokojny som s nim bol VELMI, uvidime ako sa bude pri strelbe spravat PEARCE :?:

Panzer

Příspěvek#29 » úte 11. říj 2011, 18:33

Bruno píše:Ten návlek na prostředním obrázku by se mi líbil.Dá se koupit ?

Tiež ho mám už takmer pol roka na svojom maku a nedám na neho dopustiť. Úchop zbrane je omnoho istejší, nekĺže ani v mokrej ruke. Stál ma nejakých 7 euro. Trochu pôrod je jeho nasadenie. Ale v podstate to funguje ako prezervatív - zrolovať, nasadiť a narolovať :D.

Objednával som ho cez e-mail priamo od výrobcu, došiel za pár dní. Viac info tu: http://www.grandpower.eu/phpBB2/viewtop ... 4229#14229

Bruno

Příspěvek#30 » úte 11. říj 2011, 22:29

Díky hoši za odpověď.Zkusím si ho sehnat.Líbí se mi,a bude to také praktické.Ano úchop bude určitě jistější.

Zpět na