První pistole
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- risa2000
Příspěvek#31 » stř 21. srp 2024, 21:47
Hellcat byla moje první pistole, protože jsem ji chtěl. Trochu jsem ji vytunil, a má v mém "šatníku" pořád své místo. Nicméně, když jsem z ní zkoušel střílet na kurzu LOSu, tak přesto, že to je v podstatě pistole určená na nošení, přešel jsem rychle na PDP a posléze na CZ75 P-01, protože střelba z těch dvou pistolí je pro mě nejen komfortnější, ale i zábavnější.
Takže námitkám rozumím, ale vymlouvat někomu její koupi kvůli tomu nebudu
.
Takže námitkám rozumím, ale vymlouvat někomu její koupi kvůli tomu nebudu

- Sobiho
Příspěvek#32 » čtv 22. srp 2024, 07:57
Rick píše:JENŽE modulární subcompact jak H11 nebo Sig365, který je stejný jak fullsize když do něj dáte jiný zýsobník, je něco jiného. Takhle začátečník alespoň může zjistit jak se nosí / chovají různé velikosti zbraní za cenu jednoho.
Tak to tedy sorry, ale větší hloupost jsem už dlouho nečetl... Rozhodně je úplně jiné těžiště, jiný zdvih, jiný zpětný ráz tzn. zcela rozlišné chování atd. to je prostě fyzika. Jinak někde jsem snad od tebe četl, že snad učíš a že jsi připravoval někoho na ZP. Můžu vědět kde? Já jen abych, kdyby se někdo ptal, abych věděl poradit čemu se rozhodně vyhnout.
- Sobiho
Příspěvek#33 » čtv 22. srp 2024, 08:07
Triplehead píše:Prosím tě Ricku, nešiř tady tohle.. Jak asi nahradíš chování zbraně samotné? Tu krátkou hlaveň prostě nenahradíš! Hlavně tady ty mišmaše, že když udělám "toto", tak je z toho "toto"... Nesmysl toto radit nováčkovi (vyjímka pokud by se do H11 zamiloval, že by přes to nejel vlak). Plnotučnej fullsize, nebo compact je ta správná rada.
Naprosto souhlasím, jde o to se nejprve naučit co a co dělá, když to držím takhle a spouštím takhle atd. U subcompactů hraje sakra vliv právě toho subcompactu, takže se nedá moc poznat co je dobře a co špatně. Já začínal na PDP a i když to už není moje primární zbraň, tak mne naučila a díky tomu jsem mohl pokračovat dál a třeba i "zmenšovat". Já osobně každému radím, aby si vybral srdcem, to co se mu líbí a s čím ho bude bavit chodit na střelnici, ale ať je to FS max C. Osobně jsem viděl hodně zklamání z SC či MC když to nechodí, tak to člověka přestane bavit. No a u začátečníka to může být i konec cesty. A takového člověka také znám, naštěstí ho to začalo bavit po dlouhé době co jsem ho vytáhl na střelnici a půjčil mu G19X s GPT a najednou relativně nastřílel, a znovu ho to začalo bavit, a tu G19X si koupil.
- dan
Příspěvek#34 » čtv 22. srp 2024, 08:15
Bezi uz treti stranka diskuse a jeste tu nepadnul dotaz k cemu Roger tu pistoli planuje pouzivat, zda ji hodla trvale/obcasne/vubec nosit, ...
Skoro by se zdalo, ze na takovych "detailech" pri vyberu prvni pistole vubec nezalezi ...
Takhle "srdcem" si kamarad poridil Shadow 2. Proste se mu libila. Jo, je to pekna zbran, skvele se s tim strili. Ale nosit se to neda ...
Ja verim, ze na predpokladanem pouzivani zalezi.
Skoro by se zdalo, ze na takovych "detailech" pri vyberu prvni pistole vubec nezalezi ...
Takhle "srdcem" si kamarad poridil Shadow 2. Proste se mu libila. Jo, je to pekna zbran, skvele se s tim strili. Ale nosit se to neda ...
Ja verim, ze na predpokladanem pouzivani zalezi.
- kolombo
Příspěvek#35 » čtv 22. srp 2024, 08:29
Chtělo by to racionální pohled:
Ano, zbraň se musí líbit a musí nějak zaujmout.
Ale, rozumová kritéria nelze pominout, takže běžné a cenově dostupné střelivo (asi 9 Luger), zásobníky na cca 14 ran, nejlépe 2-3, zbraň s běžným úchopem na celou dlaň. Neobvyklosti v obsluze a umístění ovládacích prvků v začátcích také nepomáhají.
Začátečník by neměl mít jako hlavní výběrové kritérium nositelnost, musí nejdříve trénovat ...
Zbraně jsou levné, drahý je až provoz ....
Ano, zbraň se musí líbit a musí nějak zaujmout.
Ale, rozumová kritéria nelze pominout, takže běžné a cenově dostupné střelivo (asi 9 Luger), zásobníky na cca 14 ran, nejlépe 2-3, zbraň s běžným úchopem na celou dlaň. Neobvyklosti v obsluze a umístění ovládacích prvků v začátcích také nepomáhají.
Začátečník by neměl mít jako hlavní výběrové kritérium nositelnost, musí nejdříve trénovat ...
Zbraně jsou levné, drahý je až provoz ....
-
Sarkafarka.Loupeznik - Příspěvky: 565
- Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvek#36 » čtv 22. srp 2024, 09:04
No a když tedy racionálně pohlédnu na to, že H11 PRO umí v základu 15 ran a má i 17ti ranné šuple(podobně je na tom třeba i SIG 365 Makro), přitom na ně poskládám všechny prsty lépe než na předvybraný G19 se kterým stejně začala půlka světa, ovládací prvky vesměs shodné, tak v čem je to NE určené subkompaktům?
Subjektivně pak se mi střílí lépe s tím Hellcatem než s G19. Takže nakonec stejně otázka osobních preferencí dle každého z nás.
Subjektivně pak se mi střílí lépe s tím Hellcatem než s G19. Takže nakonec stejně otázka osobních preferencí dle každého z nás.
- kolombo
Příspěvek#37 » čtv 22. srp 2024, 09:38
Já ale nepíšu NE subkompaktům, já jen upozorňuji na rozdílnost úchopu a kapacitu zásobníků,
A na nutnost zahrnout to do výběrových kritérií.
Můj Walther PPS M2 tedy rozhodně úchop na celou ruku nemá. Řekněme to jinak, to co je malá pistole podle pravidel LOS, to rozhodně nemá normální úchop dospělé zbraně.
A na nutnost zahrnout to do výběrových kritérií.
Můj Walther PPS M2 tedy rozhodně úchop na celou ruku nemá. Řekněme to jinak, to co je malá pistole podle pravidel LOS, to rozhodně nemá normální úchop dospělé zbraně.
- MM
Příspěvek#38 » čtv 22. srp 2024, 10:01
Statisticky brane bude mat vacsina ludi s normalnou az velkou rukou horsi uchop na subkompakte nez na fullsize. A to ze niekomu so skusenostami sedi nejaka konkretna mensia zbran sa da asi tazko generalizovat (mam neznu rucicku ako lopata a tiez mi nedavno padla sanka ako sa mi strielalo s HK SFP9SK), nezvrhavajme to tu na zbytocne slovickarenie. Za mna co radim v okoli, v podstate sa to tu opakuje:
- zbran musi sediet do ruky (a je uplne jedno aka je velka), vyskusat aspon 50-100 ran
- to znamena aj ze musim dosiahnut pohodlne na ovladacie prvky (napr. vypustanie zasobniku bez zmeny uchopu)
- musi sa mi pacit, idealne ak uz viem ze si ju necham aj ak kupim neskor nejake dalsie a musi ma bavit s nou strielat
- zhodnotit ucel, pokial to ma byt na uvod 'dievca pre vsetko', alebo ju budem len vyberat z prepravneho puzdra na strelnici, alebo viem ze ju chcem casom aj nosit, v tom pripade skusit si to dat na opasok do OWB / IWB a vyskusat bezne situacie - to pomoze uvedomit si ci bude stacit jedina
- ci viem k nej bez problemov zohnat vsetko co potrebujem do zaciatku (puzdra, zasobniky)
- a ano, cena streliva, ale to si snad zvazi kazdy co zacina strielat
Idealne si nieco vyhliadnut, prvotne niekde otlapkat, potom najst strelnicu kde to poziciavaju, alebo tu na fore niekoho kto to ma a je ochotny to nechat skusit - pri strelbe, v puzdre ...
- zbran musi sediet do ruky (a je uplne jedno aka je velka), vyskusat aspon 50-100 ran
- to znamena aj ze musim dosiahnut pohodlne na ovladacie prvky (napr. vypustanie zasobniku bez zmeny uchopu)
- musi sa mi pacit, idealne ak uz viem ze si ju necham aj ak kupim neskor nejake dalsie a musi ma bavit s nou strielat
- zhodnotit ucel, pokial to ma byt na uvod 'dievca pre vsetko', alebo ju budem len vyberat z prepravneho puzdra na strelnici, alebo viem ze ju chcem casom aj nosit, v tom pripade skusit si to dat na opasok do OWB / IWB a vyskusat bezne situacie - to pomoze uvedomit si ci bude stacit jedina
- ci viem k nej bez problemov zohnat vsetko co potrebujem do zaciatku (puzdra, zasobniky)
- a ano, cena streliva, ale to si snad zvazi kazdy co zacina strielat
Idealne si nieco vyhliadnut, prvotne niekde otlapkat, potom najst strelnicu kde to poziciavaju, alebo tu na fore niekoho kto to ma a je ochotny to nechat skusit - pri strelbe, v puzdre ...
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#40 » čtv 22. srp 2024, 11:46
MRBULE: Jojo, můj táta s pětasedmou v podpaždním pouzdře. Jako desetiletý jsem čuměl, jak doma sušil tasení, a připadal mi jako děsnej agent 007. Celou metodiku si vymyslel sám a hlasitě si ji opakoval. Simuloval nějaký dialog s člověkem, který ho chce oloupit
Sahal pod sako jakože pro peněženku, odjistil, prst na spoušť - a takhle ji najednou vytrhnul. Cvakla vždycky někdy jindy, ani si to neuvědomoval. Asi by byli mrtví lidé za ním, vedle něj, a určitě by měl občas i prostřelenou vlastní tepnu v podpaží...
Doba už je někde jinde, striker v kydexu je - dle současného stupně lidského vývoje a poznání - rozumný přístup k tomu, jak a jakou nosit zbraň. Revolvery byly překonány pistolemi. Pistole s kohouty byly překonány strikery. Pouzdra kožená, látková a další, umístěna na nevhodných pozicích, byla překonána kydexem na opasku. Kdo chce, dělá nostalgicky krok zpět, nebo několik kroků. Ale vývoj je dnes na úrovni strikeru v kydexu.
(Samozřejmě pokud pominu vyspělé státy západní Evropy, tam je vývoj již tak daleko, že osobní obranu obyvatel postavili zcela mimo zákon).

Sahal pod sako jakože pro peněženku, odjistil, prst na spoušť - a takhle ji najednou vytrhnul. Cvakla vždycky někdy jindy, ani si to neuvědomoval. Asi by byli mrtví lidé za ním, vedle něj, a určitě by měl občas i prostřelenou vlastní tepnu v podpaží...
Doba už je někde jinde, striker v kydexu je - dle současného stupně lidského vývoje a poznání - rozumný přístup k tomu, jak a jakou nosit zbraň. Revolvery byly překonány pistolemi. Pistole s kohouty byly překonány strikery. Pouzdra kožená, látková a další, umístěna na nevhodných pozicích, byla překonána kydexem na opasku. Kdo chce, dělá nostalgicky krok zpět, nebo několik kroků. Ale vývoj je dnes na úrovni strikeru v kydexu.
(Samozřejmě pokud pominu vyspělé státy západní Evropy, tam je vývoj již tak daleko, že osobní obranu obyvatel postavili zcela mimo zákon).
- MM
Příspěvek#41 » čtv 22. srp 2024, 12:24
Zase trochu prilisna generalizacia. Nosim aj pistol, aj revolver. A nemam problem so SA/DA spustou na pistoli. Pokial clovek so zbranou trenuje, vytiahnut zbran z dobreho puzdra - ci uz z koze alebo z kydexu a poslat dvojstrel na ciel je porovnatelne rychle (nemienim diskutovat o roznych dlzkach spuste pripadne resete). Takze by som prekonane systemy neabsolutizoval. Kazdemu co jeho jest.
Nemusiet riesit skryvanie v lete, tak idealne alternujem medzi 4" Lkovym .357 a fullsize B92(A1 - koli railu) - pretoze oboje mi sedi hned pri uchope ako "p*del na hrniec".
Nemusiet riesit skryvanie v lete, tak idealne alternujem medzi 4" Lkovym .357 a fullsize B92(A1 - koli railu) - pretoze oboje mi sedi hned pri uchope ako "p*del na hrniec".
-
Sarkafarka.Loupeznik - Příspěvky: 565
- Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvek#42 » čtv 22. srp 2024, 12:38
To Kolombo: Striktní NE jako jiní jsi nevyslovil, ale "má zjistit že je něco špatně", pokud pořídí SC. Já si to úplně nemyslím. Navrhovaný Hellcat(specielně ve verzi PRO) mi oproti výběru G19 nepřijde jako nějaká dramatická změna v ovladatelnosti zbraně. Jen je jeden ve škatulce Compact a druhý Semicompact. S čím souhlasím, že je to na každém, pro co se rozhodne. Někdo jako já do ruky to kopyto od Glocka prostě nesbalí, mám kratší prsty a strhávám ať dělám do dělám, prostě nezatáhnu spoušť jak by bylo třeba. Takže i kdybych měl G17, nenastřílím z něj lépe než z Hellcata.
- kolombo
- MRBLUE
Příspěvek#44 » čtv 22. srp 2024, 14:02
Petr z Braníka
A naozaj si myslis ze postrielanie ludi na ulici, sposobenie si zranenia, prst na spusti ci ine “katastrofy” tvojho otca zapricinila celoocelova zbran alebo DA/SA spustovy mechanizmus?
75ky napriklad boli v tej dobe vo vyzbroji URNA ci UOUC.
A co sa dneska tyka tak pretekom nevladnu plastove strikery ale ocelove DA/SA zbrane alebo SA. Aj ja nosim vacsinou “maly plastak” ale nie preto ze by bol lepsi ako S2 Orange co nosim na zavody, ale z pohodlnosti
A naozaj si myslis ze postrielanie ludi na ulici, sposobenie si zranenia, prst na spusti ci ine “katastrofy” tvojho otca zapricinila celoocelova zbran alebo DA/SA spustovy mechanizmus?
75ky napriklad boli v tej dobe vo vyzbroji URNA ci UOUC.
A co sa dneska tyka tak pretekom nevladnu plastove strikery ale ocelove DA/SA zbrane alebo SA. Aj ja nosim vacsinou “maly plastak” ale nie preto ze by bol lepsi ako S2 Orange co nosim na zavody, ale z pohodlnosti
- getsome
Příspěvek#45 » čtv 22. srp 2024, 14:03
kolombo píše:Fakt je jeden, u té první má prakticky každý představy, co jsou trochu mimo realitu.
Svatá pravda. Taky jsem si myslel, že G19 je jasná volba

MRBLUE píše:A co sa dneska tyka tak pretekom nevladnu plastove strikery...
"Formuli 1 dneska nevládne Toyota Hilux." Asi tolik pro ten argument. Jiné nářadí na jinou práci.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí