TT-33

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

hugofalfar

Příspěvek#136 » čtv 29. led 2015, 18:37

Bruno píše:Tak ta mailová adresa už není třeba.
Sided : to nevím,ale tohle mi přišlo.
Na dotaz ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia , obdrželo Váš dotaz k významu písmene „C“ u ruské samonabíjecí pistole Tokarev modelového označení TT-33-C. S největší pravděpodobností máte na mysli rumunskou variantu pistole TT-33 – sovětské samonabíjecí pistole konstrukce Fjodora Vasiljeviče Tokareva, vyráběnou od padesátých do začátku šedesátých let minulého století pod modelovým označením TT-33C nebo TTC rumunskou státní zbrojovkou ve městě Cugir (nynější FAC - Fabrica de Arme Cugir). A ono písmeno „C“ v modelovém označení znamená právě město Cugir (TTC=Tula Tokarev Cugir).

to asi tak nebude, proč bych to měl na Tokarevovi z roku 1936 ?

Tomka

Příspěvek#137 » čtv 29. led 2015, 18:40

Asi tak nějak,taky chci kupovat Tokareva do roku 1940,a bylo mi řečeno že je v té době vyráběli jen v Rusku..Tak já nevím..

wiktor

Příspěvek#138 » čtv 29. led 2015, 20:07

Bruno píše:Tak že žádný originál Rus.
Pro wiktora :To zabarvení znamená vysoce kvalitní ocel.Na mém Tokarevu to nemám - škoda.Mám to ale na Makarovu.
Hned bych takového Tokareva bral.

Děkuji za info. Kamarád mi říkal, že se s tím setkal ještě u poválečných loveckých kulovnic - tuším Strakonice - údajně se tam zpracovávala ruská válečná ocel.

Bohuliby

Příspěvek#139 » čtv 29. led 2015, 22:58

A co napsat panu Rudolfofi do ZS, odkud ty zbraně dovezl, když píše, že jsou z Tuly ?
Možná na to ale nebude chtít odpovídat !
Trvám ale na tom, že poslední Tula vyšla ze zbrojovky v roce 1941 !

Bohuliby

Příspěvek#140 » čtv 29. led 2015, 23:02

Wiktore: Na Tvém modelu je také C ? Na fotkách to není vidět.
Pokud ano, tak se domnívám, že to Rusové třeba vyvezli do Rumunska tam a dorazili tam to C ?

mikymoto

Příspěvek#141 » pát 30. led 2015, 00:56

Přijde mi, že se tu začínají dost míchat informace (Rus vs Rumun). Je v tom celkem bordel a tak jsem zapátral po rozdílech mezi jednotlivými Tokarevy.

Podle všeho se Tokarevy vyráběly do roku 1941 v Tule, od roku 1942 v Iževsku. Celkem slušný pokus o sběr údajů o vyrobených pistolích (včetně místa výroby) je zde:
http://luger.gunboards.com/showthread.p ... ATA-REQEST

Značky:
Zbrojovka Tula má pěticípou hvězdu s šípem uprostřed - vzhledem k velikosti značky na pistoli je značka zjednodušena na pouhou pěticípou hvězdu. Zbrojovka Iževsk (Izhevsk) má kruh s vepsaným trojúhelníkem a s šípem uprostřed (opět s ohledem na velikost zjednodušeno).

Znacky.jpg

Vzhledem k výše uvedenému by měl člověk na levé straně těla pistole u ruských pistolí najít sestavu:

číslo zbraně - hvězdu - rok (1930 - 1941)
číslo zbraně - trojúhelník - rok (1942 - 1952*)

* rok ukončení výroby je uváděn 1952 nebo 1953 (různé zdroje), takže se dá předpokládat že zbraně vyrobené po tomto datu jsou pravděpodobně již pouze kopie vyráběné v zemích východního bloku. Rok 1952-1953 by měl souviset se zavedením pistole Makarov PM do výzbroje v roce 1951.

Roku výroby a zbrojovce by měly odpovídat i střenky pažby. Tula má pěticípou hvězdu s písmeny CCCP mezi jednotlivými hroty (střenky plastové, hrubší svislé rýhování). Iževsk má trojúhelník s písmenky CCCP ve dvou párech po stranách trojúhelníku (střenky plastové, rýhování jemnější, křížem do kosočtverce). Některé válečné modely pak mají neznačené dřevěné střenky s rýhováním křížem do kosočtverce (na první pohled nouzové).
Strenky.jpg

Slušná sbírka fotografií různých (většinou ruských) Tokarevů zde:
http://imageevent.com/willyp/russiansov ... 4&x=0&p=38
http://imageevent.com/willyp/russiansov ... 4&x=0&p=32

Rumunské Tokarevy mají na střenkách pěticípou hvězdu s písmeny RPR mezi spodními cípy hvězdy (střenky plastové podobné Tule, rýhování svislé). Narozdíl od ruského originálu mají navíc ještě pojistku na levé straně pod pákou záchytu závěru. Značka zbrojovky Cugir je jednoduchá šipka v trojúhelníku (vrcholy nahoře).

Celek
TTC.jpg

Střenky
TTC strenky.jpg

Značka
TTC znacka.jpg

Pěkná sbírka tokarevů (Ruské i Rumunské)
http://www.calguns.net/calgunforum/show ... p?t=904998

A tady Rumun v plné kráse
http://www.gunauction.com/buy/13074928

Zabil jsem tím celý odpoledne. Běda Vám, esli se tu budete ještě hádat, jak vypadá Rus a jak Rumun! ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Tomka

Příspěvek#142 » pát 30. led 2015, 02:40

Skvělá práce..Díky

wiktor

Příspěvek#143 » pát 30. led 2015, 06:54

Bohuliby píše:Wiktore: Na Tvém modelu je také C ? Na fotkách to není vidět.
Pokud ano, tak se domnívám, že to Rusové třeba vyvezli do Rumunska tam a dorazili tam to C ?

Je to tam dodatečně udělané jehlou. Jinak vše odpovídá popisu výroby v Tule. Číslo - hvězdička - rok výroby. Haveň, rám, závěr - sčíslované, doma mrknu i na zásobník - na dně je také myslím značka Tuly. Střenky mají nápis CCCP.

wiktor

Příspěvek#144 » pát 30. led 2015, 07:00

No a možná zítra pojade do Plumlova k Romanovi(zlatá puška). Měl tam myslím ještě dva ks roky 52 a 53. TAk to můžu očumět, jaké mají značky. Ale viděl jsem všech 6-7 ks které přivezl, a všechny měly shodně jehlou udělané nápisy 7,62x25 Tokarev TT-C na pravé straně závěru.

wiktor

Příspěvek#145 » pát 30. led 2015, 07:02

Tak oprava - skladem má rv. 1934, 1935, 1939, 1950, 1951

Dandys

Příspěvek#146 » pát 30. led 2015, 07:58

Mikymoto: Dík za sqělý rozbor, fakt slušná práce. Potvrzuje to, že mám doma rusa z Iževsku (jak jsem předpokládal), jen střenky jsou Tulácké (asi to taky plácali, jak jim to zrovna přišlo pod ruku, případně si s tím hráli někde na skladě).

Včera jsem byl Toka vyzkoušet na střelnici v Olomíku. Se střelivem z Multiagro v.o.s. Slatina mě poslali do háje, že bych jim s tím potrhal řetězy, že s tím prostřelím kolejnici (chlapi si asi potrpí na mysliveckou latinu ;-) ) Tak jsem koupil krabku S&B. Rány to byly krásné, zatím mi to lítalo na těch 18m v celé šíři dolní části terče, ale to je rukama, musím si na ni zvyknout. Drží se mi velice dobře, ta svou velikost mi nepříjde ani nijak moc těžká. Prostě jsem si to užil a výsledky v podobě nějakých rozumných soustřelů se snad dostaví časem. ;-) Střelivo z Multiagra snad budu moct vyprášit v létě někde na venkovní střelnici, jsem zvědavý, jak bude Tok lítat na poctivých 25m a třeba na 50m.

Doma rozebrání a čištění - když už získá člověk grif, je to otázka chvilky, v jednoduchosti je síla. ;-)

Dandys

Příspěvek#147 » pát 30. led 2015, 15:30

A podle toho, co Mikymoto vysondoval a co je vidět, jsou i ty fotky na str. 9 (TT s pojistkou) z Iževsku (minimálně ta jedna). Že by sovětský zlepšovák nebo dodatečné vylepšení?

Bruno

Příspěvek#148 » pát 30. led 2015, 18:48

hugofalfar : Nevím,závěr můžeš mít z jiné pistole.Tím myslím složená z více pistolí.Dělá se to hlavně u Berettky 71.
Ta odpověď od PČR je nejlogičtější vysvětlení.Nebo máš nějaké jiné vysvětlení ? Ne jenom jedna babka povídala.Tím nechci tvrdit že PČR má stoprocentní pravdu.Já bych tomu věřil.Ani moji kolegové,kteří měli kdysi TT-33 jako služební zbraň,nic nevědí o tom ....C.
Jinak já se snažil zjistit pravdu,místo prázdného,a nic neříkajícího tlachání.

Bruno

Příspěvek#149 » pát 30. led 2015, 19:08

hugofalfar

Příspěvek#150 » pát 30. led 2015, 19:33

To se mi nezdá, já mám na závěru takové to hrubé drážkování, ne tohle jemné jako Rumun.Kromě toho by závěry z Rumunska musely mít úplně všechny pistole v ZS - všechny , co jsem měl v ruce to značení měly. A to označení TT-C vypadá jako mnohem novější, než to ostatní značení. Jinak, u té pistole je jakýsi záruční (?) list, v angličtině, kde píšou, že je to sportovní pistole. Tak bych se nedivil, kdyby to TT-C znamenalo "Tokarev tulskij - Sportovyj", nebo něco takového.

Zpět na