Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

kralik

Příspěvek#196 » ned 18. pro 2011, 16:45

rtuť - jen na vysvětlení.... v zápalkách není rtuť ale Fulminát rtuťnatý Hg(CNO)2 (třaskavá rtuť)... ten netuhne protože je tuhý je.

Bruno

Příspěvek#197 » ned 18. pro 2011, 17:15

To:Zoufalec
Kdyby jsi pořádně četl,tak by jsi zjistil že jsem o střelách s ocelovým jádrem už psal.

Bruno

Příspěvek#198 » ned 18. pro 2011, 17:33

To:Králik V důsledku používání nábojových zápalek na bázi třaskavé rtuti (ruská armáda zřejmě tyto zápalky upřednostňuje dodnes, neboť v extrémně nízkých teplotách vykazují vyšší spolehlivost zážehu než zápalky s moderní netoxickou složí). (A. B. Žuk).

To je výňatek z článku.Mě je jedno jestli tam byla rtuť taková nebo maková.
Chtěl jsem pouze vysvětlit výhody zápalky Berdan.Má i svoje nevýhody.Ale ty už vysvětlí kolega Králík

Artifex

Příspěvek#199 » ned 18. pro 2011, 17:43

kralik: Fulminát už se moc nedává, na té jedou snad už jen rusi :D a ve starém střelivu, Budou tam azidy, styfnát olovnatý a podobně. Nejčastější směska je dinitrobenzofuroxan draselný, diazodinitrofenol a keramický prášek jako senzibilizátor.

Artifex

Příspěvek#200 » ned 18. pro 2011, 17:44

Koukám že mne Bruno s rusy předběhl :D

Bruno

Příspěvek#201 » ned 18. pro 2011, 18:23

Z těch chemických názvu mi jde hlava kolem.V tomto jsem naprostý laik.Já chtěl pouze poukázat na to,že Rusové používali nejen kvůli mrazu """"rtuťové zápalky""""""Jak jsem psal že rtuť začne tuhnout při mínus 39 stupňů.To tuhnutí nastavá než to zmrzne.Proto rusové měli výhodu.Když je zásobovali střelivem,které bylo v dřevěných bednách a pořádně mrzlo,náboje byly funkční.Příště si rozmyslím než něco napíšu.Nebaví mě pořád něco vysvětlovat.Hlavně když se jedná o věci všeobecně známé.

kralik

Příspěvek#202 » ned 18. pro 2011, 20:14

ale kdyz ona tam zadna rtut neni, takze kdy rtut tuhne nebo netuhne je uplne fuk... sloucenina rtuti neni rtut... nojo.. profesionalni deformace chemika...

Bruno

Příspěvek#203 » ned 18. pro 2011, 21:19

Teď sem vložím poslední příspěvek na tohle téma.Připadám si jako blázen.Všude je slovíčko rtuť,ale přitom tam žádná není.Jak říkám asi jsem cvok,nebo jsem se octl v pohádce "Císařovi nové šaty. "

7,62 mm armádní náboj vz. 43 (7,62x 39)
Petr Švestka

Zahájení výroby tohoto náboje je datováno do let 1952-1953. Náboj nese označení vz. 43., což je vzor, který byl přidělen Ruským výrobcem a majitelem patentu na tento druh a typ náboje. Jde o následný typ náboje, který se vyvíjel a vyráběl pod označením 7,92 x 33 mm v Německu. Zajímavostí je, že průměry střel jsou shodné. Německý výrobce udává průměr střely který je Tzv. výrobní průměr střely, ovšem Ruský výrobce udává průměr drážek v hlavni, tzn., že průměr střely, která se vyrábí u 7,62 vz. 43 je 7,92 mm. Porovnáte-li průměry střel, jsou, jak jsem již nadnesl, shodné, délkově se ovšem liší. Německá 33 mm Ruská 39 mm. Výkony nábojů jsou dány druhem a navážkou prachu, který se u nás používá pod označením Ngsp. vz. 43. Zajímavostí je, že dříve používané rtuťové zápalky vyvíjely jednu padesátinu výkonu náboje, kdežto nové zápalky se složí Neroxin pod označením vz. 43. F vyvíjí pouze poloviční tlakovou hodnotu jako zápalky rtuťové, což logicky znamená, že navážky prachu u 7,62 x 33 mohly být menší a byl docílen stejný - nebo přibližný tlak a tím i vyšší úsťová rychlost, kdežto u 7,62 vz. 43. bylo nutno zvyšovat navážky prachu, které jsou přímo vázány na druh použitých střel a samozřejmě jejich váhu. V Československu se vyráběly náboje 7, 62 vz. 43 v následujících provedeních:

Bruno

Příspěvek#204 » ned 18. pro 2011, 22:26

anton píše:Moje vypadají úplně stejně a mají čísla 38 a 87. Ale zamotaly se mi mezi ně 2 co nemají takovou tu červenou čárku pod kulkou a ty mají čísla 21 a 81.

Jestli jsou ze spékaných pilin tak je uložím někam venku, aby měla policie co vyšetřovat ...
http://www.policie.cz/clanek/nalez-naboje-2296.aspx :D

Opravuji číslo 21 nemají Německé náboje ale Polské.Vyráběly se někdy v padesátých letech.

kralik

Příspěvek#205 » pon 19. pro 2011, 12:50

termin "zapalky rtutove" je uzivany, ale neznamena ze je tam rtut.... je tam sloucenina rtuti.
Ostatne pokud by nekdo mlatil do rtuti kladivem, vybuchu by se nedockal....

xuebao

Příspěvek#206 » pon 19. pro 2011, 14:34

Hezky se to k tem nabojum rozjelo. Za sebe velice pekne dekuju za informace. Nemam ted tedy pochybnosti, ze by snad ty naboje mohly Maku uskodit. Ba naopak, budu si je setrit, az bych nekdy chtel strilet strilet v sibirskem mrazu. Dale tak nejak implicitne predpokladam, ze se nejedna o zakazane strelivo, ani ze to nebude nicit lapace na strelnici, kdyz tam je to zelezo jenom kvuli setreni materialem.

Georg

Příspěvek#207 » pon 19. pro 2011, 20:29

Čauec, tak i já přispěji svou troškou do mlýna:
Po několika hodinách ( :lol: ) práce s foťákem a PC jsem vytvořil takovou malou koláž mých doposud "sbírkových" nábojů 9 mm Makarov. Protože jsem nechtěl spamovat několika fotkama, naplácel jsem to na jednu.
1 - dle mého se jedná o civilní krabičku vojenských nábojů vz. 82 - náboj na fotu A
2 - krabička civilních nábojů 9 mm Makarov, tento náboj je fotu B
3 - klasická vojenská krabička náboje vz. 82
Možná se pletu a někdo to upřesní. Obrázek označen pseudosmajlíkem má sloužit jako důkaz, že i civilní náboj 9 mm Makarov obsahuje ve střele kov. To k čemu jsou oba náboje "přilepeny" je magnet - držím jej ve vzduchu. Civilní náboj je přitahován jen střelou, vojenský i nábojnicí. Dále musím podotknout, že ani jeden náboj jsem nekupoval, ale kdysi je nafasoval do firemní pistole vz. 82 r. 9 mm Makarov (já si pár kousků nechal na památku). Prostě takovéto náboje jsme "fasovali" - všehochuť. Když jsme přišli na střelnici nikdy jsme nevěděli, jaké nafasujem. Ale nám to bylo stejně jedno - polygon snesl všechno.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Artifex

Příspěvek#208 » pon 19. pro 2011, 20:37

To je normální železný plášť a navíc má uvnitř jádro ve tvaru hříbku, jinak to není ale spékaná pilina, zkus do střely z krabičky 1 říznout flexkou, pokud se po milimetru a půl neprobrousíš z boku za zaškrzením na olovo...

Mirec76

Příspěvek#209 » úte 20. pro 2011, 21:32

Pozdravujem "bratrov v zbroji", priblizne rok som stastnym :D majitelom MAKa rv1976. Pre potechu oka a rozhlad ducha ;) prikladam foto municie ktoru sa mi na nasom DOST obmedzenom trhu podarilo zohnat.
V poradi horne foto zlava: klasika-rus,Barnaul_rus,DDR, Prvi partizan FMJ_srb, Prvi partizan JHP_srb, S&B_cr,CCI-Blazer_usa.
Okrem Barnaula,PPU-JHP a CCI mam ostatne odstrielane s max. spokojnostou...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

anton

Příspěvek#210 » stř 21. pro 2011, 14:36

Konečně jsem se dostal k tomu otestování obarvené mušky a můžu říct, že mi to fakt hodně pomáhá. Zvláště na 10 metrů, kdy mi ta černá barva na terči splývala s mířidly.

Stala se mi ale taková věc, kdy mi při posledních dvou dostřílených zásobnicích vždy nezůstal závěr vzadu. Všechny náboje mi samozřejmě závěr po výstřelu natáhnul do nábojové komory. Když si doma natáhnu pistoli s prázdným zásobníkem ručně, tak mi vzadu závěr zůstává. Máte s tím někdo zkušenost ?

Zpět na