Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

Patrik
moderátor

Příspěvek#301 » pát 20. led 2012, 12:24

O zápalkách můžete dále pokračovat: viewtopic.php?f=31&t=1941

Georg

Příspěvek#302 » sob 21. led 2012, 21:15

Zdravíčko pánové :) , zjistil jsem jeden problém, na který jsem dnes náhodou narazil. Pořídil jsem si na konci minulého roku ruského Makarova a protože jsem již pouzdro pro skryté nošení měl, začal jsem jej nosit. Pokaždé, když Makarova odkládám, zbraň vybiju a náboj vracím do zásobníku. Vzhledem k tomu, že zbraň včetně zásobníku je nová, zjistil jsem, že zásobník zanechává na náboji podélné drobné rýhy. A jelikož tento proces s vybíjením někdy opakuji i několikrát denně - používám jen jeden zásobník a ten doškrkaný náboj je vždy první - právě dnes jsem si všiml jednoho negativního důsledku - střela je zatlačena asi o 2 mm do nábojnice !! :o Každému je asi jasné, co by to v nejhorším mohlo udělat a proto mi to nedalo, abych se s vámi nepodělil o tuto negativní zkušenost. Na druhou stranu se však není čemu divit - opakované nabíjení jednoho a toho samého náboje do komory se musí někde projevit :(

Kublajchán

Příspěvek#303 » ned 22. led 2012, 00:14

Jaké značky ten náboj je ?

Georg

Příspěvek#304 » ned 22. led 2012, 11:13

S&B. Fotky dodám večer. Budu mít foto ještě jiných nábojů.

Kublajchán

Příspěvek#305 » ned 22. led 2012, 12:03

Ono se to už někde řešilo. U některých značek je propad 2mm, u jiných desetiny milimetru. Chce to střídat náboje, třeba po týdnu.

Georg

Příspěvek#306 » ned 22. led 2012, 20:03

No mne to trochu překvapilo, protože takový problém jsem s náboji 9 mm Luger nikdy neměl (taky jsem to vybíjení a nabíjení neopakoval tak často), ale má to zcela logické vysvětlení. Nicméně přikládám fotečku. Ten rozdíl je cca 1,7 mm. S tím střídáním nábojů to bylo tak, že jsem chtěl mít doškrkaný jen jeden náboj a ostatní "reprezentativní" :D . Budu muset změnit styl nabíjení :lol:

Jinak se mi před pár dny podařilo získat krabičku 50 ks ruských nábojů 9 mm Makarov. Je vyfocena na straně 13. Já přikládám kolážovou fotečku se značením papírové krabičky (ani kousek plastu, pouze secvaknuto 2 kancelářskými sponkami) a dnovým razidlem (B-WEST 9x18). Tyto náboje logicky magnetizují celé :) Vzhledem k tomu, že krabička je kompletní, ponechám si ji jako sbírkovou, jinak se mi tyto náboje moc líbí :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Kublajchán

Příspěvek#307 » ned 22. led 2012, 20:17

Ta střela je taky pěkně ošoupaná. Jsi to strkal do pr..tedy jinam než do komory ne :D Zčeknul jsem své Wolfáče a vše OK. Rozdíl tam je, ale běžným pravítkem nepozorovatelný - menší než 1mm. Střely nejsou zalakované. Záleží na značce a možná u té značky i na sérii. Kupuj Wolfy a tohle řešit nebudeš.

Bohuliby

Příspěvek#308 » ned 22. led 2012, 23:32

Jak staré jsou asi ty ruské náboje ?

Georg

Příspěvek#309 » pon 23. led 2012, 22:08

Tak k ošoupání celého náboje došlo tím, že nábojnice je doškrkaná od vnitřní strany zásobníku a střela od "skluzavky" hlavně. A to proto, že tento náboj jsem relativně často vytahoval jak z komory, tak vracel zpět do zásobníku a poté zase do komory. A protože jsem věděl, že při této činnosti dochází k poškrábání nábojnice, používal jsem vždy jen jeden konkrétní náboj a ostatní si šetřil. Takže je jasné, že vzhledem k tomu, že žádný náboj není stavěný na takovéto časté zasouvání do zásobníku a komory a opětovné vyjímání a vkládání .... atd., došlo k částečnému zasunutí střely do nábojnice. To je zcela běžný jev u každého pistolového náboje, který si projde takovýmto zacházením, neboť žádný náboj nemá zaškrcenou střelu natvrdo, protože by tím samozřejmě kriticky narostl tlak v hlavni při výstřelu a mohlo by dojít k nevratnému poškození hlavně, příp. celé zbraně.

Co se týče druhého obrázku ruských nábojů 9mm Makarov, tak jsem prohlídkou nikde na krabičce ani uvnitř krabičky nenašel rok výroby, takže jejich stáří se nikdy nedovíme. Ani sám nevím, kdy se začaly vyrábět a jestli se ještě vůbec vyrábějí. Pouze je zde vyznačena hmotnost 106 GR. FMJ, zápalka je typu Berdan, ale co znamenají slůvka BIMETAL CASE teda nevím a je mi to jedno :lol: . Hlavně, že to není nadávka, neboť ani slavné online překladače :ugeek: , které jsou k ... to nebyly schopny přeložit :lol:

BUBBA

Příspěvek#310 » úte 24. led 2012, 13:04

Bimetal case - nábojnice ze 2 kovů (pravděpodobně ocelová potažená nějakou slitinou mědi).

Bruno

Příspěvek#311 » stř 1. úno 2012, 05:24

Pánové - poslední dobou jsem dost pročítal sousední Fóra o zbraních.Zaměřil jsem se na spolehlivost pistolí.Řeknu vám,nic moc.Dokonce i taková pistole jako je STI má občas selhač.
( vzpříčený náboj ).To se stává i u těch nejznámějších značek.Proč o tom píšu.Možná že jsem měl štěstí na kus.U mého Maka jsem přestal počítat vystřelené náboje na čísle 4000.Co k tomu dodat.Zatím žádné sellhání.A to jsem měl spoustu nábojů i třicet let staré ,z vojenských zásob.
Mám více zbraní.Revolver nebudu počítat,ten je absolutně spolehlivý,to vychází z konstrukce zbraně.Takže Makarov je z mých pistolí na prvním místě.

Patrik
moderátor

Příspěvek#312 » stř 1. úno 2012, 09:42

Nemůžeš srovnávat sportovní laděný speciál kde každá odchylka v používaných nábojích může způsobit závadu se služební zbraní která by měla střílet i po tom co se vykoupe v bahně a protáhne pískem.

Bruno

Příspěvek#313 » stř 1. úno 2012, 11:30

Já jsem nesrovnával sportovní laděný speciál.To STIčko jsem uvedl jenom jako příklad.Nechtěl jsem vyjmenovat všechny pistole renomovaných značek o kterých jsem četl.Psali o tom držitelé oněch zbraní.I když podle mého názoru pistole za 70 000 kč by se zasekávat neměla.Nehledě k tomu že většina těch co ty speciály mají nestřílí továrně vyrobené náboje,a na závodech už vůbec ne.Poukázal jsem na to,že Makarov který má vystřeleno přes 4 OOO nábojů bez selhače je něco.To dokáže málokterá pistole.Tím ale nechci tvrdit že se mi do budoucna nesekne.

Bruno

Příspěvek#314 » stř 1. úno 2012, 11:42

Ještě chci dodat.Sportovně laděný speciál je laděný proto aby byl spolehlivý a přesný.Aspoň si to myslím.

Patrik
moderátor

Příspěvek#315 » stř 1. úno 2012, 11:46

I u většiny továrních speciálu se doporučuje (musí) napřed odstřílet 1-2 tis. továrních, protože se musí zaběhnout jinak si moc nezastřílíš. Ale jinak gratuluji ke spolehlivé zbrani a ať slouží ke spokojenosti dál.

Zpět na