Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Bohuliby
Příspěvek#317 » stř 1. úno 2012, 23:01
Určitě souhlas, ale u pistole je vždy nějaká pravděpodobnost, že může být selhání. Těžko se ale dá určit, zda je to chyba zbraně, nebo náboje. Alespoň já střílím většinou náboje v levnější kategorii. Pochopitelně, co je nejdražší, nemusí být nejlepší. Z toho plyne, revolver je bezporuchový, ale pistole je lepší.
- Georg
Příspěvek#319 » úte 14. úno 2012, 00:27
No jak komu
Mě velmi dobře
Jinak jsem se chtěl podělit o své osobní zkušenosti až poté, co se s ním trošku více seznámím. Přesto, že z něj mám vystřeleno teprve cca 150 ran, jsem s ním docela spokojený. Ten můj kousek sice nadstřeluje (na cca 15 metrů to jde o zhruba 10 cm výš), ale jinak jsem z něj nadšený. Jsem velice rád, že jsem zvolil právě tuto pistoli. Od zakoupení jej skoro každý den tahám s sebou na textilním opaskovém pouzdru zn. Ascent a to pod oděvem (na spodu otevřené). Né že bych měl strach o svou bezpečnost, ale jak já s oblibou říkám: "já můžu (mám ZP a zbraň je legálně držená) a chci" Kvůli tomuto pouzdru jsem začal nosit v kalhotech vnitřní IPSC opasek na suchý zip (lehký, pevný, široký, drží tvar a je možnost zcela plynule regulovat jeho obvod). Chodím s ním, občas popoběhnu, jezdím na kole i v autě. Asi největší problém je v autě, kdy si jej musím někdy trošičku poposunout, což je však vzhledem k nízkému posezu pochopitelné. Samotná střelba je na sebeobranou pistoli opravdu luxus. Střelba obouruč je naprosto bezproblémová, bez jakýchkoliv potíží jde naprosto zvládnout i střelba jednoruč a to i při rychlejší frekvenci výstřelů. Osobně jsem si na venkovní střelnici vyzkoušel i střelbu bez sluchátek (pouze s pletenou čepicí přetaženou přes uši) a dle mého těch 8 ran jde sice slyšet, ale je to rozhodně bezproblémově zvládnutelné a není to taková hrůza, jak jsem si myslel (to i 6,35 mne po prvním výstřelu přinutila si okamžitě vzít sluchátka
). Zpětný ráz díky (nebo vzhledem) použitému náboji a celokovové konstrukci mi připadá takový nějaký salbší a měkký a po nějaké chvíli si jej těžko přesněji vybavuji a po 24 hodinách už jsou mé dojmy jen takové, že je fakt malý až směšný. Zato pro srovnání s celoocelovou CZ 75 B v ráži 9 mm L i s přebíjeným střelivem si po několika málo měsících dovedu živě vybavit zpětný ráz po výstřelu. Holt ja se říká: 9 mm Luger je takový tvrdý suchý kopanec. To už i ta .40 S&W nebo .45 ACP má rozhodně "měkčí" zpětný ráz (údajně, neboť to říkají střelci, já osobně s těmito rážemi nemám nijak valných zkušeností). No nicméně Makarov taky
Když jsem měl možnost si vystřelit z .357 Magnum z revolver Colt Python, 4 palcová hlaveň, tak po první ráně jsem byl rád, že mám v komoře jen 3 náboje.
Nejsem žádný mířenkář, proto mé výkony s Makem nejsou nijak obdivuhodné a nebudu zde spamovat fotkama, nicméně i tak jsem schopen se udržet na zhruba 15 metrech na kružnici o průměru cca 20 cm (se střelivem S&B). V podstatě jsem se při mých střelbách mířenkářskou přesností moc ještě nezaobíral. Nejvíc mne zajímal uživatelský komfort jako je vytažení z pouzdra, střelba obouruč i jednou rukou, zvládání zpětného rázu i při rychlejší střelbě, dvojstřely a to všechno tak, abych bych schopen "protivníka" zasáhnout na vzdálenost od cca 5 do 15 metrů pokud možno všemi ranami, což se mi asi v 95-98 % dařilo.
Jinak gdyž jsem se podíval na vystřelenou nábojnici, tak v zápalce byl slušný otisk zápalníku
. Doposud žádný problém, resp. žádná závada či selhač. Jen mi často po dostřílení zásobníku nezůstává závěr v zadní poloze, ale to je dáno mým způsobem držení zbraně
, za což Makarov nemůže 

Jinak jsem se chtěl podělit o své osobní zkušenosti až poté, co se s ním trošku více seznámím. Přesto, že z něj mám vystřeleno teprve cca 150 ran, jsem s ním docela spokojený. Ten můj kousek sice nadstřeluje (na cca 15 metrů to jde o zhruba 10 cm výš), ale jinak jsem z něj nadšený. Jsem velice rád, že jsem zvolil právě tuto pistoli. Od zakoupení jej skoro každý den tahám s sebou na textilním opaskovém pouzdru zn. Ascent a to pod oděvem (na spodu otevřené). Né že bych měl strach o svou bezpečnost, ale jak já s oblibou říkám: "já můžu (mám ZP a zbraň je legálně držená) a chci" Kvůli tomuto pouzdru jsem začal nosit v kalhotech vnitřní IPSC opasek na suchý zip (lehký, pevný, široký, drží tvar a je možnost zcela plynule regulovat jeho obvod). Chodím s ním, občas popoběhnu, jezdím na kole i v autě. Asi největší problém je v autě, kdy si jej musím někdy trošičku poposunout, což je však vzhledem k nízkému posezu pochopitelné. Samotná střelba je na sebeobranou pistoli opravdu luxus. Střelba obouruč je naprosto bezproblémová, bez jakýchkoliv potíží jde naprosto zvládnout i střelba jednoruč a to i při rychlejší frekvenci výstřelů. Osobně jsem si na venkovní střelnici vyzkoušel i střelbu bez sluchátek (pouze s pletenou čepicí přetaženou přes uši) a dle mého těch 8 ran jde sice slyšet, ale je to rozhodně bezproblémově zvládnutelné a není to taková hrůza, jak jsem si myslel (to i 6,35 mne po prvním výstřelu přinutila si okamžitě vzít sluchátka

Nejsem žádný mířenkář, proto mé výkony s Makem nejsou nijak obdivuhodné a nebudu zde spamovat fotkama, nicméně i tak jsem schopen se udržet na zhruba 15 metrech na kružnici o průměru cca 20 cm (se střelivem S&B). V podstatě jsem se při mých střelbách mířenkářskou přesností moc ještě nezaobíral. Nejvíc mne zajímal uživatelský komfort jako je vytažení z pouzdra, střelba obouruč i jednou rukou, zvládání zpětného rázu i při rychlejší střelbě, dvojstřely a to všechno tak, abych bych schopen "protivníka" zasáhnout na vzdálenost od cca 5 do 15 metrů pokud možno všemi ranami, což se mi asi v 95-98 % dařilo.
Jinak gdyž jsem se podíval na vystřelenou nábojnici, tak v zápalce byl slušný otisk zápalníku

- Bruno
Příspěvek#320 » úte 14. úno 2012, 08:56
To:Georg
Jsi opravdu přesvědčen že neděláš chybu? Vím že někteří střelci při zmačknutí spouště mají tendenci strhávat.A někteří naopak při výstřelu pistoli nevědomky nadzvednou.Ten druhý případ se mi kdysi stával také.Zkusil jsi střílet a opěrou? Aby sis byl opravdu jistý,že to neděláš Ty.
Nebo nech vystřelit někoho jiného,musí to být ale dobrý střelec.Pak budeš mít jistotu že pistole nadnáší.Potom by přišel na řadu pilníček,a mušku upravit.
Jsi opravdu přesvědčen že neděláš chybu? Vím že někteří střelci při zmačknutí spouště mají tendenci strhávat.A někteří naopak při výstřelu pistoli nevědomky nadzvednou.Ten druhý případ se mi kdysi stával také.Zkusil jsi střílet a opěrou? Aby sis byl opravdu jistý,že to neděláš Ty.
Nebo nech vystřelit někoho jiného,musí to být ale dobrý střelec.Pak budeš mít jistotu že pistole nadnáší.Potom by přišel na řadu pilníček,a mušku upravit.
- Georg
Příspěvek#322 » úte 14. úno 2012, 09:42
Trošku nadstřeluje. Samozřejmě jsem zkoušel střílet s oporou, v sedě. A nestřílel jsem z něj jenom já (byli jsme 3), ale mám z něj vystříleno docela málo ran nato, aby se mi chtělo se pouštět do nějakého pilování (samozřejmě hledí). K tomu strhávání je fakt, že když jsem poprvé z něj střílel (to bylo právě s tou oporou), tak jen "nadnášel", ale z volné ruky se přidala i mírná stranová odchylka. Takže to je pro mne jasný důkaz toho, že strhávám. Ale to se poddá časem, až na něj budu mít na střelnici víc času (bude tepleji
). Jinak pro mne jsou velmi důležité jeho vlastnosti - malý, lehký - těžký (jak se to veme
), dobře se nosí, velmi pohodlná střelba, relativně dobrý zastavovací účinek a na krátkou vzdálenost (několika metrů) jsem s ním schopen i v rychlejším tempu zcela dobře zasahovat terče.

- Bohuliby
Příspěvek#323 » úte 14. úno 2012, 22:42
Georg to vážně popisuje dobře, také nemám z Makem vystřeleno moc ran, ale kromě nutnosti při střelbě více namačknout zbraň , než u CZ 75, mám stejné zkušenosti. Přesnost je v normě, nejsem žádný ostrostřelec, ale terč figury je vždy bezpečně zasažen. Možná bychom mohli trochu rozebrat střelbu s různými náboji, resp.výrobci. Já jsem zatím střílel jen SB + Barnaul, SB jsou asi lepší. V Praze a okolí má Wolfy jen CID Praha, ještě by se měly dát sehnat MFS a srbské PP. Až je natrefím, ihned koupím a vyzkouším. Mak je rozhodně zbraň, která mně imponuje !
- Bruno
Příspěvek#324 » stř 15. úno 2012, 06:51
Ano trochu jsem se upsal.Myslel jsem upravit hledí,ale napsal jsem mušku.Stejně je ale divné že na 15 metrů jde asi o 10 cm nahoru.To vypadá jako u stavitelného hledí,když si někteří střelci nastavují pistoli na mezinárodní pistolák spodní okraj řerného a lítá jim to na střed.Mě by to vadilo.
- Georg
Příspěvek#326 » stř 15. úno 2012, 07:50
To víš, že mi to trochu vadí, ale až se touto pistolí seznámím blíž, tak to budu řešit. Ale rozhodně ne nějakým návarkem, ale mírným opilováním hledí - technologicky je rozhodně jednodušší mírně spilovat hledí, což je drtivá většina lidí schopna provést i v panelákovém bytě, než se pouštět do nějakého návarku, který již vyžaduje specifické nářadí, nemluvě o zásahu do vnitřní struktury materiálu závěru. Samozřejmě, že technologicky to jde zvládnout, ale proč to dělat komplikovaně, když dle mého upilovat kousíček hledí je daleko jednodušší a navíc u zbraně pro skryté nošení, kdy se předpokládá střelba na několik málo metrů a kde je výhodou co nejméně vyčnívajících výstupků (hledí, muška, pojistka...). Jinak mne ještě napadla myšlenka výměny mušky:
Tu původní odstranit úplně a místo ní vyfrézovat příčně přes závěr drážku, aby ta muška (která by se musela vyrobit zcela nová) byla stranově posuvná (samozřejmě za použití např. kladívka a mosazné tyčky). Napadlo mne i podélné řešení, ale to by bylo výrobně trošku náročnější. Toto příčné řešení by dle mého mohlo být jednodušší než podélné a navíc by tu byla možnost stranového posuvu.
Nicméně zatím do toho "rýpat" nebudu, zbraň mám hlavně na pudovou střelbu, kdy jsem s ní spokojen
Tu původní odstranit úplně a místo ní vyfrézovat příčně přes závěr drážku, aby ta muška (která by se musela vyrobit zcela nová) byla stranově posuvná (samozřejmě za použití např. kladívka a mosazné tyčky). Napadlo mne i podélné řešení, ale to by bylo výrobně trošku náročnější. Toto příčné řešení by dle mého mohlo být jednodušší než podélné a navíc by tu byla možnost stranového posuvu.
Nicméně zatím do toho "rýpat" nebudu, zbraň mám hlavně na pudovou střelbu, kdy jsem s ní spokojen

- lubomír
Příspěvek#327 » stř 15. úno 2012, 10:44
V Olomouci je laserové svařování a navaří ti mušku perfektně,mám vyzkoušeno.U tohoto svařování nedochází ke změnám v materiálu.Podle mého odhadu potřebuješ asi 1mm a to by nemělo ničemu vadit.U snížení hledí taky záleží na jeho výšce a tvaru a hloubce výřezu.
Ale konečná volba úpravy je jen na tobě.
Ale konečná volba úpravy je jen na tobě.
- Vojta
Příspěvek#329 » sob 18. úno 2012, 19:11
Zdar všem vlastníkům Makarovů a zdar všem Makarovům samotným
Osobně se musím přiznat, že má pistole nadnáší také, kdesi jsem ale četl, že Makarovy mají mířidla nastavena na 25m a tudíž by bylo logické, že na kratší vzdálenost střílejí nad záměrný bod. U svého vlastního Makarova toto při každém střílení pozoruji a mířím vždy kousek pod místo, které chci zasáhnout. Na 10 a 15m spolehlivě střílí nad záměrný bod.

Osobně se musím přiznat, že má pistole nadnáší také, kdesi jsem ale četl, že Makarovy mají mířidla nastavena na 25m a tudíž by bylo logické, že na kratší vzdálenost střílejí nad záměrný bod. U svého vlastního Makarova toto při každém střílení pozoruji a mířím vždy kousek pod místo, které chci zasáhnout. Na 10 a 15m spolehlivě střílí nad záměrný bod.
- mmaass
Příspěvek#330 » pát 24. úno 2012, 14:00
Tak jsem dnes byl v Bearece a nakoupil jsem papani do Maka za 4,- Kc..bomba cena (aspon lepsi jsem zatim jeste nikde nevidel)..na netu maji sice napis, ze se jedna o starsi vyrobu a maji obrazek starsi krabicky S&B..ale dostal jsem od nich naboje v novych krabickach.. za stejny naboje jinde jsem platil 5.50,- Kc
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí