Walther P1

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
Grasel

Příspěvek#76 » pon 14. bře 2016, 20:53

A nebo to můžeš omotat izolačkou.... :roll:
Chlapi, bavíme se o části zbraně, která dostává docela záhul, myslíte že je chytré to samo domo bastlt vteřinovým lepidlem? Mušku možná, tu můžeš soplit i žvejkačkou, ale toto? Na ten kolík sice není žádný tlak ze strany, ale rázy při výstřelu tu už tak volnou díru v rámu vytlučou tak, že praskne. Ale pokud se cítíte chytřejšími než konstruktéři od Walhera, není co dodat. Lepte, hoši, lepte... :lol:

Bruno

Příspěvek#77 » pon 14. bře 2016, 22:54

To je teda blbost cos napsal.Podle tebe je rám z bláta,a po výstřelu se čep rozkmitá jako bourací kladivo a díru vymlátí tak,že jí prostrčíš i zásobník.Nevím čím jsi,a je mi to jedno.Je zcela evidentní,že nemáš ani potuchy o tom,co se dnes všechno lepí,a to i ve strojařině.
Jinak konstruktéři od * Walhera * mi nic neříkají.

Bruno

Příspěvek#78 » úte 15. bře 2016, 00:40

Příklady konstrukčního provedení koutových spojů.

Lepidla vhodná k lepení kovů

Při výběru lepidla pro lepení kovů musíme vycházet z toho, že jde o materiály zcela nepropustné. Z tohoto důvodu přicházejí v úvahu jen taková lepidla, tmely a metody lepení, které zaručují, že se v průběhu lepení neuvolní těkavé látky, které by snižovali kohezi a adhezi filmu lepidla. Z tohoto důvodu nelze použít roztoková a disperzní lepidla.

Výjimkou jsou kontaktní lepidla na bázi chloroprenového a polyuretanového kaučuku (UHU KONTAKT, UHU KONTAKT gel, UHU metall, UHU power transparent, BISON kit, BISON tix, BISON kit transparent). Tato lepidla se nanesou na obě lepené plochy, nechají se zavadnout a až jsou na dotek téměř nelepivá přitlačí se k sobě mírným tlakem.

Pro běžné lepení kovů se používají lepidla reaktivní. V současné době se používají především epoxidová reaktivní lepidla, která se velmi dobře hodí jak pro havarijní opravy, renovační technologie, tak pro konstruování. Epoxidová lepidla se vyrábí jako jednosložková, dvousložková a vícesložková. V běžné praxi se používají zejména epoxidová lepidla dvousložková neplněná vhodná pro konstrukční spoje (UHU plus endfest 300, BISON epoxy 5 minutes, UHU plus sofortfest 2min) a epoxidová lepidla plněná práškovými plnivy vhodná zejména pro havarijní opravy a renovační technologie (UHU metall epoxy, BISON epoxy metal). Lepidla plněná práškovými plnivy (kovová, minerální plniva) se vyrábějí v různých viskozitách od tekutých typů, která se používají pro lepící svařování za studena (např. oprava trhlin, lunkrů, prosaků aj.) až po tzv. epoxidovou plastelínu, která slouží pro opravy nádrží, chladičů, větších proražených otvorů aj. (UHU repair all, BISON epoxy repair). Pro lepení a opravy malých ploch se používají epoxidová lepidla rychlá, která dosahují manipulační pevnosti po 2 až 10 minutách, pro konstrukční spoje a renovační technologie se používají epoxidová lepidla s dobou zpracovatelnosti 30 minut až 3 hodiny a manipulační pevnosti je dosaženo po 5 až 6 hodinách, funkční pevnosti je obvykle dosaženo po 24 hodinách. Teplotní odolnost epoxidových lepidel neplněných je od -50°C až do +100°C, plněných od -50°C až do +150°C. Při výběru epoxidového lepidla k lepení kovů je pro nás důležitý údaj o pevnosti (smyková pevnost v tahu). Pevnost lepidel pro domácí použití bývá kolem 13-15 MPa. Lepidla s pevností nad 20 MPa jsou označována jako vysokopevnostní. S těmito hodnotami lze počítat u oceli a chemicky upravených hliníkových slitin. U barevných kovů a jejich slitinách jsou pevnosti výrazně nižší.

Další skupinou lepidel pro lepení kovů jsou dvousložková reaktivní polyuretanová lepidla. Jsou zpracovatelná i za nízkých teplot, lepené spoje jsou pevné, pružné a odolné dynamickému namáhání. Odolávají povětrnostním vlivům, vodě a průmyslovým médiím. Smyková pevnost v tahu je cca 16 MPa a teplotní odolnost do 100°C. Velmi moderní pro konstrukční lepení kovů jsou dvousložková lepidla na bázi methakrylátových esterů, která vykazují vysokou smykovou pevnost v tahu až 24 MPa, vysokou rázovou pevnost, tepelnou (od -50°C až do +150°C) a chemickou odolnost. Tyto lepidla vykazují excelentní pevnosti při lepení oceli, chrómu a hliníku a také jsou výborné pro kombinační lepení zejména s plasty.

Pro lepení malých slícovaných povrchů kovů se používají jednosložková reaktivní kyanoakrylátová (vteřinová) lepidla (UHU sekundenkleber, BISON super glue). K těsnění a stabilizaci polohy rozebíratelných dílců slouží anaerobní akrylátová lepidla. Slouží výhradně k lepení kovů. Vytvrzují po zamezení přístupu vzduchu do spoje za katalytického působení kovových iontů. Pokud chceme lepit ke kovu nekovové díly, je nutné použít na nekovový díl aktivátor. Hlavní oblastí použití anaerobních lepidel je zajišťování šroubových spojů proti vibracím a korozi, těsnění závitových spojů, upevňování ložisek na hřídele i do otvorů, těsnění dělících rovin aj. (BISON metal lock). Akrylátová anaerobní lepidla se dodávají v několika pevnostních kategoriích od 5 do 40 MPa a v několika viskózních třídách, od kapilárních typů s maximální šířkou spáry 0,08mm do tixotropních pastovitých typů s maximální šířkou spáry 0,5mm.

Pro plošné a elastické montážní lepení kovů se v současnosti používají lepidla na bázi MS – polymerů, která patří mezi ty nejmodernější a mají široké uplatnění zejména v automobilovém, leteckém, lodním průmyslu, strojírenství apod. Jsou vhodná nejenom pro lepení kovů navzájem, ale také pro kombinační lepení zejména s plasty, pěnovým polystyrenem, glazovanými materiály, sklem, zrcadly, keramikou apod. MS-polymery vykazují vysokou pevnost a elasticitu, nepotřebují podkladový nátěr, mají výbornou tepelnou a chemickou odolnost (UHU MS POLYMER, BISON POLY MAX).

Jirka-t

Příspěvek#79 » stř 16. bře 2016, 23:14

teda... 3 nenávistné příspěvky po sobě, to už smrdí nějakou osobní záležitosí...

Bruno píše:To je teda blbost cos napsal.Podle tebe je rám z bláta,a po výstřelu se čep rozkmitá jako bourací kladivo a díru vymlátí tak,že jí prostrčíš i zásobník.Nevím čím jsi,a je mi to jedno.Je zcela evidentní,že nemáš ani potuchy o tom,co se dnes všechno lepí,a to i ve strojařině.

On se ten čep asi najenou zmenšil a proto vypadl, že? :) Asi mu byla zima. Jinak co se týče konstruktérů od Walhera, tam asi překlepem chybí "t", Walthera. V tom se lidé odlišují například od počítačů, že dokáží zpracovat i chybný vstup...

Bruno

Příspěvek#80 » čtv 17. bře 2016, 00:10

Jo,on se ten čep asi * najenou *zmenšil. Nikde nebylo psáno,že vypadl ! Tvůj příspěvek je opravdu přínosný k tématu.
Piš více takových,určitě se poučím.To víš,já jsem jenom strojař,a moc zbraním nerozumím. ;) Nechápu,o jakou nenávist se jedná.Když někdo napíše blbost,a je na to upozorněn,tak to je nenávist ? Když v příspěvku používá jako radu - soplit a žvejkačku,tak to je opravdu rada.Asi máš problém.Jak jsem už předeslal,jsem strojař,a ne psycholog.Jestli jsi to,co jsem napsal nepochopil,musíš se obrátit na něj.Snad ti pomůže,i když no ......

Jirka-t

Příspěvek#81 » čtv 17. bře 2016, 09:44

Nevím, zkus nám ještě jednou říct, že jsi strojař a třeba to pochopíme. OK, nevypadl, vymáčkl ho uchošťourem, když už tak lpíš na detailu. A vysvětlíš, jak k tomu může dojít, když zmenšit se nemůže a "díru vymlátit" kolem sebe taky ne? Čekal bych, že uložení takového čepu bude spíš s přesahem než s vůlí... Ale já nejsem strojař!

Mimochodem, co znaemná "najenou"? :-)

sided
moderátor

Příspěvek#82 » čtv 17. bře 2016, 09:59

Uklidníme se a nebudeme řešit překlepy, ano?

Jasně že se ta díra vyklepe, je potřeba si uvědomit proč tam ten čep je. Ale když se včas zalepí zpátky tak nemůže vymlátit bůhví jakou šišku. Naopak neřešení téhle závady znamená problém do budoucna. Ten kolík tam nefunguje jako zpevnění ale jako doraz aby nedocházelo k vymlácení rámu tvrdším závěrem. Naopak je rám kolíkem zeslabený, proto je přesah s kterým je tram zalisovaný jen malý aby nedocházelo k roztržení. No a proto se někdy uvolní, žádná věda. Lepidlo to jistí. Lepí se i daleko víc mechanicky namáhané součástky tak proč by nebylo možné zajistit vhodným lepidlem kolík v díře. Jesli někdo zná jen žvýkačku a Kanagom tak chápu že se mu to přijde divný ;)

iloveguns

Příspěvek#83 » čtv 17. bře 2016, 10:33

Já bych asi raději na soustruhu vytočil o nějakou tu desetinku větší kolík a ten tam nalisoval.

sided
moderátor

Příspěvek#84 » čtv 17. bře 2016, 11:12

Přesahem 0.1mm ten rám trhneš naprosto spolehlivě. ;)

iloveguns

Příspěvek#85 » čtv 17. bře 2016, 11:25

Nevím, o kolik tam má vůli, takže desetina to nemusí být, možná stačí i nějaká setina.

sided
moderátor

Příspěvek#86 » čtv 17. bře 2016, 11:32

sided píše:... Samozřejmě správný postup by byl přestružit díru protože je nejspíš už trochu vyklepaná, vyrobit nový kolík s přesahem a přelisovat. Jenže v tomhle případě už oprava převyšuje cenu zbraně. .....

Jsem to psal na minulé stránce.

hugofalfar

Příspěvek#87 » čtv 17. bře 2016, 17:32

iloveguns píše:Já bych asi raději na soustruhu vytočil o nějakou tu desetinku větší kolík a ten tam nalisoval.

No, von šestihran se na soustruhu vytáčí dost blbě :mrgreen:

iloveguns

Příspěvek#88 » čtv 17. bře 2016, 18:11

Že tam je šestihran, není dogma , že tam nutně musí šestihran být. Ta výztuha se dá udělat na spoustu způsobů.

Grasel

Příspěvek#89 » sob 19. bře 2016, 20:07

Bruno píše:To je teda blbost cos napsal.Podle tebe je rám z bláta,a po výstřelu se čep rozkmitá jako bourací kladivo a díru vymlátí tak,že jí prostrčíš i zásobník.Nevím čím jsi,a je mi to jedno.Je zcela evidentní,že nemáš ani potuchy o tom,co se dnes všechno lepí,a to i ve strojařině.

Ano, jsem blb, ignorant, lůza sprostá nemajetná, která vůbec netuší co se děje a jsem neskonale rád, že jsem narazil zrovna na Tebe, který dokážeš mě, ubožáka s mateřským jazykem si netykajíc opravit a usměrnit. :clap:
A děkuji i za Tvé ujasnění co se strojařských postupů týče, to víš, já zamrzl v době, kdy se používaly jen dvě věci - švajc (abys mě pochopil - směs O2+C2H2) a kladivo ( to samo že čím větší, tím lepší!).
A až se mi stane, že se můj WATHER (ano, umím napsat název své pistole i správně, koukáš, viď ;) ) dokur... pardon pokazí, obrátím se na Tebe s prosbou o tip na vhodné lepidlo. :wave:

Pítrs

Příspěvek#90 » pát 19. srp 2016, 12:05

Vážení přátelé Waltheru P1, musím se zde pochlubit, že i já jsem hrdým majitelem této krásné zbraně. Koupil jsem zcela novou, nepoužitou BW uloženku, i s futrálem a náhradním zásobníkem. Výroba 11/1970, ocelový výztužný kolík v rámu. Dlouho jsem přemýšlel co koupit, jakou ráži, jaký model, pročítal fóra, zvažoval finanční náročnost (rodina je přednější). Řekl jsem si, že jako začínajícího střelce mě určitě nebude limitovat zbraň, ale spíš vlastní ruce a oči. Po prohlídce několika zbraní v obchodech vyhrála ve třech bodech právě P1 - za prvé - přecejen znovuzrozená legenda P.38, za druhé - líbil se mi nejvíce. Za třetí - nejlevnější nová pistole ráže 9x19. S nadšením jsem ještě v den nákupu běžel zbraň registrovat a hned hurá na střelnici. 200ks včelek S&B 9x19 FMJ v kapse, vlastně v batohu. Dojmy: Na MPT, prvních pět ran z deseti metrů (jako při zkoušce ke ZP) - 10, 8, 7, 7, 8. Nic moc. Trochu hrubá mířidla, moje první zbran, prvně v ruce. Piluji techniku, úchop, už tolik nestrhávám, osvojil jsem si míření. K dnešnímu dni mám vystřeleno cca 400 ks. Ani jedna zádržka, závada, ani jednou mě netrefila hilzna do xichtu, jak se můžete leckde dočíst. Teď střílím na 15m, žádnej ostrostřelec, ale soustřely pěkný, všechno hezky u sebe. Nikdo učenej z nebe nespad, že jo. Nosím v opaskovém pouzdře Dasta, hlaveň skrytá v pouzdře, zbraň nepřekáží, na opasku s volným tričkem vidět není (vážím 100kg a nejsem žádnej čahoun). Čistím konkorem a balistolem vždy po střelbách, krásně se to čistí, takový rituál pro mě. Shrnutí: Rozhodně nelituji nákup, jsem spokojený. Zbraň je přesná - měli ji v ruce páni střelci a na 25 m vše v černém. Navíc každému lahodí v oku, když se mezi plasťákama za těžký prachy objeví "stará německá parabela". :-)

Zpět na