Použití špatné ráže střeliva
Krátké vícehlavňové zbraně
- nico
Příspěvek#31 » stř 26. úno 2014, 23:32
sided píše:To není rozdílem v délce komory ale v délce přechodového kuželu, prvních cca 5mm drážkování hlavně.
Je mi to docela jasne a proto jsem to take upresnil. Zalezi totiz samozrejme i na tvaru strely. A k tematu, ty jsi jeste nevidel v pohode odpaleneho prebiteho lugera z makarov nabojnice? Divil bych se ...
- 4mike
- nico
Příspěvek#33 » pon 12. kvě 2014, 18:30
Tak jsem to konečně vyzkoušel prakticky. Makarov se do komory ČZ z roku '93 normálně vejde a závěr se dovře. Následně jde opět vyndat. Snad není pochyb, že při stisku spouště by došlo k odpálení. A teď mi může zase nějakej teoretik napástovat výkresy.
Rozhrdluji málo. Právě proto to není takovej rozdíl. Střela tam jde posadit v klidu.
Rozhrdluji málo. Právě proto to není takovej rozdíl. Střela tam jde posadit v klidu.
- nico
Příspěvek#35 » úte 13. kvě 2014, 08:33
Hele, nebudu se s tebou dohadovat, čím tu zbraň kdy komorovali, protože původní debata byla o něčem úplně jiném. Alangorax tvrdil, že pistolí omylem prohnal pár Makarovů, načež si někteří začali klepat na čelo s tím, že lže, neví o čem mluví, že hlásá další urban legend, atd. Proti mě se to otočilo taky, když jsem se ho zastal a tvrdil, že nemožné to není. A hele, ono to fakt jde. Nikdo netvrdil, že v každé zbrani, ok?
Ale "fabrika přibližného strojírenství" mě dostala, to sedí. :)
Rekapitulace a další testy:
1) ČZ nikterak extra jetá, běžná výroba 1993 - bez problémů. OK, o přesnosti výroby si iluze nedělám.
2) Před rokem koupená nová ČZ. Náboj zůstane asi 2 - 3 mm venku. Upozorňuji, že do té se nevejde skoro nic a i ogivální přebníjenky vyžaduje asi o 1 mm kratší proti starším ČZ a ještě víc např. oproti Glocku. Myslím, že jiné dnešní na tom budou podobně a obecně Makarov do nové ČZ nepůjde zasunout.
3) Před rokem a něco koupené a prakticky nestřílené HK P30 - bez problémů! Ani jeho "stepped chamber" nedělala problémy.
Takže závěr, o který tu od počátku šlo - ano, je to možné.
Ale "fabrika přibližného strojírenství" mě dostala, to sedí. :)
Rekapitulace a další testy:
1) ČZ nikterak extra jetá, běžná výroba 1993 - bez problémů. OK, o přesnosti výroby si iluze nedělám.
2) Před rokem koupená nová ČZ. Náboj zůstane asi 2 - 3 mm venku. Upozorňuji, že do té se nevejde skoro nic a i ogivální přebníjenky vyžaduje asi o 1 mm kratší proti starším ČZ a ještě víc např. oproti Glocku. Myslím, že jiné dnešní na tom budou podobně a obecně Makarov do nové ČZ nepůjde zasunout.
3) Před rokem a něco koupené a prakticky nestřílené HK P30 - bez problémů! Ani jeho "stepped chamber" nedělala problémy.
Takže závěr, o který tu od počátku šlo - ano, je to možné.
- Majkl
Příspěvek#36 » úte 13. kvě 2014, 10:45
Klid chlapi, já od jisté doby http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=50&t=3953&hilit=h%C3%A1danka věřím, že možné je úplně všechno .....
- nico
- Georg
Příspěvek#40 » stř 14. kvě 2014, 21:30
nico píše:Tak jsem to konečně vyzkoušel prakticky. Makarov se do komory ČZ z roku '93 normálně vejde a závěr se dovře. Následně jde opět vyndat. Snad není pochyb, že při stisku spouště by došlo k odpálení. A teď mi může zase nějakej teoretik napástovat výkresy....
Taktéž jsem před cca 40-ti minutami něco prakticky vyzkoušel. Ke zkoušce jsem použil své dvě pistole - CZ 75B r. 9mm Luger z roku 1998 a pistoli Makarov r. 9mm Makarov z roku 1973.
Pokus č. 1)
do zásobníku CZ 75B jsem napáskova několik nábojů 9mm Makarov (dále již jen "9M") - viz Foto č. 1).
Do zásobníku Makarova lze napáskovat jen jeden (slovy 1) náboj 9mm Luger (dále již jen "9L") - viz Foto č. 2). Jakékoli další pokusy o napáskování dalšího náboje byly marné.
Pokus č. 2)
zásobník CZ s náboji 9M jsem zasunul do pistole CZ 75B a natáhl závěr. Stalo se očekávané - závěr se nedovřel (viz foto) asi o cca 6mm. Při stisknutí spouště žádná reakce - kohout zůstal natažen - neodpálil by. Pro vytažení náboje z komory jsem si musel pomoci i zatlačením přední části závěru o podložku. Totéž jsem opakoval ještě 2x se stejným výsledkem. Viz Foto č. 3) , 4) a 5).
Pokus č. 3) (udělal jsem jej po druhé v životě a už snad jej nebudu nikdy opakovat

vzal jsem zásobník Makarova s napáskovaným jedním nábojem 9L a vsunul jsem jej do zbraně a natáhl závěr. Ani nevim jak, ale povedlo se. Zásobník tam sice nešel dovřít, ale po natažení závěru byl náboj 9L podán do komory. Závěr zůstal cca 1 mm nedovřen (viz Foto č. 6)), ale pokusem (tzv. spouštěním přes palec) jsem si ověřil, že náboj by byl odpálen.
UPOZORNĚNÍ !!
Pokud by někoho napadlo provádět pokus č. 3, tak NEDOPORUČUJI !!, pokud nevíte, jakým bezpečným způsobem dostat náboj 9mm Luger z komory, aniž by ste museli vystřelit ! Jedná se hlavně o majitele sovětských pistolí Makarov (a jejich klonů a kopií). Pistole Makarov má malé výhozní okénko, což by tak ani nevadilo, ale jde o to, že náboj nejde jen tak vysunout. Nepomáhá ani vyklopení lučíku k dosažení delší dráhy závěru. Jaký je fígl pro vytažení náboje 9L z komory 9M schválně nenapíši. Asi každý chápe proč. Jak je to u české pistole vz. 82 nevím, tu možnost vyzkoušet to, jsem neměl.
P.S.
Foto č. 6) - detail nedovřeného závěru pistole Makarov s nábojem 9L v dalším příspěvku. Sem se už nevejde.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Georg
Příspěvek#42 » stř 14. kvě 2014, 22:01
Já osobně nemám problém uvěřit, že menší náboj (resp. náboj menšího průměru - třeba 7,65mm Br.) byl napáskován do zásobníku a poté vystřelen. Osobně jsem již na vlastní oči vyděl vydutou nábojnici 7,65mm Br. vystřelenou z CZ vz. 82 r. 9mm Makarov. Taktéž již dříve popisovaný náboj 9mmBr. z pistole 9mm Luger. Jen mi nějak nešlo na mysl, že jde náboj většího průměru vsunout do komory, která je na náboj o menším průměru a i opakovaně vystřelit bez jakýchkoliv komplikací. Pokud se tedy někomu podařil Makarov (a to i opakovaně) vystřelit bez problémů z 9Lugra,... je to zajímavé
Nico: nemáš možnost tu CZ 75 ještě vyzkoušet a nafotit ?

Nico: nemáš možnost tu CZ 75 ještě vyzkoušet a nafotit ?
- nico
Příspěvek#43 » čtv 15. kvě 2014, 00:15
Az mi zbyde chvilka casu, nafotim ti to klidne i s tim HK. Jen nejak nechapu, k cemu ti to pomuze. To si opravdu myslis, ze kecam, protoze ... mozny duvod me vlastne ani nenapada.
Az uvidis zbran "in battery", co budes chtit dal? Rentgenovy snimek, ktery prokaze Makarova uvnitr?
Az uvidis zbran "in battery", co budes chtit dal? Rentgenovy snimek, ktery prokaze Makarova uvnitr?
- Georg
Příspěvek#44 » čtv 15. kvě 2014, 06:01
Ten nápad s tím rentgenovým snímkem není špatný ! Pokud máš tu možnost, tak proč ne ?
No a teď vážněji. Mám-li možnost vidět to, co je pro mne zajímavé, tak se rád podívám. A mám-li možnost se podívat na to, jak do komory 9L ti bezproblému vleze náboj 9M, taky se rád podívám
Já netvrdím, že kecáš, já mám jen pro tvé tvrzení dvě své teorie:
1) buď sis spletl 9 Makarov s 9 Browningem, nebo
2) narazil si na hooodně volnou komoru.
Já ještě na tak volnou komoru nenarazil a dle toho, co jsem zatím viděl mne to vaše tvrzení o bezproblémové střelbě náboji Makarov z pistole na náboj Luger překvapilo
P.S. podotýkám, že pokusy dříve zdokumentované byly prováděny s náboji S&B.

No a teď vážněji. Mám-li možnost vidět to, co je pro mne zajímavé, tak se rád podívám. A mám-li možnost se podívat na to, jak do komory 9L ti bezproblému vleze náboj 9M, taky se rád podívám

Já netvrdím, že kecáš, já mám jen pro tvé tvrzení dvě své teorie:
1) buď sis spletl 9 Makarov s 9 Browningem, nebo
2) narazil si na hooodně volnou komoru.
Já ještě na tak volnou komoru nenarazil a dle toho, co jsem zatím viděl mne to vaše tvrzení o bezproblémové střelbě náboji Makarov z pistole na náboj Luger překvapilo

P.S. podotýkám, že pokusy dříve zdokumentované byly prováděny s náboji S&B.
- Georg
Příspěvek#45 » čtv 15. kvě 2014, 11:21
Dnes jsem ještě nafotil samotnou komoru CZ 75B s různými náboji. S vojesnkou verzí cvičného náboje (měl jsem k dispozici 3 kusy) se závěr sice také nedovřel, ale bylo možné stisknout spoušť a odpálit náboj. Teda jestli by došlo k odpálení nevím, to jsem fakt nezkoušel.
Provedenými testy jsem tedy zjistil, že z mé pistole CZ 75 B v r. 9mm Luger nelze vystřelit běžný náboj 9mm Makarov. Tudíž i při záměně náboje se nic nestane. A naopak už vůbec ne. Ikdyž zaměnit náboje Luger za Makarov ? Myslím si, že je daleko větší pravděpodobnost zaměnit 9 Browning s 9 Makarovem než s Lugrem. Ale netvrdím, že je to nemožné.
Provedenými testy jsem tedy zjistil, že z mé pistole CZ 75 B v r. 9mm Luger nelze vystřelit běžný náboj 9mm Makarov. Tudíž i při záměně náboje se nic nestane. A naopak už vůbec ne. Ikdyž zaměnit náboje Luger za Makarov ? Myslím si, že je daleko větší pravděpodobnost zaměnit 9 Browning s 9 Makarovem než s Lugrem. Ale netvrdím, že je to nemožné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí