Bren 3
Samonabíjecí pušky
- erteple
Příspěvek#35 » úte 2. črc 2024, 23:58
Dnes (3. 7.) ji uvidím a možná si budu moci i zastřílet. Chcete se někdo na něco zeptat? Kdyžtak sem napište a pokusím se poptat, samozřejmě čekejte "reklamní" odpovědi... Pak sem dám nějaký názor, ale moje srovnání bude jen s jedničkou a SPOILER ALERT, ten se mi zdá (co se týče ergonomie) být jednou z nejhorších moderních pušek (a to mám Peruna za dvacku), takže to bude určitě pozitivní.
- ondra009
- erteple
Příspěvek#38 » stř 3. črc 2024, 22:57
Tak chlapi:
Zaprvé se omlouvám, byl jsem v Británii a zbraňové stránky jsou tu blokované (pokud nejste na WiFi) - takže jsem si Vaše otázky nemohl na místě přečíst. A Zadruhé se omlouvám, Brena trojku neměli (nestačili vyřešit papíry, jak je to nová zbraň).
Ale obecně je trojka prý zhruba úplně stejná, došlo hlavně k úpravě upperu (který by měl být solidnější), překopání plynového ústrojí (prý velký rozdíl oproti dvojce) a něčemu na receiveru (to jsem přesně nepochytil). Bohužel na mě nevyzbyl ani reklamní letáček, ale v něm jesou všechny úpravy vysvětleny celkem jednoduše - obrázek a zeleně zvýrazněné, co je nové. Viděl jsem v něm taky spoustu možných předpažbí s různými délkami, systémy uchycení atd.
Mělo by to být celkově hlavně odolnější (motto: "Mud Happens") a uzpůsobené pro využití škály tlumičů / úsťových zařízení. Ergonomicky asi nic moc změna, ty pažbičky vůbec netuším a to mě ani nenapadlo - předpokládal bych jako důvod nějakou kompatabilitu s AR? Ale to jen tipuju od stolu.
Ptal jsem se i na civilní dostupnost, ale to nevěděli - jednalo se o zástupce, co to prodávají ozbrojeným složkám a ti to neřeší.
Jinak jsem měl možnost vyzkoušet i M5 od Coltu (má se jednat o nástupce M4, super pocit ze střelby, skoro se nezvedá ani při dávce, oproti tomu BRENu radikální změna, na mě možná až moc tuhý - třeba pojistka, ale to se asi ochodí) a MRR od Colt Canada (tam je hlavní přesnost, dokonce upper je z jediného kusu, aby se předešlo i sebemenšímu pohybu předpažbí a je to opravdu freefloat, jak 5,56 tak 7,62). Ty byly úplně jinde než BREN 2, který jim IMO může konkurovat jen cenou; kdybych byl vojenský nákupčí, tak ta MMR je opravdu špička, která se neztratí ani v porovnání se světem.
Ještě jednou se omlouvám za nedostatečné informace, snad jsem vás moc nenabudil, ale ani neodradil...
Zaprvé se omlouvám, byl jsem v Británii a zbraňové stránky jsou tu blokované (pokud nejste na WiFi) - takže jsem si Vaše otázky nemohl na místě přečíst. A Zadruhé se omlouvám, Brena trojku neměli (nestačili vyřešit papíry, jak je to nová zbraň).
Ale obecně je trojka prý zhruba úplně stejná, došlo hlavně k úpravě upperu (který by měl být solidnější), překopání plynového ústrojí (prý velký rozdíl oproti dvojce) a něčemu na receiveru (to jsem přesně nepochytil). Bohužel na mě nevyzbyl ani reklamní letáček, ale v něm jesou všechny úpravy vysvětleny celkem jednoduše - obrázek a zeleně zvýrazněné, co je nové. Viděl jsem v něm taky spoustu možných předpažbí s různými délkami, systémy uchycení atd.
Mělo by to být celkově hlavně odolnější (motto: "Mud Happens") a uzpůsobené pro využití škály tlumičů / úsťových zařízení. Ergonomicky asi nic moc změna, ty pažbičky vůbec netuším a to mě ani nenapadlo - předpokládal bych jako důvod nějakou kompatabilitu s AR? Ale to jen tipuju od stolu.
Ptal jsem se i na civilní dostupnost, ale to nevěděli - jednalo se o zástupce, co to prodávají ozbrojeným složkám a ti to neřeší.
Jinak jsem měl možnost vyzkoušet i M5 od Coltu (má se jednat o nástupce M4, super pocit ze střelby, skoro se nezvedá ani při dávce, oproti tomu BRENu radikální změna, na mě možná až moc tuhý - třeba pojistka, ale to se asi ochodí) a MRR od Colt Canada (tam je hlavní přesnost, dokonce upper je z jediného kusu, aby se předešlo i sebemenšímu pohybu předpažbí a je to opravdu freefloat, jak 5,56 tak 7,62). Ty byly úplně jinde než BREN 2, který jim IMO může konkurovat jen cenou; kdybych byl vojenský nákupčí, tak ta MMR je opravdu špička, která se neztratí ani v porovnání se světem.
Ještě jednou se omlouvám za nedostatečné informace, snad jsem vás moc nenabudil, ale ani neodradil...
- erteple
Příspěvek#39 » čtv 4. črc 2024, 02:27
erteple píše:Tak chlapi:
+EDIT: Co se týká ráží, tak na akci, kde jsem byl, nepřipadá 7,62x39 v úvahu, možná tak AAC blackout... A předpokládám, že nejen ve zbrojovce už ho pokládají za obsoletní (ostatně na standard NATO chce přejít i Ukrajina). Mě stejně víc než BREN vyhovuje kosa, takže mi to asi ani nevadí a holt tato platforma není pro mě (celou akci jsem si říkal, proč sakra nikdo nepřijde s tak dokonale blbuvzdornou pojistkou, jako VZ58; hlavně, že má každý výrobce jiný sklon atd...)
- LordSalix
- Jirka44
Příspěvek#41 » sob 7. zář 2024, 10:25
morho píše:PeSY: díky. A je to teda vůbec finální verze? Nebo se můžeme dočkat nějakých změn?
Dle toho jak to posledních 10 let funguje u CZUB počítej že vývoj bude stale pokračovat a tedy očekávej přibližně v roce 2026 vývoj Bren4 a to do té doby než bude plně funkční. Ne jen na předváděcích akcích a podobně.
- Béďa
- Affares
Příspěvek#43 » pát 18. říj 2024, 07:31
No, jak to bývá, štěstí jde naproti
Měl jsem možnost osahat, vyzkoušet, prohlédnout atd. A dát i pár ran a probrat s člověkem ze zbrojovky, ale na technikálie jsem se nesoustředil. Zjednodušeně, tahle verze je velký skok oproti původní. Rozebírali jste odolnost a ta má být markantně jinde, dotyčný o tom mluvil extrémně sebevědomě v porodnání třeba s DD. Pro mne osobně co si pamatuje jedničku, tak tohle je z jiné planety. Vypadá robustně ale jak to vezmete do ruky, tak pevně a zároveň lehce. Fakt to bylo překvapení. Míra zjednodušení je úlet. Možnost modularity popruhů atd také pecka. Jasně, cena je jaká je (a bude, šuškanda), ale reálně je to prvně, kdy jsem si říkal že bych ty prachy za to fakt dal. Padala tam spousta dotazů od dalších kluků a hodně se to točilo kolem zkušeností s dvojkou a její nasazení na UA. Ve zbrojovce hodně dbali na třízení poznatků a ty tam zapracovávali až vyplivli tohle dítko.
Osobně bohužel nejsem ten správný guru, který by to dokázal vyhodnotit a nemám nastříleno tuny, ale pokud budete mít možnost si to vyzkoušet, neváhejte. Sám jsem zvědav na feedbacky od zkušených.
PS: Z praxe od kámoše vím, že s jedničkou a jejím railem v army řezali stromky
Jeden držel hlaveň, druhý pažbu a byla z toho pilka 

Osobně bohužel nejsem ten správný guru, který by to dokázal vyhodnotit a nemám nastříleno tuny, ale pokud budete mít možnost si to vyzkoušet, neváhejte. Sám jsem zvědav na feedbacky od zkušených.
PS: Z praxe od kámoše vím, že s jedničkou a jejím railem v army řezali stromky

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Letec 12
Příspěvek#44 » sob 19. říj 2024, 07:38
Poznámka na okraj. Objektivnější by bylo, srovnávat třetí generaci s druhou, kdy posun není zas tak markantní. Jednička je dost mimo. Je naprosto normální, že na předváděcí akci vychvaluje výrobce své zbraně a ostaní haní. Cílem této a podobných akcí je přesvědčit návštěvníka o jedinečnosti, velkém pokroku, nových materiálech, odstranení všech nedostatků. No prostě o tom, že výrobek je skvělý a už nemá chybu. Ideálně tak, aby náhodný kolemjdoucí nabyl dojmu že chce přesně tohle zboží a žádné jiné. A ještě z toho "rozhodnutí" měl velkou radost.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí