MP5 original i klony

Samonabíjecí pušky

Sam Jr.

Příspěvek#76 » ned 5. led 2025, 11:45

Link na 3D tisk: https://www.printables.com/model/555819 ... gs?lang=cs

... v návodu je "samozřejmě" kup originál perko na HKparts :)

DesertEagle

Příspěvek#77 » ned 5. led 2025, 11:58

Super, taky jsem ted našel další, spáchám a nafotím. Konečně po stovkách vánočních stromků, trpaslíku či andělů vytisknu něco pořádného. Otázka je jak to sedne na různé typy ruček, jen Pakoš má 2 možnosti.

Erix

Příspěvek#78 » ned 5. led 2025, 17:24

To pérko by měla zvládnout kde jaká pružinárna. Jen mít fotku a třeba měřítko u toho z více stran. ;) Když pošlete někomu třeba tohle:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
a alespoň délku zátky a její šířku, tak to "reverzně" přes CAD canvas nějak zkreslí. ;)

DesertEagle

Příspěvek#79 » pon 6. led 2025, 13:57

Hmmm mám vytištěno a beru kvér. Bohužel zjištuju, že Pakoš ručka je uvnitř naprosto hladka, tam se není čeho zachytit. Tady asi bude jediná cesta, které jsem se bál. Udělat obtisk, potom nascanovat a následně vytisknout futrale sedíci po celém vnitřku pažbičky.

Obrázek

zarozak

Příspěvek#80 » úte 7. led 2025, 01:23

Taky mám pár poznatků k POF
1)Je to krám
2)Tištěný AR lower funguje/pasuje skvěle (zatím 100ran v -6) originál spoušťák se s tím nedá rovnat
3)Tištěné Magpul předpažbí funguje/pasuje taky i když nějaký náročnější tuning bych na to nevěšel, potřeboval jsem to hlavně na brass catcher
3)POF plecháče absolutně vůbec nefungují s komolým kuželem, ladění vývodek nic nevyřeší
4)POF mířidla jsou totální tragédie a naprostý šlendrián, mám na mysli především hledí
5)Má to natolik těsnou komoru, že jen málokterý přebíjenec jde vybít bez mlácení pažbou o zem, řešení je pouze udělátko na celoformát nábojnice do továrních rozměrů průtlakem přes FC matrici Makarov
6) Přesnost s přebíjenkami, které v čemkoliv jiném trefují zatím nijak neoslnila, budu zkoušet uvařit něco extra, co tomu zašmakuje = všechno zbytečné komplikace navíc
7) I za ty prachy je to stále krám, nemůžu si pomoct

Máte zkušenosti ještě s nějakými dalšími zásobníky, které jsou spolehlivé s komolým kuželem? Jakou lacinou, ovšem funkční montáž co-witness doporučíte?

Sam Jr.

Příspěvek#81 » úte 7. led 2025, 07:21

ad bod 3/ Nic jinýho jak komolej kužel sem s POFky nikdy nestřílel a závadu podávání nepamatuju.

ad bod 5/ Podle mých zkušeností s pozdější generací to má spíš krátkej přechodovej kužel a je potřeba vyzkoušet u přebíjenek max OAL, aby se střela nesekala. Já teda musel nějakou tu desetinku ubrat.

Petzold

Příspěvek#82 » úte 7. led 2025, 08:37

POF, stejně jako MP5 má Revelliho drážky, v kombinaci s těsnější (nikoliv příliš těsnou) komorou to při nepovedených přebíjených nábojích může způsobovat problémy. Náboj se zakousne a nejde vyhodit. To není chyba zbraně, ale tím mezičlánkem mezi přebíječkou a zemí. Marně přemýšlím, jak pomůže protlačovat hilznu 9L přes FC matrici 9M, když 9M má větší rozměry.

Pokud POF na 25 m obrazně řečeno nestřílí jednou dírou, je chyba ve střelci/přebíječi.

Zásobníky POF jsou jedny z nejlépe zpracovaných zásobníků co jsem měl za posledních 30 let v ruce a lepší neexistují. Upravovat jim laple (vývodky) je kokotina.

(Tak praví má 8. letá zkušenost s POF a nižší desítky tisíc přebitých a vystřelených nábojů.)

zarozak

Příspěvek#83 » úte 7. led 2025, 18:27

Vysvětlím....problém je v nafouknutých nábojnicích u dna, cca 2mm před rantlem je ten nechtěný bod G, kde se to zakousne. Naprostá drtivá většina pistolí ty nábojnice takto nafoukne a v naprosto drtivé většině zbraní s tím není problém.....tady u toho slavného a neochvějného POFa bohužel ano. Nemá to nic společného s OAL, revelliho drážkami ani s článkem mezi lisem a zemí ani s nepovedeným přebitým střelivem ;) Jelikož se jedná o problém o kterém se ví (ale ne tak moc), tak na to třeba Lee vyrobil přípravek, kterým se protlačují nábojnice (nebo celé náboje) 9mm luger skrz matrici FC 9mm makarov a tím se formátují ty přifouklé prdele, které nejdou běžnou FL matricí zformátovat, do rozměrů továrního, nového střeliva. Běžnou FL matricí nejdou zformátovat, protože prostě díky shellholderu atd. karbidový kroužek už do onoho bodu G nedosáhne, ovšem komplertním průtlakem se to zformátuje. Přípravek se jmenuje lee bulge buster kit

https://www.youtube.com/watch?v=uk-x9bN5Ueg

Plechový zásobník POF je naprostá jebka, se kterou si prostě komolý kužel nerozumí-ovšem uznávám, že ti,co střílí tovární FMJ problém asi nikdy nepoznají. Možná měl někdo štěstí na nějaký extra povedený kus, který komolý dává, já bohužel ne. Co se mrknu na fóra za velkou louží, tak komolý kužel je celkem propíraný problém i u origo produkce HK. Oproti tomu zaplivaný a haněný plastový Bosňák zchroupe a podá všechno, co do toho naláduju bez jediného problému, asi bude opět chyba ve mě :roll:

Na 25m jsem s tím nestřílel, pokoušel jsem se to zatím marně a bezútěšně nastřelit na 50m a tam byl nej TOP výsledek pouze všechno v černém, samozřejmě při co největším vyloučení článku mezi kwerem a zemí, možná někdo nebude věřit, ale já si v tomto věřit budu. Bylo to stříleno mým přebitým střelivem, které ve všem ostatním na 25m "jednou dírou" lítat umí

zarozak

Příspěvek#84 » úte 7. led 2025, 18:37

Sam Jr. píše:ad bod 3/ Nic jinýho jak komolej kužel sem s POFky nikdy nestřílel a závadu podávání nepamatuju.

ad bod 5/ Podle mých zkušeností s pozdější generací to má spíš krátkej přechodovej kužel a je potřeba vyzkoušet u přebíjenek max OAL, aby se střela nesekala. Já teda musel nějakou tu desetinku ubrat.

Jaký konkrétní komolý kužel s tím střílíš? Já Ares 122gr s OAL 26,50mm (větší u toho bohužel nejde udělat) tvarově je to velmi podobné SB subsoniku 140grs

Trochu se teď začalo blýskat na lepší časy s vytištěným a jinak naúhlovaným followerem.....zatím se mi podařilo ručně protočit 3 zásobníky komolých bez zádrhelu, tak uvidím, co to bude dělat v ostrém provozu

Abych to tak nějak shrnul, jaké "štěstí" jsem měl já tak z "krabice" ,aby zbraň vůbec fungovala jsem musel:

Upravit záchyt zásobníku-nedržel ani jeden zásobník, po zakvedlání šel každý vytrhnout ven
Nakoupit přípravek na průtlačný celoformát nábojnic+1700,-
Vypláchnou celý kwer od zrní z pískovačky a posrážet všechny prskance od svařování

Leštění spoušťáku atd. nepočítám, to nemá na totální disfunkci vliv

Bohužel jsem neměl k výběru z více kusů, bral jsem ukvapeně jediný,co byl nejblíž doufajíc, že nová zbraň bude fungovat

Petzold

Příspěvek#85 » úte 7. led 2025, 19:24

Tvl, ty máš prostě smůlu. :-) Z Pakoše jsem protáhl tisíce přebitých nábojů, kolegové další tisíce, hilzny vystřelené z Glocků, P10, Shadowů, Sigů a nikde žádný bod G. A to formátuju na obyčejné matrici Lyman a škrtím na běžné FC Lee, jen cca každý 20. náboj zkontroluju přes kontrolní kalibr minimální komory.

MP5 je 60 let stará konstrukce a je primárně stavěná na ogivál a povrchově tvrdou střelu FMJ . Se správnou délkou to funguje s hmotností střely od 95 gr do 158 gr, bez problémů žere HS od Sell Bell, většinu JHP kalíškovaných zezadu.

Celkem dobře funguje s RN střelami od LOS.

Komolé kužely, zvlášť z měkkého olova nemá moc rád nejen POF, ale obecně všechny klony MP5. To bylo dobré si zjistit dopředu. Píše o tom dokonce i Wikipedie. :-)

zarozak

Příspěvek#86 » úte 7. led 2025, 23:06

No jo, nechal jsem se zaslepit tím legendárním renomé, co všude má. Já bych ty kužely ani neřešil, ale když jich máš nakoupených zásobu v ceně zbraně, tak je to zase jen megakomplikace. To se ale nějak vymyslí, jen to tedy asi nebude s origo plecháčem, který se mi k tomu líbí nejvíc.

Sam Jr.

Příspěvek#87 » stř 8. led 2025, 07:36

2 zarozak: Asi jsi si fakt vytáhl černýho Petra :( ale pokud to bude jen 1 zmetkovej zásobník, není to snad až taková tragédie.

Jinak co se týče komolých kuželů v mp5 - tak zvýšení spolehlivosti podávání, to byl důvod, proč HK změnilo původní rovné zásobníky na banány.

Já teda střílím už 10 let jen svoje přebíjenky s olověnou střelou 124gr (kokila RCBS 9mm CN) a Pakoš je bez jediné zádržky žral jak namazané do drážky, tak teď potažené práškovou barvou. Jen jak sem psal, musel sem snížit OAL až na 27,3mm.

No a jestli sbíráš nábojnice, které někdo naládoval na max tlaky a střílel je z komory, kde není nábojnice plně podepřená a dovoluje to přifukování u dna? To asi fakt nezbude nic jinýho, než je přeformátovat jak píšeš.

zarozak

Příspěvek#88 » stř 8. led 2025, 15:14

Ten komolý z tvé matrice vypadá, že má ten kužel trocha přívětivější k trefení do komory a máš i větší OAL, což taky pomůže. Já střílím něco, co se tvarem absolutně podobá tomuhle: https://www.strely.eu/Strela-09-124-FP-BB-d17.htm

OAL se s tím dá spolehlivý udržet pouze kolem 26,5mm, jinak se to v některých zbraních kousne do přechoďáku, tzn. že je střela zalisovaná prakticky až na hranku.... to není na podání v bazmeku, kde musí "uletět" náboj ke komoře s minimálním náběhem vzdálenost větší než u špagina a ještě pod úhlama nahoru a do strany zrovna ideálka no. Aź to někdy v důchodu dostřílím, přejdu na ogiválek :lol:

Sbírám nejčastějí tovární, jednou vystřelené nábojnice SB se zelenou a modrou zápalkou, což by měl být takový našláplejší standart. Když vystřelím tovární náboj třeba z mého D compactu, nábojnici následně projedu LEE celoformátovačkou, kam až je to možné a ještě dál s ubroušeným shellholderem, tak ji do komory POFa bez zakousnutí u dna nenabiju, tak samo takových 70% ze sesbíraných nábojnic. Tipuju to fakt na černého Petříka

mikk

Příspěvek#89 » stř 8. led 2025, 15:35

to zarozak: jenom pro zajímavost, jak je tvoje POF označena? 92 či 0x? A jak moc prospělo to leštění spouště? Chtěl bych se do toho příští týden taky pustit...

zarozak

Příspěvek#90 » čtv 9. led 2025, 01:26

Moje je značená 93. Leštění spouště a především naohýbání pružiny spouště tak, aby byl odpor co nejmenší, ale aby ještě stále spolehlivě resetovala pomohl odhadem tak 20% při sušení. Nicméně s originál spoušťákem jsem naostro ještě nestřílel, zatím testuju a využívám lower v AR stylu a tam je samozřejmě z principu celý spoušťák úplně jinde

Zpět na