Samonabíjecí karabina v 9L

Samonabíjecí pušky

Grimpo

Příspěvek#421 » stř 11. pro 2024, 19:02

tom: A postavil jsi si někdy ty Alsy (předpokládám, že FMJ) na stůl a podíval jsi se na ně pořádně? Aha? A kolik z nich stojí jak šikmá věž v Pise? Aha! Taky sem byl nešťastnej, že jsem s Par PPC nemohl na 100 m dohonit železo cca 250x250 mm. Tak jsem vzal tovární SaB 115 - a najednou to šlo.

tom

Příspěvek#422 » stř 11. pro 2024, 19:20

Já jsem je nezkoumal. Jelikož jsem doteď střílel jenom svoje odlité s teflonem které lítali výborně, tak mě nenapadlo že by to s pláštěma bylo nějak jinak. Bohužel mi PCC s olovem závadí.

Jarda.Jezek

Příspěvek#423 » čtv 12. pro 2024, 07:39

xor píše:Potvrzuje co píše Héfaistos.

Héfaistos potvrzoval, co jsem předtím psal já.

:D

Gimpel

Příspěvek#424 » čtv 12. pro 2024, 08:38

Stále si myslím, že v oblasti velkorážových výkonných zbraní, je plášťovaná koule nejvíce spolehlivá i přesná.
Na koho reguji si nepamatuji, snad nejsem v jiném vláknu.

Héfaistos

Příspěvek#425 » čtv 12. pro 2024, 09:40

Ohledně té přesnosti to není úplně pravda. Příkladem budiž např. terčové olověné wadcuttery v ráži 38 S&W - prakticky olověné válečky s rádoby děsnou aerodynamikou, nicméně nalaborované na podzvuk (což je u 38 S&W standard) dokáží létat přesněji než jakákoliv plášťovaná střela stejné ráže. Z kvalitního revolveru (a s kvalitníma rukama) pak takovéto střely dosahují neskutečné přesnosti. Ale to už jsme mírně OT, jen prostě neplatí, že plášťovaná střela je zákonitě přesnější jak olověná, leckdy je tomu právě naopak.

Gimpel

Příspěvek#426 » čtv 12. pro 2024, 12:08

......... ,,olověné wadcuttery v ráži 38 S&W" ..........

Mírně jsem se ,,obával", zda mi toto někdo předhodí :) .

Jen souhlasím :) :) .

Pokud by se tato koule však podsypala do výkonu, zřejmě ,,asi" by to najednou bylo s přesností jinak.

OT končím dobrovolně :idea: .

Béďa

Příspěvek#427 » čtv 12. pro 2024, 13:48

To Gimpel osobně si myslím že nejpřesnější nebude nějaká střela složená z vícero části, ale přesnější bude monolit a je jedno zda olověná střela u pistole, nebo soustružený monolit u pušky.
Samozřejmě to se bavíme o maximální přesností.
Podíval bych se čím se střílí benchrest.

Petzold

Příspěvek#428 » čtv 12. pro 2024, 13:58

Dovolím si upozornit, že ze střely s příšernými aerodynamickými vlastnostmi jako má 9L nikdo žádný benchrestový speciál neudělá. Nejpřesnější střely se rekrutují z tvaru JHP, tedy střely plášťované "zezadu" a s těžištěm posunutým dozadu a lehkou špičkou, střela si ale musí "sednout" s vývrtem.

Erix

Příspěvek#429 » čtv 12. pro 2024, 15:55

Díky za celou sérii zajímavostí, opět trochu moudřejší. Laufy máme, tak se ještě zeptám - co pažby? Máte raději u PCC (SMG/PDW) kratší pažby a raději se více složíte, nebo raději pěkně na dlouho a pohodlně? Koukal jsem, že obecná hodnota je cca 320-335 mm, u něčeho i více - třeba 380 mm (údaje jsou LOP - length of pull /vzdálenost střed pažby ke spoušti/). No hodně taky záleží co má člověk na sobě, ale obecně já ji moc vytahuji, takže střed či trochu míň.

Gimpel

Příspěvek#430 » čtv 12. pro 2024, 18:27

Za sebe. Minimální velikost i hmotnost a ochotně se poskládám.

Nedávno měl v rukou docela drahou IPSC AR9 a čistě na rychlost ale souběžně i přesnost první rány, byla to nádhera.
Vše má totiž svoje a vždy záleží na účelu a preferencích ;) .

Erix

Příspěvek#431 » čtv 12. pro 2024, 18:55

No tak za sebe, pokud člověk má jen triko, tak LOP 12" ještě jde, ale níž asi ne. Kolik máte nastaveno?

tslaby

Příspěvek#432 » úte 21. led 2025, 13:38

Náhodou jsem zabrousil na eshop Habresta a objevil jsem tam PCC od Perunu? Zde jsem zatím žádné informace nezachytil. Nemáte k tomu někdo nějaké bližší informace? Perun se většinou s novinkami chlubí dostatečně dopředu a o tomto zatím nic. Mají tam zatím jen předobjednávku s termínem dodání 2/25. Objednat se dá hlaveň 11” a 16”, jinak podle fotek to vypadá na klasickou karabinu ve stylu AR na Glock zásobníky s dynamickým závěrem.

sokar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#433 » úte 21. led 2025, 16:36

Budu rád když u nás webu budeš brousit častěji.... :-)

PERUN AR9 by měla být do měsíce k prodeji. Je to skládačka ze stejných dílů jako PROARMS AR9, akorát mají mít jiný a lepší závěr. Jinak je to to samé. Již tam máme předobjednávky, ale narovinu bych zázraky nečekal. Kus který jsme měli na střelnici na předváděčce sice fungoval dobře, ale aguily mu moc nechutnaly. Ostatní náboje ano. Byl to však jen prototyp. Dojem z toho nemám žádný až na to, že na rozdíl od jiných splácanin mám tady jistotu, že kdyby byl problém tak ho PERUn vyřeší. Servis mají nadstandardní a když už něco řeším, stačí zvednout telefon a náhradní díl pošlou obratem, nebo si i k zákazníkovi v rámci možnosti pro pušku dojedou, případně pozvou zákazníka k nim na exkurzi a v mezičase problém vyřeší a to i po záruce. O tomto si můžeme nechat jinde jen zdát. Ty délky hlavní budou v podstatě jen jedna 11" . Ta dlouhá ala sig MPX v 16" je neprodejná. Ono tomu docela zavaří nový lučanský arms - máme to na webu taky a už bereme předobjednávky.

LK

Příspěvek#434 » úte 21. led 2025, 16:52

A toho Stingera jste mel nejak v ruce (prototyp)? Pokud jo, jake dojmy?

Jmeno autora je fajn, vizaul taky, dve natahovaci paky ...AR styl zni taky fajn, selektor se mi zdal podobnej EVu - se mi moc nelibi...ted jeste kvalita zpracovani. cca 25k je cena fajn. Ale predpokladam, ze tam nekter prvky (pazba, oboustranna paka atp.) nebudou, ze?

sokar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#435 » úte 21. led 2025, 18:35

Neměl, moc dlouho se o tom neví, neměli ani zájem prodávat do čr, pak to upekli s defendii a ti zas s náma a bude nás to prodávat jen pár obchodníků. Na náš trh je v první vlně asi 50ks. Je prý čr nezajímá, jsme malej trh. Do konce roku má být nový evo tak se uvidí, protože cena stingera je velmi dobrá.

Zpět na