Přesnost vašich AR15
Samonabíjecí pušky
- izerS18
Příspěvek#346 » stř 27. lis 2024, 08:29
jepesson píše:Takže jesli tomu dobře rozumím (omlouvám se jestli se ptám jako idiot) tak to nastřelit raději na 100 aby mi potom seděli tak nějak hodnoty co se dají odvozovat podle osnovy v prisme (všechny údaje podle manuálu na práci s osnovou jsou tam na 100)
Ano. Ale taky ber v potaz, jak budeš většinou střílet. Jestli to je v drtivé většině 50, max 100m, nástřel to na 50m. Ve 100m je to pak rozdíl do 2-3,cm. PrismScope je na dynamiku, ne střílení komarich pindiku.
Já mohu chodit na 300m střelnici, proto to mám na 100m a pak sedí propad střely s osnovou a hardox zasahnu v klidu.
Kámoš si koupil AR a chodí max na 50m

- mission
Příspěvek#349 » stř 27. lis 2024, 15:54
@Jarda.Jezek
to samozřejmě neví, BDC osnova v optice je buď určena na konkrétní zbraň s definovanou montáží (např. puškohled Hensoldt ZF 6x42 s orig. montáží na Sig SSG3000), což by měl výrobce u zaměřovače uvést (min. s jakou délkou hlavně, gramáží střely,...) anebo to je prostě univerzální kompromis - nemůžeš počítat, že ti to bude chodit na centimetry na každé .223ce /.308čce), na kterou to namontuješ.
to samozřejmě neví, BDC osnova v optice je buď určena na konkrétní zbraň s definovanou montáží (např. puškohled Hensoldt ZF 6x42 s orig. montáží na Sig SSG3000), což by měl výrobce u zaměřovače uvést (min. s jakou délkou hlavně, gramáží střely,...) anebo to je prostě univerzální kompromis - nemůžeš počítat, že ti to bude chodit na centimetry na každé .223ce /.308čce), na kterou to namontuješ.
- jepesson
Příspěvek#350 » stř 27. lis 2024, 18:19
izerS18 píše:jepesson píše:Takže jesli tomu dobře rozumím (omlouvám se jestli se ptám jako idiot) tak to nastřelit raději na 100 aby mi potom seděli tak nějak hodnoty co se dají odvozovat podle osnovy v prisme (všechny údaje podle manuálu na práci s osnovou jsou tam na 100)
Ano. Ale taky ber v potaz, jak budeš většinou střílet. Jestli to je v drtivé většině 50, max 100m, nástřel to na 50m. Ve 100m je to pak rozdíl do 2-3,cm. PrismScope je na dynamiku, ne střílení komarich pindiku.
Já mohu chodit na 300m střelnici, proto to mám na 100m a pak sedí propad střely s osnovou a hardox zasahnu v klidu.
Kámoš si koupil AR a chodí max na 50m,takže to má nástřel na 30m, protože má terč blíže nebo v "dalce" 50m
Moc děkuji tak nakonec střeleno na 50m a je pravda ze s tou prismou by to ani větší vzdálenost nemělo smysl tohle bude pro me asi uplne ideální. A na jednu stranu nastřeleni se dá kdykoliv změnit kdyz by bylo potřeba. Dnes jsem si to alespoň odzkoušel

- risa2000
Příspěvek#351 » stř 27. lis 2024, 19:58
Jarda.Jezek píše:Nastřelit podle osnovy... Nojo, ale jak výrobce osnovy může vědět, jak zrovna z vaší zbraně váš vybraný náboj lítá a jak vysoko nad osou hlavně zaměřovač umístíte?
Nastřelit podle osnovy znamená, nastřelit na vzdálenost doporučenou výrobcem, pro (výrobcem doporučenou) balistickou křivku. Taktická osnova spočívá v tom, že má vyznačený náměr pro různé vzdálenosti, a předpokládá se, že to pro danou ráži (a uvažovanou balistickou křivku), plus/mínus funguje.
Předpokládám, že každý, kdo si to takto nastřelí, si to pak stejně na konkrétní vzdálenosti vyzkouší a případně doladí už pro svoje konkrétní vybavení. To samozřejmě platí, pokud chce taktickou osnovu používat (a umí to). Pokud ne, tak pak platí, co tady už taky zaznělo. Podle toho, jak dlouhou vzdálenost chce dotyčný "pokrýt", tak podle toho musí nastřelit - to ovšem taky záleží na všech těch detailech, takže nejdřív musí vědět o co mu jde, a případná doporučení pak brát jen jako "první nástřel".
- ultrafox
- ultrafox
Příspěvek#355 » úte 18. bře 2025, 15:37
Vypadá jako ta samá appka co mám já, je tam potřeba poladit nastavení, krom přepnutí na metrický systém je tam i vzdálenost terče...anebo je potřeba poladit referenční nastavení rozměrů...svoje nastavení jsem ověřovala přes různé online kalkulačky 
...stačí pohnout o pár pixelů a čísla jsou jinde

...stačí pohnout o pár pixelů a čísla jsou jinde
- risa2000
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony