Vhodná samonabíjecí puška pro "přesného střelce"

Samonabíjecí pušky

skagerak

Příspěvek#16 » pon 16. srp 2021, 11:49

Z toho vyberu asi m76-mam (u garandoidnich veci j jako bm59,norek m14 atd. mam obavu z nontaze optiky)
Rumun za 70 a pod no to fakt ne...

Nejaka m4 bude asi nej volba...
Nebo opakovacku??

Poli

Příspěvek#17 » pon 16. srp 2021, 11:57

Nesmyslné požadavky a zkreslené představy, jak bylo řečeno, nejdřív něco nastudovat a pak řešit.
Ale abych také nebyl OT, tak Norinco M305 mi střílelo 1.5MOA, ale ne s optikou za 10. Jen montáž stála 5.

davidu11

Příspěvek#18 » pon 16. srp 2021, 12:10

Doporučuji se zaměřit na opakovací moderní pušky (a asi více našetřit). S těmi je potěšení střílet.
Počkej si na nějakou prezentaci, jako například byla před lety v Lero Praha.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Hoyt

Příspěvek#19 » pon 16. srp 2021, 12:34

No, než tu budu uplně inzultován za nesmyslné požadavky, tak bych rád upřesnil pár detailů. 1) Jak řekl piggy "pušku pro přesného střelce" neboli "designated marksman rifle (DMR)" - si představuji přesně něco mezi "puškou pro bigoše" a "puškou pro odstřelovače (určitě né pro odstřelovače...nechci zasahovat cíle na 1 km, ale do 300 m). Za 2) Je mi jasné, že na přesnou střelbu nemůžu používat to nejlacinější střelivo, např "kulomeťáky cpát do dragunova..proto jsem se ptal také na doporučení konkretní munice v dané ráží, abych si udělal řádnou představu. Za 3) uvědomuji si, že 10 k je na optiku málo, od toho jsem taky chtěl znát názory. Ale zase mi přijde jako uplný nesmysl dávat za původní optiku zrak na M76 například 30 k. Domníval jsem se, že se dozvím více o uvedených puškách a zda se k tomuto účelu vůbec hodí, a nebo, že k tomuto účelu jsou uvedené kvéry nevhodné a je lepší ještě šetřit. K věcným komentářům díky a pro ty "nejdrsnější snipery"...taky díky :-)

Hoyt

Příspěvek#20 » pon 16. srp 2021, 13:13

Orig. optika Zrak na M 76 je za cca 10k, takže ta cena uplně mimio mísu není. Ovšem stačilo říct, že na 2 MOA to není vhodná kombinace. Komenty od Blackyho apod.mají hodnotu jako vyjádření dítěte předškolního věku.

skagerak

Příspěvek#21 » pon 16. srp 2021, 13:48

Za kolik ted sezenes m76 (novou) ,-montaz, optiku, zasobniky....?

(Jo mam k flinte tak cca6 zasobniku
montaz s optikou,montaz extra bodak prirucku remen sumku.... to vse asi nepotrebujes ale dejme tomu za ten zaklad?)

LukynZ

Příspěvek#22 » pon 16. srp 2021, 13:49

Já si myslím, že pro tvůj účel, co jsi psal, by stačil i SKS Simonov....

Hoyt

Příspěvek#23 » pon 16. srp 2021, 14:26

K LukynZ - SKS Simonov je super zbraň a dlouho jsem o ní uvažoval. Nakonec jsem šel do Sa vz. 58 a vz. 52/57. Obě mám v orig stavu a střílím pouze přes mířidla. Proto jsem chtěl něco jiného a na optiku.

skagerak - m 76 mít novou nepotřebuji, hlavní je, aby byla v dobrém stavu. Dostupná je na ZS včetně montáže. Měl bych tam slevu 10%, ale kvéry jsem v ruce neměl, takže nevím v jakém stavu je mají. Zásobník by mi stačil 1 navíc, ale nemusel by být hned, to stejné řemen. Optiku Zrak ON-M76 jsem viděl na inzerátech kolem 10k (použitá a předpokládám s vysvíceným tritiem), popř. sehnat ze zahraničí. Předpokládám, že by pořizovací hodnota mohla být celkem kolem 40k bez dalšího příslušenství. Vhodná munice 8 x 57 pro tuto pušku ju pro mne neznámá. Hodnotu 2 MOA u této pušky? Též netuším. Lepší optika - cena? Proto zde píši, abych se něco nového dozvěděl a rozšířil si obzory, než do něčeho investuji. I za cenu, že se tu objeví pán "velkosniper" a chodící encyklopedie střelectví (Blacky) a vysvětlí mi ve svém sofistikovaném projevu, že mám ještě jít k mamince pro pleny.

JakubDotPy

Příspěvek#24 » pon 16. srp 2021, 15:37

18" AR-15. Ruger MPR bude stačit.

LukynZ

Příspěvek#25 » pon 16. srp 2021, 15:47

Hoyt: No vzhledem k tvému výběru a uvažování by se k tobě rozhodně hodila tato puška https://www.youtube.com/watch?v=OKfnef3tBvA

kolemjdoucí

Příspěvek#26 » pon 16. srp 2021, 15:50

JakubDotPy> Souhlasim, po tom bych sáhl při popsaných požadavcích já. Nová puška se standardní ráží a bohatým výběrem střeliva, narozdíl od těch výše zmíněných použitých "památek".

sided
moderátor

Příspěvek#27 » pon 16. srp 2021, 15:59

Hoyt: pořád z tebe ještě nevypadlo co míníš termínem "přesná puška" . Co to má umět strefovat? Protože cokoli z toho tvého předvýběru je přesný na 300 metrů tak na zeleného troubu.

Béďa

Příspěvek#28 » pon 16. srp 2021, 16:34

Tak dovedu pochopit že chce někdo oldschool gun, samotnému by se mi líbila G3 s původním puškohledem,ale při dotazů nezaznelo co je priorita rychlost střelby nebo přesnost. Pokud budu řešit primárně přesnost, tak daleko lepší službu udělá i CZ 557 Varmint nebo Mosberg MPV a ušetřené peníze můžu dát do co nejlepší optiky.

Hoyt

Příspěvek#29 » pon 16. srp 2021, 16:38

To davidu11 - moc hezké kousky
To LukynZ - TG3 (civilní dragunov) vypadá perfektně. Jen tu není běžně dostupný a ráže 9.6x53. To bych si musel "omakat"
To sided - vpřed běžící figuru na 300m sundám s vz. 58 přes mířidla. Chtěl jsem na mířenou střelbu mít rozptyl na 100m +/- 2 MOA (pokud se nemýlím bylo by to necelých 6 cm/100m největší vzdálenosti středů zásahů), což mi nepřipadá jako scifi například pro M 76 s orig optikou, ale jak jsem již zmiňoval, zkušenosti s těmito puškami nemám. Abych tu nemluvil jen o této zbrani, chtěl jsem slyšet názory i na jiné pušky a vhodnou munici, příslušenství, atp.
Jinak díky za názory.

LukynZ

Příspěvek#30 » pon 16. srp 2021, 17:17

Tak v klasické ráži je u nás skladem viz https://armyobchod.cz/cs/kulovnice/2797-izhmash-tigr-svd.html.

Akorát není v dřevě a bez optiky

Zpět na