AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- Eagg
Příspěvek#2836 » úte 1. lis 2022, 18:03
CzechJoker nevim co je to " metat kozelce s puskou" v kazdem pripade kdyz uz to zminujes. Od MV mam ofiko zelenou co se tyce kurzu MV. Akurat zacnu od pristiho roka. Aj proto resim pusku zeby jsem rad uz mnel pusku co budu "milovat".
A dik za to vysvetleni stoupanin takto mi to uplne staci.
Pises opotrebeni vnitrnich dilu. Muzes byt konkretni u te kratke (co to bol za vyrobce?) Si neco menil po kratke dobe?
V kazdem pripade to co pises dava logiku ze tlumic z toho udela delsi pusku ale jde aj o tu moznost nebo vyhodu tlumic jednoduse sundat v pripade potreby.
Ale dlouhou pusku kratkou neudelas. "Pilku sebou nevozim"
@Letec 12 super video moc dekuju. Hodne pomohlo.
Vsem dik mam jasno. Budu hledat dostupnost.
@Sarkafarka.Loupeznik skusim slusne reagovat
Puske som intenzivny trening nevenoval. Ale viem ze vyber pusky ktoru som si zvolil nebol spravny jak som to psal o par stranek predtym. Zapasil sem s tym a presvedcal sam sebe ze je to okej. Ale neni. Otevrel sem konecne oci, priznal si vlastnu chybu ve vyberu a snazim se to napravit.
Nepotrebuju vystrilet z pusky 10 tisic ran aby sem zistil ze mi nesedi.
Peace a cuuus
A tymto koncim debatu.
Vsem dik
A dik za to vysvetleni stoupanin takto mi to uplne staci.
Pises opotrebeni vnitrnich dilu. Muzes byt konkretni u te kratke (co to bol za vyrobce?) Si neco menil po kratke dobe?
V kazdem pripade to co pises dava logiku ze tlumic z toho udela delsi pusku ale jde aj o tu moznost nebo vyhodu tlumic jednoduse sundat v pripade potreby.
Ale dlouhou pusku kratkou neudelas. "Pilku sebou nevozim"

@Letec 12 super video moc dekuju. Hodne pomohlo.
Vsem dik mam jasno. Budu hledat dostupnost.
@Sarkafarka.Loupeznik skusim slusne reagovat

Puske som intenzivny trening nevenoval. Ale viem ze vyber pusky ktoru som si zvolil nebol spravny jak som to psal o par stranek predtym. Zapasil sem s tym a presvedcal sam sebe ze je to okej. Ale neni. Otevrel sem konecne oci, priznal si vlastnu chybu ve vyberu a snazim se to napravit.
Peace a cuuus

A tymto koncim debatu.
Vsem dik
- Hombleman
Příspěvek#2837 » úte 1. lis 2022, 18:21
Eagg píše:Pises opotrebeni vnitrnich dilu. Muzes byt konkretni u te kratke (co to bol za vyrobce?) Si neco menil po kratke dobe?
Zde se prosim podivej na video, co jsem ti poslal v mem minulem prispevku. Nebo zadej na youtube 10,5 disadvantages.
Ja mam BCM 11,5 s mlok predpazbim. Puska super lehka - 2,4 kg bez zasobniku a kolimatoru.
Nicmene i tato puska se pronese po celem dni na kurzu, kdy jedes treba CQB s FX a mas pusku v low ready i 10 minut v kuse a vic. Kolegove s tezsima puskama narikali take.
PS: kdyz jsem cca 2 roky zpet vybiral AR15, pak jsem byl jiz kousek od toho objednat Antreg, nicmene pak jsem objevil BCM a vaha rozhodla. Jak rikaji amici: Ounces = Pounds, Pounds = Pain

- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2838 » úte 1. lis 2022, 18:40
Eagg píše:CzechJoker nevim co je to " metat kozelce s puskou" v kazdem pripade kdyz uz to zminujes. Od MV mam ofiko zelenou co se tyce kurzu MV. Akurat zacnu od pristiho roka. Aj proto resim pusku zeby jsem rad uz mnel pusku co budu "milovat".
1. Nauč se česky, nebo piš slovensky. Nebudu ti vysvětlovat elementární česká úsloví.
2. Pokud jsi se přihlásil k branné povinnosti v Českomoravskoslezsku, pak se MV zúčastnit můžeš. Jinak dle zákona ne. Názory úředníků na to nemají velký vliv, platí zákon.
3. Řeči o pušce, kterou budeš milovat, jsou pičoviny. To už ti napsal bratr Loupežník. Nauč se pracovat s tím, co máš. Utrácíš desítky tisíc jako ožralý milionář, jenom abys našel pušku svých snů. A i kdybys ji skutečně nakonec našel, jebneš s ní do bláta, až budeš na MV-301? Já jsem tu svoji večer v hotelu sprchoval, stejně jako Glock, jenom abych z ní dostal bahno. A věř mi, že bylo úplně všude. Uděláš to pušce svých snů, nebo jsi měkký? Talk to talk, walk to walk.
- izerS18
Příspěvek#2839 » úte 1. lis 2022, 18:45
Jebnuti do blata, strela za deste, valeni pusky v trave, odhozeni na zem atd... az jsem toto na ruznych kurzech zkusil, moje strelba a ovladani zbrane ze vehementne zlepsilo. Jen to chtelo zatnout zuby, kdyz clovek hazi 60 tycek do blata:))
Eagg - jestli ti jde o kus nabytku = vysnena puska, hledej a zkoumej. Jestli chces umet strilet, kup BCM ci DD ci Schmeisser atd a kazdy mesic min 2x dej 200 az 300 ran z ruky, v pohybu. Ja mam par zbrani jako "nabytek", zbytek maka, Antreg ci V-AR bez vyjimky at je hic nebo mraz
Eagg - jestli ti jde o kus nabytku = vysnena puska, hledej a zkoumej. Jestli chces umet strilet, kup BCM ci DD ci Schmeisser atd a kazdy mesic min 2x dej 200 az 300 ran z ruky, v pohybu. Ja mam par zbrani jako "nabytek", zbytek maka, Antreg ci V-AR bez vyjimky at je hic nebo mraz
-
Sarkafarka.Loupeznik - Příspěvky: 565
- Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvek#2840 » úte 1. lis 2022, 18:50
Eagg píše:@Sarkafarka.Loupeznik skusim slusne reagovat![]()
Peace a cuuus
A tymto koncim debatu.
Vsem dik
Stále nechápeš, že chyba není ve výběru pušky ale v tom, že z ní neumíš střílet? To není ostuda, to neumí nikdo, ačkoli my chlapi často míváme ten pocit že jsme se s tím kouzlem narodili. Proto ti píšu, že než se s tím naučíš zacházet, je celkem jedno, co to bude, jestli lowend nebo JP. A že na přeprodejích svých omylů proděláš víc, než když bys koupil jednu flintu a prohnal skrz její hlaveň další 3. Lepší střeva, taková nebo maková optika, délka hlavně nebo co jiného u toho nehrají roli. Až tohle pobereš, budeš mít snazší život. A my kratší vlákno.

- Střelec
Příspěvek#2841 » úte 1. lis 2022, 18:52
donekonečna trváš na odsouhlasení tvých vlastních slepých uliček bez ohledu na spousty vyřčených faktických poznámek
Chybama se člověk učí a jsou to vlastně jeho prachy, tak ať si koupí co chce a dělá si s tím co chce. Ta diskuze mi už dlouho přijde poměrně zbytečná.
- Eagg
Příspěvek#2843 » úte 1. lis 2022, 20:36
Budu muset zlepsit svoji cestinu lebo mi tu nikdo nerozumi
Takze v skratke.
Chci lechsi a mensi pusku. Co na tom neni pochopitelne?
Favority jsou v tomto poradi
BCM 11.5 CQB MCMR
DD MK18
SPRINGFIELD.
- To neni o snahe minat tazko zarobene penize.
- neni to ani o snahe mit pusku za kazdu cenu doma ktora mne nebavi.
Spousta Vas tady vymenila pusky pistove za plynove. Kuli prevazne vaze.
Kdyz to chce udelat "vejce" a hleda nejake info a potencialne si potvrdzuje vyber pred tym nez pude na ostro do prodejni 100vki km aby si dane pusky osahal. Tak je problem.
To bude asi tou CRSRCRstinou.
pa

Takze v skratke.
Chci lechsi a mensi pusku. Co na tom neni pochopitelne?
Favority jsou v tomto poradi
BCM 11.5 CQB MCMR
DD MK18
SPRINGFIELD.
- To neni o snahe minat tazko zarobene penize.

- neni to ani o snahe mit pusku za kazdu cenu doma ktora mne nebavi.
Spousta Vas tady vymenila pusky pistove za plynove. Kuli prevazne vaze.
Kdyz to chce udelat "vejce" a hleda nejake info a potencialne si potvrdzuje vyber pred tym nez pude na ostro do prodejni 100vki km aby si dane pusky osahal. Tak je problem.
To bude asi tou CRSRCRstinou.

-
bigmountain - Příspěvky: 95
- bigmountain
Příspěvek#2844 » úte 1. lis 2022, 21:21
Eagg> promiň, jsem začátečník, co tu není dlouho a také pár chyb udělal, ale Ty opravdu nejdeš přehlédnout. Nevím, kolik Ti je let, ale dle Tebou napsaného bych tipoval (když pominu, že máš ZP) na 15... Pořád dokola stejné otázky, minimum snahy si něco zjistit sám. Mám teď objednané své první AR, vybíral jsem dle svých požadavků a rozpočtu a čas ukáže, zda to byla dobrá volba nebo ne. Tím si stejně musí každý projít sám, těmi pokusy a omyly. A souhlasím s kolegy ohledně poměru puška vs střelivo/trénink. Raději jsem vybral pušku, co nestojí ani polovinu Antregu a tu druhou polovinu investuji do tréninků, střeliva a kurzů. Ale každý to může mít jinak. Přeji dobrou volbu...
- Machead
Příspěvek#2845 » stř 2. lis 2022, 17:46
Zacal som, ako kopa ludi tu, strielat s pusky, ktora bola VZ 58.
A s nou som sa to naucil. Potom som si kupil Sig 400 – bezna farmarska AR-15, ze to je SIG na tom nic nemeni ze je to lowend.
A striela. A striela. Prehnal som jej laufom dobrych 10 000 ks doposial. Co nie je vela.
Po 2 rokoch kupy sla DD, lebo som ju chcel.
Ale strielat, strielat ma ucila ta 58…
Puska skutocne nerobi zazrak. Ak chces nieco lacne a kratke a lahke, kup si bezny Anderson ktory predava zbranepresov.sk a hotovo.
Az z nej vybuchas tych 10 000 ks a budes vediet ako tak strielat za pohybu, z atypickych pozicii ( za lahu v boku v zakryte ala obrubnik, z vyklonu v poklaku), vediet srielat aj ked je von -20 °C, potom spekuluj co dalsie.
Dalej uz radsej neprispievaj, presiel som si to tu a fakt tie otazky su tak detsky naivne az jebnute ze toto dospely jedinec nemoze mysliet vazne.
Strelivo neries, kup co najlacnejsie. Ak chces robit mierenku tak na lahku a kratku hlaven zabudni. Zabudni na AR-15 celkovo.
Ked sa naucis strielat tak ze aj za pohybu ti to pojde do rozptylu dakych 20 cm na 25 m, bude to dobre. Je srdecne jedno s cim strielas a aku to ma presnost, zavodne match strelivo so strelou Sierra 69 gr je na packanie zbytocne. Ja bucham najlacnejsimi strelami Frontier ci LOS a nabojom v cene okolo 20-25 centov (prebijam si). Ze to ma rozptyl 2 MOA ma vobec, ale vobec nezaujima.
A s nou som sa to naucil. Potom som si kupil Sig 400 – bezna farmarska AR-15, ze to je SIG na tom nic nemeni ze je to lowend.
A striela. A striela. Prehnal som jej laufom dobrych 10 000 ks doposial. Co nie je vela.
Po 2 rokoch kupy sla DD, lebo som ju chcel.
Ale strielat, strielat ma ucila ta 58…
Puska skutocne nerobi zazrak. Ak chces nieco lacne a kratke a lahke, kup si bezny Anderson ktory predava zbranepresov.sk a hotovo.
Az z nej vybuchas tych 10 000 ks a budes vediet ako tak strielat za pohybu, z atypickych pozicii ( za lahu v boku v zakryte ala obrubnik, z vyklonu v poklaku), vediet srielat aj ked je von -20 °C, potom spekuluj co dalsie.
Dalej uz radsej neprispievaj, presiel som si to tu a fakt tie otazky su tak detsky naivne az jebnute ze toto dospely jedinec nemoze mysliet vazne.
Strelivo neries, kup co najlacnejsie. Ak chces robit mierenku tak na lahku a kratku hlaven zabudni. Zabudni na AR-15 celkovo.
Ked sa naucis strielat tak ze aj za pohybu ti to pojde do rozptylu dakych 20 cm na 25 m, bude to dobre. Je srdecne jedno s cim strielas a aku to ma presnost, zavodne match strelivo so strelou Sierra 69 gr je na packanie zbytocne. Ja bucham najlacnejsimi strelami Frontier ci LOS a nabojom v cene okolo 20-25 centov (prebijam si). Ze to ma rozptyl 2 MOA ma vobec, ale vobec nezaujima.
- morho
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#2847 » stř 2. lis 2022, 21:45
Je to humorna cetba v tomhle vlakne poslednich par dni, jen co je pravda.
Pokud kolega touzi po lehke pusce, at zkusi Bren 2 s 11” hlavni. Na rozdil od BCM a dalsich importu by nemel byt problem s dostupnosti. Ja uz ho mam asi rok a pul, nabehano cca 5 000 kousku, zadna vonavka to neni, proste puska delnik a jsem zatim spokojen. I kdyz je teda pravda, ze jsem ho bral za jiny prachy nez za kolik chodi na kramech tedka, ale levnejsi uz nebude. Na druhou stranu na to jde nahodit vsechno, co clovek odstroji ze stavajiciho ARka, jsou stejny zasobniky, cili zadne dodatecne naklady krom porizeni zbrane.
No a nebo koupit nejakou low-end AR-15 s kratkou hlavni, ktera by mohla byt lehci a hlavne strilet, jak rikaji ostatni
Pokud kolega touzi po lehke pusce, at zkusi Bren 2 s 11” hlavni. Na rozdil od BCM a dalsich importu by nemel byt problem s dostupnosti. Ja uz ho mam asi rok a pul, nabehano cca 5 000 kousku, zadna vonavka to neni, proste puska delnik a jsem zatim spokojen. I kdyz je teda pravda, ze jsem ho bral za jiny prachy nez za kolik chodi na kramech tedka, ale levnejsi uz nebude. Na druhou stranu na to jde nahodit vsechno, co clovek odstroji ze stavajiciho ARka, jsou stejny zasobniky, cili zadne dodatecne naklady krom porizeni zbrane.
No a nebo koupit nejakou low-end AR-15 s kratkou hlavni, ktera by mohla byt lehci a hlavne strilet, jak rikaji ostatni
- risa2000
Příspěvek#2848 » stř 2. lis 2022, 22:05
antonspelec: Díval jsem se teď na to kolik Bren 2 váží (CZ Bren 2 MS 223) a ten krátký (11") má 3 kila a ten delší (16,5") 3,5 kila. To mi vyloženě jako lehká puška nepřijde. Resp. s tou 11" hlavní je relativně lehký, ale zase má tak krátké předpažbí, že si to moc nedovedu představit bez nějaké další ručky, nebo něčeho jiného.
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#2850 » čtv 3. lis 2022, 09:40
risa2000: To bych se hadal, ony ty udaje ve specifikacich nejsou presne, pokud se nepletu.
Nicmene souhlasim s tim kratkym predpazbim, ktere je naprosto tragicke-tezke, komplikovane na instalaci a jeste k tomu kratke. Prijde mi naprosto bizarni, ze se da poridit aftermarketove, ktere je lehci, delsi, jednodussi na instalaci (4 srouby oproti 12 fabrickym) a zbran s nim vypada lip a da se na ni navesit pres M-LOK ledacos. Proc s tim neprisel vyrobce zbrane. Je to od HB Industries, kdyby to nekoho zajimalo.
A abych nebyl uplne OT, tak dle mych zkusenosti je to taky o tom, jak je puska vyvazena, respektive jak je rozlozena vahove…osobne nemam rad ARka tezka na predek (protoze zbran drzim slabou rukou za predni rukojet v podstate hned pred zasobnikovou sachtou), coz v nekterych pripadech resi kratka hlaven, ale v nekterych ne. Proste je to o vkusu kazdeho soudruha, jak co komu padne do ruky
Nicmene souhlasim s tim kratkym predpazbim, ktere je naprosto tragicke-tezke, komplikovane na instalaci a jeste k tomu kratke. Prijde mi naprosto bizarni, ze se da poridit aftermarketove, ktere je lehci, delsi, jednodussi na instalaci (4 srouby oproti 12 fabrickym) a zbran s nim vypada lip a da se na ni navesit pres M-LOK ledacos. Proc s tim neprisel vyrobce zbrane. Je to od HB Industries, kdyby to nekoho zajimalo.
A abych nebyl uplne OT, tak dle mych zkusenosti je to taky o tom, jak je puska vyvazena, respektive jak je rozlozena vahove…osobne nemam rad ARka tezka na predek (protoze zbran drzim slabou rukou za predni rukojet v podstate hned pred zasobnikovou sachtou), coz v nekterych pripadech resi kratka hlaven, ale v nekterych ne. Proste je to o vkusu kazdeho soudruha, jak co komu padne do ruky
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí