Steyr Aug
Samonabíjecí pušky
- Pouk
Příspěvek#31 » pát 17. led 2025, 20:32
20250106_134650.jpg
Jako majitel staré a poznatelně jeté A1 ze Zeleného Sportu a úplně nové A3 MII můžu dát pár porovnání mezi oběma verzemi:
A3 MII řeší hlavní ergonomické problémy starých AUGů, ale i samotnou A3ku dostává tam, kde by se už mohl cítit skoro doma i běžný ARkář.
- Má je skoro o půl kila těžší a to primárně protože jsem chtěl 20" hlaveň místo standardní 16,4" hlavně. To mě na začátku děsilo, bude se to hůř přenášet, ale střelecky je stabilnější. V 20" variantě je fakt už objektivně těžká zbraň, ale těžiště je pořád na dominantní ruce a ovládá se jako výrazně lehčí zbraň.
- Hlavní výhoda A3 oproti A1 je samozřejmě vypouštěč závěru. Člověk už nemusí stahovat napínací páku po každém zásobníku, což je, řekněme si narovinu, dnes už naprostý základ. Té naší terčové střelbě je to samozřejmě jedno, není to náš pracovní nástroj, ale i tak absence vypouštěče závěru křičí "zbraň ze studené války".
- S tím je spojený QD mount na popruh ve středu zbraně. Takový blbý detail je naprosto zásadní pro to, aby člověk s popruhem vyloženě nebojoval levou rukou u napínací páky, kde je u A1 umístěný sice na jediném místě, kde to asi šlo, ale naprosto 'přesně' nejhůř. A3 MII má QD mount i v čepu pažby, což je cool. Popruh ve středu zbraně umožňuje i střídání ramen bez toho, aniž by se člověk škrtil.
- Se střídáním ramene je spojený brass deflector. Dával jsem to do ruky levákovi a stejně ho nábojnice párkrát šlehla do obličeje. No 100% bych na to nespoléhal.
- Top rail znamená vlastní optiku, což jsme ale mohli už od verze A2. Osobně mě ta 1,5x zoom s donutem of death AUGu A1ky baví, ale nikomu se nebudu troufat tvrdit, že je pro něj dobrá, je to jen hrozně zajímavý historický kompromis. A když je možnost si to udělat po svém, rád po ní šáhnu.
- 45° offset rail napravo. Zatím nedokážu říct, jestli na tom člověk něco chce, baterku nebo backup kolimátor. U kolimátoru si člověk musí dát pozor, aby nedostal nábojnicí přímo do čela.
- Zlatý hřeb večera verze MII oproti vanilla A3ce je samozřejmě M-lok předpažbí. Boží. Ten moderní úchop je fakt lepší a oproti A1kovému vertical gripu, který ač je klasika, fakt není tak dobrý. Kdyby se dal původní vertical grip použít jen jako hand stop pro spodní dva prsty, tak by mohl být ok, ale člověk by tak držel horkou hlaveň a hlavně by měl prsty položené přímo na gas portu. A sklopit ten vertical grip na horizontální... to sice jde, ale kdo to dělá a komu to přijde jako dobrý úchop? Možná někomu ano, ale já to zkusil jednou a pak už nikdy nepoužil.
Přepažbí se dá řešit aftermarket kusy. Je nějaký Clawgear M-lok hanguard, který se prý ale moc zahřívá (osobně nevím) a nekryje gas port. Jde dát ale i na A1ku. A existuje i Corvus Defensio top rail a handguard, ten mi ale přišel moc široký.
Tenhle MII handguard je na QD čepech, dá se rychle sundat a připadá mi jako velice dobré řešení. Není zbytečně široký a kryje krytkou gas port výfuky.
Co je oproti vertical gripu v teorii taky fajn je fakt, že se předpažbí nedotýká hlavně a nechává jí free floating v těle zbraně. Těžko říct, jak se to projeví v impact shiftu, ale neopíráme se o hlaveň, ale o tělo zbraně.
- TLDR srovnání: A3 MII je střelecky poznatelně velice stabilní. A1 je sice poznatelně lehčí a člověk by čekal manévrovatelnější, ale oproti A3 MII s 20" hlavní je to taková skákavá koza. A manévrovatelnější A1 s vertical gripem fakt není. Chytit AUGa za předpažbí C-clampem jako AR-15ku a zkoušet s tím střídat cíle a člověku rychle dojde, že tohle je fakt ono. A nevím jestli je to váhou nebo muzzle devicem, nebo kombinací obojího, ale A1 má cca 3cm muzzle flip, A3 MII s 20" hlavní jde spíš o 5mm dolů víc než cokoliv. Za mě je to fakt dobrý modernizovaný AUG.
20250107_212523.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí