AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3557 » stř 23. dub 2025, 15:31
Héfaistos píše:Nastuduj si prosím něco o absolute co-witness vs 1/3 co-witness atd.:
Koukám na to, a si máš pravdu... Jenže jsem z toho poněkud zmatený. To co tam píšou dává smysl, ale já jsem si pevná mířidla koupil teprve nedávno. Mám je umístěné na 1/3 jak je v tom článku.
Ale když koukám nad železama, vidím tečku uprostřed skla. A pak snižuji hlavu dolů, abych dostal oči do železných mířidel, a tečka kolimátoru jede se mnou taky dolů. A zastaví se na špičce mušky když se moje oko dostane do osy želez.
Teď mám v hlavě brouka, až dojdu domů tak to ještě zkusím, jestli jsem mimo nebo mi něco nedochází, nebo jak to je.
Pravda je, že jsem na železa ještě nestřílel, chystám se v pátek. Třeba to mám blbě nastavený a bude to lítat nahoru/dolů
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3558 » stř 23. dub 2025, 15:58
Tady moje video: koukám nad mířidla, tečka je uprostřed skla. Koukám do mířidel, tečka zůstane na cíli a přesune se do mířidel. Možná mám něco blbě a nevím o tom, prosím o komentář někoho zkušeného, jsem stále začátečník a rád to pochopím.
https://jmp.sh/s/jMAh4AAfTCFeSvgPy8T3
https://jmp.sh/s/jMAh4AAfTCFeSvgPy8T3
- Sobiho
Příspěvek#3559 » stř 23. dub 2025, 16:15
Mám Holosun na 1/3 a když zvednu magpul záložní mířidla, tak mám tečku přesně na mušce. Jinak tečka zůstává na místě zásahu i když vyosíš oko, a tím pádem je rozdíl od záměrné cíl-muška-mířidla, protože v té ose už nekoukáš, takže vznikne rozdíl muška/tečka-bod zásahu.
- ondra009
Příspěvek#3560 » stř 23. dub 2025, 16:24
Podle videa se to chova presne tak jak ma. Jeslti mas nastreleno na stejnou vzdalenost zelezny i kolimator, tak to musi sedet, kdyz koukas pres zelezny. Kolimator ti ukazuje do stejnyho mista a nemelo by zalezet na poloze hlavy. Ale zalezi, protoze tam je nejaka paralaxa i kdyz tvrdi vyrobce, ze ne. Snaz se mit tecku plus minus v prostred.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3561 » stř 23. dub 2025, 16:58
ondra009: no právě, to je přece ten hlavní smysl kolimátoru - že tečku posadíš na cíl (tady v mém videu je to průsečík spár v obkladu) a ona tam zůstane, ať se díváš odkud chceš. Ikdyž se na cíl podíváš pevnými mířidly, která jsou jinde, v jedné třetině, furt přece mám tečku na cíli a teď už i na špičce mušky.
Nějak mi nejde do hlavy, proč by tečka měla být jinde než muška? Obě přece mají ukazovat místo zásahu ne?
Ten obrázek moc nechápu...
Nějak mi nejde do hlavy, proč by tečka měla být jinde než muška? Obě přece mají ukazovat místo zásahu ne?
Ten obrázek moc nechápu...
SmartSelect_20250423_175644_Chrome.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- ondra009
- Héfaistos
Příspěvek#3564 » stř 23. dub 2025, 18:38
Jo, ondra099 to vysvětlil asi nejlíp. Jde prostě jestli se u Lower 1/3 co-witnes díváš v ose kolimátoru (pak máš tečku logicky mimo mušku), nebo jestli sjedeš mimo osu kolimátoru níže do osy mířidel - pak se tečka "přesune" na mušku. Nicméně ten obrázek taky není úplně exaktně správně, upravil jsem ho tak, jak by měla +- správně vypadat poloha hledí a mušky u prostředního obrázku (Lower 1/3 co-witness a koukání v ose kolimátoru - prostě hledí bude jakoby níže):
cowitness.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3565 » stř 23. dub 2025, 19:47
Héfaistos: no tak potom nevím, proč jsi mě opravoval, že píšu kraviny.
Honzík psal, že když míří přes mušku, vidí tečku na špičce mušky. A ptal se, jestli pomůže podložit kolimátor aby byl výše, aby dostal tečku nad mušku.
Já jsem mu odpověděl, že když se koukám přes mušku, tečka bude vždycky na její špičce.
A pokud chce střílet kolimátorem, mušku prostě sklopit
PS pro videocqcz: samozřejmě když píšu o koukání na mušku, tak nějak automaticky tím myslím, že přes hledí.
Honzík psal, že když míří přes mušku, vidí tečku na špičce mušky. A ptal se, jestli pomůže podložit kolimátor aby byl výše, aby dostal tečku nad mušku.
Já jsem mu odpověděl, že když se koukám přes mušku, tečka bude vždycky na její špičce.
A pokud chce střílet kolimátorem, mušku prostě sklopit
PS pro videocqcz: samozřejmě když píšu o koukání na mušku, tak nějak automaticky tím myslím, že přes hledí.
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne stř 23. dub 2025, 19:51, celkem upraveno 1 x.
- cipis
Příspěvek#3566 » stř 23. dub 2025, 19:51
Jestli je bod na cili furt stejne, at davam hlavu jak chci, tak je zalezitost kvality zrcadla toho kolimatoru. Tedy kdyz je kvalitni, tak se bod nehne. Staci kolimator postavit treba na strechu auta, zamirit na znacku na druhe strane auta a pak hejbat s hlavou. Pokud bod neuhne, tak je to v poradku.
Nektera zrcadla drzi bod ve stredu a jeho okoli, ale uz ujizdi v krajich.
Touto jednoduchou metodou se da vybrat dobry kus mezi temi levnejsimi. A treba takovy Vortex pred 15 lety neprosel, stejne tak cokoliv pod 3 tisice Kc. Haluzove z hromady cinskych kramu za 16 dolaru se nasel jeden, co drzel tecku luxusne. Bohuzel se to ale nedalo rict o stelovani ...
Ad umisteni tecky, to zmenit logicky nejde, kdyz to bude nastrelene oboje na stejnou vzdalenost. Kdyz budu cucet pres mechaniky, tak do stejneho mista prece bude "svitit" i kolimator. Leda ze by si nekdo kolimator nastrelil o dost nahoru, ale to nevim, jaky by melo prakticky vyznam.
Nektera zrcadla drzi bod ve stredu a jeho okoli, ale uz ujizdi v krajich.
Touto jednoduchou metodou se da vybrat dobry kus mezi temi levnejsimi. A treba takovy Vortex pred 15 lety neprosel, stejne tak cokoliv pod 3 tisice Kc. Haluzove z hromady cinskych kramu za 16 dolaru se nasel jeden, co drzel tecku luxusne. Bohuzel se to ale nedalo rict o stelovani ...
Ad umisteni tecky, to zmenit logicky nejde, kdyz to bude nastrelene oboje na stejnou vzdalenost. Kdyz budu cucet pres mechaniky, tak do stejneho mista prece bude "svitit" i kolimator. Leda ze by si nekdo kolimator nastrelil o dost nahoru, ale to nevim, jaky by melo prakticky vyznam.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
- risa2000
Příspěvek#3568 » stř 23. dub 2025, 20:45
Borci, mrkněte na tohle: Kolimátor (zaměřovač)
Je to překvapivě asi nejlepší zdroj, vysvětlující jak to funguje.
V bodech by se to dalo popsat takto:
1) červená/zelená ledka je v ohnisku zrcadla, které odráží světlo tak, že všechny paprsky jsou paralelní.
2) Tím pádem, pokud se okem budu posouvat za kolimátorem, budu se v každém bodě, kde uvidím tečku, dívat stejným směrem, ale ne na stejné místo.
3) Kolimátor nemá žádnou "paralaxu", ale tečka ukazuje pokaždé na místo, které odpovídá její poloze na "obrazovce" kolimátoru. Tj. pokud pohnu okem 5 mm doprava, budu vidět za tečkou na cíli bod, který je také o 5 mm vpravo. Díky tomu, že jsou paprsky odražené tečky přicházející do oka paralelní, bude se to takto chovat po celé délce (kam dohlédnu), bez ohledu, jestli budu koukat na papír metr za kolimátorem, nebo cíl 100 m za kolimátorem. Pokaždé se na tom cíli posunu o přesně tu vzdálenost, o kterou se posunu okem vůči obrazovce.
4) Pokud si tedy nastřelím kolimátor a mířidla v jedné lajně, tak jakýkoliv posun oka z miřídel kolimátoru mně ukáže stejně velký posun na cíli, od bodu, kam ukazují mířidla. Jestli to udělám jako absolutní co-witness, nebo 1/3 je jedno.
5) Podstatné je, že tak může být "chyba" maximálně tak velká, jak je velká obrazovka, nebo kde na obrazovce mám přesně mířidla. Což je pro potřeby dynamické střelby v podstatě zanedbatelné. Chybu můžu dále minimalizovat tím, že si kolimátor nastřelím na střed obrazovky, ale to se mi zdá už zbytečný detail.
Je to překvapivě asi nejlepší zdroj, vysvětlující jak to funguje.
V bodech by se to dalo popsat takto:
1) červená/zelená ledka je v ohnisku zrcadla, které odráží světlo tak, že všechny paprsky jsou paralelní.
2) Tím pádem, pokud se okem budu posouvat za kolimátorem, budu se v každém bodě, kde uvidím tečku, dívat stejným směrem, ale ne na stejné místo.
3) Kolimátor nemá žádnou "paralaxu", ale tečka ukazuje pokaždé na místo, které odpovídá její poloze na "obrazovce" kolimátoru. Tj. pokud pohnu okem 5 mm doprava, budu vidět za tečkou na cíli bod, který je také o 5 mm vpravo. Díky tomu, že jsou paprsky odražené tečky přicházející do oka paralelní, bude se to takto chovat po celé délce (kam dohlédnu), bez ohledu, jestli budu koukat na papír metr za kolimátorem, nebo cíl 100 m za kolimátorem. Pokaždé se na tom cíli posunu o přesně tu vzdálenost, o kterou se posunu okem vůči obrazovce.
4) Pokud si tedy nastřelím kolimátor a mířidla v jedné lajně, tak jakýkoliv posun oka z miřídel kolimátoru mně ukáže stejně velký posun na cíli, od bodu, kam ukazují mířidla. Jestli to udělám jako absolutní co-witness, nebo 1/3 je jedno.
5) Podstatné je, že tak může být "chyba" maximálně tak velká, jak je velká obrazovka, nebo kde na obrazovce mám přesně mířidla. Což je pro potřeby dynamické střelby v podstatě zanedbatelné. Chybu můžu dále minimalizovat tím, že si kolimátor nastřelím na střed obrazovky, ale to se mi zdá už zbytečný detail.
Naposledy upravil(a) risa2000 dne stř 23. dub 2025, 20:59, celkem upraveno 1 x.
- Héfaistos
Příspěvek#3569 » stř 23. dub 2025, 20:58
Petr z Braníka píše:Héfaistos: no tak potom nevím, proč jsi mě opravoval, že píšu kraviny...
Nerozuměli jsme si - to je celé. Pointa je v tom, že pokud osa kolimátoru NENÍ v ose hledí-muška, ale je to těch 1/3 co-witness, tak pokud se dívám v ose kolimátoru, jeho bod NENÍ na mušce a přesto je v bodu zásahu.
2 risa2000 - nepíšeš to správně. Při pohybu hlavy mimo osu kolimátoru se "zdánlivě" pohybuje bod kolimátoru a to tak, že zůstává vždy na cíli až do krajů. Proto u kolimátorů není třeba korekce paralaxy a ani nutnost dívat se (na rozdíl od puškohledů a prisem) co nejlépe v ose kolimátoru.
Stačí si to vyzkoušet - pušku upevnit ať se nehýbe a hýbat jen hlavou oproti pušce (a kolimu) - bod kolimátoru bude "stát vždy na místě".
- risa2000
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX