Brügger & Thomet B&T APC9

Samonabíjecí pušky
Letec 12

Příspěvek#1 » ned 29. srp 2021, 16:53

Brugger & Thomet APC9.jpg

K otestování se mi dostal do ruky Brügger & Thomet B&T APC9. Zbraň je na trhu už delší dobu a je k ní spousta videí, tak jen krátký odkaz s mou osobní zkušeností.

Seznámení bylo trochu komické, protože z dálky a zezadu jsem si ho spletl se Stribogem. Až jsem dorazil blíž vidím, že je vše jinak. Už při prvním úchopu bylo parné, že braň je celkem pěkně vyvážená a příjemně se drží. Z výroby je opařena kolimátorem Aimpoint Micro TL s tečkou 4 MOA, což by měl být OEM T1. Tečka je i přes to, že mám horší oko pěkně vidět a není problém na 50m zasahovat v rychlém sledu do kruhu velikosti 15cm (při mířené jsou výsledky samozřejmě lepší). Můžu srovnat s krátkým EVO 3 u kterého mi to dělalo trochu problém a nemohl jsem se k němu nějak poskládat. APC mi prostě sedlo líp, což je samozřejmě subjektivní. Zpětný ráz je oproti EVO o něco menší (zde je závěr bržděný bufferem) a zamíření pohotovější. Matoucí jsou blízko sebe umístěná tlačítka na vypouštění závěru a vypouštění zásobníku (navíc mají stejný tvar), to bych si musel zvykat. Oproti EVO se při střelbě pohybuje páka závěru, mě to sice moc nevadilo, ale není to zrovna přívětivé.

Závěrem k ceně. Ta je bez slev 69 000 Kč, což je docela dost, ale v tom je zahrnut i poměrně kvalitní kolimátor s rychlomontáží, který sám o sobě stojí na českém trhu přes 20 000. Pokud by ho někdo stejně dodatečně kupoval cena kompletu už není tak nesnesitelná.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

morho

Příspěvek#2 » ned 29. srp 2021, 17:21

Když APC9, tak novější PRO (nepohybující se páka, výměnný AR rukojeti) ve variantě na Glock zásobníky.

Letec 12

Příspěvek#3 » ned 29. srp 2021, 17:36

Pokud se nepletu tak i starší verze se dělá na zásobníky pro Glock. Nicméně chování zbraně při střelbě a ovládání bude u nové i staré podobné. Verze kterou jsem měl v ruce měla zásobníky s dvouřadým vústěním a plnily se líp než ty u EVO, tam mi to nějak nešlo i přes to, že to byly ty nejnovější.

Zpět na