Bren 2 7,62x39 nebo 223Rem

Samonabíjecí pušky

Bat01

Příspěvek#1 » ned 17. zář 2023, 11:35

Zdravím, mám dilema jestli 223Rem a nebo 7,62x39.....zajímá mě váš názor co by jste pořídili domu, a proč.....prostě vaše názory zkušenosti...?

poloventilator

Příspěvek#2 » ned 17. zář 2023, 12:19

Kdyz nastane mela :) a nekde by se muselo putovat, tak s krasnymi uslechtilymi razemi se bude moct majitel vycpat, az mu dojde to co unese. A moc toho neunese, viz tabulka. Kdyz reknes v posledni vesnici ze chces "samopalaky" a vytahnes konzervu Majky, donesou ti jich za hrst :)
vaha naboju.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Střelec

Příspěvek#3 » ned 17. zář 2023, 13:51

Takže z toho plyne, aby si koupil radši konzervu Májky? To jsou tady zase moudra.

poloventilator

Příspěvek#4 » ned 17. zář 2023, 14:37

Nekdo tady trpi kognitivni disonanci :) Ja mluvim o tom, ze uzitna hodnota zbrane je komplexni problem, a jednim z nejdulezitejich ukazatelu je dostupnost streliva. A ta je u nas bezkonkurencne nejlepsi u raze 7,62x39.

Jarda.Jezek

Příspěvek#5 » ned 17. zář 2023, 15:30

Jenom těch 223 se unese člověk víc. A co tu kdy bude snadněji dostupné je otázka. Dostupné bude mít každý jen to, co si kde předem schová. Pokud se k tomu pak dostane. A aby se neřeklo, že straním 223, tak ne. Tu nemám ani jednu, 7,62x39 mám víc než jednu. Nutno dodat, že z dnešního pohledu vyjdou zásoby 7,62x39 výrazně levněji než v případě 223.

Ještě je ale plno jiných ráží, které taky mají svou cenu, hmotnost a další výhody a nevýhody.

Pokud jde o Bren 2, tak tam moc voleb navíc není, kdybych odpovídal na otázku tazatele, asi bych se víc zajímal o jeho zájmy a výhled do budoucnosti.

Já bych volil 7,62x39 kvůli ceně. Ale cítil bych se jako zpátečník. Jenže já bych si brena nekupoval vůbec a spíš bych něco v téhle ráži ze své sbírky i prodal...

poloventilator

Příspěvek#6 » ned 17. zář 2023, 19:29

Kazdy spravny fanatik ma dve kosy : Jednu v puvodnim stavu, druhou ze by ji sam Cermak nespoznal :)

milonk

Příspěvek#7 » pon 18. zář 2023, 07:31

Ano, poridil bych obe varianty ... :-)

DrRSV

Příspěvek#8 » ned 19. kvě 2024, 18:29

Chci se zeptat na zkušenosti majitelů s 7.62x39 u Bren 2 MS. Rád bych koupil pušku v této ráži. Zajímá mě spolehlivost, plánuju střílet cca 4 tisíce nábojů ročně.

milonk

Příspěvek#9 » pon 20. kvě 2024, 06:59

Zkusenosti mam dobre. Nezavadi to, strilim vsechno, nejvice levne CIPovane vojenske. Vystreleny nizsi tisice kusu. Spis se ptej konkretne.

DrRSV

Příspěvek#10 » pon 20. kvě 2024, 20:35

[quote="milonk"]

Já plánuju nákup. Táhne mě spis k 7.62 než k 223.

Budu střílet SB, ale můžeš doporučit i levnější spolehlivě fungující variantu? Chci jich trochu uložit :-)

Je něco co bren v této razi nemá rád ? Myslím zacházení, údržba…

Střelec

Příspěvek#11 » pon 20. kvě 2024, 20:42

Levnější a spolehlivá varianta v 7,62 bude AK.

milonk

Příspěvek#12 » úte 21. kvě 2024, 09:36

Vse se tyka verze 7.62. SB novovyrobu jsem vlastne nikdy nestrilel (moc drahe :-) ), ale prohnal jsem laufem spoustu zcivilneneho vojenskeho streliva (Cina, Kyrgistan, Rusko nebo buhvi odkud to dovozci tahaji) a vsechno fungovalo. Kdyz byla zavada, tak v naboji (vetsina byla starsi nez ja :-D )
Pozor slysel jsem, ze starsi Breny meli problemy s nejakym cinskym strelivem, ale kusy vyrobene po roce 2021/22 by meli byt ok a ja jsem na zadny problem nenarazil.

Samozrejme u tohodle streliva se rtutovou zapalkou je dobre cistit po kazde strelbe. Jednou jsem schvalne nechal v trezoru tri tydny po strileni necistene, co se bude dit a byla tam jemna liska na pistu a na praseti, hlaven vypadala ok. Nicmene stacilo otrit hadrem nejakym CLP a bylo to pryc. Od te doby po strileni vzdy protahnu hlaven a otru pist a okoli hadrem namocenym v nejakem cistici/CLP. Vetsi udrzbu delam po nekolika strelbach.

ondra009

Příspěvek#13 » stř 22. kvě 2024, 16:21

Hodnoceni po asi 1500 vystrelu 7.62x39.

S&B - ok
Rumun - ok
Cina - tu jsem strilel jen 1x a po asi 300 ranach v kuse mi to prestalo vyhazovat. Co jsem se bavil s kolegama ruzne po strelnicich, dostal jsem nezavisle na tom, ze jsem neco rekl podobny nazor. Cina hodne spini a Bren s tim muze mit potize. Jestli muzu soudit po te 1 strelbe. Tak je to kvuli vyhazovaci, vytvori se kolem nej takova pasta a on se pridira. Ja ho vyndal, vycistil a promazal a chtel bych to nekdy zkusit znovu, jestli jine mazivo pomuze, nebo jestli to byla nahoda.

DrRSV

Příspěvek#14 » čtv 23. kvě 2024, 20:50

Střelec píše:Levnější a spolehlivá varianta v 7,62 bude AK.

A konkrétně? Co Poláci v Top army shopu?

Zpět na