Pomocná muška
- Majkl1

Příspěvek#1 » čtv 24. lis 2022, 12:03
Zdravím,
manželka si čuchla ke sportovní střelbě a musím jí koupit nějakou kozlici. Měla v ruce Bajkal Sportinga, co měl pomocnou mušku v 1/3 hlavně a bez ní prý nemůže dál žít. Doteď párkrát střílela s automatem bez pomocné mušky a není to prý pro ní ono.
Mám vyhlídnuté nějaké levné brokovnice (nové CZ Drake, CZ Redhead Premiér a jednu jetou IZH-27 sporting), ale všechny jsou bez oné pomocné mušky. Moje otázka - lze jí tam nějak samodomo dodělat nebo je to práce pro puškaře?
Děkuji

manželka si čuchla ke sportovní střelbě a musím jí koupit nějakou kozlici. Měla v ruce Bajkal Sportinga, co měl pomocnou mušku v 1/3 hlavně a bez ní prý nemůže dál žít. Doteď párkrát střílela s automatem bez pomocné mušky a není to prý pro ní ono.
Mám vyhlídnuté nějaké levné brokovnice (nové CZ Drake, CZ Redhead Premiér a jednu jetou IZH-27 sporting), ale všechny jsou bez oné pomocné mušky. Moje otázka - lze jí tam nějak samodomo dodělat nebo je to práce pro puškaře?
Děkuji
- Sud

Příspěvek#4 » čtv 24. lis 2022, 13:55
No ano, muška je přeci vpředu. Vzadu (blíže ke střelci) je hledí. Nazývejme to klidně přední mířidla (dále od střelce) a zadní mířidla (blíže ke střelci). Co teda hledáš?
Jinak jsou objímky i na brokovnice s lištou. Resp. ono je celkem jedno, kam si to objímku dáš. Jestli ti vyhovuje v polovině nebo první 1/3, tak si dáš tam.
https://www.cairocz.cz/katalog/doplnky/ ... -listou-2/
https://www.eshopbois.cz/svetlovodna-mu ... ci-7-cm-2/
Jen pak nevím, co má být cílem takové mušky? Chceš tím v podstatě nahradit ta chybějící zadní mířidla?

Jinak jsou objímky i na brokovnice s lištou. Resp. ono je celkem jedno, kam si to objímku dáš. Jestli ti vyhovuje v polovině nebo první 1/3, tak si dáš tam.
https://www.cairocz.cz/katalog/doplnky/ ... -listou-2/
https://www.eshopbois.cz/svetlovodna-mu ... ci-7-cm-2/
Jen pak nevím, co má být cílem takové mušky? Chceš tím v podstatě nahradit ta chybějící zadní mířidla?
- Majkl1

Příspěvek#5 » čtv 24. lis 2022, 16:53
Oficiálně se to nazývá pomocná muška. Jde v podstatě u druhou mušku (nikoli hledí). Já jí nepotřebuji, ale manželce prostě sedla a chce jí, tak proč ne.
Každopádně jsem byl před chvílí u prodejce a ukazoval mi tu pomocnou pušku u jednoho Browninga. Jde jen o jednoduchého "červíka" na závitu (viz obrázek). Lze si to s patřičným vybavením udělat doma, ale nechám to puškaři, pokud budu kupovat novou. U starší to splichtím sám.

Každopádně jsem byl před chvílí u prodejce a ukazoval mi tu pomocnou pušku u jednoho Browninga. Jde jen o jednoduchého "červíka" na závitu (viz obrázek). Lze si to s patřičným vybavením udělat doma, ale nechám to puškaři, pokud budu kupovat novou. U starší to splichtím sám.

- morepower

Příspěvek#6 » čtv 24. lis 2022, 20:59
Sud → pomocná muška se používá při střelbě na asfalt jako pomocný bod na šíně. Po postavení do pozice a "zamíření" pak pomocná muška tvoří s klasickou muškou tzv "8" = prostě dvě kuličky nad sebou a usnadňuje nalezení správné pozice (šína správně, osa správně apod - to podle každého střelce). Brokovnicí se při střelbě nemíří (hledí→muška), spíš ukazuje. Samotná muška pak zas tak podstatná není, koukáš oběma očima.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí