Čištění dlouhé malorážky
Dlouhé zbraně .22LR
- risa2000
Příspěvek#151 » pát 9. kvě 2025, 13:25
Zrovna jsem si pořídil svoji první malorážku (CZ457) a když se mě v CZUB prodejně ptali, jestli mám něco na čištění, tak jsem napůl žertem odpověděl, že malorážky se přece nečistí. Načež se rozjela diskuse na téma čištění obecně a malorážek zvlášť. Z té jsem pochopil, že minimálně malorážky od CZ se čistí. A čistí se úplně normálně jako každá jiná zbraň. Tím nemyslím po nějakém konkrétně daném počtu výstřelů ale prostě po určité době nebo určitém zatížení se vyčistí a to pravidelně. A vždycky střílí líp ta čištěná, než ta nečištěná (říkali v prodejně).
Tím nechci říci, že zpochybňuji autentické zkušenosti místních profíků.
Můj závěr z toho je, že si to budu muset vyzkoušet a vyladit sám.
Tím nechci říci, že zpochybňuji autentické zkušenosti místních profíků.
Můj závěr z toho je, že si to budu muset vyzkoušet a vyladit sám.
- iloveguns
Příspěvek#152 » sob 10. kvě 2025, 14:21
Řekli to správně. Čistí se po určité době nebo po určitém počtu výstřelů. Každá flinta je trochu jiná a tak si každý musí vyzkoušet počet výstřelů než si lauf "sedne" a soustřel je nejlepší. Potom následuje série několika stovek výstřelů, kdy jsou soustřely konzistentní, a to období trvá tak dlouho, dokud se lauf nezašpiní tak, že přesnost klesne. Pak se flinta musí vyčistit, a ten celý cyklus se opakuje. Chybu dělá ten, kdo jde na střelnici, tam vypráská krabičku 50 nábojů, tedy počet kdy si ještě ústí laufu ani "nesedne", a doma ji hned po příchodu vyčistí, na další návštěvě střelnice vypráská opět krabičku, doma hned vyčistí, a tak stále dokola.
- Gimpel
Příspěvek#153 » sob 10. kvě 2025, 16:11
Debata je stále dokola a stran kolegy (nechcá se mi listovati) snad ,,Hafajs" marná.
Zkušenosti celých generací závodníků dotyčný ignoruje.
Dodávám, že záměrně špinavý lauf, si závodníci nechávají i u krátkých terčovek. Tedy po jakousi dobu, než jim klesne i přesnost. Tuto ,,alchymii" znám již z časů lepších.
Zkušenosti celých generací závodníků dotyčný ignoruje.
Dodávám, že záměrně špinavý lauf, si závodníci nechávají i u krátkých terčovek. Tedy po jakousi dobu, než jim klesne i přesnost. Tuto ,,alchymii" znám již z časů lepších.
- iloveguns
Příspěvek#154 » ned 11. kvě 2025, 17:44
Už jsem předtím někde psal, že pokud má někdo malorážku na plcání do plechovek, tak ať si ji čistí třebas po každé ráně a je to jedno. Ale pokud budeš střílet vážně míněné soutěže ISSF, tak si uvědom, že desítka na terči na 50 metrů má průměr 10,4 mm, a ty ji musíš teoreticky zasáhnout každou ranou, nebo alespoň téměř každou ranou, pokud i v nižší soutěži chceš stát na bedně. Střela má průměr 5,6 mm. Takže si můžeš dovolit maximální rozptyl flinty teoreticky max. 18-20 mm opsané kružnice, ale pokud se bude rozhodovat při stejném počtu bodů i na desetiny bodů, tak musíš zasahovat co nejvíc desítek středových, a ty jsou ještě menší. Tak si snadno spočítej, jak velký rozptyl si u flinty můžeš dovolit. A pokud půjdeš na závod s čerstvě vyčištěnou flintou, které není "usazená", tak akorát tak padneš na hubu a soupeři se ti vysmějí.
-
KapitánPacička - Příspěvky: 337
- KapitánPacička
Příspěvek#155 » úte 13. kvě 2025, 20:48
Jak je stale videt, ne kazdy prodejce a radoby "odbornik" na zbrane, presne malorazkove strelbe opravdu rozumi...Kdyz rekne, ze se cisti jako kada jina zbran, tak to ani nahodou. Vsechny cistim vzdy po strelbe, krom malorazky. Takze je zde opravdu specificky postup.
Kazdy, kdo nekdy strilel opravdu uz precizneji z malorajdy, tak vi, ze zabehnuti vycistene hlavne trva zhruba +- vystreleni 50ran i vic, nez si to sedne a bude to chodit kam ma. A potom nekolik set ran, to krasne drzi nastrel. Staci vycistit, nebo prejit na jinou znacku naboju a zasahy jdou do zadele.
Pocty ran co uvadim, jsou orientacni, zalezi na hlavni a nabojich.
Kazdy, kdo nekdy strilel opravdu uz precizneji z malorajdy, tak vi, ze zabehnuti vycistene hlavne trva zhruba +- vystreleni 50ran i vic, nez si to sedne a bude to chodit kam ma. A potom nekolik set ran, to krasne drzi nastrel. Staci vycistit, nebo prejit na jinou znacku naboju a zasahy jdou do zadele.
Pocty ran co uvadim, jsou orientacni, zalezi na hlavni a nabojich.
- Erix
Příspěvek#156 » sob 17. kvě 2025, 19:45
Toto mě zaujalo, tak jsem trochu hledal a snažil si udělat obrázek. Pravda bude asi někde uprostřed dvou nesmiřitelných táborů - "čističi" vs "nečističi".
Stručný výtah:
Každou zbraň bude třeba otestovat, jelikož každá je jiná a asi největší vliv bude mít metoda výroby hlavně, tj. kované, protlačené a škrábané. U některých velmi přesných hlavní bude potřeba čistit, u "méně" přesných zase olovo postupně vývrt vyplní a "vyhladí" a zlepší se přesnost.
Zajímavost: Hodně často je toto citováno i v souvislosti se závodními vzduchovými puškami, které se chovají podobně jako malorážky - "prý kdo vyčistí, tak netrefuje". Určitě to ale není o tom, že se vůbec nečistí, čistit je třeba (lehké protažení vs generální čištění).
Nějaká data:
Na konkurenčním fóru popisuje jeden uživatel chování svojí URALky. První 3 rány na pytel, pak 20-30 ks lepší, pak opět na pytel a od necelé stovky ran se to ustálí a drží přesnost několik set ran - závislost přesnosti má tedy tvar polynomu 3. nebo i vyššího stupně.
Na jiném fóru zase uživatel popisuje zkušenost s Pardini SP (ano pistole), ale čistí prý po nějakých x stovkách ran.
Pak jsou tu uživatelé pušek Anschutz, Feinwerkbau a Walther - výrobci prý doporučují čistit standardně.
Závěr:
Je to třeba vyzkoušet, vyladit se střelivem a pak již neměnit (dodržet i postup, čisticí prostředky,...). No je to alchymie, ale kdo loví 10tky tak to určitě podstoupí. Doporučuji kontaktovat s dotazem velké výrobce, zejména ty závodní + sportovní kluby dají cenné rady.
Stručný výtah:
Každou zbraň bude třeba otestovat, jelikož každá je jiná a asi největší vliv bude mít metoda výroby hlavně, tj. kované, protlačené a škrábané. U některých velmi přesných hlavní bude potřeba čistit, u "méně" přesných zase olovo postupně vývrt vyplní a "vyhladí" a zlepší se přesnost.
Zajímavost: Hodně často je toto citováno i v souvislosti se závodními vzduchovými puškami, které se chovají podobně jako malorážky - "prý kdo vyčistí, tak netrefuje". Určitě to ale není o tom, že se vůbec nečistí, čistit je třeba (lehké protažení vs generální čištění).
Nějaká data:
Na konkurenčním fóru popisuje jeden uživatel chování svojí URALky. První 3 rány na pytel, pak 20-30 ks lepší, pak opět na pytel a od necelé stovky ran se to ustálí a drží přesnost několik set ran - závislost přesnosti má tedy tvar polynomu 3. nebo i vyššího stupně.
Na jiném fóru zase uživatel popisuje zkušenost s Pardini SP (ano pistole), ale čistí prý po nějakých x stovkách ran.
Pak jsou tu uživatelé pušek Anschutz, Feinwerkbau a Walther - výrobci prý doporučují čistit standardně.
Závěr:
Je to třeba vyzkoušet, vyladit se střelivem a pak již neměnit (dodržet i postup, čisticí prostředky,...). No je to alchymie, ale kdo loví 10tky tak to určitě podstoupí. Doporučuji kontaktovat s dotazem velké výrobce, zejména ty závodní + sportovní kluby dají cenné rady.
- Héfaistos
Příspěvek#157 » sob 17. kvě 2025, 21:16
Erix píše:...Pravda bude asi někde uprostřed...
Pravda není uprostřed. U malorážek (a jak jsi správně podotkl i u přesných vzduchovek) prostě platí že hlaveň vyčištěná dočista dočista prostě nestřílí KONZISTENTNĚ, vy zíráte, my zíráme.
U těchto zbraní je prostě potřeba několik (desítek) ran, než se hlaveň "usadí" a začne střílet KONZISTENTNĚ, tzn. PŘESNĚ. A co je hlavní (u těch hlavní), každá zbraň to má individuálně, byť jsou to třeba dva stejné modely. Každý špičkový závodník prostě svou zbraň zná a ví, kolik ran po vyčištění jeho hlaveň +- potřebuje k tomu, aby začala znovu střílet KONZISTENTNĚ. A pak se střílí. Přesně. Jakmile se však přesnost začne zhoršovat (po pár set ranách), je třeba vyčistit a celé kolečko zopakovat. Ano, je to alchymie. Ale je to fakt.
- Héfaistos
- risa2000
Příspěvek#160 » pon 26. kvě 2025, 08:58
Jak čistíte CZ457 vytěrákem? Podle manuálu se má čistit od komory, ale když jsem to zkoušel, tak se mi zdálo, že se ta tyč otírá o výstupek vedení závěru (a možná i trochu ohýbá), který vyčnívá do profilu vývrtu hlavně (pěkně je to vidět při pohledu do hlavně přes ústí), což se mi moc nelíbilo.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí