Nákup střeliva - A1
- marinakus
Příspěvek#106 » úte 10. čer 2025, 07:14
Klicky : Stejně ty náboje na tebe musí v CRZ převést, takže do toho bude čumět stejně a v případě nábojů A-1 riskuje nepříjemnosti, kdybys výjimku náhodou neměl. Systém převod potom fakt nepřipustí (ověřeno). Leda by náboje převedl třeba na sebe nebo jinou osobu, která patřičnou výjimku má. To je ale už jen jeho boj.
Tvůj případ je jen ukázkou lenosti prodavače a nebo nebyl na prodejně zrovna nikdo s přístupem do CRZ, což by ovšem bylo dost podivné. Zbrojíř firmy určitě přístup mít bude a aby ho měli i ostatní zaměstnanci se skupinou ZP D majiteli firmy nic nebrání.
Tvůj případ je jen ukázkou lenosti prodavače a nebo nebyl na prodejně zrovna nikdo s přístupem do CRZ, což by ovšem bylo dost podivné. Zbrojíř firmy určitě přístup mít bude a aby ho měli i ostatní zaměstnanci se skupinou ZP D majiteli firmy nic nebrání.
- Erix
Příspěvek#107 » úte 10. čer 2025, 07:20
To dan a Murphy:
On to trochu strašák je opravdu, ne že není
Trochu dat pro odborné fórum:
-> maximum pro 9mm Luger (zdroj přebíjení Explosia) :
- tlak CIP max 2350 bar
- max OAL 29.7 mm
- průměrný rozptyl cca 50 mm/50m (jen informativně)
-> maximum pro náboje JHP Sterling/Norma (zdroj Esako)
- tlak max 2650 bar (ano, drtivá většina JHP je +P typ)
- průměrný rozptyl cca 75 mm/50 m (jen informativně)
Tak a teď tu máme závislosti OAL na tlaku, viz graf:
https://www.1911forum.com/threads/effec ... ty.448312/
Po odečtení (přesnost pouze informativní) mi vychází cca toto:
-> na každý "zatlačený" 1 mm (kratší náboj/OAL) o cca 300-320 bar více, oproti továrnímu.
K tomuto je třeba brát následující faktory:
-> přesnost prachování a typ prachu
-> těsnost usazení střely
-> přesnost nábojnice
-> provedení komory a počátek drážkování v hlavni
Takže když nosíme běžnou 9 mm Luger, tak je originál třeba našlápnutá na 2000 bar, střela při nošení zaleze o 1 mm a jsme na maximu dle CIP, u A1, kde může být z továrny i těch 2650 bar (nejhorší možné) zasunutí může způsobit tlak i skoro 3000 bar (beru, že půl mm třeba nepoznáte, ale celý mm už jo).
-> kontrola je potřeba
Vše jen informativní, přesnost nezaručená. Takže zejména plasťáky a starší kousky zbraní hlídat, případně ověřit na co byly testované.
Smutné bude, že to spousta lidí naláduje a ani třeba neví, že to tam nepatří, nebo že nějaké střely "zalézají".
Přesnost JHP je o cca až 50 ℅ horší, než u FMJ apod.
-> trénovat je potřeba
On to trochu strašák je opravdu, ne že není

-> maximum pro 9mm Luger (zdroj přebíjení Explosia) :
- tlak CIP max 2350 bar
- max OAL 29.7 mm
- průměrný rozptyl cca 50 mm/50m (jen informativně)
-> maximum pro náboje JHP Sterling/Norma (zdroj Esako)
- tlak max 2650 bar (ano, drtivá většina JHP je +P typ)
- průměrný rozptyl cca 75 mm/50 m (jen informativně)
Tak a teď tu máme závislosti OAL na tlaku, viz graf:
https://www.1911forum.com/threads/effec ... ty.448312/
Po odečtení (přesnost pouze informativní) mi vychází cca toto:
-> na každý "zatlačený" 1 mm (kratší náboj/OAL) o cca 300-320 bar více, oproti továrnímu.
K tomuto je třeba brát následující faktory:
-> přesnost prachování a typ prachu
-> těsnost usazení střely
-> přesnost nábojnice
-> provedení komory a počátek drážkování v hlavni
Takže když nosíme běžnou 9 mm Luger, tak je originál třeba našlápnutá na 2000 bar, střela při nošení zaleze o 1 mm a jsme na maximu dle CIP, u A1, kde může být z továrny i těch 2650 bar (nejhorší možné) zasunutí může způsobit tlak i skoro 3000 bar (beru, že půl mm třeba nepoznáte, ale celý mm už jo).

Vše jen informativní, přesnost nezaručená. Takže zejména plasťáky a starší kousky zbraní hlídat, případně ověřit na co byly testované.
Smutné bude, že to spousta lidí naláduje a ani třeba neví, že to tam nepatří, nebo že nějaké střely "zalézají".
Přesnost JHP je o cca až 50 ℅ horší, než u FMJ apod.

- Klicky
Příspěvek#108 » úte 10. čer 2025, 07:49
marinakus píše:Klicky : Stejně ty náboje na tebe musí v CRZ převést, takže do toho bude čumět stejně a v případě nábojů A-1 riskuje nepříjemnosti, kdybys výjimku náhodou neměl. Systém převod potom fakt nepřipustí (ověřeno). Leda by náboje převedl třeba na sebe nebo jinou osobu, která patřičnou výjimku má. To je ale už jen jeho boj.
Hele nevím co jim bylo, ty prodavači tam byli asi 3. Takže spíš lenost/neochota.
- Piggy
Příspěvek#109 » úte 10. čer 2025, 08:18
Erix: Díky za zajímavé údaje k zalezlým střelám. O podstatě jsem věděl, ale netušil jsem, jak to je kvantitativně.
Akorát mi přijde u sebeobranného střeliva o palec horší přesnost na 50 metrů zanedbatelná.Erix píše:Přesnost JHP je o cca až 50 ℅ horší, než u FMJ apod.-> trénovat je potřeba
- dan
Příspěvek#110 » úte 10. čer 2025, 09:26
Od tormentacniho naboje nepozaduju, aby me vytahnul z nejakyho akutniho pruseru. Ja nevim jake vsechny zmeny nastavaji a mohou mit vliv na tu funkci, kterou od toho naboje chci ja. Sazim na jistotu a ty naboje si obcas vymenim. Mozna zbytecne, ale tohle si jednou za par let opravdu dovolit muzu. Jak to delaji jini je na preferenci kazdeho soudruha.Murphy píše:Jako ze by jen nabijenim a vybijenim a tim zatlacenim strely vzniklo neco horsiho, nez na urovni tormentacniho naboje?
Mimochodem, ano, nez jsem do sveho G19 poridil A1 naboje, ktere maji tlaky na urovni P+, overil jsme si v dokumentaci, ze na to zbran je urcena. Jasne, ze P+ obvykle unese bez poskozeni i P-only zbran. Ale opravdu chci pokusovat s nastrojem, na jehoz spolehlivem fungovani muze zaviset neci zivot ? Ja ne.
Ano. Musel bych resit kam ho dat a neztratit, komplikuje to odevzdavani v prostorech kde se odevzdavat musi, a pri trech zasobnicich co u sebe mam me ten +1 uz zas az tak klicovej nepripada.Murphy píše:Nosis tedy naboju tolik, kolik se vejde do zasobniku, ne +1?
U nas zapisy za ostatni zbrojire delam ja a oni pristup nemaji. Pravda, pro nas je prodej streliva a zejmena zbrani okrajovou zalezitosti, ale to na recenem nic nemeni.marinakus píše:Zbrojíř firmy určitě přístup mít bude
- mobil-man
Příspěvek#111 » úte 10. čer 2025, 12:29
Piggy píše:Erix: Díky za zajímavé údaje k zalezlým střelám. O podstatě jsem věděl, ale netušil jsem, jak to je kvantitativně.Akorát mi přijde u sebeobranného střeliva o palec horší přesnost na 50 metrů zanedbatelná.Erix píše:Přesnost JHP je o cca až 50 ℅ horší, než u FMJ apod.-> trénovat je potřeba
Tohle mě zaujalo, protože mně se zdá, že když trénuji s JHP (onošené kousky SB a Hornady), tak to naopak letí na flek

- alabaj
Příspěvek#112 » úte 10. čer 2025, 12:41
marinakus píše:Klicky : Stejně ty náboje na tebe musí v CRZ převést, takže do toho bude čumět stejně a v případě nábojů A-1 riskuje nepříjemnosti, kdybys výjimku náhodou neměl. Systém převod potom fakt nepřipustí (ověřeno). Leda by náboje převedl třeba na sebe nebo jinou osobu, která patřičnou výjimku má. To je ale už jen jeho boj.
Tímto jsi mi připomněl jednu příhodu v podnikové prodejně CZUB v Praze, kupoval jsem A-1 Hornady pro 9luger, prodavač na mé že mám mít výjimku vytištěnou u sebe, já na něj že to mám v registru a nikdy sem to nepotřeboval , on odvětil že oni s tím pak mají práci to hledat ....... Ale tyhle problémy tam jsou jen s jedním prodavačem, dělá ze sebe ředitele zeměkoule....... Když je u pultu vždy už otáčím abych s ním nemusel cokoliv řešit. Tihle se pak mstí červeným tlačítkem když jim něco řeknete.... Vlastní zkušenost.
- Erix
Příspěvek#113 » úte 10. čer 2025, 13:08
To Piggy:
Zanedbatelné to je i není.
Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli.
Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).
To mobil-man:
Ano, možné je vše, jsou různé "anomálie", které nelze předvídat, nutno vyzkoušet. Můžeme mít dvě shodné zbraně a jedna bude "přesná" a druhá "na prd".
Zanedbatelné to je i není.

To mobil-man:
Ano, možné je vše, jsou různé "anomálie", které nelze předvídat, nutno vyzkoušet. Můžeme mít dvě shodné zbraně a jedna bude "přesná" a druhá "na prd".
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#114 » úte 10. čer 2025, 14:41
alabaj píše:Nejde jen o to to nosit, měl by sis s tím i zatrénovat, létá to jinak než klasický FMJ a podobně, to raději nos to s čím máš natrénováno než kupovat blbosti s řízenou deformací. Doporučuju si sám vyzkoušet do kusu plecka ve starý mikině co to udělá versus FMJ . Nenech se zlákat videi do gelu a opravdu si to vyzkoušej. Pak nos to s čím si zvyklej ne něco co nemáš ani vyzkoušeno, pak bys mohl být překvapen.
Nevíš o střelnici, kde by mě nechali střílet do kusu plecka v mikině?
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#115 » úte 10. čer 2025, 14:45
dan píše:Ze dvou duvodu ne. Ze si to mas vyzkouset, ten uz tu zaznel. Druhy je, ze ty naboje nemaji neomezenou zivotnost. Presneji receno, nemaji neomezeny pocet nabiti do zbrane.Petr z Braníka píše:Vzhledem ke statistikám mohu předpokládat, že mi ta krabička stačí na celý život.
Máš pravdu, párkrát jsem ten první už vystřelil na tréninku a nabil jsem nový. Takže jo, uznávám, že po prvním boomu, kdy si to všichni koupili, se pak ještě čas od času důvod ke koupi najde.
EDC pistoli doma odkládám na bezpečné místo tak jak je, v kydexu, nevybíjím z komory. Vybíjím jenom když ji chci uložit do trezoru (občas se rozhodnu jít ven z domova bez ní), nebo když jdu střílet, to si beru zásobníky s FMJ. Takže zase tak často se mi to nestalo, myslím že asi 4x jsem ten první měnil.
- vvitty
Příspěvek#116 » úte 10. čer 2025, 16:00
Erix píše:To Piggy:
Zanedbatelné to je i není.Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli.
Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).
Ty pocitas s tim ze ti nasledne projde strelba na 25 a vice metru jako nutna obrana?
- Erix
Příspěvek#117 » úte 10. čer 2025, 16:14
To Petr z Braníka:
Pokud si odůvodníš účel testu, tak myslím, že minimálně na venkovní střelnici nebude problém prohnat "kus prasete". Úklid tě nemine, ale problém asi nebude. Je dobré vědět, co za paseku to udělá, když A1čky použiješ (nebude to daleko od toho dostat klasickou olověnou kulí/střelou).
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=5zPRqWl1fBI
To vitty:
Ne, na víc jak "10 metrů" s NO nepočítám (cokoliv nad by patrně byla označeno jako "msta"). To bylo pro případ nejvyšší nouze - ozbrojenec ve městě atd, kterého by bylo možno zastavit "na dálku" (ne ovšem tak, jak chtěl ten reportér sundat pachatele FF na ochozu) -> tam by to bylo opravdu jen náhodné ostřelování.
Není ale dobré vědět, jak se to chová při případném "minutí" (nesmí se stát, ale náhoda je...), kam a jak to přesně letí, jaký je propad atd?

Pokud si odůvodníš účel testu, tak myslím, že minimálně na venkovní střelnici nebude problém prohnat "kus prasete". Úklid tě nemine, ale problém asi nebude. Je dobré vědět, co za paseku to udělá, když A1čky použiješ (nebude to daleko od toho dostat klasickou olověnou kulí/střelou).
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=5zPRqWl1fBI
To vitty:
Ne, na víc jak "10 metrů" s NO nepočítám (cokoliv nad by patrně byla označeno jako "msta"). To bylo pro případ nejvyšší nouze - ozbrojenec ve městě atd, kterého by bylo možno zastavit "na dálku" (ne ovšem tak, jak chtěl ten reportér sundat pachatele FF na ochozu) -> tam by to bylo opravdu jen náhodné ostřelování.

Naposledy upravil(a) Erix dne úte 10. čer 2025, 16:21, celkem upraveno 3 x.
- marinakus
- Erix
Příspěvek#119 » úte 10. čer 2025, 16:29
Takové menší vylepšení vlákna:
-> přehled Hollow Point nabojů - část 1.:

-> přehled Hollow Point nabojů - část 2.:

-> přehled Hollow Point nábojů - část 3.:

-> extrémní model:

-> odkaz na test: https://www.ammunitiontogo.com/lodge/barriers-and-ammo/
-> fakta a fikce: https://g9defense.com/blog/overpenetrat ... d-fiction/
-> přehled Hollow Point nabojů - část 1.:

-> přehled Hollow Point nabojů - část 2.:

-> přehled Hollow Point nábojů - část 3.:

-> extrémní model:

-> odkaz na test: https://www.ammunitiontogo.com/lodge/barriers-and-ammo/
-> fakta a fikce: https://g9defense.com/blog/overpenetrat ... d-fiction/
- Murphy
Příspěvek#120 » úte 10. čer 2025, 17:12
Ty obrazky jsou hezke. Bohuzel jsem u zadneho vyrobce nenase, jaka je alespon priblizne rychlostni hranice pro expanzi. A malokdo uvadi i rychlost z kratke zbrane, kterou pravdepodobne vetsina na sebeobranu pouzijje.
.38 z 19cm hlavne a 9L z 15cm (jak uvadi SB) znamena stejne koupit a prohnat pres hradla..
Kdyby alespon uvedli parametry zbrane a material cile u tech reklamnich fotek...
.38 z 19cm hlavne a 9L z 15cm (jak uvadi SB) znamena stejne koupit a prohnat pres hradla..
Kdyby alespon uvedli parametry zbrane a material cile u tech reklamnich fotek...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí