Nákup střeliva - A1

Murphy

Příspěvek#151 » stř 11. čer 2025, 14:15

Jestli se k nam rozsiri nakaza z Francie a Nemecka, muze v budoucnu kde kdo resit NO casteji, nez doted nakup noveho vozu.
I kdyz treba strelba na vuz, ktery si razi cestu davem by byla disciplina jen pro hodne otrle a sebevedome.

Piggy

Příspěvek#152 » stř 11. čer 2025, 14:23

Piggy píše:Akorát mi přijde u sebeobranného střeliva o palec horší přesnost na 50 metrů zanedbatelná.
Vážení, někteří mě asi špatně pochopili.
Umím si představit situaci NO i na mnohem větší vzdálenost, o to mi vůbec nešlo.
Nevidím ale podstatný rozdíl v rozptylu 2 nebo 3 palce na 50 metrů.
Nehoním středové desítky, odvracím útok ;)

Erix

Příspěvek#153 » stř 11. čer 2025, 14:48

Sobiho píše:Sorry, ale oprávněnost nutné obrany hodnotit v metrech je kardinální blbost... Nic není nemožné, mám to 25m k brance a soused má dům 25m ode mne... takových scénářů vymyslím spousty. Jediné co vím, že nebudu řešit metry, ale oprávněnost.

Tak je to i není blbost. Pokud tě někdo bude ostřelovat na 20-25 metrů ok. Pokud na tebe půjde s mačetou, ale ty ho sestřelíš prokazatelně na "víc" jak deset metrů asi to bude blbý. Někde jsem četl či slyšel, že se pak právně argumentuje i "mstou".

To vvitty:
To aktivní střelec vs ozbrojený civil. U té FF byl přece " ten novinář ". Jinak souhlas s "výhodou kontaktní vzdálenosti "

To Petr z Braníka:
Jj, hustý by bylo, kdyby osudného dne fungoval systém varování před střelbou, příslušníku SZS přišla SMS, kouknul z okna a viděl třeba xxx, jak střílí civilisty a svou AR15 by pachatele sundal třeba na 100 metrů optikou.
I kdyby se to reálně v budoucnu mohlo podařit třeba jen jednou, ty zachránění za to stojí. PČR je " malá" a dojezd dlouhý a třeba nakonec vyberou i jinou budovu.

To Murphy:
Snad ne, ale EU je plná "božích bojovníků" a magorů ze 3. zemí + vliv nepohody a strachu zbytku obyvatel (vznik duševních poruch).

To Piggy:
No, až budeš řešit situaci útočníka mezi civilisty, které budeš moci zachránit jen tak, že to napálíš z větší dálky + plus po tobě pálí on, tak můžeš onen 1" (25.4 mm) rozptylu sakra potřebovat. Jasně "pistol sniper" po ulici většinou nechodí, ale pro záchranu rukojmí se často řeší milimetry, viz různé LOSy atd.

Piggy

Příspěvek#154 » stř 11. čer 2025, 15:18

Jasně, můžu. Třeba u terče "terorista se kryje za rukojmím a vykukuje mu sotva půl hlavy" je fajn střelit ho do oka. Tam jde opravdu o milimetry.

Mac.42

Příspěvek#155 » stř 11. čer 2025, 15:41

Erix píše:Jj, hustý by bylo, kdyby osudného dne fungoval systém varování před střelbou, příslušníku SZS přišla SMS, kouknul z okna a

takže prosazuješ, aby byl přinejmenším pohyb členů SZS sledován státem?

přestaň už s tím blouzněním o nahrazování složek státu členy SZS... až to tu vyšťourá nějaký novinář, ještě to rozmaže, že jsou SZS pomatenci nadržení na střílení lidí (stačí pár tvých příspěvků zveřejnit a populisti u moci se přetrhnou, aby nám pro dobro lidu stát hračky přinejlepším zamknul do státní zbrojnice)

Sobiho

Příspěvek#156 » stř 11. čer 2025, 15:43

Piggy píše:
Piggy píše:Akorát mi přijde u sebeobranného střeliva o palec horší přesnost na 50 metrů zanedbatelná.
Vážení, někteří mě asi špatně pochopili.
Umím si představit situaci NO i na mnohem větší vzdálenost, o to mi vůbec nešlo.
Nevidím ale podstatný rozdíl v rozptylu 2 nebo 3 palce na 50 metrů.
Nehoním středové desítky, odvracím útok ;)

Na tuhle vzdálenost bude větší rozptyl v rukou, než ve střelivu... i když se to nesčítá, ale násobí, zcela zásadní vliv jsou opět "ruce". Takže palec sem/palec tam je fakt nepodstatný, nejdůležitější jsou střelecké schopnosti a umět vyhodnotit, kdy to prostě je snesitelná míra rizika (protože to riziko je to vždy). A co jsem střílel XRG tak jsem rozdíl v papíře nepoznal.

Sobiho

Příspěvek#157 » stř 11. čer 2025, 15:47

Mac.42 píše:
Erix píše:Jj, hustý by bylo, kdyby osudného dne fungoval systém varování před střelbou, příslušníku SZS přišla SMS, kouknul z okna a

takže prosazuješ, aby byl přinejmenším pohyb členů SZS sledován státem?

přestaň už s tím blouzněním o nahrazování složek státu členy SZS... až to tu vyšťourá nějaký novinář, ještě to rozmaže, že jsou SZS pomatenci nadržení na střílení lidí (stačí pár tvých příspěvků zveřejnit a populisti u moci se přetrhnou, aby nám pro dobro lidu stát hračky přinejlepším zamknul do státní zbrojnice)

Jen k tomu mimo tématu :-) Ono to zase není nová myšlenka. Např. už někde funguje systém First Responderů tedy vycvičených lidí na neodkladnou předlékařskou pomoc, máš jí v app a pokud v tvém okolí je událost, systém tě dle GPS lokalizuje, vyhodnotí dosah a pošle žádost o pomoc a ty buď přijmeš událost nebo odmítneš. Pak můžeš v reálném čase začít NPP či KPR za rohem, kde je třeba. A ten systém je založen na dobrovolnosti a můžeš se deaktivovat, když nemůžeš. V případě NPP jde o vteřiny a tohle je systém, jak co nejdříve pomoc.

Erix

Příspěvek#158 » stř 11. čer 2025, 15:59

To piggy: Trochu nepochopeno, ale fakt je, že zbraň by měla být "nástroj" co možná nejpřesnější.

To Mac: TO jsem nenapsal a pak to pěkně vysvětluje Sobiho. Navíc, pokud máš smart phone, tak i tobě "ví" už spousta lidí.

To Sobiho: Souhlas, ale opět jsem pro co nejpřesnější systém ruka-zbraň-náboje. Pokud to to byla uplně putna, tak nemusíme mít dlouhé, drážky v hlavni a místo nábojů stačí kamínky. :) Jinak ten first responder dobře pochopen. :idea: Trochu mně to připomíná houkající sirénu: "požární poplach" a to klidně ve 2:00 (spoustu lidí to se..e). Účel je prý svolat hasiče a taky "probudit" potenciální oběť, která neví, že hoří. Takže vždy jdu, kouknu, barák nehoří - dobrý, kouknu na všechny strany - sousedi taky ne, dobrý.
Kdyby ne, tak v rámci možností jdu budit sousedy, případně hasit či zachraňovat. On ten požár často hlásí někdo i s větší dálky (nejednou takto někdo uhořel, ale před barákem asi dvacet minut banda čumilů). Taková vsuvka.

vvitty

Příspěvek#159 » stř 11. čer 2025, 17:17

Erix píše:To vvitty:
To aktivní střelec vs ozbrojený civil. U té FF byl přece " ten novinář ". Jinak souhlas s "výhodou kontaktní vzdálenosti "

Ano. V dobe kdy uz v okoli operovaly slozky.

dan

Příspěvek#161 » stř 11. čer 2025, 21:47

vvitty píše:Vzdalenost muze silne ovlivnit zda jsi spravne vyhodnotil situaci a zda ji nebylo mozne vyresit jinak.
Jen pro presnost - podminka "neslo vyresit jinak" je u KN ("Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak"), ale nikoliv u NO ("Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.").

S tim, ze pravdepodobnost je miziva lze jen souhlasit. A dekovat, ze zijeme na takovem miste. Jenze navzdory male pravdepodobnosti tohoto jevu, ja uz v sebeobrane vystrelil. Takze pri diskusi o "to se prakticky nemuze stat" jsem osoba zaujata.

Erix

Příspěvek#162 » čtv 12. čer 2025, 14:30

Jo, ale to je citace "zákona".;) Zákon je "svatej", ale. 8-) Vlastní NO začíná často mnohem dříve, pokud tedy hned nevyběhne maník třeba s nožem či mačetou).
Někde bylo pěkné video s rozborem "gradující" situace. Obsahovalo to výzvu, zajištění "potenciálních" svědků a už pak došlo na tasení a později střelbu. Níže vkládám video, jak NO určitě nefunguje. ;)
https://youtu.be/kQKrmDLvijo?si=OypRltjM5pMJCW27

dan

Příspěvek#163 » pát 13. čer 2025, 00:01

A co tim chtel basnik rici ? A to ani nenaleham, aby to nejak souviselo s tematem vlakna ...

Erix

Příspěvek#164 » pát 13. čer 2025, 07:01

Asi tolik, že použít "bez rozmyslu" v KN A1 střelivo (ať jsem v tématu) bez alespoň náznaku pokusu situaci řešit jinak (někdy lze, někdy nelze beru) může být posouzeno u soudu špatně = směr vězení. Ano, NO nemluví explicitně (tj. přímo vyjádřeno zákonem) o nějakém pokusu řešit jinak, ale implicitně (nepřímo vyplývající ze zákona) a lidsky z toho vychází, že jako držitel se vždy musím alespoň pokusit o to "nestřílet" (proto to video).
Další věc, že je vždy prokazatelně, i když zákon neukládá (dokonce se zmiňuje, že na rozdíl od PČR netřeba vůbec), velké + se pokusit útočníka "okřiknout a předem varovat" co se může stát (pokud svědci potvrdí k nezaplacení), se zmiňovat nebudu. I toto rozhoduje - pokud jen vystřelím, nebo pokud před tím nahlas řvu: "ne ne, přestaň nebo budu střílet, nenuť mě použít zbraň",... I pouhé hlasité "STOP" + případná namířená zbraň někdy funguje a střelba netřeba.

marinakus

Příspěvek#165 » pát 13. čer 2025, 08:33

Nutná obrana absolutně neřeší prostředek k jejímu provedení. Ale stejně je fajn, že všechny příspěvky jsou k původnímu tématu.

Zpět na