Použití střeliva Hollow Point

Carloss

Příspěvek#106 » pon 12. led 2015, 12:29

Tak na to koukám... a nějak se mi to stejně nezdá.. Ale mohu se mýlit. Začneme par. 1, zejména odst. 1, písm. a), který jasně říká, že se týká... blbablabla "...držitelů průkazů zbraní při jejich ověřování..." Toto chápu tak, že se to týká způsobu ověřování a značení, nikoli používání, to totiž popisuje ZoZ a příslušná vyhláška. Ale jak říkám, je to jen má doměnka, názor... mohu se mýlit.

marinakus

Příspěvek#107 » pon 12. led 2015, 13:41

§ 16
Povinnosti kontrolovaných osob a držitele průkazu zbraně
(1) Výrobce, dovozce a vývozce je povinen

a) před uvedením na trh nebo před vývozem předkládat kontrolované výrobky k ověřování a uvádět je na trh nebo vyvážet, jen pokud jsou ověřeny a opatřeny zkušební značkou,

Jelikož náš stát přistoupil k dohodě C.I.P., nemusí být střelivo schváleno naší zkušebnou ale jakoukoliv jinou, která je na tom z tohoto hlediska stejně.

c) po vydání certifikátu o typové kontrole střeliva označit vnější stranu nejmenšího spotřebitelského obalu stanoveného střeliva zkušební značkou uvedenou v certifikátu a zajistit v rozsahu stanoveném vyhláškou ministerstva výrobní kontrolu ke zjištění, zda jsou ve výrobě dodrženy stanovené technické požadavky, a vést o tom evidenci,

Carloss

Příspěvek#108 » pon 12. led 2015, 13:51

Jak jsem říkal, týká se to subjektů uvádějících střelivo na trh. Tedy nikoli koncových uživatelů, neb ti na trh nic neuvádějí.

marinakus

Příspěvek#109 » pon 12. led 2015, 14:14

Jasně. A pokud není uvedeno na trh, dostane se ke koncovému uživateli jak? Pokud nemá typovou zkoušku, nemůže jít podle mého názoru o schválené výrobní provedení a tudíž se jedná o A-čko.

Rough boy

Příspěvek#110 » čtv 15. led 2015, 11:13

mobil-man píše:...12. Šoková střela - jednotná střela, se špičkou ve tvaru komolého kužele, který je na vrcholu opatřen otevřenou válcovou dutinou, do které zasahuje část olověného jádra tvaru komolého kužele, plášť je na okrajích podélně naříznut....

Jen jsem si tuto větu vypůjčil. Pokud se dívám na většinu střel JHP, tak bývají tvaru ogiválního, nikoli komolého kužele...tudíž se nejedná o šokové střely - nebo se mýlím?

marinakus

Příspěvek#111 » čtv 15. led 2015, 19:01

To je v pořádku. Ale A-čko podle ZoZ je střelivo pro krátké kulové zbraně se střelou šokovou nebo střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku, což podle mě poloplášť je (to druhé samozřejmě).

sided
moderátor

Příspěvek#112 » čtv 15. led 2015, 19:53

Ale polopláště SB .357 jsou podle zkušebny v pořádku.

Rough boy

Příspěvek#113 » čtv 15. led 2015, 20:12

marinakus: Jasně,vím, jak to myslíš. Prostě mi ta část o šokové střele připadá, že je to jako kdyby napsali, že zbraň kategorie A je samočinná zbraň s dřevěnou pažbou. Takže když budu mít s plastovou nebo bez pažby, tak Áčko dle zákona nemám. Co na tom, že to střílí dávkami.

Dancek

Příspěvek#114 » čtv 15. led 2015, 20:29

marinakus píše: Ale A-čko podle ZoZ je střelivo pro krátké kulové zbraně se střelou šokovou nebo střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku, což podle mě poloplášť je (to druhé samozřejmě).

Poloplášť bez dutiny není střela určená ke zvýšení ranivého účinku, to by pak musely být v této kategorii i všechny olověné střely a to víme, že nejsou. Převážná většina poloplášťů nedosáhne z krátké zbraně takové rychlosti, aby se při zásahu živé tkáně přetvarovaly a zvětšily svůj průměr.
Jiná situace je u dlouhých zbraní, kde střela dosahuje podstatně vyšší rychlost, tam je poloplášť schopný se rozšířit, jenže v dlouhých zbraních není zase střela určená ke zvýšení ranivého účinku zakázána.

marinakus

Příspěvek#115 » čtv 15. led 2015, 21:59

O.K. Možná nějaká taková studie existuje. Tady je asi jediná situace, kdy je každý generál před bitvou (mě nevyjímaje). Po bitvě by se případně čekalo na rozhodnutí znalce, nejspíše z ČÚZZS. Já zastávám názor, že střelit někoho i za použití FMJ je dost velký průser pro oba a nehodlám vymýšlet, co ještě zákonu odpovídá a co už ne. Jen můj názor, nikoho nepřesvědčuji.

Sided : dík za info o .357 - tuto informaci jsem nějak přehlédl nebo prostě nedohledal.

Rough boy

Příspěvek#116 » čtv 15. led 2015, 22:15

Počítám, že použitý druh střeliva při sebeobraně se bude řešit asi dost individuálně, v některé situaci možná jako první věc, v jiné možná skoro vůbec. Každopádně pokud vezmu, jak v jednom souvětí dokázali zákonodárci definovat provedení šokové střely, tak v případu zvýšeného ranivého účinku je to přesně naopak - zde jsem našel odpověď ČÚZZS. Všimněte si posledních dvou vět....ani po devíti letech se nic nezměnilo:
http://forum.gunshop.cz/legalni-naboje- ... -t660.html

Carloss

Příspěvek#117 » čtv 15. led 2015, 22:54

Rough boy píše:
mobil-man píše:...12. Šoková střela - jednotná střela, se špičkou ve tvaru komolého kužele, který je na vrcholu opatřen otevřenou válcovou dutinou, do které zasahuje část olověného jádra tvaru komolého kužele, plášť je na okrajích podélně naříznut....

Jen jsem si tuto větu vypůjčil. Pokud se dívám na většinu střel JHP, tak bývají tvaru ogiválního, nikoli komolého kužele...tudíž se nejedná o šokové střely - nebo se mýlím?

A střelu SB HS nemají jádro olověné, ani válcovou dutinu. Nemají ani pášť podélně naříznut. Obdobně střelu action 4 a 5. Dala by se tam sice najít válcová dutina, ale ne už naříznutí, nebo olověné jádro. Obojí jsou střely homogenní.

marinakus

Příspěvek#118 » pát 16. led 2015, 07:51

Jen nemají typovou zkoušku - alespoň ty SB HS určitě ne. Tudíž nejdou legálně zakoupit.

Sided: kdes našel ty SB .357 poloplášť? Já to v rejstříku rozhodnutí kategorizace ČÚZZS nemůžu najít.

Carloss

Příspěvek#119 » pát 16. led 2015, 07:54

Bavíme se tu o legálnosti použití, nikoli o nakupování.

sided
moderátor

Příspěvek#120 » pát 16. led 2015, 08:36

Carlos: když se něco neprodává tak se to nedá legálně získat a tedy ani použít. Meleš pořád dokola to samý.
Náboje Federal EFMJ taky nemají žádnou dutinu a vypadají jako celoplášť a přesto je zkušebna klasifikovala jako Ačko.

Marina: teď nevím, jestli to pár let ale tutově to tam je.

Zpět na