.22 LR
- vidocqcz
-
AlexandrDarius - Příspěvky: 20
- AlexandrDarius
Příspěvek#153 » pon 10. bře 2025, 21:49
Ahoj, prosím o doporučení spolehlivého 22lr střeliva, ideálně s čistým hořením. Co jsem žhavil Google, tak na mezinárodních (rozuměj amerických) fórech dost doporučují CCI.
Nějaké další tipy, třebas z evropské produkce?
Na ceně moc nesejde jako že mi jedno, jestli dá za náboj 2 nebo 4 kačky
Na nějaké to střílení na střelnici, že jo.
Nějaké další tipy, třebas z evropské produkce?
Na ceně moc nesejde jako že mi jedno, jestli dá za náboj 2 nebo 4 kačky

Na nějaké to střílení na střelnici, že jo.
- MM
Příspěvek#154 » pon 10. bře 2025, 22:32
Nie som ziadny mierenkar s .22kou ale mozem potvrdit CCI Standard velocity, pripadne CCI Quiet - ked to chces fakt tiche s tlmicom. Pouzivam v 10" a 18" samonabijacke (Ruger 10/22) na pohodovu strelbu - na 50m sa +- do 19mm zaslepky strielat da. Nejake zavady nepamatam. Akurat moje info je o strelive tak 3 roky starom - zobral som vtedy do zasoby a stale bezim z toho, takze treba vyskusat.
- Gimpel
Příspěvek#155 » úte 11. bře 2025, 00:10
................. ,,spolehlivého 22lr střeliva, ideálně s čistým hořením."
Jsem rád, že se vynořilo toto vlákno, již jsem na něj zapomněl.
Nikdá nestřílím jen zbytečně drahé náboje. Napřed udělám si co potřebuji a okamžitě přecházím na běžný výcvik s S&B Club. Značnému znečištění zbraně dlouhodobě zvyklý, že toto tolik neřeším. Tedy částečně věřím i výrobci a mínění těch, co ty zde dražší značky sypou neustále a značně.
Coby zcela spolehlivý a ,,čistý" patron doporučuji - CCI Suppressor.
CCI má i další náboje s ,,chčistým" prachem. Studoval jsem to ,,u nich", příliš nezjišťoval co se sem (ne)dováží a z pohodlnosti nesháněl. Rozhodně mám o něco z toho zájem a i celkově o tuto značku.
Dále je s ,,čistotou" hoření spojován - Federal Suppressor.
Fysicky neznám = zkušenost nemám, dostupnost zapomněl.
Požadavek SPOLEHLIVOST +,,ČISTOTA" docela zužuje výběr.
V oblasti samotné ± spolehlivosti toho je, že toto téma co se váže i ke konkrétní zbrani, rád jiným přenechám.
Dva experti co jsou na videu v ,,Beretta 70/71" - poslední příspěvek, střelivo (Gemtech) také příliš neřeší.
Jsem rád, že se vynořilo toto vlákno, již jsem na něj zapomněl.
Nikdá nestřílím jen zbytečně drahé náboje. Napřed udělám si co potřebuji a okamžitě přecházím na běžný výcvik s S&B Club. Značnému znečištění zbraně dlouhodobě zvyklý, že toto tolik neřeším. Tedy částečně věřím i výrobci a mínění těch, co ty zde dražší značky sypou neustále a značně.
Coby zcela spolehlivý a ,,čistý" patron doporučuji - CCI Suppressor.
CCI má i další náboje s ,,chčistým" prachem. Studoval jsem to ,,u nich", příliš nezjišťoval co se sem (ne)dováží a z pohodlnosti nesháněl. Rozhodně mám o něco z toho zájem a i celkově o tuto značku.
Dále je s ,,čistotou" hoření spojován - Federal Suppressor.
Fysicky neznám = zkušenost nemám, dostupnost zapomněl.
Požadavek SPOLEHLIVOST +,,ČISTOTA" docela zužuje výběr.
V oblasti samotné ± spolehlivosti toho je, že toto téma co se váže i ke konkrétní zbrani, rád jiným přenechám.
Dva experti co jsou na videu v ,,Beretta 70/71" - poslední příspěvek, střelivo (Gemtech) také příliš neřeší.
- Gimpel
Příspěvek#156 » úte 25. bře 2025, 20:10
Rychlost prachu v .22 LR.
Dobrý přebíječ mi vykládal. I obstojně ale nikoliv zcela vyargumentoval. Do malorážkových patronů se prý vyrábí extrémně rychlé prachy. Nikomu jinému než muničkám tyto neprodají. Kdyby se laborovaly do té německé devítky, komorová destrukce jistá.
Jen na otázku: ,,Proč malorážka tedy musí míti lauf alespoň 35 až 40 cm, aby vyhořel všechen prach?", odpověděl: ,,Nevím".
Věc se mi nezdá ale dotyčný se v komponentech a střelivu vyzná.
Vím jen, že malorážkových prachů více je. Viděl jsem destičkové a kuličkový. O rychlostech jejich hoření nevím nic.
Co k věci máte?

Dobrý přebíječ mi vykládal. I obstojně ale nikoliv zcela vyargumentoval. Do malorážkových patronů se prý vyrábí extrémně rychlé prachy. Nikomu jinému než muničkám tyto neprodají. Kdyby se laborovaly do té německé devítky, komorová destrukce jistá.
Jen na otázku: ,,Proč malorážka tedy musí míti lauf alespoň 35 až 40 cm, aby vyhořel všechen prach?", odpověděl: ,,Nevím".
Věc se mi nezdá ale dotyčný se v komponentech a střelivu vyzná.
Vím jen, že malorážkových prachů více je. Viděl jsem destičkové a kuličkový. O rychlostech jejich hoření nevím nic.
Co k věci máte?

- Murphy
Příspěvek#157 » úte 25. bře 2025, 20:26
Aguilla .22 LR HV 40 gr ma mit podle krabicky 380 m/s, ale nevim, pro jak slouhou hlaven.
S hlavne 41 mm revolveru NAA jsme na hradlech namerili 280 m/s.
Z toho bych laicky hadal, ze vetsina spis stacila shoret jeste uvnitr.
A plamen sice sleha, ale neprisel mi az tak vyrazny.
Navic je to revolver a neco mezi 5 a 10 % navic spolkne cylinder gap..
Na druhou stranu 38 SB z Rugera KLCR (47mm hlaven) vykazuji ztratu rychlosti proti vyrobcem udavane. 270 ku 230.
Rychlost vyrobce uvadi pro hlaven delky 190 mm.
Jestli z toho dokazes neco odhadnout nebo dokonce spocitat.....
S hlavne 41 mm revolveru NAA jsme na hradlech namerili 280 m/s.
Z toho bych laicky hadal, ze vetsina spis stacila shoret jeste uvnitr.
A plamen sice sleha, ale neprisel mi az tak vyrazny.
Navic je to revolver a neco mezi 5 a 10 % navic spolkne cylinder gap..
Na druhou stranu 38 SB z Rugera KLCR (47mm hlaven) vykazuji ztratu rychlosti proti vyrobcem udavane. 270 ku 230.
Rychlost vyrobce uvadi pro hlaven delky 190 mm.
Jestli z toho dokazes neco odhadnout nebo dokonce spocitat.....
- Gimpel
Příspěvek#158 » úte 25. bře 2025, 23:16
Pokud nejde o pistolové střelivo (malorážka) a výrobce neuvede krátký lauf. Oni běžně měří z dlouhých balistických hlavní. Aby na papíře měli hezky vysokou rychlost. Potažmo později hezké konto.
380 m/s - 280 m/s = 100 m propad rychlosti.
Toto na mne nepůsobí dojmem, že většina prachu vyhořela v hlavni. Když nestřílíš v noci, většinu plamene spíše nevidíš. Část nevyužité střeliviny nehoří vůbec a letí až pět metrů před ústí (tam konchčí přechodová balistika).
Ten extrémně rychlý prach v .22 LR, se mi značně nepozdává. (Sama hilsna s okrajovým zápalem, není na tlakovou mrdu.)
Onen přebíječ pozdává. Jinak bych ho (věc) neřešil. Tento koule z laufu věru nevytlouká, jen závody a i různě po světě.
380 m/s - 280 m/s = 100 m propad rychlosti.
Toto na mne nepůsobí dojmem, že většina prachu vyhořela v hlavni. Když nestřílíš v noci, většinu plamene spíše nevidíš. Část nevyužité střeliviny nehoří vůbec a letí až pět metrů před ústí (tam konchčí přechodová balistika).
Ten extrémně rychlý prach v .22 LR, se mi značně nepozdává. (Sama hilsna s okrajovým zápalem, není na tlakovou mrdu.)
Onen přebíječ pozdává. Jinak bych ho (věc) neřešil. Tento koule z laufu věru nevytlouká, jen závody a i různě po světě.
- Haluziak
Příspěvek#159 » stř 26. bře 2025, 07:12
Gimpel tak já bych třeba u malorážky hezky vysokou rychlost nechtěl - nemám zájem o transsonické jevy. Co od malorážky chci je 325m/s a ES do 1m/s
Bohužel zatím jsem naměřil od 271,3m/s do 339m/s 16" hlaveň s tlumičem, Winchester T22, Norma Tac22, RWS R50. Musím si to začít zapisovat protože už si nepamatuji které měli kolik a jaký ES
Bohužel zatím jsem naměřil od 271,3m/s do 339m/s 16" hlaveň s tlumičem, Winchester T22, Norma Tac22, RWS R50. Musím si to začít zapisovat protože už si nepamatuji které měli kolik a jaký ES
- Gimpel
Příspěvek#160 » stř 26. bře 2025, 18:03
............ ,,u malorážky hezky vysokou rychlost nechtěl" .............
Jasně, rozumím a souhlasím. Kdo víme o co jde, tak ti co umíte přesně střílet z dlouhé, se většinou držíte těsně podzvukově.
U myslivců je však toto již jak kdo (výkon se nepřehlíží vždy).
Konečně my s krátkými bojovými malorážkami.
Sám alespoň do Beretty 71, nepáskuji více než Standard Velocity. Nejde tolik o tlumič (krátký lauf, mi nadzvuk dá tak u Federal Punch). Nemíním ji přetěžovti (i takto dostává dost).
Někteří však a do všeho
preferují HV vždy.
Moje téma zde vzniklo tak, že slova onoho přebíječe Pistolníka nesmetávám ze stolu. Byť se mi někdy nepozdávají.
===============================================================
I na tomto fóru jsou smysluplně zakázány citace předchozího příspěvku. Přesto jsem nikdá nebyl napomenut, za ty drobné, jednořádkové výseky toho na co reaguji.
Myslím, že s. binární k věci přistupují dobře!

Jasně, rozumím a souhlasím. Kdo víme o co jde, tak ti co umíte přesně střílet z dlouhé, se většinou držíte těsně podzvukově.
U myslivců je však toto již jak kdo (výkon se nepřehlíží vždy).
Konečně my s krátkými bojovými malorážkami.
Sám alespoň do Beretty 71, nepáskuji více než Standard Velocity. Nejde tolik o tlumič (krátký lauf, mi nadzvuk dá tak u Federal Punch). Nemíním ji přetěžovti (i takto dostává dost).
Někteří však a do všeho

Moje téma zde vzniklo tak, že slova onoho přebíječe Pistolníka nesmetávám ze stolu. Byť se mi někdy nepozdávají.
===============================================================
I na tomto fóru jsou smysluplně zakázány citace předchozího příspěvku. Přesto jsem nikdá nebyl napomenut, za ty drobné, jednořádkové výseky toho na co reaguji.
Myslím, že s. binární k věci přistupují dobře!

- king
- Gimpel
Příspěvek#162 » čtv 27. bře 2025, 17:44
king : to ovšem znamená, že ten dobrý přebíječ daleko od pravdy nebyl, zajímavé.
Dobrá telepatie. Včera jsem myslel na téma - kdyby se zde zjevil expert ,,king", ten by mi věc objasnil s přehledem.
........ ,,rychlejší jsou prachy pro cvičné ("slepé") náboje."
Další zajímavost, toto by mne nenapadlo.
Jen terminologie.
Že se nějak rozlišují ,,rychlost hoření prachu" a ,,živost prachu", nebo ne?
Dobrá telepatie. Včera jsem myslel na téma - kdyby se zde zjevil expert ,,king", ten by mi věc objasnil s přehledem.
........ ,,rychlejší jsou prachy pro cvičné ("slepé") náboje."
Další zajímavost, toto by mne nenapadlo.
Jen terminologie.
Že se nějak rozlišují ,,rychlost hoření prachu" a ,,živost prachu", nebo ne?
- Gimpel
Příspěvek#163 » úte 8. dub 2025, 08:53
Líbí se mi, že kolega Murphy, co s bouchačkami asi zachčínal relativně nedávno, měří úsťovou rychlost. Sám toto zanedbávám total. Nanejvýš si, tak jednou za roků dvacet, změřiti od jiného nechám.
Naopak se zájmem studuji tabulkové hodnoty výrobců a patřičně je snižuji (délka laufu). Hodil se mi i kolegův exaktní poznatek, že z hodně malého NAA, naměřil propad rychlosti oproti tabulce rovných metrů to sto.
To je přesně ono. Většina ale nikoliv zcela všechny .22 LR, jsou primárně konstruovány do flinty. U krátkých musíme tabulkouvou rychlost ponižovti takřka vždy.
Výjimkou je snad jen Federal Punch, kde stran dobré rychlosti, byla uvedena hlaveň o délce dva palce. Tato nadupanost z oblasti Hyper Velocity, vyžaduje však zejména celoocelové revolvery, že i NAA. Ještě je přípustný ten Ruger, s neželezným závěrem a s kohoutem. Jinam to (Punch) necpěte (tedy do krátkých samonabíjecích).
(zkušenosti s tím Ruger vs. střelivo, mne zajímají)
Naopak se zájmem studuji tabulkové hodnoty výrobců a patřičně je snižuji (délka laufu). Hodil se mi i kolegův exaktní poznatek, že z hodně malého NAA, naměřil propad rychlosti oproti tabulce rovných metrů to sto.
To je přesně ono. Většina ale nikoliv zcela všechny .22 LR, jsou primárně konstruovány do flinty. U krátkých musíme tabulkouvou rychlost ponižovti takřka vždy.
Výjimkou je snad jen Federal Punch, kde stran dobré rychlosti, byla uvedena hlaveň o délce dva palce. Tato nadupanost z oblasti Hyper Velocity, vyžaduje však zejména celoocelové revolvery, že i NAA. Ještě je přípustný ten Ruger, s neželezným závěrem a s kohoutem. Jinam to (Punch) necpěte (tedy do krátkých samonabíjecích).
(zkušenosti s tím Ruger vs. střelivo, mne zajímají)
- Murphy
Příspěvek#164 » úte 8. dub 2025, 09:56
Zacinal pred rokem.
A meril jsem kvuli porovnani energie - zjistit, co by mohlo mit zastavovaci efekt a pripadne odhadnout, jestli by neco z dutych expandovalo.
K praktickemu testu v gelu, na kanystrech s vodou, nebo na praseci kyte, jsem se zatim porad nedostal.
A meril jsem kvuli porovnani energie - zjistit, co by mohlo mit zastavovaci efekt a pripadne odhadnout, jestli by neco z dutych expandovalo.
K praktickemu testu v gelu, na kanystrech s vodou, nebo na praseci kyte, jsem se zatim porad nedostal.
- Gimpel
Příspěvek#165 » úte 8. dub 2025, 13:33
Kdyžtak se podívej na ten Federal. Je přesně pro tebe. Vymysleli patron do těch krátkých bojových malorážek, co si ho materiálově dovoliti mohou.
Expansní není a u této ráže a aplikace to považuji za dobře (průbojnost). Větší výkon do krátkého laufu v .22 LR nekoupíš.
Expansní není a u této ráže a aplikace to považuji za dobře (průbojnost). Větší výkon do krátkého laufu v .22 LR nekoupíš.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí