Zalezlá střela od častého nabíjení
- MRBLUE
Příspěvek#31 » sob 20. srp 2022, 13:30
Ten “izrael” som ironizoval. Tiez som zastanca nosenia s nabojom v komore. Ale nabijam standardne, postupom: Zasunut zasobnik, stiahnut zaver uplne dozadu a pustit. Skontrolovat podany naboj a vymenit zasobnik za plny.
Nosene naboje pravidelne menim.
To dorazanie vytahovaca cez okraj nabojnice je blbost.
Nosene naboje pravidelne menim.
To dorazanie vytahovaca cez okraj nabojnice je blbost.
- Eagg
Příspěvek#32 » sob 20. srp 2022, 21:28
CzechJoker.
To bolo napsane kuli zmatnuti pripadne policie kdyby to tady sledovala. Vybijim ci nevybijim? Pisu jo a,pak ne. Aby sem udelal zmatek. Zaroven muzu spochybnit ze ja sem ja a ze to pisu ja a ne nekdo jiny.
Jinak samozrejme nevybijim/vybijim. Vem si z toho co chces. Idealne nic.
Ale ze nevis jak,se natahuje zaver na pistoli to sem sokovan. No nechci zase jet offtopic. Takze to neber nijak.
Ja sem take hledal xrg testy a nejsoum to ze reknes ze parametrovo je to jako policejne naboje to nestaci. Uz by sem ocekaval nejake testy i primo techto strel. Tym ze jejoch konstrukce je jina da se predpokladat ze i v zelatine budouuse chovat jinak.
To bolo napsane kuli zmatnuti pripadne policie kdyby to tady sledovala. Vybijim ci nevybijim? Pisu jo a,pak ne. Aby sem udelal zmatek. Zaroven muzu spochybnit ze ja sem ja a ze to pisu ja a ne nekdo jiny.

Jinak samozrejme nevybijim/vybijim. Vem si z toho co chces. Idealne nic.
Ale ze nevis jak,se natahuje zaver na pistoli to sem sokovan. No nechci zase jet offtopic. Takze to neber nijak.

Ja sem take hledal xrg testy a nejsoum to ze reknes ze parametrovo je to jako policejne naboje to nestaci. Uz by sem ocekaval nejake testy i primo techto strel. Tym ze jejoch konstrukce je jina da se predpokladat ze i v zelatine budouuse chovat jinak.
- MRBLUE
Příspěvek#33 » sob 20. srp 2022, 21:48
Podla tej tvojej laponciny by ta odhalili hned.
A v com je problem pri stahovani zaveru?
Pravidelne ti je odporucane porekadlo ze: “Menej je niekedy viac”.
A co sa “setrenia” nabojov tyka, neni lepsie nosit to na co mas financie? Potom nemusis riesit rozne nezmyselne sposoby nabijania. Uz som zazil aj vemena co nabijali Glock do hlavne pri skladani zbrane.
A v com je problem pri stahovani zaveru?
Pravidelne ti je odporucane porekadlo ze: “Menej je niekedy viac”.
A co sa “setrenia” nabojov tyka, neni lepsie nosit to na co mas financie? Potom nemusis riesit rozne nezmyselne sposoby nabijania. Uz som zazil aj vemena co nabijali Glock do hlavne pri skladani zbrane.
- Eagg
Příspěvek#34 » sob 20. srp 2022, 22:09
MRBLUE ja neresim tady zalezle strely v zmysle financnom. Jak sem psal o par stranek driv tak 1mm strela zalezla jde na odpal. Zrovna dneska sem si jednu taku vyradil . Dal do krabicky a najblizzsie na strelnici jede na odpal. (Bol som dnes na strelnici ale ze je zalezena sem identifikoval a kdyz sem ji vybijel dneska vecer)
Mne jen zajima ci xrg naboje ci min zalezaju nebo ne.
Treba hornady critical defense nebo duty ted presne nevim jak maji to drazkovani na nabojnici kde je strela spusobuje prave to ze to min zaleza pri opakovanom vybijeni a nabijeni.
Tot vse.

Asi je jasne z foto ktera zalezla a jde na odpal.
Ktera je uplne nova nenatahnuta jeste ani jednou v komore
A ktera uz bola natahnuta v komore vic krat ale jeste nezalezla ani kousicek
Ta Zalezla identifikovana dneska je vyradena a pude na odpal
Resim to jestli XRGcka zalezaju take nebo ne. Nekde mi nekdo rikal, uz nevim kdo. Ze nezalezaju. Muze to potvrdit nekdo kdo je ma? Ja je kupovat nechci. Mam jeste magtechy 115 jhp polku krabicky.
Mne jen zajima ci xrg naboje ci min zalezaju nebo ne.
Treba hornady critical defense nebo duty ted presne nevim jak maji to drazkovani na nabojnici kde je strela spusobuje prave to ze to min zaleza pri opakovanom vybijeni a nabijeni.
Tot vse.

Asi je jasne z foto ktera zalezla a jde na odpal.
Ktera je uplne nova nenatahnuta jeste ani jednou v komore
A ktera uz bola natahnuta v komore vic krat ale jeste nezalezla ani kousicek
Ta Zalezla identifikovana dneska je vyradena a pude na odpal

Resim to jestli XRGcka zalezaju take nebo ne. Nekde mi nekdo rikal, uz nevim kdo. Ze nezalezaju. Muze to potvrdit nekdo kdo je ma? Ja je kupovat nechci. Mam jeste magtechy 115 jhp polku krabicky.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#35 » ned 21. srp 2022, 08:54
Každá střela ti zaleze do nábojnice, když ji stokrát nabiješ. Pokud ti to nezpůsobí závadu při nabíjení, což bys možná poznal (vzpříčený náboj, nedovřený závěr apod.), tak v tom problém není - na funkci rostlináře to nemá vliv a ty řešíš hovadiny.
Pokud ti to vadí, tak si stanov toleranční pásmo zasunutí třeba na hodnotu 1 mm +/- 0,1 mm a každý náboj, který dosáhne této hodnoty, vyřaď a nahraď novým.
Pokud nechceš řešit tento problém, zkus přejít na revolver. Tam ti zaručeně nic nezaleze.
Raději se nebudu ptát na tajné kouzlo niklovaných nábojnic...
To je ten tombak. Souhlasím, jsou to zmatkaři a u služebních nábojů nemají žádné info. Trochu si myslím, že to je záměr - XRG-D jsou pravděpodobně stejné, jenom trochu podsypané, což by dávalo smysl.
Pokud ti to vadí, tak si stanov toleranční pásmo zasunutí třeba na hodnotu 1 mm +/- 0,1 mm a každý náboj, který dosáhne této hodnoty, vyřaď a nahraď novým.
Pokud nechceš řešit tento problém, zkus přejít na revolver. Tam ti zaručeně nic nezaleze.
Raději se nebudu ptát na tajné kouzlo niklovaných nábojnic...
Carloss píše:Někde jsem našel i CuZn 10.
To je ten tombak. Souhlasím, jsou to zmatkaři a u služebních nábojů nemají žádné info. Trochu si myslím, že to je záměr - XRG-D jsou pravděpodobně stejné, jenom trochu podsypané, což by dávalo smysl.
- HLAP
Příspěvek#36 » ned 21. srp 2022, 18:25
Nosím S&B JHP, které zalézají už cca po desátém nabití tak, že se mi jim nechce moc věřit. Podělím se o korespondenci se SB ohledně této problematiky, podle nich by měl náboj 20x nabitý ještě plnit svoji funkci:
Dobrý den,
u nábojů JHP, které nosím, a tedy každý den nabiju a doma pak zase vybiju první náboj ze zásobníku, se po několika opakováních zasune střela do nábojnice a uzavře se dutina na předku střely - viz foto.
Mám k tomu dvě otázky a prosím o odpověď:
1- lze takto deformovaný náboj bezpečně vystřelit?
2 - jedná se o vadu k reklamaci? Na krabičce není uvedeno, kolik nabití a vybití by měl náboj zvládnout, než se stane nepoužitelný.
Děkuji, s přátelským pozdravem HLAP
Dobrý den,
Na posouzení oprávněnosti reklamace potřebuji předat náboje našim technikům.
Z fota je ale patrné, že střela náboje naráží při nabíjení na nějakou překážku, což není běžné.
Můžete mi ještě prosím dát informaci, jakou že to vlastníte zbraň, typ atd.
Děkuji a přeji pěkný den. RH
Dobrý den,
jedná se o pistoli CZ-P10c, koupena nová v prosinci, vystřílela cca 3000 ran a skluzavka nábojové komory hlavně vypadá v pořádku - viz foto
Dobrý den ještě jednou.
Konzultoval jsem s techniky.
U speciálních zakázek, tzn např pro ozbrojené složky garantujeme 20 cyklů nabíjení.
Dle zaslaného fota a opotřebení střely i nábojnice je patrné, že náboj byl nabíjen četněji.
Mohu doporučit náboj vložit do komory při otevřeném závěru a následně dovřít.
Prostě se vyvarovat dynamickému nabití prvního náboje ze zásobníku.
Nejedná se o vadu, na kterou by se vztahovala reklamace.
S pozdravem RH
OK, děkuji. Budu tedy nabíjet max 20x. Starý náboj pak mohu vystřelit? Po takovém zatlačení střely do nábojnice předpokládám zvýšený tlak při výstřelu. Nevím, jestli přesáhne nějakou mez, kdy by již mohl poškodit pistoli...?
S pozdravem HLAP
Tento náboj bych nedoporučoval použít ke střelbě.
Mohu jej od Vás odebrat a nechat zlikvidovat na ničišti.
Takže je budu nosit dál. Abych jim věřil, že se s nimi mohu spolehlivě bránit, nabiju max 15x (radši) a pak ho vystřelím. Podle výrobce by ještě měl být pořád spolehlivý až do dvacátého nabití
Dobrý den,
u nábojů JHP, které nosím, a tedy každý den nabiju a doma pak zase vybiju první náboj ze zásobníku, se po několika opakováních zasune střela do nábojnice a uzavře se dutina na předku střely - viz foto.
Mám k tomu dvě otázky a prosím o odpověď:
1- lze takto deformovaný náboj bezpečně vystřelit?
2 - jedná se o vadu k reklamaci? Na krabičce není uvedeno, kolik nabití a vybití by měl náboj zvládnout, než se stane nepoužitelný.
Děkuji, s přátelským pozdravem HLAP
SmartSelect_20220821-191638_Gallery.jpg
Dobrý den,
Na posouzení oprávněnosti reklamace potřebuji předat náboje našim technikům.
Z fota je ale patrné, že střela náboje naráží při nabíjení na nějakou překážku, což není běžné.
Můžete mi ještě prosím dát informaci, jakou že to vlastníte zbraň, typ atd.
Děkuji a přeji pěkný den. RH
Dobrý den,
jedná se o pistoli CZ-P10c, koupena nová v prosinci, vystřílela cca 3000 ran a skluzavka nábojové komory hlavně vypadá v pořádku - viz foto
Dobrý den ještě jednou.
Konzultoval jsem s techniky.
U speciálních zakázek, tzn např pro ozbrojené složky garantujeme 20 cyklů nabíjení.
Dle zaslaného fota a opotřebení střely i nábojnice je patrné, že náboj byl nabíjen četněji.
Mohu doporučit náboj vložit do komory při otevřeném závěru a následně dovřít.
Prostě se vyvarovat dynamickému nabití prvního náboje ze zásobníku.
Nejedná se o vadu, na kterou by se vztahovala reklamace.
S pozdravem RH
OK, děkuji. Budu tedy nabíjet max 20x. Starý náboj pak mohu vystřelit? Po takovém zatlačení střely do nábojnice předpokládám zvýšený tlak při výstřelu. Nevím, jestli přesáhne nějakou mez, kdy by již mohl poškodit pistoli...?
S pozdravem HLAP
Tento náboj bych nedoporučoval použít ke střelbě.
Mohu jej od Vás odebrat a nechat zlikvidovat na ničišti.
Takže je budu nosit dál. Abych jim věřil, že se s nimi mohu spolehlivě bránit, nabiju max 15x (radši) a pak ho vystřelím. Podle výrobce by ještě měl být pořád spolehlivý až do dvacátého nabití
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- JirkaCV
- Piggy
Příspěvek#38 » ned 21. srp 2022, 18:41
Obávám se, že toto nás vrací k tématu, co zde již bylo vypuzeno jako OT:
Není to nakonec blbost, opakovaně nabíjet a vybíjet ten samý náboj?
Asi je, že? A tedy proč vůbec vybíjet? A jsme tam, kde jsme už byli.
Naposledy upravil(a) Piggy dne ned 21. srp 2022, 18:43, celkem upraveno 1 x.
- Carloss
Příspěvek#40 » ned 21. srp 2022, 18:44
Piggy píše:Obávám se, že toto nás vrací k tématu, co zde již bylo vypuzeno jako OT:
Což vede k otázce postavené kapku jinak: Není blbost opakovaně vybíjet a nabíjet?
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#41 » ned 21. srp 2022, 18:55
To se mi moc nezdá. Taky nosím SB JHP a takhle nevypadají. Teď už je kolem tma, ale za světla to vyfotím, protože 20x přebití je pro mě otázka ani ne týdne.
Info o max. 20 přebití je zajímavá. Trochu bych to očekával v data sheetu (https://www.sellier-bellot.cz/produkty/pistolove-a-revolverove-naboje/pistolove-a-revolverove-naboje/pdf/288/), tam nic takového nepíšou, takže sorry.
Info o max. 20 přebití je zajímavá. Trochu bych to očekával v data sheetu (https://www.sellier-bellot.cz/produkty/pistolove-a-revolverove-naboje/pistolove-a-revolverove-naboje/pdf/288/), tam nic takového nepíšou, takže sorry.
- audis
Příspěvek#42 » ned 21. srp 2022, 19:22
ad zalézání střely:
nabíjejte náboj tak, že závěr přibržujete rukou při nabírání náboje. Jestli se nábojovi nechce do komory, zahrkejte s pistolí trochu, abyste mu pomohli. + nějaká přiměřená visuální kontrola zbraně, že se nabilo správně dle zbraně a vašeho citu a pocitu jistoty (u mě skoro žádná speciální kontrola). Problem solved or no exist. (ted jsem zkusil na svých dvou pistolích , no problémo.)

- Eagg
Příspěvek#43 » ned 21. srp 2022, 23:39
Audis to muze spusobit pruser v pripade potreby zbrane.
Zadne zahrkani ani jemme nabijeni.
Radsi nabijem razantne naboj za,10 kc 25 az 30 x a pak ho vystrelim, nez nabijet 100x naboj za,35 kc jen abych ho setril. Tymto spusobem si tak akurat udelam zavadu v ten nejneevhodnejsi okamich. Takze ne. Normalne dynamickw nabiti. Jine ani nepoznam a je mi uplne proti srsti poustet pomalu zaver. Dale... Skontrolovat, doklepnout zaver, potahnou zaaobnik a zapuzdrit.
A kazdy nech si vybija jak chce. Idealne je vybijet podle potreby jak sw tady uz napsalo a moc se mi to libilo. Kdyz nekdo vy ze pojede v dany den vic krat pric a nosi zbran 24/7 tak si musi sam zvazit ci se mu oplati za den vybit vic krat, nebo jenom jednou kdyz "konci" svuj den.
Takze dle potreby. To je to spravne. (Samozrejme OT)
Tak jeste kus OT aby se nestalo nestesti
.. dulezite je.
Mit "nedobitni trezor". Tj zadne tesco trezory i kdyz mame jenom do 2 zbrani. V takom trezore by nabita zbran byt nemela. Kdyz ma ale nekdo riadny trezor certifikovany ktery jen sam o sebe ma skoro 100 kg a ma tam aj pusku a v nem tisice naboju do pusky a pistole, tak bych se nebal nechat tam EDC zbran, pravidelne nosenou , nabitou. . Nehrozi nic.
Deti k nemu pristup nemaju
, zena take ne
, sused take ne
, , milenka take ne
, kamaradi take ne
a prodejce trezora
"snad take ne"
...
V pripade ze pride nahodna kontrola policie (jak bola u mne) rreknete.
"potreboval sem si pred odchodem odskocit na wc a mnel sem uz u sebe svou zbran, tak sem ji nachvili odlozil do bezpecneho trezora ke kteremu mam pristup jenom ja. V zadnem pripade nenechavam zbran nabitou v trezore, protoze dbam pravnich predpisu.
HOtovo. (Jeste Vas pochvali)
Je to rozhodne bezpecne. Velmi bezpecne. Protoze se vybiji jenom dle potreby. Takze mne neberte za slovo a urcite NENECHAVEJTE NABITOU ZBRAN V "SMEJD-SEJFOCH
... tak jeste jednou
nenechavejte nabitou zbran v "smejd-sejfoch" 
Zadne zahrkani ani jemme nabijeni.
Radsi nabijem razantne naboj za,10 kc 25 az 30 x a pak ho vystrelim, nez nabijet 100x naboj za,35 kc jen abych ho setril. Tymto spusobem si tak akurat udelam zavadu v ten nejneevhodnejsi okamich. Takze ne. Normalne dynamickw nabiti. Jine ani nepoznam a je mi uplne proti srsti poustet pomalu zaver. Dale... Skontrolovat, doklepnout zaver, potahnou zaaobnik a zapuzdrit.
A kazdy nech si vybija jak chce. Idealne je vybijet podle potreby jak sw tady uz napsalo a moc se mi to libilo. Kdyz nekdo vy ze pojede v dany den vic krat pric a nosi zbran 24/7 tak si musi sam zvazit ci se mu oplati za den vybit vic krat, nebo jenom jednou kdyz "konci" svuj den.
Takze dle potreby. To je to spravne. (Samozrejme OT)
Tak jeste kus OT aby se nestalo nestesti

V pripade ze pride nahodna kontrola policie (jak bola u mne) rreknete.
"potreboval sem si pred odchodem odskocit na wc a mnel sem uz u sebe svou zbran, tak sem ji nachvili odlozil do bezpecneho trezora ke kteremu mam pristup jenom ja. V zadnem pripade nenechavam zbran nabitou v trezore, protoze dbam pravnich predpisu.
HOtovo. (Jeste Vas pochvali)

Je to rozhodne bezpecne. Velmi bezpecne. Protoze se vybiji jenom dle potreby. Takze mne neberte za slovo a urcite NENECHAVEJTE NABITOU ZBRAN V "SMEJD-SEJFOCH

- Carloss
Příspěvek#44 » pon 22. srp 2022, 01:28
S tím výkonem náboje nemáš tak docela pravdu. Ono totiž na výkonu/rychlosti záleží jak moc a kvalitně řízená deformace v měkkém cíli proběhne. A střelba přes překážku? Taky není pravddou, že to nepotřebujeme. Překážka nejsou jen zavřené neprůhledné dveře, ale taky třeba jen "kus klacku", sklo v různých úhlech a podobně. A najednou může být potřeba být schopen i s takovými situacemi počítat. V obraně holt není čas na opravu. To může být už taky pozdě.
- Honzajan
Příspěvek#45 » pon 22. srp 2022, 06:35
Probuh, seberte nekdo tomu grafomanovi klavesnici. Jednak vubec nemysli a vubec ho nezajima, co mu radi ostatni a jeste se ta slovenska cestina neda cist (coz uz mu taky ostatni radili,at pise raci ciste slovensky).
Pro neznale veci, aby si nevzali spatny priklad: zbran se ma nabit a nasledne zkontrolovat dorazeni zasobniku,pritomnost naboje v komore,poloha zaveru zaveru a sup s tim do pouzdra.
Je tudiz uplne jedno, jak se naboj dostane do komory, protoze nasleduje kontrola polohy zaveru (dorazeni). Cili pomale nabiti, aby se nezasouvala strela nicemu nevadi. To by ale lidi museli pouzivat hlavu k necemu jinemu nez jen aby jim neprselo do krku.
Edit: niklovane nabojnice jsou spis marketing, jak z lidi vytahnout vic penez. Nerikam, ze jejich vlastnosti nejsou pravda, ale nejsou vubec potreba.
Pro neznale veci, aby si nevzali spatny priklad: zbran se ma nabit a nasledne zkontrolovat dorazeni zasobniku,pritomnost naboje v komore,poloha zaveru zaveru a sup s tim do pouzdra.
Je tudiz uplne jedno, jak se naboj dostane do komory, protoze nasleduje kontrola polohy zaveru (dorazeni). Cili pomale nabiti, aby se nezasouvala strela nicemu nevadi. To by ale lidi museli pouzivat hlavu k necemu jinemu nez jen aby jim neprselo do krku.
Edit: niklovane nabojnice jsou spis marketing, jak z lidi vytahnout vic penez. Nerikam, ze jejich vlastnosti nejsou pravda, ale nejsou vubec potreba.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí