Použití střeliva Hollow Point
- Honzajan

Příspěvek#662 » úte 26. led 2021, 19:19
Tomak: Jde o konstrukci střely. Každé HP musí být konstruované na určitý rozsah rychlosti. Klasickým příkladem je 357, kdy jsou náboje často dělané pro revolvery a fungují dobře. Když je ale dáš do pušky, dostanou se střely s rychlostí výš, než bylo zamýšleno a pak se v cíli nejenže otevřou, ale rozpadnou dřív než se dostanou tam, kde mají účinkovat. Opačný příklad je střelivo konstruované pro optimální otevření u 4-5" hlavně a pak se může stát, že se neotevře u 3" hlavně.
To je důvod, proč třeba Sig nabízí JHP klasické lajny(Elite) a pro krátké hlavně v lajně P365, kde P365 používá rychlejší prach a hlavně jiné střely, ač mají třeba stejnou hmotnost jako v klasické lajně.

To je důvod, proč třeba Sig nabízí JHP klasické lajny(Elite) a pro krátké hlavně v lajně P365, kde P365 používá rychlejší prach a hlavně jiné střely, ač mají třeba stejnou hmotnost jako v klasické lajně.
- Tomak

- rarach89

Příspěvek#664 » úte 26. led 2021, 23:47
Z těch co budou na začátku dostupný, tak je asi nejlepší Hornady Critical Defense. https://www.hornady.com/ammunition/handgun/9mm-luger-115-gr-ftx-critical-defense#!/ nebo potom https://www.hornady.com/ammunition/handgun/9mm-luger-100-gr-ftx-critical-defense-lite#!/ , ale ty první budou asi lepší volba. Pro běžné zbraně na nošení ideální volba. Stačí se mrknout na videa, např. Glock 17 vs 43 skoro stejný výsledek. Dutina se neplní bordelem, protože je tam gumová vložka, která pomáhá otevření. Od Hornady jsou dobrý i Duty, ty jsou vymyšlený pro FBI - tam byl požadavek na prostřelení čelního skla, dveří auta apod. a zanechání vlastností, kdy po zásahu do těla dojde k otevření a předání energie. Duty se ale dostane v balistickém gelu cca o 13cm dál než Critical Defense. Proto je CD lepší volba pro minimalizování ohrožení dalších osob. 
Pak jsou samozřejmě na USA trhu lepší HP, které se otevřou asi na 240% původní velikosti, ale záleží jestli se to sem dostane a kdy, to je střelivo výrobců o kterých tady nikdo moc neslyšel.

Pak jsou samozřejmě na USA trhu lepší HP, které se otevřou asi na 240% původní velikosti, ale záleží jestli se to sem dostane a kdy, to je střelivo výrobců o kterých tady nikdo moc neslyšel.
- morho

Příspěvek#665 » úte 26. led 2021, 23:55
Někdo tu psal, že už má Critical Defense objednaný, jaký obchod to byl?
Našel jsem zatím Proarms mají v nabídce několik JHP (9mm), ale nic zatím skladem. Na FB psali že se to sem snaží dotáhnout. Na Armoru mají Critical Duty a CEPP Extra, a pak několik obchodů nabízí Magtech JHP...

Našel jsem zatím Proarms mají v nabídce několik JHP (9mm), ale nic zatím skladem. Na FB psali že se to sem snaží dotáhnout. Na Armoru mají Critical Duty a CEPP Extra, a pak několik obchodů nabízí Magtech JHP...
- rarach89

Příspěvek#666 » stř 27. led 2021, 00:51
Budu brát zde https://shop.proarms.cz/strelivo/13355- ... 5gr-ftx-cd jen co jim dorazí. Něco přijde už příští týden, ale maj toho objednáno víc, tak to bude postupně.

- erteple

Příspěvek#668 » stř 27. led 2021, 07:16
Tak v současnosti se v US prodává krabička standardních lugrů kolem 60 USD, takže je to IMO ještě dobrá cena - bude o hodně hůř.  Ostatně podívej se na dostupnost jiných věcí (AR atp). Amíci teď jedou hlavně pro sebe a zatím to nepolevuje (např. po projevu ředitele fy. Federal spíš naopak).

- greenhorn

Příspěvek#669 » stř 27. led 2021, 07:52
erteple: Můžeš mi vysvětlit, proč bych měl porovnávat cenu střeliva v ČR s USA?  Abych se mohl holedbat, že 1 ks 9L za 30 Kč je vlastně dobrá cena? Cha, cha, cha. Chi, chi, chi. Cho, cho, cho. A že bude hůř asi všichni tušíme. A víš proč? Protože dobře už bylo.  
Tak nějak tuším, že prodejci využijí toho, že po novele zákona bude větší hlad po střelivu HP a ceny půjdou nahoru. A zároveň jsem přesvědčen, že používání HP-ček naše problémy asi nevyřeší.

Tak nějak tuším, že prodejci využijí toho, že po novele zákona bude větší hlad po střelivu HP a ceny půjdou nahoru. A zároveň jsem přesvědčen, že používání HP-ček naše problémy asi nevyřeší.
- DJ Die

Příspěvek#671 » stř 27. led 2021, 09:14
Já to rozhodně nebudu nosit, dokud jich nevystřílím aspoň 500, abych si ověřil, jestli a jak se změní nastřelení zbraně, a jestli mi to vůbec bude žrát.
Taky je otázka, jestli S&B nepřijdou s něčím trochu lepším, než co mají v nabídce teď, když to budou moct prodávat i u nás. Ne, že bych jim nějak extra věřil, ale člověk může vždycky doufat.

Taky je otázka, jestli S&B nepřijdou s něčím trochu lepším, než co mají v nabídce teď, když to budou moct prodávat i u nás. Ne, že bych jim nějak extra věřil, ale člověk může vždycky doufat.
- rarach89

Příspěvek#672 » stř 27. led 2021, 09:36
greenhorn píše:rarach89: 30 korun za jeden náboj 9 luger, to se vyplatí. Toto střelivo určitě vyřeší všechny tvé problémy.
No problémy žádné nemám a nevím jak by mi je střelivo mělo řešit, ale v případě použití bude rozhodně nižší riziko zranění dalších osob.
Klidně 50Kč, v čem je problém? To střelivo se tolik neprodává a jeho vývoj něco stál (např. Hornady Duty se pro FBI dělalo asi 6 let), takže je dražší. Sem do ČR se objednává v malém množství, je to oproti trhu USA flusnutí do moře. Koupím si dvě krabičky, 10ks vyzkouším na střelnici a zbytek nacpu do dvou zásobníků na bůh ví jak dlouho, takže mě ta cena opravdu netrápí. Otec nosil zbraň 34 let a nikdy nevystřelil, já už nějakej ten pátek taky a musím zaklepat, taky nic. Takže proč řešit cenu? Na trénování si koupím pytel Alsa pro po 4,20Kč.
- rarach89

- jezekif

Příspěvek#674 » stř 27. led 2021, 10:02
9mm v lugru (i když HP) za třicet v českých? No to by museli být "samonaváděcí", abych za to ty prachy dal 
 Pravidlo nos s čím trénuješ je pro mě mnohem důležitější, než nějaký imaginární pocit menší pravděpodobnosti zranění někoho nezúčastněného, kdyby se tam náhodou nachomýtl.

- Tomak

Příspěvek#675 » stř 27. led 2021, 10:30
Ono to s HP bude dost podobný, jako s laserem a kolimátorem na pistoli. Všichni na to čekali a pár lidí si to i koupilo. Žádnej velkej boom se nekonal. Pokud bude cena u některých HP opravdu kolem 20 - 30 Kč, lidi to moc kupovat nebudou. Třeba hlavně i proto, že JHP od Magtechu stojí pod 10 Kč/ks a fungujou. Což zas vyvolá odbornou debatu o tom, o kolik moc jsou ty dražší JHP lepší. A vystřílet minimálně desítky ran za takovou cenu, abych věděl, že mi to v mý pistoli bude šlapat, jak má, do toho se moc lidí taky nepohrne. Hlavně ve světle toho, že to jsou náboje, o kterých všichni doufáme, že je nikdy nebudeme muset použít. Což mě přivádí k velmi podobné debatě o nejvhodnější ráži na obranu. I tam jde o to se hlavně trefit, jedno čím, ale trefit.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí