Nákup střeliva - A1

marinakus

Příspěvek#76 » ned 8. čer 2025, 13:22

dan : Jak jsi přišel na to, že obchodník se zbraněmi nemusí mít přístup do CRZ? To je blbost. A náboje A-1 už v této kategorii do CRZ přebíráš, ovšem náboje ostatní žádné kategorie nemají, takže je CRZ v podstatě nemá jak hlídat. A jestli máš na mysli každého jednotlivého prodavače, tak máš sice pravdu ale to na povinnosti ověřit si oprávněnost nákupu nic nemění. Zbraň kat. B nebo A-1 také nemůže prodat bez ověření povolení nebo výjimky k držení.
Naposledy upravil(a) marinakus dne ned 8. čer 2025, 13:26, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#77 » ned 8. čer 2025, 13:23

Erix : Kde ty bereš svoje zaručené informace by mě tedy fakt zajímalo?

Erix

Příspěvek#78 » ned 8. čer 2025, 13:28

Klidně nahoď rozpor, nebo SZ, ať to kdyžtak vyřešíme a bludy vyvrátíme.

marinakus

Příspěvek#79 » ned 8. čer 2025, 14:00

Erix : Tak třeba to, jak se chtělo vnitro zbavit CRZ. Jen pro příklad.

Erix

Příspěvek#80 » ned 8. čer 2025, 14:12

Ale to je pravda, fakt nekecám, nějaké dva roky zpět či víc, ještě před FF. Říkalo se tam, že by bylo možná fajn to předat třeba i externě (firmě). ;) Policie, že to sice nějak zajišťuje, ale zároveň ji to brzdí. Jdu to pohledat, byla to nějaká tiskovka či tak.

vvitty

Příspěvek#81 » ned 8. čer 2025, 16:34

Piggy píše:Kdysi jsem věřil, že v EU je něco jako "volný pohyb zboží".

S tim EU vznikala. Vymyslene to bylo dobre, dokonce to po prekonani ruznych barier nejakou dobu fungovalo, nicmene uz pomerne dlouho to neplati protoze vznikaji bariery nove - ne nutne typu cla a podobne ale typu ruznych povinnych registraci obchodniku atd. a netyka se to ani zdaleka jenom zbrani ....

JirkaCV

Příspěvek#82 » ned 8. čer 2025, 17:46

EU vznikla primárně proto, aby se zase Francouzi s Němcema neservali. A funguje to docela dobře.
Volný pohyb zboží existuje pořád. Jasně, zemědělci brečí, hlavně ti z Francie a Španělska.
Ale volný pohyb zbraní po Evropě snad nechce nikdo. Teda kromě Urzy.

cipis

Příspěvek#83 » ned 8. čer 2025, 18:18

Toš volný pohyb se zbraní snad chceme, ne?

vvitty

Příspěvek#84 » ned 8. čer 2025, 19:07

JirkaCV píše:Volný pohyb zboží existuje pořád. Jasně, zemědělci brečí, hlavně ti z Francie a Španělska.

Ale tak jiste. Kamiony s kurecim jezdi Evropou tam a zpet.
Akorat teda kdyz chces prodavat koncovym zakaznikum tak se mnozi bariery ruznych povinnych lokalnich registraci, casto proveditelnych pouze subjektem zalozenym v dane zemi. Odpady, elektro, obaly... spousta uzitecne byrokraticke prace. V korporacich typu Amazon to resi par lokalnich zamestnancu v lokalni pobocce, v rozpoctu se to ztrati, Temu s Aliexpresem to resi tak ze na to kasle a male firmy at si trhnou a nebo risknou jestli se na to prijde :D

dan

Příspěvek#85 » ned 8. čer 2025, 21:43

marinakus píše:jestli máš na mysli každého jednotlivého prodavače, tak máš sice pravdu ale to na povinnosti ověřit si oprávněnost nákupu nic nemění.
Ano, asi jsme to nezduraznil dostacne, ale mluvil jsme skutecne o tom, ze do CRZ nemusi mit pristup kazdy jednotlivy prodavac.
A byla to moje reakce na cizi udiv, ze nekde chteji tu A1 vyjimku fyzicky videt, misto toho, aby si ji sami nasli v CRZ. Zakon (stavajici) presnou proceduru overeni nepredepisuje, ale pocita s tim, ze k pristupu do CRZ v okamziku predani nedojde, pripousti az 48 hodinovou prodlevu. Overeni pak probehne jinak, napriklad na zaklade fyzickych dokladu, ktere nemusi byt aktualni a nenabizeji az takovou uroven overeni. Zda bylo takove overeni dostatecne rozhodne az soud.

marinakus

Příspěvek#86 » pon 9. čer 2025, 07:37

dan : Máš pravdu, že přístupy jsou různé. Osobně u neznámého kupujícího neprodám žádné sledované zboží, pokud si neověřím reálnou možnost převedení na jeho osobu a to zjistím jen z CRZ. Cráním tím sebe ale nakonec i jeho.

dan

Příspěvek#87 » pon 9. čer 2025, 09:40

Setkal jsme se i s tim, ze mi A1 strelivo bylo prodano na zaklade ZP a cestneho prohlaseni, ze A1 vyjimku mam. Prodejce ale s ohledem na okolnosti prodeje nemel zadny duvod pochybovat, ze nerikam pravdu. Navic, kdyz ma nabyvatele dostatecne identifikovaneho a dodatecne by se ukazalo, ze lhal, muze byt obvinen z podvodu.

To jsou ale drzitele licence, coz nejsou jedini prodejci zbrani a streliva. A soukroma osoba (dle stavajiciho zakona) pristup k temto informacim nema. Nikdy jsem nezkusil, jestli by mi OSZBM bylo ochotno na telefonicky dotaz potvrdit, zda je povoleni/vyjimka predlozena protistranou platna a "nespotrebovana".

Novy zakon bude ohledne zpusobu prokazovani opravneni jasnejsi, protoze to v § 146 upravuje explicitne. Opravneni bude mozne prokazat bud' elektronicky, potvrdi ho PCR nebo dokonce jakykoliv drzitel ZL1. A kdo fakt chce mit v ruce papir co vypada jako nejaky prukaz, muze si nechat vystavit a nektera opravneni prokazovat pomoci EZP.

Pokud je ale jednou ze stran drzitel ZL1, pak nastupuje povinnost zapsat prevod do CRZ bez odkladu. A kdyz uz tam drzitel licence stejne musi, bude obtizneji obhajovat, ze existenci a aktualni platnost opravneni overil jinym, mene spolehlivym zpusobem, nez prave nahlednutim do CRZ.

marinakus

Příspěvek#88 » pon 9. čer 2025, 13:04

dan : No, když myslíš, že to bude jednodušší, brát ti to nebudu.

dan

Příspěvek#89 » pon 9. čer 2025, 14:12

Co myslis ? Kontrolovat to v CRZ hned ? Rikals, ze to stejne delas.

Petr z Braníka

Příspěvek#90 » pon 9. čer 2025, 15:44

marinakus píše:dan : Člověče, nechci kecat ale mám silný dojem, že CRZ prodej střeliva kat. A-1 neumožní, pokud není držitel ZP zároveň držitelem příslušné výjimky. Už jsem takový prodej dlouho nedělal. Ono to střelivo zrovna levné není a počáteční zájem o něj už hodně vyprchal.

Nedivím se. Já jsem si toho koupil jednu krabičku, abych je měl na běžné nošení a tyhle bych použil jedině, kdybych měl střílet doopravdy, při obraně. Vzhledem ke statistikám mohu předpokládat, že mi ta krabička stačí na celý život.

Zpět na