Nákup 7,62x39

rumcajs_tr

Příspěvek#241 » sob 1. lis 2025, 22:10

Dík, to co pises tak nejak dava smysl. Ty zbrane by mely neco vydrzet. Cetl jsem i o proplachnuti vodou hned po strelbe - rozpousti korozivni soli. Ale to uz jsme mimo tohle téma - nákup 7,62x39. Takze - kde koupit nejlepe?
Diky!

Sam Jr.

Příspěvek#242 » ned 2. lis 2025, 08:35

Na krámech máš teď zcivilnělý vojenský po 8kč kus, koukni po inzerci třeba na hunting-bazaru, občas někdo pouští zásoby pro prodeji sa58/AK, tak jestli najdeš pobliíž za lepší cenu, vem je.

Jarda.Jezek

Příspěvek#243 » ned 2. lis 2025, 11:08

Když vodu, tak se sodou. na druhou stranu, pak to zase může reznout od vody. Možná není od věci to propláchnout nějakým levným CLP a pak čističem brzd. Neříkám, že to stačí, ale přijde mi to lepší než voda.

rumcajs_tr

Příspěvek#244 » ned 2. lis 2025, 15:23

Zajímalo by mě, s jakýma zápalka je tohle:
https://www.getload.cz/tovarni-puskove- ... -762-124-s
Asi ho mají třeba tady - novinka:
https://www.cidpraha.cz/naboj-7-62x39-fmj-124grs/

Podle ceny to bude asi spíš klasika rtuťáky ze surplus zásob...

Díky za ty tipy s tím propláchnutím.

Jarda.Jezek

Příspěvek#245 » ned 2. lis 2025, 15:32

To prostě bude obecné vyřazené armádní střelivo směsného původu a stáří někde mezi 40-70ti lety. Zápalky téměř jistě rtuťové. Ovšem, s vylejzrovanou značkou GL, takže pokud se to dostane k vlhkosti, je jasné předem, kudy to prorezaví.
Takže nic proti, jestli se ti líbí cena a dopravní dostupnost, střílet to bude.

Letec 12

Příspěvek#246 » ned 2. lis 2025, 16:47

Pro pána Jána lidi , nic neproplachujte vodou, stačí bezprostředně po střelbbě ještě na střelnici prostříknout WD, pokud chcete být lepší, tak jakýkoli zbraňový olej a boresnake a máte po starostech. Pře pár lety tu jeden člen dělal náročné testy a tohle se prokázalo jako to úplně nejlepší pokud máte korozivní zápalku (černá originál).

Jarda.Jezek

Příspěvek#247 » ned 2. lis 2025, 17:37

A nepsal jsem snad, že olej a čistič brzd je lepší než voda?

rumcajs_tr

Příspěvek#248 » ned 2. lis 2025, 19:19

Diky za tipy. WD a zbraňový olej s hadem se jeví jako optimální řešení. Střelivo vezmu co bude nejlevnější, nebudu nad tim mudrovat, je to kosa, musí vydržet
Moc dik všem.

Renegade

Příspěvek#249 » pon 3. lis 2025, 06:59

Jarda.Jezek píše:A nepsal jsem snad, že olej a čistič brzd je lepší než voda?

Čistič brzd silně odmašťuje, takže by rozhodně neměl být použit jako poslední. Pokud po něm nepoužiješ nějaký olej, tak budou reznout i věci, které by to jinam ani nenapadlo...

ondra009

Příspěvek#250 » pon 3. lis 2025, 14:49

Jenze oleje nerozpousti sul. Takze to prostriknut wd tu sul mozna v hlavni zakonzervuje a brani korozi, ale nerekl bych, ze cisti. Dost mozna se nekam nedostane vubec, jako je plynovy kanalek. Navic je to drahe. Co je spatneho na vode? Delam to tak bezne a nemam s tim potize.

Letec 12

Příspěvek#251 » pon 3. lis 2025, 20:17

Horkou vodu se sodou, mýdlem a dalšími přísadami používali už za 2.sv války rusové, ale je s tím práce, moc to nečistí a musí se dobře vysušit (to je hlavní problém). Na topení nebo u ohně.
Na čištění je mnohem vhodnější WD jako ten úplně najslabší základ, nebo líp zbraňový olej, který čistí (rozpouští úsady), neutralizuje, částečně i pasivuje a konzervuje. Ani puška s tvrdochromem v hlavni není dlouhodobě odolná proti korozi. Už jsem to viděl na 58 . Prostě čistit co nejdříve a u nábojů 7,62x39 se rtuťovou zápalkou je to opravdu nezbytné.
Otázka zda kupovat vojenské střelivo, ano ale mnohem víc čistit.

Zpět na