Strhávání
Co jinam nepatří...
- eM
 - Bydliště: HK - PCE - Žamberk ———————————————— člen sdružení LEX www.gunlex.cz

Příspěvek#1 » stř 9. led 2013, 10:26
Ahoj,
narazil jsem na příklad cíle pro praváka a pravděpodobných důvodů stržení...
http://reloadbench.com/pdf/files/TargetRightHanded.pdf
Co si o tom myslíte? A pokud to podle Vás není blbost, můžeme to zkusit přeložit i pro anglicky nevládnoucí. Já jsem ovšem zatím anglické terminologie nepříliš znalý, takže jsem si troufnul jen na tenhle nástřel:
- Vylamování zápěstí směrem vzhůru
- Naklánění (v očekávání zpětného rázu)
- ??? nebo prst příliš hluboko v lučíku
- Příliš křečovité sevření
- Prolamování zápěstí směrem dolů, tlačení rukou dolů, sklánění hlavy
- Trhání nebo ťukání do spouště
- ???
- Prst příliš málo v lučíku
- Naklánění (v očekávání zpětného rázu) nebo ???

narazil jsem na příklad cíle pro praváka a pravděpodobných důvodů stržení...
http://reloadbench.com/pdf/files/TargetRightHanded.pdf
Co si o tom myslíte? A pokud to podle Vás není blbost, můžeme to zkusit přeložit i pro anglicky nevládnoucí. Já jsem ovšem zatím anglické terminologie nepříliš znalý, takže jsem si troufnul jen na tenhle nástřel:
- Vylamování zápěstí směrem vzhůru
- Naklánění (v očekávání zpětného rázu)
- ??? nebo prst příliš hluboko v lučíku
- Příliš křečovité sevření
- Prolamování zápěstí směrem dolů, tlačení rukou dolů, sklánění hlavy
- Trhání nebo ťukání do spouště
- ???
- Prst příliš málo v lučíku
- Naklánění (v očekávání zpětného rázu) nebo ???
- eM

Příspěvek#5 » čtv 10. led 2013, 21:34
Urdo: NJN RTFM
Osobně tomu taky moc nevěřím, ale narazil jsem na podobné terče na více místech a tak mě zajímalo veřejné mínění na tuto pomůcku. Každopádně díky za link na českou verzi. Ovšem i podle ní jsem se svou sbírkou střeleckých chyb levák co střílí hlavou dolů

Osobně tomu taky moc nevěřím, ale narazil jsem na podobné terče na více místech a tak mě zajímalo veřejné mínění na tuto pomůcku. Každopádně díky za link na českou verzi. Ovšem i podle ní jsem se svou sbírkou střeleckých chyb levák co střílí hlavou dolů
- mobil-man

- sided

Příspěvek#7 » čtv 10. led 2013, 22:35
Tohle rozdělení kvadrantů není žádný WooDoo ale fyzika v praxi 
 vznikly pro potřebu sportovních střelců k odstranění daleko menších chyb než které si většina z nás je vůbec schopna představit.
Jenže popisuje důsledek a už ne příčinu a tu si musí najít každý sám a nebo mu s tím pomůže zkušený pozorovatel. Akademickou debatou na foru to rozhodně nevyřešíme. Každopádně jestli ti dobře nastřelená zbran lítá jinam než má tak zkušený instruktor ušetří spoustu munice, nervů a zdlouhavého odstranování zažitých chyb.

Jenže popisuje důsledek a už ne příčinu a tu si musí najít každý sám a nebo mu s tím pomůže zkušený pozorovatel. Akademickou debatou na foru to rozhodně nevyřešíme. Každopádně jestli ti dobře nastřelená zbran lítá jinam než má tak zkušený instruktor ušetří spoustu munice, nervů a zdlouhavého odstranování zažitých chyb.
- eM

- xmilanz

Příspěvek#9 » sob 12. led 2013, 10:02
Me osobne pri strhávání pomohlo změnit polohu ukazovacku na spousti z obcas doporučovaneho spuštění koncem briska prstu na umisteni bliz k prvnímu ohybu... (záleží ale na delce prstů, pistoli... ). Je to pro me přirozenějsi a výsledky jsou lepsi než pred tim (i kdyz s nimi jeste nejsem úplně spokojený 

- mobil-man

Příspěvek#10 » sob 12. led 2013, 12:09
Me nejvic pomohlo nacvicit si uchop, ktery doporucuji i v manualu obranne strelby a timto zpusobem drzet zbran za kazdy situace, kdy ji mam obouruc.
Predtim jsem to drzel, jak me naucili ti, co me ucili na zkousky a bylo to spatne. Pritom spravny uchop je zakladni vec pro zvladnuti zpetneho razu a me pomohl se zbavit strhavani.
(takto: http://www.casepro100.com/mike%20shooting%20copyuse.jpg)

Predtim jsem to drzel, jak me naucili ti, co me ucili na zkousky a bylo to spatne. Pritom spravny uchop je zakladni vec pro zvladnuti zpetneho razu a me pomohl se zbavit strhavani.
(takto: http://www.casepro100.com/mike%20shooting%20copyuse.jpg)
- Evogunit

Příspěvek#12 » pon 14. led 2013, 11:53
Tak jsem byl včera dát rychlou 50ku (20 min.), protože jsem měl najednou půl hoďky prostoj a vyskytl jsem se poblíž Avimu. Po prvních cca. 600 výstřelech (asi 250 z mojí beretty) jsem si prvně zkusil vystřelil na asi 12m s oporou a hle, 3 po sobě jsoucí rány v 10. Měl jsem za to, že mi nese mírně nahoru (soustřel není špatný) zbraň a vypadá to, že já jsem ten prvek, co potřebuje korekci. Vzhledem k tomu, že nevím, co dělám špatně a jsem začátečník, uvažuji o instruktorovi. Doporučíte v Praze někoho? Jednou jsem již byl svědkem instruktáže na střelnici (ne Avim) a upřímě by mi za takovou bylo líto vyhodit i 300,- 

- Urdo von Fuj

- Urdo von Fuj

Příspěvek#14 » úte 15. led 2013, 08:40
být tebou, tak se ujistím, jak je na tom s prolamování zápěstí směrem dolů, to se blbě hojí. Ale rozhodně, že nemá prst moc hluboko v Lučíku! Většina střelnic je slušná, ale evidentně někde na trase HKrálové - Pardubice - Žamberk lze narazit na střelnici s podivnou praktikou.

- eM

Příspěvek#15 » úte 15. led 2013, 09:25
Urdo von Fuj: Dle kopírování usuzuju, že to asi patřilo mě. Můžete onu podivnou praktiku upřesnit? Nějak nechápu souvislost 
Z toho že dělám chyby a nejsem tak zrovna adeptem na čarostřelce + snažím se zajímat i o věci z literatury střelnice vinit nemůžeme. Teda aspoň to tak doufám nevyznělo.

Z toho že dělám chyby a nejsem tak zrovna adeptem na čarostřelce + snažím se zajímat i o věci z literatury střelnice vinit nemůžeme. Teda aspoň to tak doufám nevyznělo.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí