Škodí "rána jistoty" zbrani?

Co jinam nepatří...
g-relax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » úte 29. lis 2011, 23:03

Dnes jsem se zastavil u p. Pekaříka na Šumavské v Brně a nechal jsem si ukázat úderník CZ 52. Už je mi jasné, jak vznikl mýtus o škodlivosti rány jistoty. Úderník je radiálně "brutálně" vybraný v místě blokace a navíc téměř po celé délce z jedné strany seřízlý. Není divu, že po několika desítkách ran jistoty odcházel. Přikládám foto včetně fota jiných úderníků pro porovnání.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Georg

Příspěvek#17 » stř 30. lis 2011, 09:01

Jak se dojde k závěru, do jaké míry se určuje životnost zbraně tady popsal Netrefijev. Já bych chtěl dodat, že na životnost zbraně má vliv spousta věcí. Hlavní kategorie jsou tři:
1) výrobní procesy - použitý materiál, technologický postup při opracování materiálu ...
2) jak se s ní zachází - počet a frekvence výstřelů, použité střelivo, mířená nebo akční střelba (při mířence je v podstatě vyloučeno "ťuknutí" zbraně o překážku na rozdíl od akční střelby, např. IPSC a pod.)
3) jak se o ní pečuje - úschova (např. polstrovaný kufr na zbraň nebo ji hodím jen do batohu a doma na skříň), čistění - tady je to asi jasné.

Ke všem bodům bych chtěl dodat, že existuje spoustu zbraní, které se dožily ve "zdraví" i více jak 100 let (tedy přežily jak tvůrce, tak i majitele) a jsou schopny bez problému ještě střílet. Ale majitelé těchto zbraní tak činí jen ve vyjímkách a někteří vůbec.

Na vliv životnosti zbraně má také její určení. Tedy samonabíjecí pistole či revolver určený např. pro střelbu dle pravidel IPSC má kratší životnost (tedy dochází zde k daleko častější výměně součástek, až se zbraň "odepíše" natrvalo - prasklý rám, závěr) než lovecká kulovnice, přičemž zas na druhou stranu lovecká kulovnice vystřelí za svůj "život" nepoměrně méně ran než pistole či revolver.

V podstatě je to ale s pistolí jako s autem. Můžeš na ní vyměnit všechny součástky. Jak ty drobné, tak ty hlavní jako hlaveň, závěr, rám. Jen to stojí takové peníze (někdy jsou drahé součástky, někdy se sehnat nedají, nebo velice těžce) a je s tím spojena taková administrativa, že to skoro nikdo nedělá. Teda nejčastější je asi jen výměna hlavně.

Jinak co se týče rány jistoty, můj názor je ten, že každá rána jistoty vadí - tedy myšleno spouštění na prázdno, neboť dobře vedená rána jistoty (do bezpečného prostoru), při které dojde k nechtěnému výstřelu je sice nepříjemná, nicméně je to ta rána, která může zachránit život či zdraví. Jenže jak tu bylo napsáno dříve, u každé zbraně je to jinak. U starších zbraní to (spouštění naprázdno) vadí daleko více a to s možností poškození úderníku či zápalníku, u moderních zbraní méně. Ale každé spouštění naprázdno škodí. Je to jak s cigaretami. Jedna tě nazabije, deset také ne. Ani sto, ale po pár tisících už je problém. Obdobně (tedy s menším počtem) je to i s tím spouštěním.

Vlada

Příspěvek#18 » čtv 1. pro 2011, 22:52

Podle tehle logiky vadi i kazda ostra rana.

Patrik
moderátor

Příspěvek#19 » čtv 1. pro 2011, 23:47

Určitě, protože každou ranou jste o krok blíž k neodvratnému zničení zbraně.

Self-Def-Enthusiast

Příspěvek#20 » čtv 8. pro 2011, 09:55

U ty rany jistoty je zakladni problem v tom, jak byl udernik konstruovan a jak ho rana jistoty namaha.

U klasickeho vystrelu je udernik namahan tlakem. Z jedne strany na nej prasti kohout a z druhe strany ho prasti zapalka. V obou pripadech dochazi k pouziti sili smerem "do" uderniku.

Kdyz vypalim ranu jistoty, z jedny strany na nej prasti kohout a udernik leti vpred dokud se nezadrhne kdesi v zaveru a pruzina ho vrati zpatky. Takze tady pusobi setrvacnost vpred a udernik je zachycovan a vracen. Je tedy namahan ne v tlaku (na coz byl kostruovan) ale v tahu (na coz konstruovan nebyl). Drive to byl skutecne problem v konstrukcich tech uderniku ale dneska vam kazdej konstrukter rekne, ze presne na tohle se ty kvery konstruujou taky, aby nedochazelo k poskozeni pri suchych nacvikach nebo ranach jistoty.

Vezmete si, ze podle mnohych tady je rana jistoty ne dost casta na to, aby poskodila zbran. Tak schvalne jo. Prijdete na strelnici a trenujete dvojstrely na 2 utocniky. To mate 4 rany a pak rana jistoty, nez jdete k tercum. Vysypete jich takhle 100. Behem 100 ran udelate 25 ran jistoty. Kazdej nedela rany jistoty vzdy, kdyz jde k tercum, ale nekdo treba ano. Ten kver na to tedy musi bejt delanej.

Na zaver citace ze strelecke revue 11/2011, strana 12 "Slavicinske zkousky":
Strelecka Revue píše:Uzivatelsky cennou zkousku predstavovalo stanoveni exploatacni zivotnosti soucasti a skupin zbrane. Ta se ve slavicine zjistovala u dvou pistoli CZ 75 D Compact provedenim techto ukonu: kazda ze zbrani byla 10x uplne rozebrana, 350x castecne rozebrana, 2000x u ni byl vypusten kohout a 4000x s ni bylo na prazdno spusteno. Pri kontrole po zkousce nebylo zjisteno zhorseni technickych a uzitnych vlastnosti ani jedne z pistoli.

Myslim, ze 4000 ran jistoty u nekterych uzivatelu bude prekroceno, ale jestli po 4000 ran jistoty nezjistili ani ň, tak asi ta zbran vydrzi mnohem vic nez jen 4000. Mozna nekonecno....

maribor

Příspěvek#21 » pát 9. pro 2011, 14:29

DÍKY VŠEM ZA PŘÍSPĚVKY, VYSVĚTLENÍ A ZA OBRÁZKY "g-relax" ...

Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#22 » čtv 12. led 2012, 23:25

Zeptám se trapně.. Co u revolverů? Vadí rána "na prázdno"?

Georg

Příspěvek#23 » pát 13. led 2012, 08:40

Jedna ne, ale je to obdobné jako u pistolí, pušek .....

Bohuliby

Příspěvek#24 » úte 28. úno 2012, 23:30

Pokud své zbrani rozumíš, proč dávat něco, jako je rána jistoty ? Pokud se tento nešvar naučíš, můžeš být nebezpečný. Žádná zbraň není nebezpečná, nebezpečný je akorát ten, co s ní špatně zachází !!!

jomekabi

Příspěvek#25 » stř 29. úno 2012, 00:52

Nevim, kolik toho vis, ale ja vim, ze tento "nesvar" je vyzadovan na vetsine strelnic. Na zavodech, po povelu: "Zbran vybit", vytahnes zasobnik, vizuelne zkontrolujes prazdnou komoru a das ranu jistoty. Samozrejme do bezpecneho prostoru, abys nebyl nebezpecny. :roll: ;)

maja

Příspěvek#26 » stř 29. úno 2012, 01:49

Jsou zbraně, které bez "rány jistoty" ani nerozebereš (leda kladivem) :)

Albert

Příspěvek#27 » stř 29. úno 2012, 10:23

Dovolím si osobní zkušenost s ránou jistoty:
Mám cca 3 roky SHADOW, má nastříleno bezmála deset tisíc ran plus tisíce ran ,,naprázno,, při suchém nácviku, většinou tedy se sušilkou v komoře. Cca 3 roky se aktivně zabývám sportovní střelbou LOS a level 1 IPSC to znamená dalších pár stovek ran jistoty po dokončení střelecké situace na soutěži. Zbraň nosím v podstatě denně, což znamená další stovky ran jistoty při vybíjení a ukládání zbraně. Přestože nemám příliš vysoké mínění o kvalitě materiálu a dílenském zpracování produktů CZUB je třeba říci že úderník mám ve zbrani stále původní bez známky jakéhokoliv poškození.
No a až jednou (možná) praskne, tak výměna trvá cca 5 minut a cena nového úderníku taky není nijak závratně vysoká ;)
A propo, při výrobě CZ jdou všechny pistole po dokončení do tzv. zabíhacího stroje, kde jsou tisíc krát nataženy a naprázdno spuštěny .

Bohuliby

Příspěvek#28 » stř 29. úno 2012, 12:19

Dobře, na závodech to chtějí, ale když střílím sám, u pistole zůstane závěr vzadu, u revolveru vyklopím válec, brokovnici mám zlomenou, u kulovnice vyndám zásobník a závěr je otevřený, proč rána jistoty. Kam chodím na střelnici, nikde jsem to neslyšel. U ZH mně to puškař přímo zakázal, a to je pořád nejvíce používaná zbraň u českého myslivce ! Asi na závodech, ale při honu a po honu asi určitě ne.

maja

Příspěvek#29 » stř 29. úno 2012, 12:35

Ze všeho nejhorší jsou trpaslíci, co ti narvou náboj do komory při prokazatelně prázdné zbrani :)

Albert

Příspěvek#30 » stř 29. úno 2012, 16:18

Asi ne nadarmo se říká že nejvíce náhodných výstřelů bylo z nenabité pistole :P .
Rána jistoty je jedna ze součástí bezpečného zacházení se zbraní. Je to soubor léty prověřených postupů které nevymysleli nějací strejdove po večerech u piva. Funguje to tak desítky let. Každý profesionál, instruktor střelby apod. vám vysvětlí že rána jistoty ANO a VŽDY. Na některých kurzech obranné střelby se i doporučuje před ránou jistoty stáhnout závěr třikrát a jiné věci ale to už by jsme se dostali jinam než je účelem tohoto vlákna.

Samozřejmě u některých zbraní rána jistoty vadí. Jsou to většinou pistole starších konstrukcí, některé 22ky, jak je to u dlouhých loveckých zbraní nevím, nemám zkušenost. U revolveru je to taky mimo mísu dávat ránu jistoty, páč by se musela dávat na každou komoru. Nicméně se dá říct že u zbraní moderní konstrukce rána jistoty nijak úderník nepoškozuje. Výrobci s ránou jistoty počítají a zbraně vyrábějí tak aby šlo spouštět i naprázno.
No a jestliže mi praskne úderník při raně jistoty, u zbraně moderní konstrukce a výrobce v návodu výslovně nezakazuje tento způsob vybití , tak je chyba někde jinde. Říká se tomu ,,koupil jsem si pěknou sra*ku a od této firmy už zbraň nikdy více,,.

Zpět na