Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?
Co jinam nepatří...
- kolombo
- Héfaistos
Příspěvek#2387 » pát 16. kvě 2025, 14:36
Já teda čistím (a mažu) zhruba vždy po 1000 ranách, což jsou cca 4 návštěvy střelnice (à 250 ran). Jak už jsem psal, on ten Glock bude fungovat i bez čištění prakticky "pořád", ale namazat by se sem tam měl, protože ze strojařského hlediska to prostě pro něj (stejně jako pro jakýkoliv jiný mechanický stroj) bez mazání nebude úplně ono. Také i proto existuje mazací plán dle originální příručky ke zbrani (kterou málokdo vůbec čte), kde jsou určena místa kde a jak Glocka mazat.
- JYbour
Příspěvek#2389 » pát 16. kvě 2025, 16:55
Po každé střelnici pár kapek CLP do hlavně a 5x protáhnutí hadem, pak jen setřu hadrem bordel kolem skluzavky a na závěru kolem vytahovače, pak potřu olejem kolejničky a hotovo. Kartáček do hlavně tak 1x za rok, mám všechno plasťáky, takže žádná přehnaná péče.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1437
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2390 » pát 16. kvě 2025, 17:39
Tohle spíš patří do vlákna ke glockům, když jde o výběr g19/g17, a ne sem, kde plno lidí (včetně mě) napíše, že ani jedno z toho, že mnoho ostatních pistolí je lepších. Ovšem jak v čem a jak pro koho.
S vidinou jiných možností bych obě varianty zamítl. Pokud bych musel volit menší zlo, pak by to byl g19.
S vidinou jiných možností bych obě varianty zamítl. Pokud bych musel volit menší zlo, pak by to byl g19.
- Gimpel
Příspěvek#2391 » pát 16. kvě 2025, 18:24
.......................... ,,jiných možností" ................................
Tu bude Canik
a připadalo mi (jednorázově), že hodně dobrá volba.
Zda jsou jiné bakelity než Glock lepší vždy, je bez rozsáhlých zkoušek ovšem nejisté.
Jinak přetěžko někomu neznámému raditi, jaká pistole je pro něj ta nejlepší.
Tu bude Canik

Zda jsou jiné bakelity než Glock lepší vždy, je bez rozsáhlých zkoušek ovšem nejisté.
- romv
Příspěvek#2392 » pát 16. kvě 2025, 20:01
Gimpel píše:.......................... ,,jiných možností" ................................
Tu bude Canika připadalo mi (jednorázově), že hodně dobrá volba.
Hele byl jsem Glokař skoro 25 let. Jak pracovně, tak i soukromě. Vyzkoušel jsem toho TURKA CANIK a G jsem prodal a mám několik Caniků. Zatím naprostá spokojenost. Skvělá spoušť atd...není třeba narozdíl od G ladit atd...a jen na okraj...střelci z Čech se s ním umístili na světovém IDPA na předních příčkách, u nás v i LOS jsou s ním na bedně a v USA Canik tým vyhrává taky soutěže. Takže tak...a honem mi vynadat, jak mohu mít turka

-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2393 » pát 16. kvě 2025, 20:17
Co se nám tu najednou rojí canikářů...
Bodejť by taky ne, že. Dobrá spoušť skutečně pomáhá lepším výsledkům.
Spoušť canika (byť striker, sic!) z krabice začíná tam, kam se mnohé jiné spouště nepodívají ani po tuningu.
Kdo nevěří a potká mě na závodech, může si pocvakat.
A to jsem kohoutář.
Bodejť by taky ne, že. Dobrá spoušť skutečně pomáhá lepším výsledkům.
Spoušť canika (byť striker, sic!) z krabice začíná tam, kam se mnohé jiné spouště nepodívají ani po tuningu.
Kdo nevěří a potká mě na závodech, může si pocvakat.
A to jsem kohoutář.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2395 » sob 17. kvě 2025, 06:31
Částečně. Walther široce rozprodal licence kdekomu a caniky před deseti lety začínaly jako kopie walther p99. I kdyby byly dnešní modely obou výrobců mechanismem shodné, pořád se liší. Například tím, že i u současných waltherů se leští spoušťáky, aby chodily normálně, zatímco u caniků jsem tento trend nezaznamenal.
Pochopitelně i walther patří na tu lepší stranu daleko od glocka.
Pochopitelně i walther patří na tu lepší stranu daleko od glocka.
-
Corwin_102 - Příspěvky: 101
- Corwin_102
Příspěvek#2396 » sob 17. kvě 2025, 13:38
U mne to nakonec vyhrála ta Glock 15 gen45 MOS, takže jsem hrným majitelem ať už v dobném nebo špatném
Střílel jsem jak se 17tkou tak 19kou a tím že se rukojeť obou složím tak žádný problém. cca 70ran bylo na 19ce.
Střílení mi z pohledu všeho - ergonomie, spoušť, zpětný ráz - přišlo jako absolutní NEBE... ale to bude tím že je to moje první samonabíjecí pistole a teď jsem rok krotil revolver TAURUS 85 ultralite 2" .38Spec. A to téměř výhradně v režimu DA. Ale byla to fakt dobrá průprava, protože je to děsně uskákaná mrcha která jakoukoli chybu hned ukáže jak na terči tak omlácenou rukou (při jen o malinko slabším držení).
Určitě se časem zmlsám ale teď zatím naprostá spokojenost. (Mířená střelba z obou zbraní na 10m (40střel) v kružnici cca o 9-tkovém průměru - byť střed posunutý doprava dolů do sedmičky) - na první dobrou spokojenost.
Teď jdu hledat info o předíjení 9L

Střílel jsem jak se 17tkou tak 19kou a tím že se rukojeť obou složím tak žádný problém. cca 70ran bylo na 19ce.
Střílení mi z pohledu všeho - ergonomie, spoušť, zpětný ráz - přišlo jako absolutní NEBE... ale to bude tím že je to moje první samonabíjecí pistole a teď jsem rok krotil revolver TAURUS 85 ultralite 2" .38Spec. A to téměř výhradně v režimu DA. Ale byla to fakt dobrá průprava, protože je to děsně uskákaná mrcha která jakoukoli chybu hned ukáže jak na terči tak omlácenou rukou (při jen o malinko slabším držení).
Určitě se časem zmlsám ale teď zatím naprostá spokojenost. (Mířená střelba z obou zbraní na 10m (40střel) v kružnici cca o 9-tkovém průměru - byť střed posunutý doprava dolů do sedmičky) - na první dobrou spokojenost.

-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2397 » sob 17. kvě 2025, 14:07
Jsem trochu jsem zmaten. Spoušť u g19 nebe? Proto jsi koupil Glock 15, ať už je to cokoliv...
Párkrát jsem zvědavé zájemce nechal, aby si na střelnici Glocka půjčili, aby poznali, proč ho nemají chtít. Každý z nich si potom koupil Canika.
Ale nenech si kazit radost, hlavně pistolí střílej a nos ji. I když je to Glock. Pořád je lepší mít u sebe Glocka než nemít u sebe Glocka. A pořád je lepší mít v komoře než nemít v komoře.
S přebíjením držím palce, je to mnohem zajímavější než samotné střílení.
Párkrát jsem zvědavé zájemce nechal, aby si na střelnici Glocka půjčili, aby poznali, proč ho nemají chtít. Každý z nich si potom koupil Canika.
Ale nenech si kazit radost, hlavně pistolí střílej a nos ji. I když je to Glock. Pořád je lepší mít u sebe Glocka než nemít u sebe Glocka. A pořád je lepší mít v komoře než nemít v komoře.
S přebíjením držím palce, je to mnohem zajímavější než samotné střílení.
- Gimpel
Příspěvek#2398 » sob 17. kvě 2025, 15:40
.................. ,,vyhrála ta Glock 15 gen45" ........................
Z tohoto nedobře zmaten jsem. Glock 15 neznám a my ostatní máme generaci pátou teprv.
Jinak OK, žádný Glock nesklame a co je pro koho nejlepší, ví nanejvýš ten koho se to týká (né vždy a jednoznačně).
Sám bych dnes již asi také lovil spíše jinde než u Herr Gaston.
Z tohoto nedobře zmaten jsem. Glock 15 neznám a my ostatní máme generaci pátou teprv.
Jinak OK, žádný Glock nesklame a co je pro koho nejlepší, ví nanejvýš ten koho se to týká (né vždy a jednoznačně).
Sám bych dnes již asi také lovil spíše jinde než u Herr Gaston.
-
Corwin_102 - Příspěvky: 101
- Corwin_102
Příspěvek#2399 » sob 17. kvě 2025, 16:39
Corwin_102 píše:U mne to nakonec vyhrála ta Glock 19 gen5 MOS (byl překlep: Glock 15 gen45 MOS), takže jsem hrným majitelem ať už v dobném nebo špatném![]()
Edit: reakce na příspěvky výše. Omlouvám se, chvátal jsem

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva