Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?
Co jinam nepatří...
- JYbour
Příspěvek#2401 » sob 17. kvě 2025, 18:46
Správná volba. Po kolečku od G19 jsem se přes několik značek a modelů pistolí s úžasnou ergonomií a zaručeně nejlepší spouští, vrátil ke G19 s GPT a už tedy vím, že kdo říká, že Glock se špatně drží, má blbej úhel úchopu apod., je s prominutím lempl. Jak jsem psal výše, ruka i oko si zvykne. Kdo pilně trénuje s čímkoliv, nastřílí s čímkoliv.
- milonk
- Sobiho
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1442
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2404 » ned 18. kvě 2025, 09:25
Zlatá slova, co vypadají jako svatá pravda, že bych je byl skoro i ochoten podepsat. Ale nemůžu jen proto, že v mém případě to neplatí.
Když jsem před dávnými lety vybíral první pistoli, měl jsem štěstí na úchop. Vybíral jsem pistoli, kterou jde střílet, trefit a která se dá nosit. Na tehdejší dobu jsem podle těchto kritérií vybral tu nejlepší pistoli, která vůbec existovala.
Ergonomicky jsem v ruce nikdy potom nedržel srovnatelnou pažbu.
Přesto s touto zbraní už mnoho let vůbec nestřílím. Střílím se zbraněmi, které sice mají horší ergonomii úchopu pažby, ale mají mnohem lepší ergonomii úchopu závěru a hlavně mají mnohem lepší chování spouště. U nich se aspoň trochu snažím ergonomii úchopu dobastlit, aby byly pro mě na přijatelné úrovni.
Chápu, že toho, kdo střílí statickou mířenku, úchop závěru nezajímá. Spoušť by ale měla zajímat každého. A koupit pistoli se špatnou spouští, je chyba téměř vždy (snad jedině s výjimkou kapesních DAO pistolek, pro ty platí jiná kritéria pokud jde o spoušť).
Když jsem před dávnými lety vybíral první pistoli, měl jsem štěstí na úchop. Vybíral jsem pistoli, kterou jde střílet, trefit a která se dá nosit. Na tehdejší dobu jsem podle těchto kritérií vybral tu nejlepší pistoli, která vůbec existovala.
Ergonomicky jsem v ruce nikdy potom nedržel srovnatelnou pažbu.
Přesto s touto zbraní už mnoho let vůbec nestřílím. Střílím se zbraněmi, které sice mají horší ergonomii úchopu pažby, ale mají mnohem lepší ergonomii úchopu závěru a hlavně mají mnohem lepší chování spouště. U nich se aspoň trochu snažím ergonomii úchopu dobastlit, aby byly pro mě na přijatelné úrovni.
Chápu, že toho, kdo střílí statickou mířenku, úchop závěru nezajímá. Spoušť by ale měla zajímat každého. A koupit pistoli se špatnou spouští, je chyba téměř vždy (snad jedině s výjimkou kapesních DAO pistolek, pro ty platí jiná kritéria pokud jde o spoušť).
- milonk
Příspěvek#2405 » ned 18. kvě 2025, 09:58
Nikde nepisu, aby zacatecnik vybiral dle uchopu, ale podle toho, co mu dobre sedi v ruce. To je snad rozdil. Pokud si zacatecnik koupi neco, co mu nebude sedet v ruce, tak to zadnym uchopem nespravi. Proste se mu bude strilet blbe a nebude mit z toho takove poteseni. Ano preference se muzou casem menit/vyvyjet, ale to neni predmetem debaty. Ja jsem hlavne proti myslence, vsichni si kupte glocka a ruka si zvykne, jak tady pisou nejaci glockovi frikulini. Nemusi, ja jsem toho prikladem. I po letech, kdyz si obcas vystrem z glocka, tak to citim jako utrpeni. Moje dlan se proste s glockovou pazbickou nepotkala. A strilet tak dlouho nez si zvyknu, to ani nahodou.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí