Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...
Marcurba

Příspěvek#1201 » ned 21. srp 2016, 12:20

Maczin, projdi si forum a najdes stovky prispevku a informaci presne na to, na co se ptas...

Irish_terrier

Příspěvek#1202 » ned 21. srp 2016, 12:45

Jako ideální kombinaci pistolí 9 mm Luger a .22 na trénig osobně vidím následující:
http://eshop.qins.cz/qins-cz/eshop/15-1-GRAND-POWER/232-3-K100
http://eshop.qins.cz/qins-cz/eshop/15-1-GRAND-POWER/238-3-K22

Já osobně mám K 100 X-Trim
http://eshop.qins.cz/qins-cz/eshop/15-1-GRAND-POWER/232-3-K100/5/1586-Pistole-Grand-Power-K100-X-Trim-Mk12-4
Jsem s ní nad míru spokojen a uvažuji rovněž o .22 :
http://eshop.qins.cz/qins-cz/eshop/15-1-GRAND-POWER/238-3-K22/5/1945-Pistole-Grand-Power-K22-X-TRIM-Mk12-4

QUINS naví na nákup členům LEX dává 5% slevu.

Maczin

Příspěvek#1203 » ned 21. srp 2016, 14:50

Díky za odpovědi, vše si projdu...jen díky tomu, že je výběr tak velký a názory širokospektré, orientace není příliš snadná...měl jsem a doufal tak trochu v představu, že půjdu testovat a vybírat konkrétní modely po doporučení, ale evidentně si tu cestu musí výšlapat každý sám a je to zřejmě dobře...

j.v.

Příspěvek#1204 » ned 21. srp 2016, 15:30

Spíš než pistoli na trénink v jiné ráži než jakou nosím bych za ty peníze pořídil lis, komponenty a přebíjel. Nepočítaje nábojnice (což je investice jednorázová), lze náboj postavit už od 2Kč/ks. ale záleží na každém člověku, jaké má preference.

Enerccio

Příspěvek#1205 » ned 21. srp 2016, 17:01

imho ceny 9pb jsou dost nizke ze ani jedno neni potreba

mikymoto

Příspěvek#1206 » ned 21. srp 2016, 18:58

No jak se to vezme - když vezmu 1,50 za .22LR vs 4,50 za 9 luger, tak mi vychází, že s malorajdou můžeš za stejnou cenu střílet 3x více. Je to samozřejmě o financích. Někdo může každou návštěvu vypráskat 2-3 krabky továrních lugrů a domácí rozpočet to nepocítí, někoho by to stáhlo z kalhot. Nebo by ho drahá polovička umlátila, kdyby zjistila, že za střílení utratíš víc než ona za kadeřníka ;)

Já šel cestou kompromisu - na velký rány mám devítky. Na tréning přesné střelby mám malorážky. A není to jen o ceně nábojů, ale hlavně o přesnosti zbraní. Výsledků dosahovaných s Hammerli 208S prostě s CZ75 nemám šanci dosáhnout i kdybych se na hlavu stavěl :D

Občas na střelnici provětrám devítky, abych nevyšel ze cviku, ale většinu času střílím krátkou, nebo dlouhou malorajdu (a při ceně nábojů .22LR počet krabiček neřeším).

Chip

Příspěvek#1207 » ned 21. srp 2016, 20:27

Osobně si myslím, že strašně záleží na úhlu pohledu. Tedy predevsim na množství vystrilené munice a tom, co člověk chce trenovat. Pokud vás zajíma jen mířenka, dà se s malorážkou poměrně slušne trénovat. V okamžiku kdy přejdete na praktickou strelbu, kde je to hodně o zvládání zpetneho razu, prenosech,. drzeni zbrane a práce s resetem spoušte , význam malorážky významně poklesne. Je tam jina vahs, jine chovani, charakteristika spouště atd. Respektive můžeš trénovat přeběhy, stabilizace a první ránu, nicméně 90℅ těchto veci dokážeš nasusit i bez střelby. ( Tohle platí u krátké zbraně, ta se drzi jen v jednom bodě. U pušky co se drzi ve ctyrech bodech to úplně neplatí. Tam se da trénovat s malorážkou daleko vic) Pokud jde o prebijeni, da se návratnost spočítat velmi lehce. Prebijenim se ušetří cca 50℅ nakladu. Respektive muzeme vystřílet o 50℅ vic.

SansLogique

Příspěvek#1208 » ned 21. srp 2016, 20:35

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že jak přebíjením, tak nákupem 22LR se neušetří nic. Akorát toho tam vysypeš víc.
Jinak takovej dotaz jako "Jakou si mám koupit pistoli" je stejnej, jako jít na nějakej automoto web a tam se zeptat, jaký si mám koupit auto.

DJ Die

Příspěvek#1209 » ned 21. srp 2016, 22:25

Maczin píše:Díky za odpovědi, vše si projdu...jen díky tomu, že je výběr tak velký a názory širokospektré, orientace není příliš snadná...měl jsem a doufal tak trochu v představu, že půjdu testovat a vybírat konkrétní modely po doporučení, ale evidentně si tu cestu musí výšlapat každý sám a je to zřejmě dobře...

Jako čerstvý vlastník zbraně bych ti doporučil tohle: pokud to chceš nosit tak to musí být úměrné postavě. Já nosím full-size Norinco NC226, ale u většiny lidí by to prostě nešlo, protože je to velká kráva. Na mých 187cm/100+kg se toho dost schová.
Pokud je to tvá první zbraň a ještě k tomu na nošení tak je ideální s ní napřed střílet co nejvíc, aby ses s ní sžil zvlášť, pokud to bude DA/SA, protože ten tlak na spoušť v DA režimu je hodně jiný něž v SA.....
Hlavně si vyber jaké věci má ta zbraň mít:
Typ spouště: SA, DAO,SA/DA, nebo předepnutý (např. Glocky)
Pojistku ano či ne
U SA/DA a SA bezpečné vypouštění kohoutu
zvaž i dostupnost a cenu různých doplňků a náhradních dílů
Velikost: full-size, compact, subcompact
Materiál: ocel, lehká slitina, polymer
Kapacita, ale ta vetšinou souvisí s velikostí
A samozřejmě cena

Já chtěl něco do mojí velké ruky, co ani nemuselo být nijak krátké a hlavně mi nevadí váha navíc. Chtěl jsem SA/DA, protože se aspoň naučím s kohoutem a na Glock můžu přejít vždycky :mrgreen: Bez pojistky a decockerem. Když jsem měl pár kandidátů tak jsem je vyzkoušel a vybral to co mi padlo do ruky.

Když budeš mít trochu zúžený výběr toho co chceš tak ti určitě poradí líp.

Enerccio

Příspěvek#1210 » pon 22. srp 2016, 03:19

mikymoto: ono hlavny problem kadeta nebo jinych podobnych systemu je ten, ze hiold 9mm se chova jinac nez 22lr a to nic nezmeni

mikymoto

Příspěvek#1211 » pon 22. srp 2016, 08:36

To bylo asi spíš na Irish_terrier. Já jsem nic o konverzích dospěláckých pistolí nepsal.
A ano, rozdíl chování je znatelný a pochopitelný s ohledem na použité střelivo. Jak jsem ale psal - v MÉM případě, kdy se věnuju primárně mířence s malorážkou, je změna chování zbraně vedlejší. Neb střílím hlavně malorážky a devítky mám na občasné obnovení návyků.

A k tomu množství. Střílím cca stejné množství z malorážky, jako z devítky. Tedy u mě neplatí, že bych tam toho z malorážky sypal více, proto že jsou náboje levnější. Je to dané časem, která na střelnici trávím a tempem střelby. Naopak mám někdy větší spotřebu devítek, než malorážky. Většinou poté co vidím zásahy v terči - asi flustrace, že to nelítá tak přesně a chcu se pomstít :D

Irish_terrier

Příspěvek#1212 » pon 22. srp 2016, 09:10

No já pouze reagoval na dotaz jaká je ideální kombinace ráží 9 mm na nošení a .22 na výcvik. Svůj názor nikomu nevnucuji. Navíc zatím mám pouze K 100 X-Trim.
Grand Power je z mého pohledu ideální, protože obě ráže vycházejí nejen z konstrukčně stejné pistole, ale mají mnoho shodných dílů. Tady jsou i váhově (prázdné) víceméně totožné. Úchop i ovládání je naprosto totožný. největší rozdíl je v hmotnosti hlavní.
Někde jsem i četl, že pán Kuracina tuto kombinaci rovněž má za ideální a že vystřílí cca 4x více .22 než 9 mm. Samozřejmě zpětný ráz je rozdílný ...
A pokud jde o kvalitní sušení, pak doporučuji následující:
https://www.armed.cz/elektronicky-terc-aimwell-4x7-laser-ammo/d-97794/ , viz video v odkazu.
Je to sice dražší na pořízení, ale na běžné střelnici to nelze ...
Osobně si to pořizuji postupně, Zatím mám jen catridge s přískušenstvím do zbraně. Počítačové rozhraní a jeden terč pořídím možná do vánoc. a pak každý rok další terč do celkového počtu 3- 4
Myslím, že kombinace ostré střelby oběma rážemi i sušení s Laser Ammo je ideální pro toho, kdo taktickou obranou střelbu maslí vážně.
Bohužel je to náročné na finance.
Ušetřit se dá i trénikem se vzduchovkou, ale to už je o dost velký rozdíl ...

Petzold

Příspěvek#1213 » pon 22. srp 2016, 10:59

Omlouvám se za ouplně jiný názor ale řekl bych, že pro toho kdo "taktickou obrannou střelbu myslí vážně" je lepší vrazit 1500-2000 do kvalitního kurzu a zbytek do nábojů, než utavit 6 k za elektronické šidítko. :-)

sided
moderátor

Příspěvek#1214 » pon 22. srp 2016, 12:17

souhlas, ostrý trénink ničím nenahradíš a sušit se dá i bez šidítek/blikátek

pelanj

Příspěvek#1215 » pon 22. srp 2016, 14:30

Ale s laserem je to větší švanda. Doporučuji neutrácet za ten terč, ale nainstalovat toto: http://homeless-eng.webnode.com/

Mám to vyzkoušené, s LaserAmmo a levnou webkamerou, co jsem vyndal z šuplíku, to funguje skvěle. Oproti obyčejnému sušení je jasně vidět, kam mířila pistole v okamžiku stisku spouště. Kurzy jsou super, o to nic. Tohle je super zábava do obýváku nebo do garáže na dlouhé zimní večery.

Zpět na