vhodnost zbraně pro sebeobranu a Home defence

Co jinam nepatří...

Self-Def-Enthusiast

Příspěvek#16 » ned 19. úno 2012, 13:29

Zaangazuju se do tohohle vic, protoze me to obcas pekne prudi :) V zasade ale staci precist posledni 4 odstavce, ten zbytek je jen kdybyste nevedeli, proc dochazim k zaveru, ke kteremu dochazim.

Gomio: Dam jednu radu, ktera je podle me nad zlato. Forum o zbranich neni odborny casopis, dokonce to ani neni nejaka oficialni konferencni mistnost svetove uznavanych expertu. Je to jen kecarna anonymnich prispevatelu, casto je anonymita prave ta klicova vec na forech, takze davej ohromnyho bacha, co lide pisou. Z devadesati procent se setkas s pristupem typu: "Bud jen a jen to nejlepsi a nejdrazsi nebo je to sracka." Tohle forum je svetlou vyjimkou, kde je pristup tohoto typu jen minimalne zastoupen a je to asi tak jediny forum, kde jsem nevidel zadne triko-honice. Presto na vsech forech doporucuji veci brat s velkou rezervou.....

Co se tyka vykonu naboje 9x19 (Luger): Tenhle naboj je uz 110 let na svete a je zdaleka nejrozsirenejsi, nejpouzivanejsi a nejoblibenejsi na svete - proc asi??? Myslis, ze protoze je slabej az k nepouziti?

Pistolovejch razi jsou na svete mraky. Z velky casti je jejich vyvoj udavanej armadama a taky 9x19 byl Nemeckej armadni naboj do pistoli a samopalu. Americani pouzivali .45ACP a Rusove pouzivali 7.62 Tokarev. Dnes uz i Americka armada pouziva 9x19 a Rusko pouziva 9x18, coz je v podstate kopie Lugera. Nebudu zabihat do vyjimek ani do vyvoje, ktery je barvity, kazdopadne 9 Luger je svetova jednicka v pouzivanosti a to naprosto neotresitelne. Naprd naboj to neni, nebyl by takhle oblibenej.

To bychom meli trzni dukaz kvality. Dame si ted ciselny dukaz kvality. Kdyz se podivas na stranky vyrobce streliva Sellier&Bellot, vychazi toto:

9mm Luger FMJ 7,50gramu ma pocatecni rychlost 390ms a energii na usti hlavne 570J
9mm Luger FMJ 8,00gramu ma 360ms a 518J
.45ACP FMJ 14,90gramu ma 260ms a 504J

Vidis sam, ze 9x19 ma vyssi energii nez .45 na usti hlavne. Takhle jednoduchy to ale neni. Podstatou problemu je schopnost zastavit utocnika, coz samo o sobe je neskutecne komplikovana vec. Navic se lisi pohled na to, co vlastne utocnika zastavuje. Nekdo tvrdi, ze je to hlavne o zasahu dulezityho organu, nekdo o ztrate krve a poklesu tlaku, nekdo mluvi o hydrošoku, nekdo zas o zastavovacim ucinku diky predani energie naboje do utocnika.

Fakt je takovej, ze sebesilnejsi pistolovej naboj neni fyzikalne schopen posadit utocnika na zadek. Neni to proste mozne. Diky zakonu akce a reakce by totiz stejnou energii schytal skrze rukojet zbrane i strelec, takze naboj schopen svoji silou cloveka povalit by povalil utocnika i obrance. Dokud budes schopen zbran udrzet pri vystrelu v ruce, nebude naboj schopen povalit cloveka.

Ucinek strely se v zasade deli na 2 faktory - psychologickej a fyzikalni. Psychologickej ucinek je ryze individualni a nelze na nej spolehat. Nekdo je tak v soku, ze byl strelen, ze ho polozi jen to vedomi. Nekdo je treba zfetovanej a bude mu to fuk nebo si to ani neuvedomi. Psychologickej faktor ma vyhodu, ze je jedno co mas za razi. Nevyhoda je, ze je to silene nespolehliva vec.

Fyzikalni faktor je hodne diskutovanou zalezitosti. Ja osobne si myslim, ze zalezi hlavne na rozsahu zraneni, protoze predani energie nebo hydrosok je v nasich podminkach prakticky zanedbatelna vec. Jak jsem uz rikal, zadna pistolova raze neni schopna predat dost energie aby zastavila (povalila) cloveka a rovnez nema dostatecnou rychlost aby vytvorila devastujici hydrostaticky sok. Utocnika zastavuje kombinace zraneni a bolesti. Velke strely maji vyhodu, ze jsou vetsi a maji tedy uz z principu vetsi sanci, ze zasahnou nebo treba skrtou dulezitou cast tela. Rychle a lehke strely maji zase vyssi prubojnost, cimz se zvysuje sance, ze proniknou hluboko a tim spis neco trefi (teba pater na zadni strane tela) a rovnez vytvari sirsi strelne kanaly, coz poskozuje organy z tesne blizkosti pruchodu strely, rychleji se ztraci krev a dochazi k mdlobam.

Vsechno jsou ale vesmes dohady, ktere se vyvijely napric historii palnych zbrani a nekolikrat vzaly vyzkumy na toto tema obraty o 180 stupnu. Nikdo ti to s jistotou nerekne, protoze i nejnovejsi vyzkumy se mohou plest, tak jako se pletly drivejsi "nejnovejsi vyzkumy" jiz vicekrat.

V zasade plati nasledujici - vyber si tu nejsilnejsi razi, kterou jsi schopen pohodlne zvladat i pri dvojstrelech a kterou uzivis. Co clovek to nazor, musis to vsechno zvazit sam. Vyprdni se na blaboly o nedostatecnosti 9x19. Raze je az to uplne posledni, co ovlivnuje ucinnost obrany. V prvni rade musis zbran vlastit, v druhe rade musi bejt dost mala na to, abys byl ochoten ji mit bezne u sebe, ve treti rade musi byt spolehliva a vystrelit, ve ctvrte rade musi byt zvladatelna aby ses trefil a teprve v posledni rade musi byt dost ucinna! Takze zvaz:

Ovladatelnost raze
Velikost zbrane
Kapacitu zasobniku nebo valce
cenu streliva
(ano i cenu, se zbrani se musis naucit a toho nedocilis dvema vystrelenejma krabickama naboju. Pokud nejsi schopen uzivit treba .357M na pravidelnej kondicni trenink, nekupuj si ji na obranu)

Na razi se vyprdni, lepsi totiz 3 "slabsi" 7.65ky v hrudi utocnika nez za ten samej cas 1 vypalena .357M ktera minula.

Jo a PS - dobre misto kam se snazit zacilit je panevni oblast, je to jedna velka kost a je to tam hodne prokrveny - boli to tam jak krava, je to vahove docela dost zatizena cast tela a bonus je mocovy mechyr, ktery kdyz je naplnen moci pri pruchodu strely doslova exploduje, coz vytvari masivni vnitrni zraneni. Muzes se u policajtu pak taky obhajovat, ze jsi evidentne chtel humanne strilet na nohy :)

Georg

Příspěvek#17 » ned 19. úno 2012, 15:05

Heeeezkýý :D
Teda ty jsi se rozjel, ale v podstatě s tebou musím souhlasit. Já sám se osobně již několik let pokouším najít nějakou zbraň, která by mým požadavkům co nejvíce vyhovovala. Za sebe tu veřejně říkám: taková ideální zbraň, která je
1) malá pro skryté nošení
2) lehká, pro celodenní nošení
3) zaručeně účinná (výkoná), kdy první ranou je útočník (nikoliv útočníci) 100% zastaven
4) případně má velkou kapacitu zásobníku (válce)
5) má lehce zvladatelný zpětný ráz
6) jeho střelivo je laciné a dobře k sehnání
7) lehce a intuitivně ovladatelná bez větších návyků
8) je levná
prostě neexistuje.
Je to také o kompromisech, protože ve všech popsaných bodech je vždy něco (minimálně aspoň 2 body), co zbraň pro sebeobranu splňovat nebude. Takže je to o hledání zbraně a náboje. Spousta lidí (a to mám na mysli odborníky v oblasti zbraní, ne jen teoretiky a amatéry - pročítáno ve starších ročnících odborných článků Střelecké revue) se spoustu let (už desítky) snaží najít ideální náboj. Ten stejně jako ideální zbraň pro sebeobranu neexistuje.
Tím snažením myslím různé praktické testy, které se zprvopočátku dělaly na mrtvolách a poté se hledaly jiné možnosti, jak zkoumat účinky střel a různých nábojů a jejich výkonů.
Já osobně jsem také hledal nějakou zbraň pro svou ochranu a ochranu mé rodiny a také jsem musel slevit z určitých požadavků. Nakonec jsem šel do ruské (tehdy ze Sovětského svazu) pistole PM r. 9 mm Makarov (9x18). O ní netvrdím, že je to úplně ta nejideálnější zbraň, ale je to také o osobních preferencích. Pro mne osobně je to nejideálnější, co je v mých podmínkách dostupné. Tato zbraň má třeba rozporuplně vyřešeno vypouštění zásobníku, má malé mířidla a i váha nabité zbraně může být diskutabilní. Pro někoho jiného to může být např. Glock 26 r. 9 mm Luger. S tím já nemám žádné praktické zkušenosti, takže k této zbrani ti víc nenapíšu, kromě toho, že dle mého je také docela oblíbená.
Zvoleného náboje 9 mm Luger bych se vůbec nebál a tvrdit, že je slabý, nebo neúčinný je dle mého dost neprofesionální. Vycházet z několika málo známých případů, kdy tento náboj "selhal" je blbost, protože jsou známy i případy, kdy selhaly i silnější náboje včetně .45 ACP a naopak i takový náboj jako 6,35 mm Browning dokázal útočníka zastavit.
Obecně by se spíše dalo říct, že čím větší ráže, resp. "silnější" náboj, tím roste šance na zastavení útočníka třeba první ranou. Jenže tato úměra není přímá, protože pro zastavení útočníka hraje roli více faktorů, které myslím velmi dobře popsal Self-Def-Enthusiast. Dalším faktorem, který přispívá k většímu zastavovacímu účinku je konstrukce střely použitého náboje. Čím více špičatá střela, tím lépe proniká do materiálu (nebavím se o betonovém panelu či ocelové traverze), ale je zde možnost, že materiálem (třeba svalovinou) projde, aniž by to mělo potřebného efektu, oproti střele s tvarem komolého kužele, která sice neproniká tak hluboko, nicméně předá daleko více energie. Takže dle popisu Self-Def-Enthusiast já osobně preferuji fyzikální veličinu.
Takže já osobně doporučuji číst odborné články (diskuzní fóra nejsou úplně ty nejideálnější, nicméně zde jsou praktické zkušenosti jedinců, které však neznamenají všeobecnou pravdu) a to asi nejlépe v knižní podobě. Osobně doporučuji starší díly Střelecké revue, příp. Střeleckého magazínu. Též internet může být dobrým pomocníkem. Čím víc toho přečteš, tím lepší a ucelenější obrázek si vytvoříš o účinnosti toho či onoho náboje.
Jsou tu totiž dvě věci, které jsem možná pletl dohromady a ke kterým je též třeba přihlédnout - kombinace zvoleného náboje ke zvolené zbrani. Např. pro náboj 9 mm Luger je konstruováno velmi mnoho pistolí o různých rozměrech a použitých materiálech a kapacitách zásobníku. Taktéž se vyrábí i několik málo revolverů pro tento náboj. Ale jak já říkám, je to cesta hledání a kompromisů, která je jen na tobě. Mě osobně to trvalo několik let, ale vůbec toho nelituju. Záleží na tvých možnostech a schopnostech :D
Přeji mnoho štěstí.

JiGSSaW

Příspěvek#18 » ned 19. úno 2012, 15:14

Ono by to hledání bylo daleko jednodušší ale to bysme nemohli mít stupidní zákaz hollowpoint střeliva - aneb opravdu je důležitější život kriminálníka - než šance nezastavení útočníka a dokonce možnost ohrožení nevinných osob (pokud se střela nezastaví v těle). Ale to nemá cenu tu rozebírat my to víme ... naši zákonodárci zřejmě ne.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#19 » ned 19. úno 2012, 19:09

Já myslím, že bylo řečeno vše podstatné. Důležité je prostě vybrat si hlavně zbraň, co člověku co nejvíc vyhovuje a s ní pak trénovat.
Nedávno jsem četl moc pěkný názor: "Amatéři diskutují hardware, profesionálové "software" ":D . Tím samozřejmě nechci tuhle diskuzi nijak shazovat, taky mě baví špekulovat nad tím, co je nejlepší.

IvosC

Příspěvek#20 » ned 19. úno 2012, 19:33

Osobně provozuji jakýsi "odezdikezdismus" ;-) Neustále nosím prťavoučkou DUOvku ráže .25 ACP a jen výjimečně, když předpokládám jakési vyšší riziko k ní na druhou stranu opasku (ale pouzdro nosím neustále) připojím i desetirannou 1911A1 v .45 ACP ... vím, že to asi není ideální, ale holt jdem línej nosit běžně cokoli většího (také tam hraje jistou roli i riziko, že jakoukoli větší zbraň by u mne snáze mohli zahlédnout mí zákazníci a ne každý pro to bohužel má pochopení)

koko

Příspěvek#21 » pon 20. úno 2012, 16:21

Me napriklad jako zacatecnikovi porad nejde do hlavy, jak to, ze (moje) 38 special, ktera ma delsi nabojnici a strela má misto spicky velkou plosku, je mnohem mene ucinna nez zde probirana 9mm. Verim ze tomu tak je, ale porad nevim proc.
Co jeste je napr. vyhoda u 9mm, je jeji hmotnost, ktera je oproti 38s znatelne mensi. Je to znat pri nakupu krabicek nebo noseni plnych zasobniků.

JiGSSaW

Příspěvek#22 » pon 20. úno 2012, 16:33

No jde o to že 38 speciál má tak velkou nábojnici protože byla původně určená pro černý prach a toho je potřeba víc.
Jinak osobně si myslím že nadupaný .38speciál olověný knedlík (Wadcutter) je lepší řešení než plášťovaný ogivál. - Větší šance že se zastaví v útočníkovi (předá všechnu energii a neohrozí ostatní) a udělá větší paseku (olovo deformuje a wadcutter má "ostré" hrany). Ale nemám to ničím podložené.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » pon 20. úno 2012, 16:37

Protože .38 Special vznikl původně jako náboj na černý prach, takže má nízké tlaky. Teprve později když se začaly vyrábět těžké revolvery které snesly vyšší tlaky tak z něho vznikl náboj 357 Magnum (delší nábojnice a vyšší navážka prachu). Standardní náboj .38 Special má energii střely na ústí řádově kolem 380 Joule, 9mm Luger 550 J a 357 Magnum 750 J.

sided
moderátor

Příspěvek#24 » pon 20. úno 2012, 16:39

koko: to je jednoduché, protože .38Spl. je v seriové munici laborována na nižší výkon. Velikost nábojnice je dána historicky, byl to původně černoprachý náboj takže objem byl důležitý. Při přechodu na bezdýmý prach už to tak zůstalo. Není problém nalaborovat .38Spl. na větší výkon než má 9mm Luger i při zachování přípustných tlaků a nebo pořídit munici s parametry +P. A pomalejší těžká střela navíc s plochou špičkou je pro seobranu vhodnější než celopláštový ogivál. Nejde totiž o jen o výkon (J) ale především o Power Factor (nebo americký HIT Factor) tedy porážecí schopnost řečeno česky a ta vychází u .38Spl příznivěji i při nižším výkonu.
Tedy v našich končinách, v případě použití expanzivních střel je to samozřejmě naopak, tam platí lehkáa rychlá.

:oops: kluci byli rychlejší

Bohuliby

Příspěvek#25 » pon 20. úno 2012, 20:59

Výrobci zbraní už delší dobu společně s 9 Luger vyrábí i 40 SW. Když bych si šel teď koupit CZ nebo Glocka určitě bych vybral 40 SW.

Self-Def-Enthusiast

Příspěvek#26 » úte 21. úno 2012, 18:41

Njn, kdyby jen ctyricitka nestala pres 8 korun za patronu. Nechci bejt skeptik ale neverim, ze v pristich nekolika desetiletich bude byt jen otresena pozice 9x19 na trhu.

....a jsem tomu rad, mne ta raze vyhovuje...

Bohuliby

Příspěvek#27 » úte 21. úno 2012, 20:09

Asi máš pravdu, ale dnes už je jasné, že ta 40 SW je podstatně lepší, než Luger, proto to všichni výrobci vyrábějí a nabízejí. Mám CZ 75 v 9 L a pokud si půjdu koupit třeba Duty, rozhodně v ráži 40 SW, prostě je lepší a to nikdo nevyvrátí. To máš asi jako, když si půjdeš kupit starší model Octavie, jenom proto , že je na trhu levnější !

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#28 » úte 21. úno 2012, 20:12

Bohuliby: NESMYSL ! Ráže .40 je lepší než Luger jen za velkou louží - tam kde se pro sebeobranu dají používat expanzivní střely. U nás jsou zakázané. Takže smolík. V našich podmínkách má ráže .40 jen samé nevýhody - účinek střeliva dovoleného výrobního provedení není nijak výrazně větší, zato se hůř zvládá zbraň při výstřelu a střelivo je 2x tak drahé.

Self-Def-Enthusiast

Příspěvek#29 » úte 21. úno 2012, 21:01

Souhlas se Steinerem! Rict, ze nejaka raze je "lepsi nez jina" je proste nesmysl. Nekdo ma problem zvladnout zpetny raz u 9x19 (ano, zazil jsem takove na vlastni oci - z malorazky nastrilela na 20m akceptovatelne, z devitky netrefila na 15m terc!).

Vybirani raze je mnohem komplexnejsi problem nez jen pouhe procteni tabulek marshallova indexu a vybrani raze, ktera ma nejvetsi procento.....a hraje roli i ta cena kvuli treninku, kterej je treba mnohem vic, nez to vypada......

Bohuliby

Příspěvek#30 » úte 21. úno 2012, 21:07

Myslím, že ten, kdo s 40 SW střílí, by ti to rozhodně vyvrátil. Na cenu se teď vykašli je vysoká, to víme, od začátku se tady řeší vhodnost zbraně a vhodná ráže. Já také upřednostňuji Makarova / velikost + výkon + cena / Jinak 40 SW / SB / má po všech stránkách lepší hodnoty, střela s komolým kuželem a zpětný ráz i 45 ACP ma lepší , než 9L. Můj názor. Těším se, že se k diskuzi přidá někdo, kdo s tím už dlouho střílí.

Zpět na