Rána jistoty - doma

Co jinam nepatří...
HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » čtv 5. lis 2015, 11:22

Mě se dneska ráno poprvé stalo, že když jsem kontroloval zbraň před nabitím (trochu jsem spěchal), tak jsem stáhl závěr a nevyndal předtím zásobník (prázdný). V tu chvíli si člověk uvědomí, že je potřeba pořád nad každým úkonem přemýšlet a nedělat vše automaticky. Podobně jako když zkontrolujete při vybíjení komoru a automaticky saháte po spoušti na ránu jistoty.

Piggy

Příspěvek#17 » čtv 5. lis 2015, 13:53

Tos právě neudělal vše automaticky. Takový přeskok je docela typická chyba u naučených sekvencí úkonů - ale pozor, i když budeš doslova nad každým úkonem přemýšlet, můžeš udělat zase jinou chybu.

franta599

Příspěvek#18 » čtv 5. lis 2015, 14:06

Boudy píše:franta599 : a foto by nebylo? Nejaky poznatky - odrazy a tak?

Pravda je taková že nosím každy den byl jsem silně unavenej a nahovno jsem zkouknul komru a vypustil do zdi dost na tom ma vinu i to že jsem padl to takové té rutiny a podcenil jsem to ale na druhou stranu ted jsem tak opatrnej až to není pekny :lol:

iloveguns

Příspěvek#19 » čtv 5. lis 2015, 14:59

Rána jistoty, pokud vám vyjde rána, může doma někdy znamenat i jistotu rychlého příjezdu zásahovky, kterou zavolají horliví sousedé, kteří uslyší ránu.... A poté stíhání pro přestupek za střelbu mimo sřelnici....

mihlit

Příspěvek#20 » čtv 5. lis 2015, 15:59

Výmluva se vždy hodí. Mám v bytě kola i kompresor, řeknu že jsem měnil duši, přefoukl jsem ji a praskla. To taky udělá pořádnou šlupku :)

iloveguns

Příspěvek#21 » čtv 5. lis 2015, 16:04

To jo, ale v paneláku v osmém patře se taková výmluva těžko aplikuje, když tam kompresor a kola nejsou. Každý není doma vybaven kolem a kompresorem :-) A už ta akce zásahovky, při které jsou schopni ihned vyrážet dveře, je nepříjemná věc....

Blacky

Příspěvek#22 » čtv 5. lis 2015, 16:44

Jo a taky může spadnout letadlo, nebo člen zásahovky, co na tebe sousedi zavolaj zakopne a prostřelí si palec.. :) Božínku trochu přiměřenosti. Ad absurdum se může stát cokoli.

Piggy

Příspěvek#23 » čtv 5. lis 2015, 17:41

Technická: zásahovka nemá členstvo.

marinakus

Příspěvek#24 » čtv 5. lis 2015, 17:51

Piggy: členstvo ne ale členy ano

radimnet

Příspěvek#25 » čtv 5. lis 2015, 18:28

Mám glocky a vypouštění kohoutu nepřipadá v úvahu takže rána jistoty hodně často :) ale pokaždé se kouknu do díry jestli tam není včela :) a před tím samozřejmě vyndám zásobník :lol:

Piggy

Příspěvek#26 » čtv 5. lis 2015, 19:03

marinakus: jsme OT, takže SZ
Naposledy upravil(a) Piggy dne čtv 5. lis 2015, 19:08, celkem upraveno 2 x.

marinakus

Příspěvek#27 » čtv 5. lis 2015, 19:07

piggy: s tebou budu klidně tohle rozebírat, s někým mi to za to stojí protože mám na něj určitý názor.... ale asi radši přes SZ, nebudem to tady zasírat zbytečnostma

mobil-man

Příspěvek#28 » čtv 5. lis 2015, 21:36

Člověk kolikrát slyší různé zvuky (v paneláku, večer na vesnici, v lese...), které by snad i připomínaly střelbu a zásahovku nevolá. Já vím, že náhoda je blbec, ale jeden výstřel nikoho nevyplaší.

Carloss

Příspěvek#29 » čtv 5. lis 2015, 22:13

Piggy píše:Tos právě neudělal vše automaticky. Takový přeskok je docela typická chyba u naučených sekvencí úkonů - ale pozor, i když budeš doslova nad každým úkonem přemýšlet, můžeš udělat zase jinou chybu.

A to je totiž ten problém!!! Zásadně ne automaticky!!! Normální automat: Vyndat zásobník - záhnout závěr/vyhodit náboj - kouknout šachtu - kouknout komoru - vypustit závěr - cvak. Narušený automat: Vyndat zásobník - koupils mlíko - sakra - stáhnnout - nekoupil - kouknout šachtu - sakra - vypustit - tak zejtra nezapomeň - bum!! Tak takhle opravdu ne... Automatické činnosti fungují, pokud nejsou narušeny z vnějšku!! Tedy myslet u toho, nenechat se vyrušit (to je jasný, že to nejde), ale raději začít znova... Automatika je slepá! Mozek tak funguje... vidí co potřebuje vidět, vidí co je zvyklý vídat, takhle filtruje a dokonce informace rád doplňuje (jinak by se z toho zbláznil).

Jinak na to je jednoduché řešení: Nevybíjet. Proč taky, ne? Doma mám zbraň taky na obranu. Vy ne?

iloveguns

Příspěvek#30 » čtv 5. lis 2015, 22:35

Ránu jistoty doma dám, když si jsem na 100% jistý, že rána nevyjde. Pokud jsem si na 100% jistý, že rána nevyjde, stává se rána jistoty zbytečnou. Pokud si nejsem na 100% jistý, že rána nevyjde, stávám se potenciálním pachatelem přestupku na úseku zbraní a střeliva. Zákon na ránu jistoty absolutně nepamatuje v ustanovení, že ze zbraně se nesmí střílet mimo zákonem určené prostory, pokud nejde o nutnou obranu nebo krajní nouzi. V tisku i v televizním zpravodajství již proběhlo mnoho zpráv o tom, že sousedé zaslechli jeden výstřel a zavolali policii. Ve většině případů se nakonec ukázalo, že šlo o výsřel jen z plynovky nebo z poplašňáku, ale zásahovka vždy přijela. Oni totiž z opatrnosti vždycky raději přijedou, neboť, co když by šlo zrovna o vraždu či sebevraždu?

Zpět na