Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...

TripleTap

Příspěvek#166 » úte 10. črc 2012, 21:23

Ahoj vsem,

kazdy zkusenejsi mi, jako zacatecnikovi (mam za sebou celkove neco malo pres 400 Lugeru, par set .22 LR a sem tam nejakou tu ranu na zkousku z jinych razi), radil zajit parkrat pred nakupem prvni zbrane na strelnici a zkouset a zkouset...tak jsem se dnes vydal. Pujcil jsem si tri zbrane (Duty, Shadow, G17), koupil dve krabicky (100 ks) Lugeru a zacal zkouset mirenou strelbu, bez casoveho tlaku (celkem jsem tam s temi 100 Lugery stravil presne hodinu) - moje zacatecnicke "teoreticke" (tj. po sledovani nejruznejsich for) ocekavani bylo, ze nejlepe "preci musim" nastrilet se Shadow a ze s Duty a G17 by mohly vysledky byt zhruba podobne.

Po prvnich 10 seznamovacich ranach z kazde zbrane jsem se rozhodl udelat test, kdy na kazdou zbran vezmu novy terc a z kazde vystrelim postupne 5 ran na 10m, 5 ran na 15m a 5 ran na 25m. Terce prikladam, jde to blbe videt, ale zasahy preskrtnute jsou na 10m, zasahy na 15m jsou v kolecku a zasahy na 25m jsou v trojuhelniku - pri strelbe 15 ran z Duty a 15 ran z G17 bez zavad, ale z 15 ran z Shadow byla 3x vzpricena nabojnice a jednou se stalo, ze se vyhazovana nabojnice vzpricila pricemz uz byl novy naboj v komore a po odstraneni vzpricene nabojnice nesel zaver dovrit tak, aby ho vytahovac zachytil.

Co se tyka te posledni zavady, priznavam, ze jsem chvilku musel spekulovat jak takovou zavadu odstranit - vytahl jsem zasobnik a zkusil zaver pesti dorazit, nepomohlo, vytahovac jej stale nezachytil; sahat do komory prstem mi neprislo jako dobry napad (vytlacit ji zepredu uz vubec ne), tak me napadlo zaver natahnout a bez brzdeni pustit, cimz se podarilo ze vytahovac naboj zachytil, dalsim natazenim zaveru jsem jej tedy vyhodil, podival se zda na nem neni neco na prvni pohled spatne a vratil jej zpet do zasobniku. Udelal jsem to spravne nebo jsem udelal pitomost?

Se zbyvajicim strelivem jsem pak zkousel co mi ruka u ktere zbrane dela pri strelbe jednoruc, jak levou, tak pravou (silnou) rukou. Zajimave bylo, ze ac jsou Duty a Glock lehci zbrane, sla mi silna ruka se zpetnym razem vicemene primo nahoru, slaba mirne na stranu, kdezto s tezsi Shadow sla ruka vyrazne na stranu.

Vyse jsem psal o "sve teorii" jak se Shadow urcite nastrilim vyrazne lip. Ac jsem samozrejme vyrazny rozdil v chodu zpouste zaznamenal, nezda se mi pri pohledu na terce, ze by rozdil byl znatelny. Co myslite vy? Jinak nemuzu rict, ze by se mi nektera z techto tri zbrani drzela lepe a jina hure, vsechny se mi drzely dobre, akorat u G17 jsem si asi 2x prizvedl zachyt zaveru.

Proc to sem pisu? Rad bych se zeptal vas zkusenejsich, zda pri pohledu na terce na prvni pohled vidite nejaky zasadni problem, zda delam neco spatne, na co bych si mel dat vic pozor, zkratka jakykoliv tip pro zacatecnika...

V kazdem pripade jsem si overil, ze kupovat jakoukoliv zbran aniz bych ze stejneho typu nekdy strilel je z meho pohledu nesmysl a v "patrani" po volbe sve prvni zbrane budu jeste nejaky cas asi pokracovat...

Predem diky za pripadne reakce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Alcatraz

Příspěvek#167 » stř 11. črc 2012, 00:13

Mě ber s rezervou, taky úplnej začátečník :)

- ale dle mého si ničíš informační hodnotu změnou vzdáleností. Vyber si jednu, vyber si polohu (obouruč/silná ruka) podle toho co tím chceš střílet a porovnávej to všechno za stejných podmínek, nejlíp to na co seš zvyklej z malorážky

- taky ty 25m (obouruč?) jsou dost rozházený na to abys tam mohl vidět libovolnou nepřesnost zbraně nebo mohl posoudit např. vliv spouště na strhávání. Děláš asi mnohem větší chyby ty sám a to pak na všech zbraních. Já myslím, že takovéhle věci by teď neměly být smyslem tvého hledání. Vyber si to, co se ti drží nejlíp. Jestli fakt necítíš rozdíl, bral bych glocka :) je levnej a dá se upravit na kde co. Jinak trénuj na .22. Čím líp z ní budeš střílet, tím líp budeš vědět co na nové zbrani chceš nebo ne. A vždycky si můžeš říct, že když nedokážeš říct, která varianta je lepší, tak nad tím nemá cenu přemýšlet a je jedno, kterou vybereš. U zbraní navíc platí to, že se dají později vyměňit.

- já střílím zatím jen z malorážky (a zatím jen asi 2k nábojů) a na půjčené 9mm si jen kontroluju, že dělám úplně stejný chyby jako na tý malý a že nemá cenu utrácet za drahý náboje, když základní návyky můžu trénovat úplně stejně zalevno. Ale moje terče vypadaly dost podobně, dokud mi nedošlo, že při stisku spouště nemačkám jen spoušť, ale v podstatě celou dlaň, aniž bych si to uvědomil. Třeba děláš to samý. Natáhni ruku, roztáhni prsty a zkus různě rychle hýbat ukazováčkem. Nesmí se ti hýbat ostatní prsty. Při spouštění bys měl používat jen ty svaly, které potřebuješ na spoušť a žádné jiné. Mě se tím skoro skokově začály všechny ty fufníky objevovat bezpečně v černým.

Joe

Příspěvek#168 » stř 11. črc 2012, 08:29

Pistole má rozptyl v milimetrech. Střelivo v centimetrech. Ruka v decimetrech. (Vše myšleno na 25m).
Kup si to, čím se Ti dobře střílí. Ke konkrétním zbraním se nebudu vyjadřovat, neb jsem glockař a nedokážu být nestranný ;)

K závadě: vyhozením zásobníku a dvojím rychlým natažením vyřešíš většinu závad při střelbě. Z jedné zádržky nelze dělat závěry, na vině může být slabý úchop, špatná laborace předchozího náboje nebo v případě přebíjení špatná nábojnice. Pokud konkrétní zbraň dělá opakovaně konkrétní zádržku, je potřeba to řešit.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#169 » stř 11. črc 2012, 09:28

Při výběru osobní zbraně není na závadu trocha emocí, jestli máš nějakou srdeční záležitost a jakš-takš ti sedí, tak si ji kup. Použitelné pistole se vyrábí už 101 let ;-) Na hledání ideálu se současnou zkušeností bys mohl strávit mládí. Osobně bych spolehlivost považoval za nejdůležitější kritérium (pokud se má nosit).

Za typické použití pistole stejně považuji "akční střelbu" (poppery, gongy, drily na čas, LOS, IPSC). Dle jednoho známého místního cowboye mají někteří lidé pomalé svaly (nebo nervy či co...) a ti excelují v mířence. Rychlí naopak v akčních disciplínách. Předpokládej, že jsi ten druhý případ a mířenku dál neřeš jako hlavní směr ... ;-)

Alcatraz

Příspěvek#170 » stř 11. črc 2012, 11:30

Mířenka je podle mě dobrej základ pro každýho dokud se nenaučí alespoň nějak střílet a pak si vybere co dál. Soustředíš na základní věci jako spouštění a držení. Přijde mi, že lidi co jdou hned na akční střelbu se chtějí hned soustředit na rychlost a na pohyb těla a samotné ovládání pistole je až někde na konci. Postupoval bych postupně :) Už i já potkal lidi, co "trénovali" rychlé spouštění tak, že z 15 nábojů v papíře na 15m skončily 2. To jsou jen vyhozený náboje.

Nic jako "typické použití pistole" neexistuje :) Naprostá většina lidí obranné situace realně neřeší ani nedokáže řešit. LOS a takový nemají s obrannou střelbou nebo nedejbože průpravou do praxe nic společnýho :) Jestli v tom nevidíš jen hru a zábavu pro hravé lidi, jak si zasoutěžit střelbou na plechovky.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#171 » čtv 12. črc 2012, 18:02

Já měl za to, že to je vše na 25m, pak by to nebylo zlé. Beru zpět, tohle chce fakt dopilovat - jistý tip máš v SZ. Jestli z 22 střílíš o dost lépe, pak další tréning z malorážky či vzduchny ti momentálně nepomůže - rozptyl nedělají třesoucí ruce, ale podvědomí v očekávání velké rány.

sheep

Příspěvek#172 » sob 14. črc 2012, 14:14

Ono je to těžké radit.Já sám nemám Shadow dlouho,vystříleno něco okolo 1200-1500ks a dá se říci že jsem dostal ten kver tak trochu do ruky.
Je hezké jít na střelnici a vypujčit zbraně vystřílet 100ks nabojů.To nikomu moc nedá než taková ochutnávka jestli si bude člověk se zbraní rozumět.
Proč ale porovnávat Shadow a Duty,jsem moc neporozuměl.Pokud si chci něco vybrat musím přece vědět dopředu jestli budu zbraň nosit,anebo ji mám jen na střelnici.Protože Shadow se opravdu na nošení moc nehodí a to samé Duty pokud chodím jen na střelnici a nenosím.
Věděl jsem že chci celokov,dlouhou hlaveň a poměr cena výkon.

Anna

Příspěvek#173 » pát 3. srp 2012, 16:08

Ahoj, chtela bych se zeptat jako naprosty zacatecnik. Mam prukaz jiz 8 let, prisla jsem k nemu jako "bonus" pri praci, parkrat jsem si byla zastrilet (klasika CZ 75) a rada bych se tomu dostala trochu casteji, jako odreagovani od starosti, jake zbrane byste mi doporucili odzkouset? Nejsem zadne tintitko (180cm 65kg) ale radeji bych mene kopavou bambitku :-) Casem bych mozna zbran nosila v noci pri cestach do prace. Diky za typy.

fíša

Příspěvek#174 » pát 3. srp 2012, 17:26

Jestli chceš něco méně kopavého, doporučím Grand Power, já mám tedy model X-calibur, velice dobře se drží, gripy jsou snad pro všechny ruce, prostě na výběr máš ze čtyř. Velice dobře se chová i při výstřelu.
Doporučím tedy spíše navštívit sraz v čekanicích, tam se ti určitě něco zalíbí.

kuba

Příspěvek#175 » pát 3. srp 2012, 17:53

vzhledem k tomu ze jde o slecnu tak by se ji ale kacena dost blbe schovavala kdyz pise ze chce nosit :) tak holt jinou razi na to si strilet na strelnici a na noseni nejakej subcompact :) G26,....

sided
moderátor

Příspěvek#176 » pát 3. srp 2012, 17:57

Jsem přesvědčený že dámě sluší revolver, na nošení 2" v .38Special.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#177 » pát 3. srp 2012, 18:22

Sided: myslím, že chtěla střílet a ne vyhrát soutěž krásy.
Přesně tak, jak říká kuba. Jde o posouzení co je prioritní. Zda zábava na střelnici nebo nošení? Fullsize sice nebude tolik kopat, ale nošení může být problém. 65 kg není tak moc, spíše rozhoduje tvar postavy. Subcompact se sice bude dobře nosit, ale bude víc "kopat". Jsme u starého dobrého vyzkoušet a pak se rozhodnout. Grand power zase není takový zázrak. Výměnné hřbety mají minimálně další 2 pistole. Revolver zase bez úprav spoušťového mechanismu bude problémový při střílení. Natahování před každou ránou neberu za správný postup.
Střílení není jen o váze střelce, to by cmk muset být mistr vesmíru. ;)
Takže zkusit střelnici, závodu LOSu a ptát se. Takto je to o preferování značky nebo typu zbraně, z čehož bývají plamenné diskuze.

Joe

Příspěvek#178 » pon 6. srp 2012, 08:24

Anno,
napiš odkud jsi, případně se koukni sem:
:arrow: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... ke-zauceni
Není nad to si pár různých pistolí vyzkoušet.

Anna

Příspěvek#179 » pon 6. srp 2012, 09:38

Diky vsem za uzitecne tipy. Po vasich komentarich jsem o tom jeste zapremyslela a zvolila bych zadeji zbran pro noseni, s tim ze odreagovani na strelnici bych spojila prave s nejlepsim zvladnutim nosene zbrane. Praha je v hluboke noci opravdu desive prazdna :-)

Joe

Příspěvek#180 » pon 6. srp 2012, 10:04

Já mám G26, ten je na toto použití jak dělaný. Bez botky je skvěle nositelná, s botkou je úchop srovnatelný s fullsize.
Ale je to glock. Někomu vadí charakteristika spouště, někomu úchop...

Zpět na